Dacă ești în cautarea unei destinații de iarna în mijlocul naturii, Zakopane este răspunsul dorințelor tale.

Micul oraș din sudul Poloniei este o locație pitorească ce oferă turiștilor un peisaj idilic pentru relaxare, dar și ocazia de a experimenta sporturi de iarnă.

Zakopane a fost numit ,,capitala de iarnă a Poloniei” datorită numeroaselor stațiuni de schii din zonă.

Merită să faci o escapadă de un weekend într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia! Noi îți oferim un ghid complet pentru 3 zile de vis.

Transport

Fiind aproximativ 1100 km din București până în Zakopane, poți opta să mergi cu mașina personală. Ia, însă, în calcul faptul că poate fi obositor și mult mai solicitant decât variantele alternative de transport. In plus, va fi necesar să faci câteva opriri pe drum, deci vacanța se poate prelungi chiar și cu câteva zile. Nu uita să te pregătești cu informații despre vinieta pentru țările prin care treci (Ungaria și Slovacia) și pentru Polonia.

O altă metodă de a ajunge în Zakopane este cu avionul. Fiind situat la aproximativ 100 km de Cracovia, poți opta pentru un zbor până la Aeroportul Internațional Ioan Paul II. Zboruri directe din România nu sunt, însă poți alege un zbor cu escală în alt oraș din Europa. Prețul biletului pornește de la 54 EUR.

Din  Cracovia, ai la dispoziție două variante pentru a ajunge în Zakopane:

  • Autobuz din centru – Călătorești 12 stații până la Bialy Dunajec, cca. 2h, iar de la Bialy Dunajec mai călătorești 2 stații până la Zakopane.
  • Flexibus din Dworzec Autobusowy MDA – Călătorești 3 stații până la destinație, cca. 2h. Prețul biletului este în jur de 30 lei și îl poți cumpăra online.

Cazare

În Zakopane, ai o mulțime de opțiuni de cazare, la prețuri rezonabile, începând de la 30 EUR pe noapte. Hotărăște-te asupra perioadei în care dorești să mergi și aruncă o privire pe propunerile noastre. Alege-ți din timp cazarea, căci perioada sărbătorilor este destul de aglomerată și riști să nu găsești disponibil unde îți dorești.

  • Pensjonat ,U Misia' situată în Zakopane, la 6 km de parcul acvatic Zakopane, Pensjonat, U Misia' oferă cazare cu lounge comun, parcare privată gratuită, grădină și terasă.
  • Villa Nova oferă cazare cu design modern în Zakopane. Aceasta se află la doar 50 de metri de celebra stradă pietonală Krupówki, cu multe restaurante și magazine.
  • Grand Podhale Resort&Spa oferă cazare în Zakopane, la 1,1 km de teleschiul Pardalowka. Este disponibilă o parcare privată gratuită. Jacuzzi-ul este gratuit pentru toți oaspeții.

De asemenea, o variantă mai ieftină ar fi să optezi pentru cazare în casele locuitorilor. Aceștia sunt bucuroși să te primească și să îți oferă o experiență autentică.

Obiective turistice Zakopane

Ziua 1

Arhitectura orașului

După un drum solicitant, să te bucuri de arhitectura locului la o plimbare prin micuțul oraș  polonez este fix ce vei avea nevoie. Orașul în sine este un obiectiv turistic pe care trebuie să îl vizitezi la pas.

Zakopane este o stațiune montană situată la o altitudine de cca 900 m, la poalele Munților Tatra, în zona goralilor. Așa numiții gorali, cuvânt care s-ar traduce ca munteni-cobani, sunt o minoritate poloneză care are rădăcini vlahe, fiind descendenți ai păstorilor din Transilvania ce au migrat prin secolele XII-XV. Mulți turiști sunt atrași în Zakopane de frumoasa și bogata cultură goral. Stilul arhitectural unic reprezintă un punct de reper al culturii lor pe care trebuie să îl admiri.

Strada principală din Zakopane este Krupowki și îți poți începe plimbarea de acolo. Vei găsi o muțime de restaurante, terase și magazine cu articole sportive sau fashion. Nu te lăsa descurajat de numeroșii turiști care o vizitează.

Continuă-ți drumul pe strada Koscieliska, denumită și strada lemnului. Aici te poți bucura la fiecare pas de construcții din lemn cu un design mirific și biserici rustice. Printre acestea se numără:

Biserica Sfantul Ioan Evanghelistul

Construită între 1710 și 1720, dar în altă locație, structura a fost inițial în Zakrzów, lângă Kalwaria Zebrzydowska, dar a rămas nefolosită după ce o nouă biserică a fost ridicată acolo în 1922. Datorită eforturilor lui Jan Hyc-Myrmuła și ginerelui lui Jan Kasprowicz , pictorul Wladysław Jarocki, biserica a fost mutată la Zakopane și instalată în Harenda la sfârșitul anului 1947 și începutul anului 1948. Au durat câțiva ani până să fie reasamblată complet.

Cimitirul vechi

Cimitirul conține peste 500 de morminte. Unii dintre cei mai celebri locuitori ai Poloniei. Printre morții onorați se numără eroii de război polonezi și luptătorii de rezistență nazistă, care stau cot la cot cu autori, arhitecți, alpiniști, poeți, muzicieni, artiști, oameni de știință și ingineri.

Willa Koliba

Vila Koliba, prima clădire ridicată după designul lui Stanislaw Witkiewicz în stilul Zakopane, este situată pe strada Kościeliska, cea mai veche stradă din Zakopane, cu case tradiționale și cultura caracteristică. Vila a fost construită între anii 1892 și 1893 îar acum este muzeu.

Atma Chata

O casă din secolul al XIX-lea, care i-a aparținut compozitorului Karol Szymanowski, iar acum este muzeu.

Dom Do Gory Nogami (Casa cu susul în jos)

Casa este situată lângă strada Krupowki și prezintă într-un mod original arhitectura zonei. După cum îi spune și numele, casa este poziționată invers și, mai mult, toate obiectele din interior sunt așezate astfel.

Taxa de intrare pentru copii până la 12 ani este de 7 PLN (1,49 EUR), iar peste 12 ani, 9 PLN (1,91 EUR). Casa este deschisă publicului zilnic de la 10:00 la 18:00 și sâmbăta, până la 20:00.

Ziua 2

Dealul Gubalowka

Aceasta este a doua atracție turistică des vizitată dupa strada Krupowki. Dealul este renumit pentru panorama spectaculoasă pe care o oferă asupra orașului și a munților din jur. Acolo vei găsi o mulțime de magazine cu suveniruri, unele dintre ele locale. Pentru cei pasionați de schi, există și un teleschi.

Poți ajunge pe dealul Gubalowka cu funicularul de pe strada Krupowki, iar prețul unui bilet dus-întors este de 21 PLN (4,47 EUR) sau 15 PLN (3,19 EUR), doar pentru un drum. Există și varianta să ajungi cu tramvaiul, dar acesta nu circulă decât până în noiembrie, așa că interesează-te din timp pentru a fi sigur că este disponibil.

Dacă vrei să te bucuri și de peisajele până acolo, poți alege să mergi pe jos. Este o variantă sănătoasă și plăcută în natură, dacă vremea îți permite.

Pârtii de schi - Ski Zakopane

În preajma sărbătorilor de iarnă, stațiunea devine plină de turiști care vin în zonă dornici să se bucure de schi. Dacă și tu te numeri printre pasionații acestui sport, află că în Zakopane există multe pârtii de schi bine amenajate, marcate în funcție de gradul lor de dificultate.

Polana Szymoszkowa

Este o stațiune de schi care se remarcă pentru priveliștile sale frumoase asupra Munților Tatra. Aici sunt disponibile două telescaune pentru schiori și snowboarderi. Teleschiul mare este pentru șase persoane și ajunge până în vârful Gubałówka. Este o sugestie excelentă pentru schiorii și snowboarderii mai avansați, precum și pentru turiștii care caută priveliști incredibile. Teleschiul mai mic care rulează până la jumătatea pârtiei este ideal pentru începători. La stația inferioară de telescaun, se află KidsPark Szymoszkowa, care include un lift cu centură pentru cei mai tineri schiori și snowboarderi. Sub supravegherea strictă a unui instructor, copiii pot schia pentru prima dată.

Harenda

Este situată pe versanții de sud-est ai Rafaczówki, o prelungire a crestei Gubałówka. Pârtia este iluminată (deschisă până la ora 21:00) și are sistem de înzăpezire artificială. Este închisă timp de o ora, la ora 15:00 pentru a curăța zăpada. Traseele de la Harenda sunt destinate atât începătorilor, cât și schiorilor experimentați. Pentru cei din urmă, traseul negru care găzduiește și o competiție a Federației Internaționale de Schi este deosebit de atractiv. Pârtia este dotată cu o școală de schi, servicii de închirieri de echipamente de iarnă, servicii de catering, un patinoar și o parcare spațioasă.

În Zakopane, găsești și multe centre de închirieri de echipamente de schi, dar și profesori pregătiți să te ajute să deslușești tainele sporturilor de iarnă.

Dealul pentru schi

La aproximativ 3 km de centrul orașului este amenajată o platforma realizată special pentru schi. Aceasta este dedicată campionatelor care au loc în fiecare iarnă. Dacă preferi acest sport, atunci trebuie să te oprești aici pentru a admira locul unde au loc cele mai importante campionate de iarnă din țară.

Ziua 3

Drumeții

Îți poți închieia weekendul la Zakopane, cu un traseu montan. Începe de dimineață și asigură-te că ești informat înainte de a porni la drum. Verifică durata traseului, gradul de dificultate, vremea și echipează-te corespunzător. Drumețiile sunt posibile atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Durata și traseul trebuie să fie adaptate condiției fizice.

Poți practica așa numitul „nordic walking”, realizat cu bețe de schi. Rówień Krupowa de Jos și de Sus, traseele alpine și Ścieżka pod Reglam sunt locuri perfecte pentru a practica această activitate.

Dacă vizitezi pentru prima dată Zakopane, cel mai bine ar fi să alegi trasee care oferă și posibilitatea de a vizita obiective turistice. Găsești trasee perfecte pentru nordic walking unde poți admira atât Munții Tatra, dar și arhitectura uimitoare a orașului.

O variantă mai ușoară ar fi traseul care duce la Gubalowka din Kościelisko. La fel de ușor și plăcut este traseul către regiunile superioare din Zakopane, cu uriașul Wielka Krokiew Ski Jump, care va fi gazda cupei mondiale 2023 de sarituri cu schiurile.

Mai poți alege să mergi la Sarnia Skalka sau chiar în inima Văii Chocholowska. Dacă ești în căutarea unui traseu mai solicitant, ia destinațiile de mai sus ca puncte de plecare pentru un traseu la o altitudine mai înaltă.

Poți opta pentru vârful Kasprowy Wierch din Munții Tatra, aflat la o altitudine de 1 987 de metri. Acolo poți ajunge și cu telecabina din Zakopane, din stația Kuznice.

Gastronomie

Dacă și tu te numeri printre călătorii aflați sub hashtag-ul #travelforfood, Zakopane este destinația unde trebuie să ajungi. Nu vei avea parte doar de priveliști de vis și activități spectaculoase, dar și de o experiență gastronomică pe care trebuie să o încerci.

Printre bunătățile locale se numără: placki po góralsk (clătite din cartofi), diferite tipuri de brânză locală, oscypek (brânză afumată de oaie), kwasnica (supă de varză). Indiferent ce alegi din meniul restaurantelor locale va fi delicios!

Restaurante

  • Zabi Dwor Karczma este un local rustic, recunoscut pentru puișorii de baltă din meniu. Pe lângă această specialitate, găsești o mulțime de preparate locale, printre care și supe, prețul lor pornind de la 14 PLN (2,98 EUR).
  • Zakopianska este un alt local cu o ambianță plăcută, unde găsești preparate tradiționale deliciose. Costurile sunt puțin mai ridicate. Un miel pregătit în stil tradițional este 89 PLN (19,93 EUR).
  •  Marzanna este un restaurant local cu mâncare foarte bună la prețuri mai mici.

Zakopane este un oraș care trebuie trecut pe lista „must-see” de iarna aceasta. Te va surprinde prin cultura sa, regăsită atât în arhitectura locală, cât și în gastronimie. De asemenea, este o destinație de neratat pentru iubitorii sporturilor de iarnă!