Pentru o incursiune în perioada antică, orașul spaniol Zaragoza este un loc ce nu trebuie ratat, cu o istorie lungă din care a păstrat tot ce era mai bun! Străzile pline cu clădiri vechi, din piatră, frumusețea râului Ebro, influențele orientale, și numărul mare de muzee interesante promit să ofere o experiență inedită!

Transport

Zaragoza este un oraș destul de îndepărtat de România, așa că drumul cu mașina personală nu este foarte recomandat. În schimb, zborul este o variantă mult mai atractivă, iar compania Wizz Air operează zboruri directe din București și Cluj. Biletele dus-întors costă începând de la 50€, și vei petrece aproximativ 4 ore în avion. Oferte foarte accesibile, pentru orice perioadă din an, poți găsi aici.

Aeroportul se află la 10 km de oraș, iar pentru a ajunge în centru poți lua autobuzele 501 sau 604, ce circulă cu o frecvență de 20 de minute. Un bilet costă aproximativ 2€ (poate fi cumpărat direct din stație), iar drumul va dura în jur de 30 de minute. Dacă preferi mai mult confort poți apela la un taxi, o variantă mai rapidă dar ceva mai scumpă (între 12-20€).

Cu ce te deplasezi prin Zaragoza

În oraș transportul public este foarte bine organizat, deci vei putea ajunge ușor oriunde, motiv pentru care te sfătuim să îl alegi pentru drumurile tale. Un bilet costă 1.40€, dar pentru a economisi poți alege să îți faci un card de călătorii, caz în care o călătorie va costa 0.76€. Poți citi mai multe din site-ul oficial: https://tranviasdezaragoza.es/en/

Totuși, dacă nu vrei să îți bați capul cu transportul în comun poți apela la un taxi, iar tariful pentru un km este de aproximativ 0.82€, și vei găsi șoferi direct din stradă, sau poți chiar să îți închiriezi propria mașină pentru zilele petrecute aici, pentru doar 25€ pe zi. Pentru a găsi cele mai convenabile prețuri, dar și pentru a te ajuta în procesul închirierii, poți intra aici.

Cazare Zaragoza

Cât despre cazare, Zaragoza are pentru turiști destule oferte, pentru orice gusturi. Noi îți recomandăm să alegi un hotel apropiat de centrul orașului, pentru a avea acces mai ușor la locurile în care vei merge. În medie o cameră de 2 persoane costă 50€ pe noapte, dar poți găsi și oferte de 40€, dacă vei face rezervarea cu câteva luni înainte.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

  • YIT Ciudad De Zaragoza este un hotel de 3 stele foarte accesibil (prețurile pornesc de la 50€). Pune la dispoziția turiștilor camere moderne și dotări ce l-au dus rapid în preferințele vizitatorilor, în ciuda faptului că nu este poziționat în centrul orașului.
  • Hotelul Tibur se află în inima orașului, iar cei cazați aici vor avea parte de o priveliște superbă, chiar din cameră. Hotelul de 3 stele se află într-o clădire istorică ce va da o notă de eleganță călătoriei tale, iar tariful pentru o cameră de 2 persoane pornește de la 60€.
  • Catalonia El Pilar este perfect pentru cei care vor să se răsfețe în vacanța lor, într-un cadru luxos și elegant. Vei plăti de la 90€ pentru a dormi într-un hotel de 4 stele poziționat excelent, și vei avea acces la o  sală de sport, la restaurant și la bar. 

Obiective turistice Zaragoza - Itinerar pe zile

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

Plaza del Pilar

Pentru că centrul orașului este un loc plin de atracții turistice, îți poți rezerva o zi întreaga doar pentru a explora această zonă. Pentru că toate atracțiile principale sunt situate foarte aproape una de alta nu îți vei face griji nici pentru transport, vei merge cel mult 5 minute pe jos între locurile vizitate.

 Începe din Plaza del Pilar, probabil locul preferat al turiștilor, piața centrală, unde vei putea petrece câteva zeci de minute pentru a admira arhitectura specifică zonei, clădirile istorice și ritmul orașului. 

Basílica de Nuestra Señora del Pilar

Îți va sări în ochi imediat Basílica de Nuestra Señora del Pilar, probabil cea mai cunoscută atracție din Zaragoza, o bijuterie arhitecturală, religioasă, istorică și culturală. Biserica în stil baroc are o istorie lungă, iar în interior se găsesc artefacte și opere de artă neprețuite, precum Sagrada Columna, altarul din alabastru, Virgen del Pilar și frescele lui Goya. Intrarea este gratuită, și o poți vizita între orele 06:45-09:30.

Catedrala El Salvador (La Seo) si Museo del Foro de Caesaraugusta

La câteva sute de metri vei găsi 2 alte atracții pe care nu trebuie să le ratezi, situate chiar una lângă cealaltă:  Catedrala El Salvador (La Seo), o altă emblemă religioasă a orașului, chiar prima catedrală creștină din Europa (biletul costă 7€ și vei putea urca inclusiv în turnul ce oferă una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului, între orele 10:00-20:00, cu pauză între 14:30-16:00), dar și Museo del Foro de Caesaraugusta, ce expune situl arheologic al forumului Caesaraugusta, ruinele datând de aproximativ 2000 de ani. Biletul costă 7€, muzeul fiind deschis între 10:00-14:00, 17:00-21:00, iar luni este închis.. Dacă vrei să afli mai multe despre perioada romană, și ai mai multe zile disponibile, vizitează și Muzeul Termas Públicas, Muzeul Teatrului și Muzeul Portului Fluvial, iar biletele costă sub 5€.  

Muzeul tapițeriilor

Iar dacă vrei să aprofundezi vremurile apuse, însă într-o manieră ceva mai inedită, lângă, vei găsi Muzeul tapițeriilor, ce prezintă vizitatorilor istoria prin tapițerii și broderii complexe, vechi de câteva secole, o experiență unică de care poți avea parte. Intrarea costă 4€, muzeul fiind deschis între 10:00–14:00 și 15:00 –18:30.

De asemenea, dacă vrei să economisești în această zi, poți cumpăra un bilet ce cuprinde intrarea la Muzeul tapițeriilor și Catedral del Salvador de Zaragoza (alături de alte  obiective situate în centru), pentru doar 9€. Detalii: https://catedraldezaragoza.es/cultural-visit/ .

Puente de Piedra

Și pentru că râul Ebro creează peisaje ce taie răsuflarea oricui, nu poți pleca fără să te bucuri de câteva momente admirând priveliștea creată, într-o atmosferă romantică. Podul Puente de Piedra este locul perfect pentru acest lucru, în special la apus, așa că va fi locul ideal din care să îți închei prima ta zi în Zaragoza. Probabil aici vei face și cele mai frumoase poze în vacanța ta!

Ziua 2

Palatul Aljafería

În mijlocul orașului se află Palatul Aljafería, conservat formidabil din secolul XI. Construcția este uimitoare, cu încăperi frumos decorate și influențe islamice, iar atmosfera îți va da impresia că ai ajuns în Evul Mediu. Intrarea costă 5€, și poate fi vizitat între 10:00-20:00. În zonă vei găsi stații ale liniilor 23, 26, 32, 33, 34, 36, 42 și 51.

Plaza de Toros de La Misericordia

Și pentru că coridele spaniole sunt faimoase, mergi 10 minute pe jos pentru a vizita, între orele 10:30–13:30 și 17:00–20:00,  Plaza de Toros de La Misericordia, locul unde luptele cu tauri au loc. În prezent aici se desfășoară majoritar evenimente publice, însă poți vizita clădirea ce încă poartă amprenta coridelor.

Acvariul Fluvial din Zaragoza

De aici ia autobuzul 23 pentru a ajunge la Acvariul Fluvial din Zaragoza, cel mai mare acvariu fluvial din Europa, ce expune sute de specii de animale ce trăiesc în fluviile, sau în preajma lor, în întreaga lume, unele fiind chiar exemplare rare. Intrarea pentru adulți costă 17€, iar programul între 10:00-20:00.

El Tubo

Dacă vrei să explorezi și atmosfera de noapte din Zaragoza, un loc în care poți găsi cele mai bune restaurante, cafenele, localuri și chiar cluburi, este zona El Tubo! Locul este plin de turiști, iar totul pare foarte prietenos și plin de viață, perfect pentru un final de zi. În plus, te poți alătura chiar unui tur nocturn al centrului orașului, degustând preparate și băuturi populare alături de ați turiști, pentru aproximativ 90€.

Ziua 3

Muzeul Origami

În ultima ta zi din Zaragoza îți recomandăm un traseu cu locuri ceva mai diferite, pentru a descoperi și latura modernă a orașului. Poți începe cu Muzeul Origami, un muzeu care îți va stârni curiozitatea, între forme ce par imposibil de realizat din hârtie. Au loc chiar și cursuri pentru arta plierii hârtiei, iar intrarea costă doar 3€, programul fiind între 10:00-14:00 și 17:00-21:00, luni fiind însă închis. Fiind amplasat central vei putea ajunge aici ușor, cu liniile 22, 30, 210, 211 sau 212.

Mercado Central de Zaragoza

Și desigur, înainte să pleci din oraș va trebui să faci și câteva cumpărături pentru suveniruri, iar locul perfect este Mercado Central de Zaragoza, o piață tradițională într-o clădire superbă. Pe lângă alimente locale, vei găsi și mici standuri cu suveniruri, unele făcute chiar de localnici. Pentru a ajunge aici vei lua tot autobuzul 29, iar piața este deschisă între 9:00-14:00 și  17:30-20:00 în cursul săptămânii, iar în weekend între 9:00-14:30.

Parcul Grande José Antonio Laborde

Pentru că orașul oferă și o natură luxuriantă, ia autobuzul 33 sau 34, sau linia 1 de tramvai, și acorda câteva ore relaxării în parcul Grande José Antonio Labordeta, printre flori, statui și pomi impunători! În mijloc se află o fântână, care noaptea oferă un joc de culori superb!

Parcul de Distracții

Iar pentru doza de distracție absolut necesară într-o vacanță, nu rata Parcul de Distracții din Zaragoza. Deși nu este foarte mare, vei găsi cu siguranță câteva atracții care să te provoace, iar intrarea costă 6€ (preț în care sunt incluse și 2 bilete pentru atracții), însă trebuie să știi că este deschis doar în weekend, între orele 11:00-21:00. Vei putea ajunge aici ușor cu autobuzul 34.

Ce mâncăm în Zaragoza?

Gastronomia din zonă păstrează încă rețete vechi de sute de ani, cu legume locale și carne de miel sau vită, dar și pește, iar gustul nu va dezamăgi! Un preparat popular este Cod Ajoarriero, pește într-o tocană cu cartofi și ouă. Pentru vegani (dar nu numai) Borage cu cartofi este preparatul perfect, în care vedeta este o legumă specifică zonei.

Iar la capitolul localuri și restaurante, orașul nu duce lipsă nici de lucruri în care te poți bucura de o masă pe cinste. Îți recomandăm să incluzi în lista ta Celebris (un restaurant modern și elegant cu specific mediteraneean, unde vei cheltui de la 20€ pentru o ieșire), Taberna 1941 (cu prețuri foarte accesibile, situat chiar în centrul orașului), iar pentru preparate tradiționale, Atipico. 

Așadar, Zaragoza este cu adevărat o comoară ascunsă a Spaniei, care merită toată atenția iubitorilor de călătorii! Orașul păstrează o atmosferă medievală, romantică și liniștită, și oferă suficiente atracții pentru a nu te plictisi nici măcar un minut, indiferent că vei căuta istorie, modernitate, artă, cultură sau natură!