Eu personal am o afinitate pentru țările arabe, ceva în cultura lor îmi trezește mereu interesul și mi-ar plăcea să le pot vizita pe toate viața asta (chiar și pe cele în zonă de conflict). Marocul mi s-a părut interesant în primă fază doar pentru că nu aveam foarte multe informații despre el, am cumpărat bilete spontan pentru luna noiembrie. Am început research-ul târziu, cam cu o săptămână înainte de plecare și nu am citit cele mai bune recenzii despre oraș. Unii spuneau că e periculos, mai ales ca femeie, alții că e murdar și așa mai departe. Nu pot să zic că nu m-am simțit descurajată dar fapta era consumată.

Transport

Am obiceiul să am mereu ceva planificat așa că zborul l-am cumpărat cu vreo 4 luni înainte la un preț de nimic, undeva la 90 de euro de persoană, doar că am avut escală la Londra. Am avut zborul seara, așa că am aterizat undeva la ora 9. Eu stau destul de rău cu răbdarea și abia așteptam să ajung la cazare, dar am fost prinși vreo ora jumătate la coada pentru viză. Ghinionul nostru a fost că am prins alt zbor care aterizase înainte, pentru că ștampilarea merge destul de repede, și pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. 😄

Am plătit aproximativ 20 de euro în plus la cazare pentru ca cineva să ne preia de la aeroport.

În mod normal am fi luat orice alt mijloc de transport, dar fiind seară și mai ales auzind că este periculos, am preferat alternativa mai safe.

Cazarea

Cazarea am luat-o de pe Booking și aș minți să spun că nu m-am îndrăgostit din prima clipă. Noi am stat la Riad Lumiere timp de 4 nopți și am plătit în jurul a 80 de euro pe noapte, cu micul dejun inclus.

Pe lângă faptul că sunt extraordinar de accesibile la preț (între 30 -90 de euro), Riad-urile sunt un mod excelent de a te familiariza cu cultura Marocană. Eu pot să recomand doar Riad Lumiere unde am stat, dar am auzit recenzii bune și despre:

De obicei, riad-urile sunt situate în Medina sau în apropiere, Medina fiind centrul vechi, hotelurile sunt situate mai departe. Din experiența mea personală, nu aș vrea să merg prea mult pe jos în afara centrului pentru că și acum am anxietate când mă gândesc cum treceam strada. Traficul e HAOTIC! Nu oprește nimeni, fie că sunt cu mașina sau cu scuter, indiferent dacă au semaforul roșu sau verde, sau dacă tu ești pe trecere sau pe trotuar.

Micul dejun nu constă în foarte multe alimente, dar este suficient, gustos și bogat în vitamine. Sper că vă plac măslinele pentru că o să vă fie servite la absolut orice restaurant veți merge.

Activități și Obiective Turistice Marrakech

Turul Munților Atlas și al deșertului Agafay

Noi ne luăm toate activitățile de tip excursie de pe GetYourGuide și nu am fost niciodată dezamăgiți. Este adevărat, unele locuri sunt mega turistice, dar practic și noi suntem turiști. Această activitate a durat toată ziua, de la 9 dimineața până la 6 după-masa și a costat 35 de euro (transport, ghid, prânz, intrări și plimbare cu cămila). Luați-vă o geacă deoarece o să urcați puțin în munți și poate deveni răcoros. Am băut ceai într-o casă specifică berberilor (beduini marocani), am mâncat mâncarea tradițională și le-am cunoscut istoria în cel mai interesant mod posibil. Neapărat adidași comozi și grijă, ei nu au noțiunea de safety și va trebui să treceți niște poduri și să urcați pe niște pietre care în Europa ar fi fost considerate periculoase. Totuși, destinația finală te face să treci cu vederea aceste detalii.

Excursie Quad Bike în deșertul Agafay și Palm Groove

La prima impresie nu pare cine știe ce experiență însă vă garantez că merită 100%. E o "pădure" de palmieri superbă în deșert și este o senzație unică să te plimbi cu ATV-ul pe acolo, iar apoi o să aveți oprire la o oază plină de păuni.

Medina

Am vorbit mult despre ce poți face în afara orașului dar acum aș vrea să vorbesc puțin despre oraș. Medina este absolut superbă, dar ai nevoie de energie pentru că toată lumea trage de tine. Aș fi vrut să pot compara bazarul din Medina cu cel din Istanbul, dar nu există termen de comparație. Prețurile sunt foarte mici, și bineînțeles că se negociază orice. Este imens, o să vă pierdeți prin el, însă din păcate este și murdar și plin de mirosuri ciudate. ☹️ Aici găsiți bijuterii, haine, mirodenii, chinezării, ornamente, mobilă și așa mai departe.

În acest bazar am mâncat și cele mai bune prăjituri din lume, un chioșc mic, o afacere de familie unde lucrau 4 femei. Ne-am întors la ele de 3 ori, de fiecare dată le-am găsit greu și de fiecare dată aproape plângeau când le-am lăsat PUȚIN mai mulți bănuți decât costau prăjiturile. Și meritau, chiar meritau mult mai mult decât cereau ele, și dacă ajungeți, vă rog să le căutați, jur că nu veți regreta.

Standurile de mancare din centru

Dacă vreți să încercați melci, de exemplu, noi am încercat și nu a fost așa rău cum mă așteptam. Aici găsiți și standuri cu sucuri de fructe și cu tot felul de grătare și mâncăruri specifice.

ATENȚIE! Se iau țepe multe aici. Suntem români, mirosim țeapa mai bine ca oricine😄 dar ați fi surprinși ce le trece prin cap marocanilor. Când vă invită la masă, vă arată un meniu, iar după ce comandați prețurile se schimbă. Dacă faceți un pic de scandal o să vă lase la prețul inițial😄, dar trebuie să vă dați seama mai întâi. Faceți mereu poze la meniuri! Lângă mâncare sunt tot felul de oameni cu diferite animale (șerpi, câini, maimuțe) care o să vi le pună în brațe și practic o să vă oblige să faceți poză cu ele ca să vă ceară bani, noi am mușcat-o, dar cel puțin acum am poză cu maimuța.😄

Ben Youssef Madrasa

A fost cea mai mare școală Islamică din Africa de nord, construită acum 500 de ani, dacă vă place istoria e o atracție splendidă.

Grădinile Majorelle și Muzeul Yves Saint Laurent

Cea mai bună idee a fost să ne punem aceste activități de dimineață, nu vreau să dau spoilere, tot ce pot să spun e că merită din plin și ar fi o tragedie să ratați experiența.

Grădina este absolut magică cu niște peisaje scoase din filme și specii de plante din toată lumea iar muzeul conține niște piese vestimentare unice. Muzeul este foarte frumos construit, fiind în sine o operă de artă.

Palatul Bahia

Puțin prea turistic, noi am prins înghesuială, însă era și pe un sfert în renovări, așa că nu am putut să îl apreciem la adevărata valoare. De la pereții și curțile sale complicate până la arhitectura sa uimitoare, Palatul Bahia va uimi vizitatorii cu splendoarea sa. Cu istoria sa plină de culoare și designul său unic, acest palat va lăsa cu siguranță o impresie tuturor celor care îl vizitează. Deci, dacă sunteți în căutarea unei experiențe cu adevărat remarcabile, atunci Palatul Bahia este locul perfect de explorat.

Palatul El Badi

Înconjurat de grădini de portocali, palatul El Badi este un complex arhitectural unic, se păstrează din 1578 și este într-o formă foarte bună, este imens și poate fi vizitat aproape în totalitate.

Muzeul Marrakech de Arhitectură

În acest muzeu am intrat absolut accidental, dar nu am regretat. Este de fapt un alt palat, transformat în muzeu și aduce împreună diferite obiecte de decor, artă și istorie.

Centrul Nou

Dacă mâncarea tradițională și nebunia din Medina v-a obosit, aveți șansa să vă plimbați printr-un loc puțin mai liniștit, cu un centru mai puțin aglomerat și să vă faceți cumpărăturile în mall. Prețurile sunt foarte bune și se poate să vă prindă bine un moment de respiro.

Noi am avut aceste activități în 4 zile și cred ca e un itinerariu bun dacă nu ai mult timp, dar din suflet aș recomanda cel puțin o săptămână în oraș, mai ales că o să vă pierdeți în bazarul acela în fiecare zi de câteva ori.

Alte lucruri de știut

Deși Marocul este o țară arabă, nu sunt foarte conservatori, eu am făcut un experiment social pentru cultura mea generală. Într-o seară m-am îmbrăcat mai sumar (pantaloni scurți - nu foarte scurți totuși, și un tricou) am vrut să văd dacă se uită lumea ciudat la mine. M-am plimbat așa vreo două ore - evident prin zona turistică și am primit vreo două priviri mai urâte de la niște doamne mai în vârstă, acoperite total. Totuși, nu recomand, pentru că nu se știe niciodată și este puțin lipsă de respect față de cultura lor, pentru mine a fost pură curiozitate.

Aveți grijă la scutere, sunt peste tot și nu glumesc când spun peste tot. Chiar și pe cele mai înguste străduțe, și ei nu se vor feri de voi.

O să fiți întrebați constant, cam odată la două străzi dacă doriți hașiș. Deși este o țară musulmană se pare că, hașișul nu este ceva banat.

Se poate servi alcool, nu este la supra-preț ca în alte țări arabe, dar localul trebuie să fie la o anumită distanță de Moschee. Recomand cu căldura restaurantul Le Salama, este un restaurant frumos, pe rooftop au mâncare bună și un show cu cadâne care m-a făcut și pe mine să scot câțiva dirhami din buzunar pentru fete.

Fiți pregătiți ca în bazar să tragă de voi la propriu, să vă ia de mână și să încerce să vă arate cine știe ce și pe unde, dar în mare parte sunt inofensivi.

Dacă vreți relaxare la un preț bun sunt foarte, foarte multe SPA-uri mișto, dar trebuie rezervare în avans.

Sper că am acoperit cea mai mare parte din experiența mea, chiar recomand Marrakesh-ul, este un loc plin de culoare și are un vibe fenomenal. Dacă aveți orice fel de întrebări chiar vă rog să mă contactați pe Instagram @ralucaminea și o să vă dau toate detaliile.