Capitala Norvegiei este destinatia ideala in care poti descoperi comorile scandinave relaxandu-te in acelasi timp.

Fiordul Oslo, muzeele si obiectivele turistice ale orasului atrag anual peste 5 milioane de turisti. Iar privelistile nordice merita admirate cel putin o data in viata! In acest ghid de calatorie vei gasi modalitatile de transport, cazare, principalele atractii, bugetul minim de vacanta si desigur, cateva preparate specifice norvegiene delicioase – pentru ca tu sa iti poti face o idee despre cum ar putea arata vacanta in Oslo.

Cum ajungi in Oslo

In lunile aprilie, mai si iunie gasesti cele mai accesibile zboruri din Bucuresti catre Oslo la companii low-cost. La WizzAir si Ryanair poti gasi bilete dus-intors de la 28 euro de persoana cu bagaj mic de mana. 

Odata ajuns in Aeroportul Oslo Gardermoen aflat la 45 km de centru, ai 3 optiuni pentru a ajunge in oras:

  • Tren: sunt 2 companii care opereaza rute cu trenul spre centru: Vy Train si Flytoget. Biletul de tren Vy Train costa aproximativ 12 euro de persoana si ajungi in centrul capitalei in aproximativ 20 de minute. Copiii intre 4-15 ani si seniorii de peste 66 de ani au 50% reducere. Biletul Flytoget costa aprox. 20 euro/persoana, iar copiii sub 16 ani circula gratuit insotiti de adulti. Seniorii platesc bilet de doar 10 euro. Biletele la ambele companii se achizitioneaza de la automatele de tichete din gara aeroportului. Vei gasi liniile de tren pe platforma 4 odata ce ai iesit din terminalul de sosiri. Acestea circula intre orele 05:55-23:55.
  • Autobuz: calatoria cu autobuzul pana in centru va dura intre 40-50 de minute si un bilet costa 20 euro/persoana. Seniorii platesc bilet de doar 10 euro, iar tinerii pana in 17 ani calatoresc gratuit daca sunt insotiti de minim un adult. Vei gasi statia de autobuz direct in exteriorul aeroportului, iar biletele le poti achizitona de la automatele de bilete sau de la sofer. Autobuzele circula intre 05:45-23:45.
  • Taxi: calatoria cu taxiul va dura tot in jur de 40 de minute, iar costul mediu al unei curse pana in centru este de 60 de euro. Este cu siguranta o varianta mai comoda, dar mai costisitoare. Taxiurile circula 24/7 si linia de taxiuri o vei gasi in exteriorul terminalului de sosiri. 

Cazare Oslo

Poti gasi cazari in centrul orasului cu preturi de la 80  euro pe noapte. Hotelurile de 3 stele pornesc de la 90 euro pe noapte, iar unele dintre acestea au micul dejun inclus. Vii in vacanta cu un grup de prieteni sau cu familia? Gasesti apartamente de inchiriat incepand de la 85 euro, iar cu cat acestea sunt situate mai aproape de centrul, preturile cresc. Iata cateva optiuni comode si accesibile:

  • Citybox Oslo: hotelul de 3 stele se afla la mai putin de 500 m de centru si la doar 250 m de gara. Cazarea este de tip buget, insa conditiile oferite sunt foarte bune, hotelul avand un design modern. Camerele sunt dotate cu baie proprie si ai WiFi gratuit. In plus, ai acces la cuptor cu microunde si la gustari sau bauturi la automatele disponibile. Opera din Oslo se afla la doar 5 minute distanta de mers pe jos. Pretul pentru o camera dubla mica porneste de la 90 euro/noapte
  • Thon Hotel Slottsparken: hotelul de 4 stele este situat la aprox. 700 m de centru si in apropierea Palatului Regal din Oslo. Micul dejun tip bufet este inclus in pretul camerei, iar oaspetii au acces si la o sala de fitness. Calatoresti cu animalutul? Hotelul este pet-friendly. Pretul pentru o camera dubla standard porneste de la 150 euro/noapte
  • Maya Apartments - Parkveien: complexul de apartamente in regim hotelier se afla la 1 km de centru si este situat in apropierea Parcului Palatului Regal. Apartamentele au bucatarie privata, baie privata, spatiu patio si o masina de spalat vase. Pretul pentru un apartament cu 1 dormitor porneste de la 90 euro/noapte

Poti gasi multe alte oferte aici.

Cu ce te deplasezi in Oslo

Toate optiunile de transport public din Oslo fac parte dintr-un sistem de bilete care iti permite sa circuli cu un singur bilet in toate mijloacele de transport public: tramvai, autobuz, metrou, feribot si trenuri Vy. In functie de numarul de zone, pretul biletelor poate creste. Biletele pornesc de la 3,60 euro/adult, 1,80 euro/minor intre 6-17 ani si seniori de peste 66 de ani. Sa achizitionezi biletele de la sofer este mai scump cu aprox. 2 euro pentru adulti si 1 euro pentru copii, asa ca este recomandat sa le achizitionezi direct de pe aplicatia Companiei de Transport Public din Oslo.

Oslo Pass

Cardul de turist Oslo Pass include acces gratuit la 30 de muzee si atractii, reduceri la obiective turistice si restaurante, un tur al orasului alaturi de ghid si transport public gratuit in zonele centrale ale orasului. Sunt disponibile optiuni de 24 de ore (45 euro/adult, 24 euro/minor intre 6-17 ani si 36 euro/senior peste 67 de ani), 48 de ore (66 euro/adult, 33 euro/minor intre 6-17 ani si 52 euro/senior peste 67 de ani) si 72 de ore (83 euro/adult, 42 euro/minor intre 6-17 ani si 66 euro/senior peste 67 de ani). Poti achizitiona cardul de turist direct de aici.

Obiective turistice Oslo

Opera Nationala Norvegiana din Oslo

O vacanta in Oslo memorabila incepe mereu cu vizitarea Operei din Oslo, una dintre cele mai renumite cladiri din Norvegia! Aceasta se afla la sud-est de centru, iar la statia din apropiere numita Bjorvika circula tramvaiele 13 si 19, cat si autobuzele 32, 74, 81, 83, 85, 400, 500, 505 si 550. Opera din Oslo face parte din cladirile emblematice ale Norvegiei, aceasta castigand numeroase premii pentru arhitectura si designul sau.

Peisajul exterior iti ofera sansa de a admira micile fiorduri sau fatada deosebita, iar tot in exterior te poti plimba pe acoperis. Da, ai citit bine! Cladirea a fost gandita in asa fel incat oamenii sa poata lua picnicul pe acoperis sau sa se plimbe cu skateboard-ul. In interior vei ramane uimit de diversitatea sculpturilor faimoase, dar si a cafenelelor & restaurantelor sofisticate. Aceasta este deschisa de luni pana sambata intre orele 11-22 si duminica intre 12-22. Te poti plimba gratuit deasupra cladirii pentru a ramane incantat de panorama!

Muzeul Munch

La 300 de metri de Opera se afla Muzeul Munch. Cu patru ani înainte de moartea lui Edvard Munch în 1944, a lăsat moștenire toate lucrările sale în posesia orașului Oslo. Munch era deja implicat în discuții despre un viitor muzeu cât mai trăia, dar abia în 1963, la o sută de ani de la nașterea sa, muzeul s-a deschis într-o clădire contemporană.

De la o clădire din Tøyen până la un muzeu modern de pe malul apei din Oslo: MUNCH a fost deschis pe 22 octombrie 2021, adaptat pentru experiențe artistice grozave. Moștenirea unică a lui Edvard Munch are în sfârșit locul pe care îl merită. În acest muzeu se regăsește cea mai populară operă a lui Munch "Țipătul". Detalii și bilete găsești aici.

Fortareata Akershus 

La doar 15 minute de mers pe jos spre vest se afla Fortareata Akershus - un loc plin de istorie. Constructia fortaretei medievale s-a incheiat in anul 1300 si reprezenta un punct strategic militar important la vremea aceea. In secolul XVII, aceasta a fost modernizata si transformata intr-o resedinta regala. 

Poti vizita fortareata de luni pana duminica intre orele 6-21, iar accesul in curtea fortaretei este gratuit. Pentru a vizita interiorul, va trebui sa achizitionezi bilet de la intrare de aprox. 9 euro/adult si 4 euro/copil intre orele 12-17. Ai acces gratuit cu Oslo Pass. Tot aici poti admira sali de baluri, Mausoleul Regal, camerele de receptie si o biserica.

Primaria din Oslo

La 800 de metri de Akershus se află Rådhuset, Primăria din Oslo este o atracție populară printre vizitatori și un reper important pentru localnicii orașului. Clădirea este din beton și are o fațadă de cărămidă, dându-i un aspect impunător și grandios, cu 2 turnuri, dintre care unul are un cadran cu un ceas frumos iar turnul de est; are 49 de clopote care, atunci când sună, se aude în tot orașul.

Lucrările la această clădire au început încă din 1931, dar clădirea a fost inaugurată în 1950.

A fost proiectat de Magnus Poulson și Arnstein Arneberg și servește mai multe funcții; pentru localnici este reședința consiliului și administrației orașului, în timp ce pentru turisti dispune de: galerii de artă și studiouri, intră aici pentru detalii cu privire la vizitarea galeriilor.

Cladirea Parlamentului

Emil Victor Langlet a proiectat clădirea parlamentului din Norvegia „Stortinget” în stil neoromanic în timpul studiilor sale în Italia. Din 1951 până în 1959, a fost restaurată și a fost adăugată o nouă clădire. Adunarea Națională este cunoscută de cei mai mulți norvegieni ca „Løvebakken”, adică Dealul Leului, deoarece scara principală este flancată din lei de piatră.

Clădirea parlamentului este deschisă pentru vizitatori în fiecare zi, cu excepția zilei de luni, între orele 10.00 și 17.00. Puteți face tururi ghidate ale clădirii în timpul acestor ore, sau puteți merge pe cont propriu. În interiorul clădirii există, de asemenea, numeroase expoziții care oferă informații despre istoria și arhitectura acesteia.

Akker Bryge

Este situat chiar la vest de centrul orașului, pe partea de vest a Pipervika, un braț al fiordului Oslo, pe fostul șantier naval Akers Mekaniske Verksted, care și-a încetat activitatea în 1982. Înainte de înființarea șantierului naval în 1854, zona era cunoscută sub numele de Holmen. Atunci era o curte veche în care s-a dezvoltat o activitate industrială minoră și o unitate suburbană la începutul secolului al XIX-lea.

Un masterplan condus de Space Group Company și Ghilardi + Hellsten a reorganizat zona între 2010 și 2014. Space Group a lucrat la activarea străzilor paralele și a creat o stradă interioară, care trece prin clădirile principale. Cartierul Aker Brygge este lider în Norvegia pentru zonele pietonale de pe malul apei și este unul dintre cele mai vizitate locuri din Oslo, cu 12 milioane de vizitatori în fiecare an. În momentul de față întreaga zonă pietonală găzduiește restaurante și cafenele, așadar îți recomandăm să savurezi o cafea alături de briza mării norvegiene. Dacă îți dorești vizitarea întregului cartier alături de un ghid, găsești mai multe detalii aici.

Muzeul de artă contemporană

În capătul cartierului Aker Brygge se găsește Astrup Fearnley Museet este un muzeu de artă contemporană din Oslo, care a fost înființat în 1993. Astăzi are un rol esențial în scena instituțiilor de artă din capitala Norvegiei. Muzeul a fost proiectat de Renzo Piano, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din lume. Muzeul găzduiește colecția Astrup Fearnley, una dintre cele mai mari colecții private de artă contemporană din Norvegia și numeroase expoziții temporare. Detalii despre aceste expoziții găsești aici.

Palatul Regal din Oslo

Pentru a ajunge la Palatul Regal din Oslo, poti merge pe jos aproximativ 15 minute spre nord sau poti lua autobuzele 30, 31, 32, 54 sau 70 de la statia Wessels Plass. Statia se afla la 600 m spre nord de Fortareata Akershus si va trebui sa cobori la prima statie - Nationaltheatret. De aici ai de mers doar 100 m pana la superbul Parc al Palatului Regal care este inca resedinta regala. 

Constructia cladirii a fost finalizata in 1849 intr-un stil neo-clasic. Peisajul din jur transmite acelasi aer regal ca al palatului: arbori inalti maiestuosi, fantani elegante si statui. Interiorul palatului poate fi vizitat de public doar vara. Pretul biletelor incepe de la 16 euro/adult si 12 euro/minor intre 6-18 ani. Poti gasi detalii aici.

Muzeul Fram

Muzeul Fram se afla la aprox. 6 km sud-vest de Palat si poti lua autobuzul 30 tot din statia Nationaltheatret pana la Bygdoynes. Calatoria cu autobuzul va dura 16 minute si vei parcurge 12 opriri. La doar 25 m de statie vei da de Muzeul Fram. Aici se gaseste cea mai puternica nava din lemn construita pana acum care detine recordul pentru calatoria pana in cel mai nordic si sudic punct. 

In muzeu poti urca direct pe nava si poti observa cum a supravietuit echipajul temperaturilor extreme si conditiilor periculoase pe care le-au infruntat in Oceanul Arctic si Antarctic. Exista chiar si un simulator polar unde poti experimenta frigul si pericolele expeditiilor polare de acum 100 de ani. Poti vizita muzeul intre orele 11-17, iar biletele pornesc de la 13 euro/adult si 4,80 euro/copil sub 16 ani. Poti gasi detalii si pe website-ul Muzeului Fram - Accesul este gratuit daca detii cardul Oslo Pass

Fiordul Oslo

Pentru a profita din plin de aceasta vacanta in Norvegia, trebuie sa vizitezi neaparat Fiordurile din Oslo! Intr-o croaziera de 2 ora jumatate alaturi de un ghid turistic vei descoperi frumusetea acestor comori. Navigand, vei vedea plaje specifice zonei nordice, portiuni de coasta superbe si valuri impresionante. Preturile pornesc de la 38 euro/persoana, iar experienta va fi cu siguranta de neuitat! Gasesti tururile cu ghid direct aici.

Parcul Vigeland 

Parcul Vigeland este printre cele mai populare parcuri din toata Norvegia. Pe langa fantanile si cararile printre arbori ale parcului, aici se gasesc peste 200 sculpturi absolut uimitoare ale sculptorului cu acelasi nume. Accesul este gratuit si in zona se afla statii pe unde trec tramvaiele 11, 12 si 19, dar si autobuzele 28 si 45. 

Parcul Ekeberg

La câteva minute de centrul orașului Oslo cu tramvaiul, se află parcul de sculpturi Ekebergparken cu o panoramă impresionantă asupra orașului. Parcul combină istoria lungă, natura frumoasă, priveliștile uimitoare și sculpturile impresionante într-un mod unic.

Lucrările de artă care sunt răspândite în întregul parc sunt ale unor artiști de renume internațional precum Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst și Roni Horn. Pe lângă sculpturi, în parc puteți găsi și urme ale istoriei lungi și diverse a Oslo, de la sculpturi în stâncă și ruine din epoca de piatră până la cele ale cimitirului care datează din anii 900-400 î.Hr.

Parcul este întotdeauna deschis, pe tot parcursul anului și este liber de vizitat iar pentru o experiență cu adevărat uimitoare, îți recomandăm să vizitezi acest parc seara, și poate te întrebi de ce.

Ei bine, acest parc îți oferă o experiență de neuitat, de la sculpturi care îți vorbesc (la propriu) până la cele care te urmăresc cu privirea, așadar daca ești un amator de experiențe unice și în timpul liber urmărești “activități paranormale” acesta este locul în care trebuie să ajungi.

Catedrala din Oslo

Ia tramvaiul 13 din statia de sud-vest a parcului - Skoyen pana la Ovre Slottsgate (7 opriri). De aici ai de mers 700 m pana la Catedrala din Oslo. Datand din secolul XVII,  iar in 1950 fiind restaurat interiorul originar in stil baroc, aceasta este biserica unde se tin evenimentele regale de natura religioasa. Biserica poate fi vizitata de luni pana joi intre 10-16, vineri intre 16-23:30, iar sambata si duminica intre 10-16. Accesul este gratuit.

Muzeul de istorie a culturii Norvegiene

Prezintă cum au trăit oamenii în Norvegia din secolul al XVI-lea și până în vremurile noastre. În muzeul în aer liber, veți găsi 160 de clădiri istorice situate într-un cadru frumos. Plimbați-vă prin diferite căsuțe de la fermele cu acoperiș cu gazon înconjurate de pășuni și animale de fermă care pășesc în spatele gardurilor pitorești până la locuințele studenților de diferite națiuni din anii 1970. Orașul vechi al muzeului include case, magazine și ateliere de diferite tipuri, legate între ele de străzi pietruite. Nu ratați populara biserică Gol, construită în anii 1200. În sălile de expoziție sunt expuse de la mobilier istoric, articole de îmbrăcăminte, obiecte de artizanat sami și diferite machete. Pe tot parcursul anului, muzeul oferă o selecție variată de activități și experiențe pentru toate vârstele. Poveștile, dansul popular live și coacerea tradiționalului „lefse” sunt printre preferate. Zona muzeului include un magazin de cadouri și o cafenea. Puteți găsi mai multe informații despre activitățile aici.

Holmenkollen & Oslo Winter Park

Dacă timpul îți permite și ești amator de sporturi extreme, fă o vizită in stațiunea Holmenkollen. La aproximativ o oră distanță de Oslo, această stațiune de schi este accesibilă cu trenul din stația Stortinget.

Pe lângă faptul că obțineți o vedere superbă asupra orașului Oslo din vârful futuristului turn de sărituri cu schiurile. Puteți să aflați ce simte un săritor profesionist când ajungeți în vârful turnului sau cu ajutorul simulatorului de sărituri cu schiurile aflate în stațiune, iar pentru cei care preferă activități mai puțin extreme, recomandăm o vizită la muzeul de schi din Holmenkollen.

Muzeul de schi Holmenkollen este considerat cel mai vechi muzeu din lume dedicat schiului. Inaugurat în 1923, muzeul oferă vizitatorilor o privire fascinantă asupra istoriei de 4.000 de ani a sportului prin intermediul mai multor expoziții informative.

De asemenea, la 4 km distanță de Holmenkollen, în Oslo Winter Park aveți opțiunea de a practica diferite sporturi de iarnă, așadar, este o idee bună să vă luați un bagaj pentru schiuri.

Ce mananci in Oslo

Daca ai luat pana acum in considerare o vacanta in Norvegia, cu siguranta te-ai gandit ca vei putea incerca noi preparate cu peste si fructe de mare. Si chiar asa este, aici poti gusta cele mai apetisante mancaruri atlantice. De la preparate cu somon afumat, caviar si creveti – pana la carnati traditionali sau parjoale norvegiene, cu siguranta vei gasi cel putin un preparat norvegian pe gustul tau. 

Cateva deserturi pe care merita sa le incerci sunt plomme grateng (prajitura pregatita adesea cu prune) sau tilsorte bondepiker cu mar si frisca.

Unde mananci in Oslo

  • Baker Hansen este o cafenea si o patiserie cu specific norvegian (intre 1-10 euro/preparat) din apropierea Parcului Palatului Regal. Este locul perfect pentru un mic ragaz, mai ales alaturi de un desert
  • Den Glade Gris este un gastropub scandinavian unde poti savura atat mici gustari, cat si preparate complexe, precum carne afumata de balena din Marea Norvegiei sau carnati din carne de ren (intre 5-30 euro/preparat). Restaurantul se afla in zona de nord a Parcului Palatului Regal
  • Rorbua se afla in zona portului si serveste preparate delicioase pentru pranz, cina si nu numai. Poti savura mancaruri din bucataria scandinava, europeana si fructe de mare (intre 3-48 euro/preparat)

Gasesti aici alte optiuni, alaturi de meniu si parerile altor turisti.

Oslo este un oras relaxant, cu arhitecturi moderne si nu foarte aglomerat, spre deosebire de alte capitale europene. Tine minte ca moneda oficiala a Norvegiei este coroana norvegiana (1 euro - 10 coroane norvegiene). Preturile aici sunt mai ridicate, iar pentru o vacanta in Oslo de 2 zile noi iti recomandam un buget de minim 350-400 euro pentru 2 persoane. Tara Fiordurilor poate fi vizitata in orice anotimp, insa tine minte ca iarna zilele sunt foarte scurte, soarele rasarind in jurul orei 10, dupa care apune la ora 15. Ti-am pregatit o lista cu cateva link-uri care te pot ajuta sa iti planifici vacanta in Norvegia.