Schwerin este capitala statului german Mecklenburg-Vorpommern. Este cea mai mică capitală din țară, cu doar 100.000 de locuitori. Schweriner See este cel mai mare dintre cele șapte lacuri ale orașului pitoresc. Acest oraș fermecător este construit pe și în jurul a șapte lacuri și este cunoscut pentru scena artistică și multele sale festivaluri.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Schwerin

Din București poți zbura în 3 ore spre Hamburg, care este la 100 de km de Schwerin, iar tarifele biletelor sunt accesibile dacă le achiziționezi din timp, 50 de euro dus-intors cu un bagaj mic inclus, vezi detalii aici. Odata ajuns in Hamburg ai 2 optiuni pentru a ajunge in Schwerin. Poti alege sa calatoresti cu trenul, drumul dureaza aproximativ 1 ora si 25 de minute, iar un bilet este  in jur de 20 de euro, verifica aici mersul trenurilor. A doua optiune este autocarul, pentru un bilet vei plati aproximativ 8-10 euro, detalii aici

Cazare - Unde te cazezi in Schwerin

Schwerin este un oras foarte primitor gata oricând să te uimească. Pentru câteva nopți de cazare îți propunem urmatoarele hoteluri:

  • Hotel Niederländischer Hof - Acest hotel elegant și istoric de 4 stele oferă o ambianță de bun gust și se bucura de o locație idilică în inima orașului Schwerin, pe malul lacului Pfaffenteich Construit în 1901, Hotelul Niederländischer Hof oferă camere cu mobilier englezesc elegant la preturi incepand cu 55 euro de persoana pe noapte.
  • Weinhaus Uhle - Acest hotel superior de 4 stele este situat în Schwerin, la 300 m de Castelul Schwerin si oferă un restaurant, bar, room service și WiFi gratuit în toate zonele. Tarifele pentru o noapte de cazare in acest hotel elegant incep de la 74 euro de persoana.
  • Weinhaus Wöhler - Este amplasat într-o clădire istorică cu vitralii originale din secolul al XIX-lea, și se bucură de o locație centrală în Schwerin. Oferă un restaurant regional și o grădină mare cu terasă, tarifele pentru o noapte de cazare încep de la 67 de euro de persoană.

Obiective turistice Schwerin - Ce vizitezi in Schwerin

Palatul Schwerin

Palatul Schwerin este situat pe o insulă din Lacul Schwerin și se numără printre cele mai importante edificii istorice din Europa.

A fost construită între 1843 și 1857 în stil neo-renascentist, comandat de Marele Duce de Mecklenburg, Frederick Franz al II-lea.

Un muzeu al palatului a fost înființat în cartierul Marelui Duce în 1920. Clădirea parlamentului din Mecklenburg-Vorpommern se află aici din 1990.

Muzeul Schloss Schwerin

Marii Duci de Mecklenburg-Schwerin locuiau în Castelul Schwerin, pe care l-au construit în jurul anului 1850.

Astăzi un muzeu care se întinde pe trei etaje arată splendoarea foștilor proprietari. Muzeul poate fi vizitat de luni până duminică, iar tariful unui bilet este 8,50 euro, mai multe detalii aici.

Grădinile palatului 

Grădina palatului a fost proiectată de Peter Joseph Lenne în anii 1840. Are un ansamblu de caracteristici în stil mixt din secolul al XIX-lea, inclusiv o grotă, arcade, terase și trepte.

Grădina mai veche în stil baroc a fost proiectată în 1848 de designerul francez Jean Legeay și a fost restaurată. Grădina este folosită și ca loc de nuntă.

Catedrala 

Cea mai înaltă dintre toate bisericile din Mecklenburg este o capodopera a arhitecturii gotice din nord. Este cea mai veche clădire care a supraviețuit din orașul vechi Schwerin. În sezonul de vară, orga puternică a bisericii poate fi auzită în fiecare luni, la ora 14.30. Catedrala Schwerin este deschisă vizitatorilor zilnic între orele 11:00 și 15:00.

Galerie Alte & Neue Meister Schwerin 

Galeria din Schwerin conține peste 100.000 de opere de artă și găzduiește una dintre cele mai extinse colecții de picturi olandeze din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Galeria se caracterizează prin colecția sa de top de picturi olandeze din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea - adunate de foștii duci de Mecklenburg. Au fost achiziționate opere de artă ale maeștrilor de renume mondial de astăzi, precum Rubens sau Rembrandt. Cu 34 de tablouri și numeroase desene de mână, cea mai mare colecție din lume a pictorului francez de animale Jean-Baptist Oudry este de asemenea impresionantă.

Pfaffenteich

Pfaffeteich este un fost iaz de moară ce ascunde o poveste adevărată: pastorii și episcopii parohiei catedralei din apropiere și-au cultivat cândva grădinile pe malul de est al lacului artificial. Un baraj a fost construit încă din secolul al XII-lea pentru a stoca apa pentru moară, apa a alimentat și ceea ce era atunci șanțul orașului. Pfaffeteich în forma sa actuală se întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare.

Markt Schwerin

Piața din Schwerin este o piață istorică dreptunghiulară din orașul vechi Schwerin, cu o istorie ce datează încă de la întemeierea orașului în 1160.

Pentru a se deosebi de piața din Neustadt (Shelfe), care a fost independentă până în anul 1832, aceasta poartă si numele de piața orașului vechi. Aici se gaseste si primaria, Rathaus, o cladire portocalie care se imbina perfect in peisajul pietei.

Löwendenkmal

În partea de nord a pieței orașului vechi, se află sculptura unui leu care îl comemorează pe fondatorul orașului Schwerin, Heinrich leul.

Acesta a fost ridicat în 1995, în ajunul împlinirii a 800 de ani de la moartea părintelui orașului. A fost creată de sculptorul Peter Lenk și are o înalțime de 4 metri jumătate.

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae este prima biserică mare care a fost construită în Mecklenburg după Reforma de la începutul secolului al XVIII-lea și este una dintre puținele biserici baroc din cărămidă din nordul Germaniei.

Clădirea centrală este construită pe o cruce grecească. Conform planurilor căpitanului inginer Jacob Reutz continuat după moartea sa de către Leonhard Christoph Sturm, biserica Sf. Nikolai a fost construită între 1708 și 1713 cu o cutie domnească și un loc de înmormântare în Schelfstadt.

Paulskirche Schwerin

Biserica a fost construită între anii 1863 -1869. Este o clădire model a ideilor de construcție a bisericii din regulamentele Eisenach, care au fost create cu contribuția semnificativă a președintelui Înaltului Consiliu Bisericii din Schwerin, Theodor Kliefoth, și au fost implementate de arhitectul Theodor Krüger.

Schlosskirche 

Mica biserică a castelului din partea de nord a insulei încântă prin baldachinul său auriu de stele și frumosul interior. Prima clădire a bisericii reformate din Mecklenburg este un alt punct culminant al Castelului Schwerin, are o parohie activă și este o locație populară pentru nunți.

Reiterdenkmal Friedrich Franz II

Monumentul lui Friedrich Franz II din Schwerin este opera principală a sculptorului Ludwig Brunow. Finanțat în primul rând prin donații, a fost creat de artist în anii 1887-1892 și inaugurat la 10 ani după moartea Marelui Duce onorat aici în 1893 cu participarea nobilimii europene și cu onoruri militare.

Turnul TV

Schweriner Fernsehturm este un turn de comunicații de 136,5 metri înălțime construit din oțel-beton între 1960 și 1964 în Schwerin, Germania. Spre deosebire de majoritatea altor turnuri TV, planul de sol este un triunghi sferic.

Reppiner Burg

Reppiner Burg este o ruină artificială, care a fost construită în 1907 ca un complex de castel incomplet pe malul sudic al lacului Schwerin. Astăzi se află în zona urbană Schwerin.

Grădina Zoologică

Una dintre cele mai importante grădini zoologice din Germania, Grădina Zoologică Schwerin este un parc de dimensiuni medii cu o suprafață de aproximativ 25 de hectare, care a fost deschis pe 24 aprilie 1956. Parcul găzduiește aproximativ 154 de specii de animale sălbatice, animale de companie și păsări locale, sunt estimate aproximativ 2.400 de animale, inclusiv: leoparzi, girafe, căprioare, lei, rațe, struți și altele. Grădina poate fi vizitată în orice zi a săptămânii, iar biletele variază între 12 si 14 euro, în funcție de sezon, mai multe de detalii aici.

Tur cu barca

Primele feriboturi traversau lacurile lui Schwerin în urmă cu peste 160 de ani . Erau liniile de legătură între centrul orașului și destinațiile populare de pe malul lacului, cum ar fi Zippendorf și Rabbit Werder. Alege un tur cu barca și lasă-te purtat într-un tur variat al lacului Schweriner See. Poți alege între turul clasic de 1,5 ore, o croazieră romantică la apus sau o petrecere la bord noaptea. Indiferent de ce ai alege, vei avea parte de o experiență cu totul specială.

Gastronomie și Restaurante

Germania este un tărâm plin de delicii culinare. În zilele noastre germanii încă mențin  moștenirea lor bogată, servind vânat sălbatic, miel, porc și carne de vită preparate în moduri vechi și noi.

Condimentele populare sunt muștarul, hreanul și boabele de ienupăr cu toate acestea, bucătarii germani moderni au început să creeze mâncăruri mai noi și mai ușoare, încorporând alimente tradiționale în meniurile lor.

După o zi plină de activități interesante în Schwerin bucură-te de o masă delicioasă în unul din multele sale restaurante.

  • Restaurant LUKAS- În singurul restaurant de pește din Schwerin, te poți rasfăța cu preparate din fructe de mare proaspete. Savurează preparate clasice din Germania de Nord și specialități internaționale într-o atmosferă confortabilă și caldă. 
  • Kartoffelhaus – Acest restaurant rustic cu grinzi, mobilier vechi și un foc pâlpâit în șemineu te așteaptă să te relaxezi într-u cadru confortabil cu fler istoric.
  • Bolero Schwerin- Te așteaptă cu un meniu difersificat de la fajitas, quesadilla sofisticate, burgeri neobișnuiți și salate incitante până la friptura perfectă, descoperă tot ce are de oferit acest restaurant tematic.

De la castele romantice cu grădini superbe la monumente cu o istorie impresionantă, Schwerin așteptă să fie descoperit.

Dacă alegi acest oraș pentru următoarea ta escapadă, cu siguranță vei rămâne plăcut impresionat.