Sigulda este un oraș favorit turistic, cu multe atracții naturale și artificiale, situat în regiunea Vidzeme din Letonia. Este numit popular „Elveția Vidzeme” datorită caracteristicilor sale de mediu.

În afară de obiectivele sale turistice, Sigulda este, de asemenea, renumită pentru festivalurile sale culturale, cum ar fi Festivalul de Operă și Festivalul Orașului, și pentru diferitele activități sportive precum bob, schi și bungee jumping.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Sigulda

Aeroportul Internațional Riga este cel mai apropiat aeroport de Sigulda, situat la aproximativ 60 km de.

Zborul din București spre Riga durează 2 ore jumate, iar dacă rezervi biletul de avion din timp îl poți achiziționa cu doar 145 euro dus-întors cu un bagaj de mână inclus, vezi mai multe detalii aici.

Din Riga poți ajunge în Sigula cu trenul, iar călătoria de la Riga la Sigulda este de 75 de minute. Cu autobuzul, durează aproximativ 1 oră și 15 minute. Sigulda are un transport public modernizat, cu autobuze frecvente către tot municipiul. De asemenea, sunt disponibile transferuri private.

Cazare - Unde te cazezi in Sigulda

Sigulda este un oraș atrăgător, cu multe atracții artificiale, precum și create de om, care găzduiesc numeroase hoteluri standard, pensiuni și hanuri. În afară de facilități și servicii, hotelurile din Sigulda oferă o varietate de delicatese tradiționale letone și internaționale autentice.

Iată câteva hoteluri din Sigulda:

  • City Center Kaķis B&B - Situat în centrul orașului Sigulda, City Center Kaķis B&B oferă camere cu Wi-Fi gratuit și activități de agrement, cum ar fi schi și ciclism. Parcul Național Gauja este la doar 5 minute de mers pe jos. Bistroul servește preparate din bucătăria letonă și internațională. City Center Kaķis B&B are, de asemenea, o patiserie și o pizzerie. Tarifele pentru o noapte de cazare în una din cochetele camere încep de la doar 27 euro de persoană, iar micul dejun este inclus.
  • Hotel Sigulda – Acest hotel de 3 stele se bucură de o poziție centrală fiind situat la 300 m de gară și oferă camere primitoare, cu TV prin satelit și Wi-Fi gratuit. Deasemenea dispune de o piscină, jacuzzi, saună finlandeză și baie de aburi. Pentru o noapte de cazare cu mic dejun tradițional inclus, tarifele încep de la 40 euro de persoană.
  • Spa Hotel Ezeri – Acest hotel de 3 stele este situat langa Sigulda, pe malul lacului. Hotelul dispune de săli de ședințe, restaurantul Gadalaiki și un centru spa cu saună, baie de aburi cu aromă, piscine, cadă cu hidromasaj și diferite tipuri de masaje și tratamente. Aici vei găsi camerele de hotel frumoase și bine echipate la tarife începând de la 45 euro de persoană.

Obiective turistice Sigulda - Ce vizitezi in Sigulda

Sigulda Castle Ruins

Pe malul stâng al străvechii văi râului Gauja, între râpa Paparžu și râpa de-a lungul căreia trece drumul Sigulda-Turaida prin vale se află ruinele unui castel construit de Ordinul Fraților Sabiei.

Construcția castelului a început în 1207, iar trei decenii mai târziu, în 1236, castelul a fost reconstruit pentru nevoile Ordinului Livonian. Castelul Sigulda a suferit multe daune în timpul războaielor la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.

În timpul Marelui Război Nordic, a fost ars și nu a fost niciodată restaurat. Ceea ce se află astăzi este segmentul de sud-vest al clădirii mănăstirii castelului, precum și turnul porții principale. Dincolo de asta se află castelul interior, unde există o scenă în aer liber pentru Festivalul anual de muzică a Operei Sigulda și alte evenimente publice.

Gauja National Park

Parcul Național Gauja (letonă: Gaujas nacionālais parks) din Vidzeme este cel mai mare parc național din Letonia, cu o suprafață de 917,45 km², care se întinde de la nord-est de Sigulda până la sud-vest de Cēsis de-a lungul văii râului Gauja, din care parcul își ia numele.

A fost înființată cu scopul de a proteja zonele naturale ușor deranjate, de a promova turismul de natură și de a asigura dezvoltarea durabilă a zonei.

Parcul național se caracterizează printr-o mare diversitate biologică, aflorințe de rocă și forme variate de teren, izvoare, peisaje pitorești și multe monumente istorice și culturale din diferite secole.

Turaida Museum Reserve

Rezervația Muzeului Turaida este cunoscută pentru împrejurimile sale frumoase și pentru istorie. Numele Turaida înseamnă „grădina lui Dumnezeu” în limba vechilor locuitori, livonienii.

Când este privit dintr-un balon cu aer cald sau pe malul opus al Gauja într-o seară de toamnă, castelul Turaida se ridică deasupra frunzișului verde ca o navă impunătoare construită din cărămidă roșie.

Vizitatorii Rezervației Muzeului Turaida se pot familiariza cu elementele mai izbitoare ale construcției castelului medieval în timp ce fac o plimbare de-a lungul meterezelor castelului.

Sigulda Bobsleigh and Luge Track

Pista de bob și luge Sigulda este una dintre cele 18 construcții de acest tip din lume. În comparație cu alte trasee, aceasta este unică, deoarece este accesibilă pentru vizitatori și turiști pentru plimbări cu atracții.

Pe pistă au loc competiții internaționale în fiecare an. 1420 de metri, 16 curbe și o distanță de frânare de 200 m - acești parametri ai pistei de bob și luge Sigulda pot fi experimentați nu numai de sportivii profesioniști, ci și de fiecare vizitator al Siguldei.

Gutmanis Cave

Peștera lui Gutman este cea mai mare peșteră din Țările Baltice este învăluită în legende și pătrunsă cu energie străveche.

Peștera a fost formată din roca de gresie galben-maro de pe malul râului Gauja; formarea sa se datorează unei interacțiuni de un mileniu între râu și un izvor subteran.

O legendă spune că în antichitate peștera a fost casa unui om bun care folosea apa izvorului pentru a vindeca oamenii. Numele peșterii este derivat din expresia germană „gut Mann”, care înseamnă „om bun”. De aceea oamenii cred că izvorul are proprietăți vindecătoare.

Sigulda New Castle

Exteriorul Castelului Nou din Sigulda construit de familia Knyaz Kropotkin în 1878 și-a păstrat stilul neogotic, în timp ce interiorul său a devenit o perlă a romantismului național în 1937, când a găzduit Uniunea Scriitorilor și Jurnaliştilor din Letonia.

În zilele noastre, clădirile din cartierul castelului găzduiesc ateliere și saloane ale meșterilor și artiștilor, unde pot fi învățate noi abilități și pot fi achiziționate suveniruri.

Krimulda Manor

Maiestuosul conac Krimulda a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea în stilul neoclasicismului. Dar în 1930 în fața clădirii a fost ridicat un mare foișor de vară din lemn, care acum este transformat în cămin.

Terasa conacului și balconul oferă o vedere uluitoare asupra văii primordiale a râului Gauja și a telecabinei care leagă ambele maluri ale râului.

Anexele conacului sunt realizate din bolovani și demonstrează cu mândrie finisaje decorative bogate. 

Sigulda Adventure Park

Tarzāns Sigulda Adventure Park este cel mai mare parc de aventură în aer liber din Țările Baltice. Toți cei cărora le plac activitățile de agrement vor găsi ceva potrivit din 100 de obstacole diferite.

Tarzāns Obstacle Park este format din obstacole cu diferite grade de dificultate plasate în copaci până la 20 de metri deasupra solului. Este un loc interesant atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Cele mai originale obstacole sunt scheletul campionului mondial Martins Dukur, bicicleta de curse a campionului olimpic Maris Stromberg pentru a merge pe o frânghie la o înălțime mai mare de 10 metri și frații medaliați mondiali și olimpici, Šics, sania.

Romanticii se pot bucura de pârtiile tiroleze de frânghie cu lungimea de 1,5 km, dar Parcul pentru copii este conceput pentru copii de la vârsta de 3 ani.

Aerodium Vertical Wind Tunnel

Singurul tunel de vânt vertical din Țările Baltice simulează senzația de cădere liberă atunci când faci parașutism.

Sigulda Cable Car

Telecabina Sigulda oferă o excursie peste vechea vale Gauja, cu vedere la un peisaj fermecător de câțiva kilometri, inclusiv castelul Sigulda și Turaida, conacul Krimulda, precum și pista de bob și luge „Sigulda”.

Telecabina leagă ambele maluri ale râului pe o lățime de 1025 de metri.

Din telecabină există o priveliște deosebită asupra vechei vale a râului Gauja, trei castele medievale - Sigulda, Turaida și Krimulda, pista de bob și, bineînțeles, podul Gauja.

Telecabina servește ca mijloc de transport unic, circulă pe un program fix și transportă pasagerii prin vale în medie o dată la jumătate de oră.

În sezonul de vară, iubitorii de sporturi mai extreme își pot testa curajul la bungee jumping și la plimbare cu tiroliana Zērglis.

Livonian Order Castle Hill

În 1342, Ordinul Livonian a finalizat construcția castelului de piatră de pe cea mai mare insulă a Lacului Alūksne - Insula Castelului.

Castelul a fost sfințit în ziua Bunei Vestiri, iar locul a căpătat un nou nume - Marienburg.

Locuitorii din Alūksne își amintesc încă de fata, Maria, despre care se spune că este zid în castel, prin urmare insula este numită și Insula Maria. În cursul secolelor, castelul a fost condus de ruși, polonezi și suedezi.

St. John's Church

Biserica Luteranii Sf. Ioan este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură medievală din Letonia și cea mai mare bazilică medievală din afara Riga.

Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea sub Ordinul Livonian de către cel de-al doilea arhiepiscop din Riga, Johann von Luves. Cesis a devenit unul dintre cele mai importante centre germane din 1237 până în 1561.

Sigulda Gothic Castle Trail

În afara orașului Riga, Letonia are câteva castele frumoase în orașul Sigulda.

Un traseu de drumeții leagă trei dintre aceste castele antice Sigulda, Krimulda și Turaida, de-a lungul râului Gauja. În ciuda faptului că se numește traseul cu trei castele, aici puteți obține două la prețul unuia.

Cel mai vechi, care este practic în ruine, este Castelul Ordinului Livonian din Sigulda. A fost construit în 1207 și este parțial castel, parțial cetate, cu scări accesibile care vă permit să urcați în turnul de nord și în turnul porții principale.

Gastronomie și Restaurante

Mâncarea din Letonia este plină de arome reconfortante și mâncăruri rustice. Bucătăria letonă este făcută pentru a ține de cald în timpul iernii lungi din Marea Baltică. Conține cereale consistente și proteine bogate.

Bucătarii letoni nu condimentează foarte mult alimentele lor, mai degrabă includ o mulțime de produse locale aromate pentru a-și îmbunătăți mâncărurile.

De la restaurante de tip fast-food și bistro, până la restaurante gourmet, în Sigulda cu siguranță vei găsi un loc pe gustul tău unde te poți bucura de bucătăria letonă!

  • Ltd. "Bucefāls"- Meniul „Bucefāls” este creat de administratorul tavernei și bucătarul Līga Priļepiševa. Mâncărurile sunt făcute din produse proaspete, iar gustul lor este făcut astfel încât fiecare să poată găsi masa potrivită. Sortimentul meniului este vast și variat care include gustări calde și reci, salate, supe, mese calde, deserturi și băuturi de diferite feluri.
  • Kebab Factory – Acest restaurant tip fast food își așteaptă clienții cu meniuri generoase de kebab, hamburger și multe alte surprize culinare la prețuri accesibile. 
  • Complex Cathouse (Kaķu Māja) - Înviorare și relaxare, senzații și gust - complexul "Kaķu Māja" oferă cazare confortabilă și o masă plină cu un buchet distinct de arome în centrul orașului.

Fă-ți timp pentru o excursie ușoară de o zi în Sigulda, Letonia, la doar 60 de km de capitala Riga, și profita la maximum de acest paradis cultural și aventuros natural.