Split este un oraș uimitor situat pe malul mării Adriatice, cu o istorie bogată și o atmosferă vibrantă. Fondat în secolul al IV-lea d.Hr. ca o colonie romană, Split este faimos pentru centrul său istoric bine conservat, inclusiv Palatul lui Dioclețian, o clădire masivă construită în secolul al IV-lea d.Hr.

Centrul istoric al Splitului a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în 1979. Palatul este o atracție turistică populară datorită dimensiunii sale impresionante, cu ziduri groase de piatră și numeroase temple, biserici și palate.

Orașul vechi are multe străzi înguste și pitorești, pline de cafenele, restaurante și magazine unice. Un punct de interes este de asemenea plaja sa, Bacvice, situată la doar câteva minute de mers pe jos de centrul orașului. Aceasta este o plajă cu nisip fin, apă curată și cristalină, perfectă pentru înot, relaxare și alte activități acvatice.

Split este un oraș frumos, plin de istorie, cultură și aventură. În timp ce îți petreci vacanța în acest oraș, vei experimenta o combinație unică de istorie antica, viața de noapte modernă și frumusețea naturală a coastelor Croației.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Split

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Split este cu avionul.

Va trebui să iei un zbor până în Zadar, durata călătoriei este de aproximativ 2 ore. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornind de la 47 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Din Zadar va trebui sa iei un autobuz care te va duce direct in Split, mai multe detalii despre prețuri și program poți să găsești aici. 

O altă alternativă este mașina, prețurile fiind variabile în funcție de ruta aleasă. Distanta dintre București și Split este de 1400 km, iar pe traseu vei putea descoperi multe alte orașe europene fascinante.

Cazare - Unde te cazezi în Split

  • Luxury Residence Mareta este o vilă  situată la câteva minute de mers pe jos de plajă și de centrul orașului, unde se găsesc restaurante, magazine și atracții turistice. Această vilă impresionantă oferă dormitoare spațioase, fiecare cu baie privată și balcon sau terasă cu o vedere senzațională. Întreaga vilă este elegant decorată și mobilată cu gust, oferind un mediu confortabil și relaxant. Prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 120 euro pe noapte.
  • Guest House Benedict o pensiune de familie situată în centrul vechi al orașului, pensiunea se află într-o clădire istorică frumoasă, cu o arhitectură tradițională și o atmosferă autentică. Aceasta oferă camere confortabile și curate, fiecare dotată cu aer condiționat, TV cu ecran plat și baie privată cu duș sau cadă. Camerele sunt decorate într-un stil simplu și elegant, oferind o atmosferă confortabilă și relaxantă. Prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 69 euro pe noapte.
  • Villa Domina este o vilă de lux situată la doar câteva minute de mers pe jos de plajă și la aproximativ 10 minute de mers de centrul orașului Split. Vila are cinci dormitoare spațioase și luminoase, fiecare cu baie privată și balcon sau terasă cu vedere la mare sau la grădină. Dormitoarele sunt elegant mobilate și decorate, oferind un mediu confortabil și primitor. Prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 70 euro pe noapte.

Obiective turistice Split - Ce vizitezi in Split

Palatul lui Dioclețian din Split  

Dacă ai ajuns în Split, nu poți să ratezi vizitarea Palatului lui Dioclețian. Acest imens complex datează din secolul al IV-lea și a fost construit pentru împăratul roman Dioclețian, întinzându-se pe o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați.

În timpul vizitei tale vei avea ocazia să te plimbi prin vechile camere regale, să explorezi templele și să admiri arhitectura și designul impresionant al palatului.

Vei observa și ruinele unor clădiri antice și vei putea explora fiecare colțișor.

Nu uita să te plimbi pe străduțele înguste și pitorești din jurul palatului, unde vei găsi numeroase magazine, cafenele și restaurante. Accesul este gratuit iar experiența va fi una memorabilă.

Saint Domnius Cathedral 

Dacă vrei să experimentezi istoria și cultura fascinantă a Splitului, trebuie să vizitezi Catedrala Sfântului Domnius!

Această catedrală impresionantă, construită în secolul al VII-lea, este una dintre cele mai importante atracții turistice din oraș.

Vei putea vedea mormântul Sfântului Domnius și vei putea admira celebrele uși din lemn sculptat, considerate capodopere ale artei medievale.

De asemenea, trebuie să urci în turnul catedralei, de unde vei avea o vedere panoramică asupra orașului Split și a mării Adriatice.

Bacvice Beach 

Dacă vrei să experimentezi plaja perfectă în Split, trebuie să vizitezi Bacvice Beach.

Această plajă populară și animată se află la doar câțiva pași de centrul orașului și este una dintre cele mai bune opțiuni pentru o zi relaxantă la mare. Apa cristalină și nisipul fin și auriu fac această plajă specială. Vei putea să te întinzi pe șezlongurile disponibile sau să te așezi pe prosop și să te bucuri de atmosfera plină de relaxare.

Plaja Bacvice este renumită și pentru jocul tradițional croat numit "picigin", care se joacă în apă și implică aruncarea unei mingi de mici dimensiuni.

Pe plajă, vei găsi numeroase chioșcuri și baruri, unde poți cumpăra gustări sau băuturi răcoritoare. 

Diocletian's Cellars 

Dacă te afli în Croația, îți recomand cu căldură să vizitezi Cramele lui Dioclețian. Acestea sunt situate sub Palatul lui Dioclețian din Split, unul dintre cele mai bine conservate monumente romane din lume, și sunt o atracție turistică populară în oraș.

Pivnițele sunt compuse din mai multe camere mari, cu arcade de piatră și coloane impresionante, iar atmosfera întunecată adaugă un aer mistic. Pe măsură ce te plimbi prin pivnițe, vei avea ocazia să vezi diferite exponate, cum ar fi o colecție de sculpturi romane și medievale, dar și o colecție de instrumente muzicale tradiționale dalmate. Vei afla mai multe despre istoria regiunii și despre importanța viticulturii în economia locală.

Dacă ești un pasionat de vinuri, vei fi cu siguranță încântat să afli că Dioclețian's Cellars găzduiesc, de asemenea, o mică cramă unde se produc vinuri locale. Aici poți să deguști câteva vinuri locale, să înveți mai multe despre procesul de producție și să achiziționezi câteva sticle pentru a lua acasă ca suvenir.

Dacă ești pasionat de artă, cu siguranță nu trebuie să ratezi vizita la Galeria Meštrović din Split.

Această galerie a fost fondată în onoarea sculptorului Ivan Meštrović, unul dintre cei mai renumiți artiști croați din secolul XX.

Galeria este amplasată într-o clădire istorică care datează din secolul al XVII-lea și a fost renovată și restaurată pentru a crea un spațiu elegant și modern pentru expoziții. Vei putea admira operele lui Meštrović, care includ sculpturi, desene și picturi, dar și lucrările altor artiști croați și internaționali. Vei putea vedea, de exemplu, celebrele sale lucrări "Victima" și "Pietà", precum și alte sculpturi și desene care ilustrează teme religioase, mitologice și istorice.

Pe lângă expoziții, galeria organizează și alte evenimente culturale, cum ar fi concerte și spectacole de teatru, care îți vor oferi ocazia să experimentezi cultura croată într-un mod unic.

Archaeological Museum 

Dacă ești interesat de istorie și arheologie, trebuie să vizitezi Muzeul Arheologic din Split.

Acest muzeu este amplasat în clădirea palatului Papalić, care datează din secolul al XV-lea și oferă o colecție impresionantă de artefacte istorice. Când intri în muzeu, vei fi întâmpinat de o gamă largă de exponate, cum ar fi bijuterii, monede, ceramică, obiecte din bronz și sculpturi antice, care datează din preistorie până în Evul Mediu. Vei putea admira, de asemenea, mozaicuri antice și fresce, care ilustrează viața și cultura din regiunea dalmată.

În plus, muzeul găzduiește o colecție remarcabilă de epave antice și medievale, care au fost recuperate din apele Adriaticii. Vei putea vedea artefacte unice, cum ar fi vase, amfore și alte obiecte, care ilustrează comerțul și viața marină în perioada antichității.

Muzeul organizează, de asemenea, expoziții temporare și alte evenimente culturale, cum ar fi prezentări de film sau conferințe, care îți vor oferi ocazia să descoperi și alte aspecte ale istoriei și culturii croate.

Riva 

Dacă vrei să experimentezi frumusețea și energia vibrantă a orașului Split, trebuie să vizitezi Riva, faleza orașului, care se întinde de-a lungul malului mării. Aici vei putea găsi o varietate de cafenele, baruri și restaurante, care oferă o gamă largă de opțiuni culinare și băuturi răcoritoare.

Pe lângă restaurante și cafenele, Riva este locul perfect pentru plimbări romantice sau pentru relaxare pe malul mării. Vei putea admira peisajul panoramic al mării Adriatice, precum și priveliștea impresionantă a dealurilor și clădirilor din orașul Split.

Riva este, de asemenea, o destinație populară pentru evenimente culturale și concerte, care au loc pe parcursul întregului an. Vei putea experimenta muzica și cultura croată într-un cadru minunat, cu marea în fundal.

În plus, Riva este un punct de plecare pentru multe tururi și excursii în regiunea dalmată, cum ar fi călătorii cu barca către insulele din apropiere sau excursii în munții din jurul Splitului.

Golden Gate  

Dacă dorești să descoperi o parte din istoria orașului Split, trebuie să vizitezi Golden Gate, un obiectiv turistic important al orașului. Această poartă istorică, construită în secolul al IV-lea, a fost odată poarta principală de acces în orașul lui Dioclețian.

Arhitectura sa impresionantă, cu două turnuri imense și un arc bogat decorat, te va transporta înapoi în timp și te va face să te simți ca și cum te afli în acele vremuri.

Înăuntrul porții, vei putea admira frescele medievale și inscripțiile latine, care îți vor oferi o imagine clară a vieții și culturii în timpurile vechi. De asemenea, poți urca în unul dintre turnuri pentru a admira vederea panoramică asupra orașului Split.

Museum of Fine Art 

Dacă ești pasionat de artă, trebuie să vizitezi Muzeul de Artă Frumoas, un obiectiv turistic important al orașului. Acest muzeu de artă adăpostește o colecție impresionantă de picturi și sculpturi din secolul al XIV-lea până în prezent.

Pe lângă colecția permanentă, muzeul găzduiește și expoziții temporare și evenimente culturale, care îți vor oferi o imagine completă asupra artei și culturii din regiunea dalmată.

Muzeul de Artă Frumoasă este un loc minunat pentru a-ți petrece o zi, învățând despre istoria și cultura Splitului prin intermediul artei și culturii. Vei fi inspirat de frumusețea și diversitatea operelor de artă, iar vizita la acest muzeu îți va oferi o experiență culturală profundă și educațională.

Vestíbule 

Dacă ești pasionat de istorie și arhitectură, trebuie să vizitezi Vestíbulo, un obiectiv turistic important din Split.

Această încăpere rectangulară, situată în partea de sud a palatului Dioclețian, este o capodoperă a arhitecturii antice și medievale. Construit în secolul al IV-lea, Vestíbulo era în trecut locul în care împăratul Dioclețian și cei din curtea sa se adunau pentru ceremonii importante. În interior vei putea admira cele patru intrări grandioase, precum și coloanele și arcadele magnifice.

De asemenea, vei putea vedea inscripțiile latine și alte detalii arhitecturale interesante, care îți vor oferi o imagine clară a vieții și culturii în timpurile antice.

În ziua de azi, Vestíbulo este folosit ca un spațiu public deschis, unde se desfășoară diverse evenimente culturale și de divertisment. Dacă ai noroc să vizitezi Vestíbulo în timpul unui eveniment special, vei putea experimenta atmosfera vibrantă și animată a orașului Split.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia croată este o îmbinare de tradiții culinare mediteraneene, centrale europene și balcanice.

Se bazează în principal pe ingrediente proaspete și de calitate, cum ar fi legumele, fructele de mare, carnea, brânza și uleiul de măsline.

Unele dintre cele mai cunoscute preparate croate includ pašticada, care este un fel de mâncare din carne de vită cu sos de legume, ćevapi niște chiftele de carne de vită sau de oaie servite cu lipie, ceapă și kajmak (un fel de brânză sărată), și pljeskavica, un fel de burger croat făcut cu carne de vită sau de porc și servit cu cartofi prăjiți sau salată.

De asemenea, există multe feluri de mâncare din pește și fructe de mare în Croația, inclusiv brudet, un fel de tocăniță din pește.

În plus, Croația este cunoscută și pentru vinurile sale, cum ar fi Plavac Mali și Malvazija, care sunt populare în întreaga lume.

  • Konoba Marjan această tavernă tradițională croată este situată lângă Parcul Marjan din Split și oferă o varietate de preparate locale, inclusiv fructe de mare proaspete și preparate cu carne. Atmosfera este primitoare și relaxantă, iar terasa de la etaj oferă o priveliște frumoasă spre mare.
  • Bokeria Kitchen & Wine Bar  acest restaurant elegant și modern este situat în centrul vechi al Splitului și servește o varietate de feluri de mâncare tradiționale croate cu un twist modern, alături de o selecție excelentă de vinuri. Atmosfera este sofisticată și relaxantă, iar decorul elegant creează o experiență culinară memorabilă.
  • Fife această tavernă tradițională croată este situată în cartierul Varoš din Split și este cunoscută pentru preparatele sale delicioase cu prețuri accesibile. Aici vei găsi preparate cu carne, fructe de mare și legume, precum și o selecție bună de vinuri și bere. Atmosfera este primitoare, iar terasa exterioară este un loc minunat pentru a savura masa în aer liber în timpul verii.

Split este o destinație turistică frumoasă și interesantă, care merită vizitată.

Cu istoria sa bogată, arhitectura impresionantă, plajele frumoase și gastronomia delicioasă, Split este o destinație turistică dacă îți dorești să experimentezi frumusețea și cultura Croației.