Vrei să pleci în vacanță, dar nu poți alege dintre munte și apă? Ei bine, în Austria poți găsi răspunsul. Orașul Linz așteaptă turiștii, oferindu-le atât frumusețea peisajelor de munte, cât și splendoarea Dunării. Vei găsi aici peisaje unice, cultură, dar și îmbinarea tradiției și a modernității.

Transport

Poți ajunge în Linz cel mai ușor cu avionul, orașul având propriul aeroport (de la care poți ajunge în centrul orașului în doar 20 de minute, cu autobuzul 601), însă cu zboruri rare. Un bilet dus-întors te va costa de la 160€ (cu bagaj de mână), dar trebuie să știi că vei avea parte și de o escală, iar drumul va dura între 5-8 ore. Dacă dorești să economisești bani poți zbura până în Viena (pentru chiar și 20€ dus-întors), iar ulterior poți merge cu trenul până în Linz, iar gara se află chiar în centru (vei găsi bilete de la 15€). 

Dacă îți dorești o alternativă terestră, poți opta pentru drumul cu mașina personală. În funcție de județul din care pleci, drumul are între 1000-1500 km, ceea ce asigură minim 12 ore de condus. Vei plăti, pe lângă costul combustibilului, taxele de vignetă în Ungaria și Austria, fiecare aproximativ câte 10€ pentru 10 zile, din benzinări sau online. O dată la 2 zile din București pleacă și un autocar către Linz, iar biletul costă de la 280 lei. 

În oraș te poți deplasa cu transportul în comun, care este foarte bine structurat, iar un bilet costă 2,3€. Aici (https://ontheworldmap.com/austria/city/linz/linz-public-transport-map.html) este harta pe care o poți folosi pentru a te ghida între obiectivele turistice. Alte variante sunt taxiul ( cu un tarif de 1,2€/km) sau îți poți închiria propria mașină (aici prețurile sunt mai ridicate, aproximativ 100€ pentru o zi). 

Pentru a beneficia de cele mai avantajoase oferte trebuie să iei în calcul achiziționarea unui card de turist (https://www.linztourismus.at/en/leisure/plan-a-trip/city-cards/linzcard/ ). Pentru 35€ vei beneficia, în toate cele 3 zile, de intrări gratuite la o lungă listă de obiective, transport public gratuit și reduceri la tururi organizate și diverse activități.

Cazare

Pentru cazare vei plăti de la 60€ pe noapte pentru o cameră de două persoane într-o zonă avantajoasă, iar în funcție de așteptări, pentru prețuri mai ridicate, găsești și hoteluri de 3 sau 4 stele.

Câteva dintre recomandările noastre sunt:

 1. Hotelul "Wilder Mann" se află în zona centrală, ceea ce ușurează accesul către obiectivele turistice, și rămâne o opțiune accesibilă, cu camere de 2 persoane ce pornesc de la 65€. 
 2. Hotelul Schillerpark este evaluat cu 4 stele, lucru care se reflectă și în preț căci o cameră de 2 persoane începe de la 100€. Oferă facilități de lux precum saună, sală de sport, garaj privat, cazino, restaurant și amplasare avantajoasă.
 3. Apartamentele în Linz sunt o altă opțiune interesantă, în special dacă vrei să te simți ca “acasă” sau călătorești în grupuri mai mari. Cele mai multe pot fi găsite pe Airbnb, iar o atenție deosebită o merită acesta: https://www.airbnb.com.ro/rooms/656600336340835413, ce poate fi închiriat pentru doar 120€ pe noapte, și oferă oaspeților un înalt grad de confort.

Obiective turistice Linz

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici,  cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru city break-ul tău, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Castelul Linz
 • Centru Ars Electronica
 • Catedrala Nouă

Cel mai bine este să îți programezi zborul astfel încât să ajungi în prima parte a zilei în oraș, pentru a îți rămâne timp să vizitezi câteva atracții.

Castelul Linz

Castelul Linz (Schlossmuseum Linz) poate fi locul perfect din care să începi explorarea, o cetate medievală ce  ascunde atât elemente importante istorice, dar și artistice, cu  colecții de artefacte din diferite perioade și expoziții  moderne.  În plus, se află pe malul Dunării, deci vei avea ocazia să te bucuri de liniștea apei. Un bilet costă 6,50€ (gratuit cu cardul de turist), iar accesul este deschis între 10.00-18.00, în toate zilele, exceptând luni.

Centru Ars Electronica

Și cum tot te afli pe malul Dunării, nu rata emblematicul Centru Ars Electronica (Muzeul din Viitor), unde vei avea ocazia să înveți mai multe despre tehnologie, și vei vedea exponate ce par desprinse din filmele plasate în viitor: roboți, ecrane 8K, chiar și un joc virtual de ping-pong. Prețul intrării este de 11,50€ (gratuit însă cu cardul de turist), iar programul este între 10.00-17.00, luni fiind închis. Seara poți admira aici un spectacol de lumini uimitor.

Catedrala Nouă

Poți lua apoi la pas centrul istoric al orașului, iar la aproximativ 15-20 de minute de mers se află Catedrala Nouă, unde trebuie neapărat să te oprești. Se remarcă prin exteriorul său în stil negotic, detaliat și complex, iar în  interior se pot admira coloanele, turlele și vitraliile, inclusiv Linz Window, ce prezintă istoria orașului. Este deschisă zilnic, între orele 8.00-19.00. 

Ziua 2

 • Dealul Pöstlingberg
  • Platforma Aussichts
  • Biserica Pöstlingberg
 • Grottenbahn
 • Mauthausen Memorial

Dealul Pöstlingberg

Aceasta poate fi ziua în care să te bucuri de frumusețea naturală a zonei, așa că nu poți rata o excursie pe dealul Pöstlingberg, aflat la periferia orașului. Poți ajunge aici cu autobuzul 50, ce pleacă din centrul orașului la fiecare 20 de minute.

Pentru început te poți bucura de panorama zonei din platformă suspendată Aussichts, iar puțin mai sus, chiar pe vârful dealului, se află biserica Pöstlingberg. Tot în împrejurimi se găsește și o Grădina Zoologică foarte atractivă. 

Grottenbahn

Cel mai interesant loc rămâne însă Grottenbahn, tărâmul zânelor, al piticilor și al dragonilor din povești, o destinație adorată de cei mici, dar și de adulți deopotrivă . Intrarea în parcul de distracții costă 5,90€ (sau  4,70€ cu cardul de turist), și este deschis zilnic între 10.00-18.00. 

Mauthausen Memorial

În funcție de ora la care termini explorarea dealului, îți poți destina cealaltă jumătate a zilei pentru vizita la Mauthausen Memorial. Deși se află în afara orașului, nu trebuie să pleci din Linz fără să vizitezi fostul lagăr de concentrare nazist, un loc ce te va ancora în tragedia secolului 20. Muzeu reușește sa atraga atenția asupra detaliilor dramatice nealterate, și este recunoscut internațional. Poți ajunge aici cu autobuzul 361 din Linz, sau cu un taxi, distanța fiind de 20 km, iar muzeul este deschis între orele 9.00-17.30 zilnic.

Te vei întoarce în oraș seara, iar în orele rămase te sfătuim să te bucuri de atmosfera nocturnă a orașului, explorând localurile și străzile frumoase.

Ziua 3

 • Plimbare cu barca pe Dunăre
 • Grădina Botanică

Deși aceasta este ziua în care vei pleca, nu poți părăsi orașul fără a te bucura și de o plimbare cu barca pe Dunăre, pentru a admira mai bine orașul și a vă putea bucura de peisaje, liniște și relaxare. 

Dacă îți mai rămâne timp poți include și vizita la Grădina Botanică din Linz, consideratea fi printre cele mai frumoase din Europa. Aceasta este casa a peste 10.000 de specii de plante diverse, unele grupate chiar tematic (părecum în Grădina Japoneză), iar prețul intrării este nesemnificativ, doar 3,70€ (redus la 2,70€ cu cardul pentru turiști). Este deschisă între orele 9.00-19.00.

Ce mâncăm în Linz?

Bucătăria austriacă se confundă deseori cu cea germană, însă chiar dacă unele lucruri din meniuri îți vor suna cunoscute te sfătuim să le încerci! Poți încerca  un șnițel vienez, acompaniat poate de o porție de cartofi, sau Tafelspitz, un preparat tradițional cu vită fiartă și legume. Orașul are chiar și propria rețetă de tort: Linzer torte (cel mai vechi din lume chiar), ce conține nuci și scorțișoară, deci nu rata ocazia să îl încerci cât ești aici. 

Pentru un mic ghid al localurilor ce merită vizitate, trebuie să recomandăm Die Börserie, un restaurant cu specific austriac, și prețuri accesibile, între 10-30€, și preparate delicioase. PAULS Steak&Veggi este un bar și restaurant din centrul orașului, cu o atmosferă perfectă pentru tineri. Meniul include opțiuni pentru persoanele vegane, vegetariene, sau pentru cei care nu consumă gluten, deci este potrivit pentru oricine, iar prețurile sunt moderate.

Așadar, Linz este un oraș ce trebuie vizitat, un loc ce uimește prin contrastul elementelor pe care le îmbină perfect (istorie și modernitate, natură și tehnologie, munte și apă), devenind un loc perfect pentru oricine! Un  city break aici își garantează câteva zile de liniște, în care să descoperi multe locuri interesante și chiar inedite!