Sarajevo este capitala și cel mai mare oraș din Bosnia și Herțegovina, situată în inima Peninsulei Balcanice.

Orașul a fost martor la multe momente importante ale istoriei europene, inclusiv asediul său tragic în timpul războiului din Bosnia, care a durat din 1992 până în 1995.

Astăzi, Sarajevo este o destinație turistică populară datorită frumuseții sale istorice și culturale, cu multe clădiri vechi, moschee, biserici și muzee, care ilustrează moștenirea diversă a orașului.

În plus, Sarajevo este un loc vibrant și animat, cu o gamă largă de restaurante, cafenele, baruri și cluburi, care oferă o experiență culinară și de divertisment deosebită.

Acest articol vă va oferi o privire detaliată asupra celor mai importante atracții și locuri de interes din Sarajevo, precum și detalii despre cultura și istoria orașului.

Informatii utile

Cazare - Unde te cazezi în Sarajevo

Există o varietate largă de opțiuni de cazare în Sarajevo, de la hoteluri și hosteluri până la apartamente și case de oaspeți.

Iată trei opțiuni diferite, alese atat pentru o escapadă în cuplu cât și pentru o vacanță cu prietenii.

  • Hotel Europe - situat în centrul orașului, acest hotel de lux are camere spațioase și elegante, dotate cu facilități moderne. Oaspeții se pot bucura de restaurantul elegant, centrul de fitness și sauna, precum și de accesul gratuit la internet Wi-Fi în întregul hotel.
  • Hostel Franz Ferdinand - situat la doar câțiva pași de Baščaršija, inima vechiului oraș, acest hostel modern oferă dormitoare și camere private la prețuri accesibile. Oaspeții pot utiliza bucataria comună, zona de lounge și terasa, iar personalul prietenos și bine informat poate oferi sfaturi utile despre obiectivele turistice locale.
  • Hotel Hecco Deluxe - situat la câțiva pași de Bascarsija, centrul vechi al orașului, acest hotel de 4 stele oferă camere confortabile și moderne cu aer condiționat și WiFi gratuit. Hotelul dispune de un restaurant tradițional care servește specialități bosniace și internaționale, precum și de un bar cu o selecție impresionantă de băuturi.

Obiective turistice Sarajevo - Ce vizitezi in Sarajevo

Old Town Sarajevo

Vechiul oraș din Sarajevo, cunoscut sub numele de Baščaršija, este centrul istoric al orașului și un punct turistic popular.

Acesta este situat în partea de est a orașului și a fost construit în timpul perioadei otomane.

Una dintre cele mai mari atracții din Baščaršija este piața principală, numită Piața Sebilj, care este renumită pentru fântâna sa de apă. În apropierea pieței se află și o serie de magazine, restaurante și cafenele tradiționale.

Vechiul oraș din Sarajevo este o destinație populară pentru turiști, oferind o combinație unică de istorie, cultură și tradiție otomană.

Muzeul Tarii

Muzeul Tarii din Sarajevo, cunoscut și sub numele de Muzeul Național al Bosniei și Herțegovinei, este un muzeu important care prezintă istoria și cultura acestei țări.

Muzeul este situat în centrul vechiului oraș din Sarajevo, într-o clădire istorică veche de peste 500 de ani.

Colecțiile muzeului includ o gamă largă de artefacte istorice, inclusiv obiecte de artă, documente, arhive și artefacte arheologice.

Printre cele mai importante exponate se numără cele din perioada preistorică și romană, precum și cele legate de istoria medievală a Bosniei și Herțegovinei. Muzeul găzduiește și o colecție impresionantă de obiecte din perioada otomană, inclusiv textile, ceramică și obiecte din metal. Aceste exponate reflectă influența puternică pe care cultura otomană a avut-o asupra regiunii în trecut.

În plus, Muzeul Tarii din Sarajevo are și o secțiune dedicată artelor vizuale, care găzduiește o colecție impresionantă de picturi și sculpturi realizate de artiști locali și internaționali. Muzeul organizează, de asemenea, expoziții temporare și evenimente culturale.

Muzeul Tarii din Sarajevo este o destinație importantă pentru turiști care doresc să înțeleagă mai bine istoria și cultura Bosniei și Herțegovinei.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră, cunoscută și sub numele de Biserica Fatih sau Moscheea de Vineri, este o moschee importantă situată în centrul istoric al orașului Sarajevo.

Aceasta a fost construită în perioada otomană, în secolul al XVI-lea, și este una dintre cele mai impresionante moschee din oraș. Moscheea Albastră este construită din piatră și cărămidă și are un minaret de 45 de metri înălțime. Interiorul este decorat cu mozaicuri și ornamente tradiționale otomane, iar pardoseala este acoperită cu covorul de rugăciune.

Moscheea Albastră este numită astfel datorită celor două domuri albastre care acoperă sala de rugăciune. Acestea au fost realizate într-un stil tradițional otoman, folosind ceramică albastră și albură.

În timpul războiului din Bosnia din anii '90, Moscheea Albastră a fost grav avariată, dar a fost restaurată și redeschisă pentru cult în 2001.

Moscheea Albastră este deschisă vizitatorilor de toate religiile, cu condiția ca aceștia să respecte regulile de conduită și să se îmbrace adecvat.

Este recomandat să se poarte îmbrăcăminte modestă și să se scoată încălțămintea înainte de a intra în moschee.

Moscheea Albastră este o destinație importantă pentru turiștii care doresc să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile otomane din Bosnia și Herțegovina.

Tunelul Razboiului

Tunelul Războiului din Sarajevo este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș, fiind un simbol al istoriei recente a Bosniei și Herțegovinei.

Acesta a fost construit în timpul asediului din Sarajevo, care a durat din 1992 până în 1995, și a fost utilizat pentru a transporta provizii, arme și oameni în interiorul orașului asediat.

Tunelul are o lungime de aproximativ 800 de metri și a fost săpat sub aeroportul din Sarajevo, care se afla sub controlul forțelor bosniace. Acesta a fost construit în secret, deoarece forțele sârbe din afara orașului controlau toate accesurile către Sarajevo.

Tunelul Războiului a fost construit cu multă muncă și sacrificiu de către oamenii din Sarajevo.

Astăzi, o parte din tunel este deschisă pentru vizitatori, care pot merge pe o porțiune de aproximativ 25 de metri de-a lungul tunelului. Aici se găsesc echipamente și obiecte folosite în timpul construcției și utilizării tunelului, inclusiv biciclete, cărucioare și lumânări.

Există și o expoziție video care prezintă imagini din timpul războiului și din construcția tunelului.

Tunelul Războiului este o destinație importantă pentru turiștii care doresc să înțeleagă mai bine istoria recentă a Bosniei și Herțegovinei. Aceasta este o experiență emoționantă și educativă, care oferă o perspectivă unică asupra modului în care oamenii din Sarajevo au luptat pentru supraviețuire în timpul războiului.

Catedrala Sarajevo

Catedrala din Sarajevo, cunoscută și sub numele de Catedrala Inimii lui Isus, este o catedrală romano-catolică situată în centrul orașului Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei.

Catedrala a fost construită în stil neogotic între 1884 și 1889 și este una dintre cele mai importante clădiri religioase din oraș. Catedrala are o fațadă impresionantă cu două turnuri înalte, iar interiorul său este decorat cu vitralii colorate, statui și picturi murale. În interiorul catedralei se află un altar principal frumos decorat, cu o statuie a Inimii lui Isus în mijloc, precum și o serie de capodopere artistice.

Catedrala a fost construită în locul unei biserici medievale și este cunoscută și pentru faptul că a supraviețuit Războiului din Bosnia (1992-1995), în ciuda faptului că a fost grav avariată în timpul conflictului.

În prezent, catedrala a fost restaurată și este un important simbol al unității religioase și culturale din Sarajevo.

În apropierea catedralei se află și Muzeul Catedralei, care găzduiește o colecție de obiecte religioase și artefacte istorice.

Catedrala Inimii lui Isus din Sarajevo este o destinație populară pentru turiști și pelerini, iar vizitatorii pot admira atât arhitectura impresionantă a clădirii, cât și valorile religioase și culturale ale acesteia.

Gondola Trebević

Gondola Trebević este o atracție turistică populară din Sarajevo, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului și împrejurimilor sale.

Aceasta a fost construită în 2018, în timpul procesului de modernizare a zonei Trebević, care a fost odată o stațiune populară înainte de războiul din Bosnia din anii '90. Gondola Trebević are o lungime de aproximativ 3,5 km și conectează cartierul Sarajevo Old Town cu zona Trebević.

Călătoria durează aproximativ 7 minute și oferă o priveliște impresionantă asupra orașului și a zonei înconjurătoare.

Pe parcursul călătoriei, turiștii pot admira dealurile și pădurile care înconjoară Sarajevo, precum și mai multe obiective turistice importante.

La sosirea la stația de sus a gondolei, turiștii pot petrece timp în zona Trebević, care oferă numeroase activități de agrement, cum ar fi drumeții, ciclism, zbor cu parapanta și alte sporturi. De asemenea, există mai multe restaurante și cafenele în apropiere, care oferă preparate locale și internaționale.

Gondola Trebević este o atracție turistică populară în Sarajevo, care oferă o experiență unică și uimitoare.

Aceasta este o modalitate excelentă de a admira frumusețea naturală a zonei și de a obține o priveliște panoramică asupra orașului.

Este recomandată pentru toți turiștii care vizitează Sarajevo și doresc să experimenteze o atracție turistică modernă și impresionantă.

Cimitirul Ali Pașina

Este un cimitir islamic situat în centrul orașului Sarajevo, în apropiere de Baščaršija.

Acesta este unul dintre cele mai vechi cimitire din Sarajevo. Cimitirul Ali Pașina este un loc important din punct de vedere istoric și cultural, deoarece aici se odihnesc mai mulți lideri și personalități din istoria bosniacă și otomană.

De asemenea, cimitirul este renumit pentru frumusețea sa, fiind un exemplu impresionant al arhitecturii otomane și al artei funerare islamice.

Cimitirul Ali Pașina este un loc liniștit și plin de istorie, care atrage atât turiști, cât și localnici. Acesta este împărțit în mai multe sectoare, fiecare având propriile sale monumente funerare și inscripții. Cimitirul este împrejmuit de ziduri de piatră, iar intrarea este marcată de o poartă masivă și ornamentală.

În cimitirul Ali Pașina, turiștii pot observa diferite stiluri arhitecturale, cum ar fi stilul clasic otoman și cel gotic, ambele fiind utilizate în construcția mormintelor și monumentelor funerare.

De asemenea, aceștia pot observa și obiceiurile și tradițiile funerare islamice, cum ar fi orientarea mormintelor spre Mecca și utilizarea de plăci funerare gravate cu inscripții arabe.

Cimitirul Ali Pașina este un loc important din punct de vedere istoric și cultural, care oferă o priveliște asupra istoriei și culturii bosniace și otomane.

Piata Markale

Piața Markale este o piață situată în centrul orașului Sarajevo, care este cunoscută în mod special din cauza evenimentelor tragice care au avut loc acolo în timpul războiului din Bosnia, în anii '90.

În iulie 1995, piața Markale a fost ținta unor atacuri cu bombe care au provocat moartea a 68 de civili și rănirea a peste 140 de persoane. Aceste atacuri au fost comise de forțele armate sârbe, ceea ce a declanșat o serie de acțiuni militare și diplomatice internaționale, care au contribuit la încheierea războiului.

În prezent, piața Markale este un loc important pentru istoria și cultura Bosniei și Herțegovinei, iar evenimentele tragice care au avut loc acolo sunt comemorate prin plăci și monumente.

În plus, piața Markale este un loc popular pentru turiști și localnici, care vin să se plimbe prin magazinele și tarabele de produse alimentare și suveniruri, care își au sediul în jurul pieței.

Piața Markale este una dintre cele mai importante atracții turistice din Sarajevo, în special pentru cei interesați de istoria și cultura Bosniei și Herțegovinei.

Biblioteca Vijećnica

Este o clădire emblematică din Sarajevo, situată în centrul orașului. A fost construită în stil neomaur, la începutul secolului al XX-lea, și a fost deschisă oficial în anul 1896. În acel timp, a fost una dintre cele mai frumoase și mai impresionante biblioteci din Europa de Est.

În timpul războiului din Bosnia, în anii '90, Biblioteca Vijećnica a fost grav afectată de un incendiu provocat de forțele sârbe, care a distrus mare parte din colecția de cărți și documente rare.

Clădirea a fost restaurată în anii 2000, iar acum găzduiește o bibliotecă modernă, precum și o sală de expoziții, care găzduiește expoziții temporare și evenimente culturale.

Biblioteca Vijećnica este considerată un simbol al istoriei și culturii Sarajevoului și este un loc popular pentru turiști și localnici. Vizitatorii pot explora interiorul clădirii și pot vedea o colecție de cărți rare, precum și o serie de exponate și artefacte care ilustrează istoria și cultura Bosniei și Herțegovinei.

Muzeul de Artă Contemporană din Sarajevo

Muzeul de Artă Contemporană din Sarajevo este o instituție culturală importantă din capitala Bosniei și Herțegovinei.

Muzeul a fost fondat în anul 1996 și se află în clădirea fostei Administrații a Industriei Electrice din Sarajevo, o clădire modernistă construită în anii '60.

Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artă contemporană, inclusiv lucrări ale artiștilor bosniaci și internaționali. Colecția cuprinde peste 2.000 de lucrări, printre care picturi, sculpturi, instalații, fotografii și videoclipuri. Multe dintre aceste lucrări explorează subiecte sensibile legate de istoria recentă a regiunii, inclusiv războiul din Bosnia, conflictele interetnice și moștenirea culturală a țării.

În plus, Muzeul de Artă Contemporană găzduiește o serie de expoziții temporare și evenimente culturale, precum și ateliere și programe educaționale pentru copii și tineret.

Muzeul de Artă Contemporană din Sarajevo este un loc important pentru cultura și arta contemporană din Bosnia și Herțegovina, iar vizitatorii sunt încurajați să respecte regulile de conduită și să evite orice acțiune care ar putea fi considerată ofensatoare sau disprețuitoare față de arta și cultura locală.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia din Sarajevo este influențată de cultura și istoria sa diversă, cu o varietate de preparate delicioase care reflectă influențe turcești, mediteraneene și balcanice.

O mâncare tradițională bosniacă este cevapi, care sunt niște chiftele de carne de vită sau miel, servite cu pâine proaspătă și o sos de ceapă și smântână.

Burek-ul este o altă mâncare populară, care constă într-un aluat umplut cu carne sau brânză, copt în cuptor și servit cu iaurt.

Pljeskavica este o variantă mai mare a cevapi-ului, adesea umplută cu brânză și servită cu legume și sosuri.

Baklava este un desert dulce și bogat, care constă într-un aluat în straturi, umplut cu nuci măcinate și stropit cu sirop dulce de zahăr.

Tufahija este un alt desert popular, care constă în mere coapte umplute cu nuci măcinate și stropite cu sirop dulce.

Şopska este o salată de legume, cu roșii, castraveți și ceapă, servită cu brânză feta și ulei de măsline.

În Sarajevo, veți găsi o mulțime de restaurante și cafenele care servesc aceste preparate delicioase, precum și o gamă largă de preparate internaționale, cum ar fi pizza și sushi.

În plus, cafeaua joacă un rol important în cultura bosniacă, cu cafenele care servesc cafea turcească și bosniacă, care sunt adesea servite cu un pahar de apă rece.

Băutura națională este rakija, un lichior distilat din fructe, cum ar fi prunele sau perele, care este servit într-un pahar mic.

În general, gastronomia din Sarajevo este o experiență culinară unică și delicioasă, care nu trebuie ratată de vizitatorii orașului.

  • Restaurant Kibe Mahala - este un restaurant tradițional bosniac, cu o ambianță autentică și preparate delicioase. Mâncărurile lor sunt preparate cu ingrediente proaspete și locale, iar meniul lor include o varietate de preparate tradiționale, cum ar fi cevapi, pljeskavica și burek. De asemenea, oferă și opțiuni vegetariene și vegane. Recenziile de pe TripAdvisor elogiază preparatele lor delicioase și ambianța primitoare.
  • Restaurant Inat Kuca - este un restaurant cu o istorie lungă și fascinantă, situat într-o clădire istorică pe malul râului Miljacka. Meniul lor oferă o varietate de preparate bosniace tradiționale, precum și opțiuni internaționale. Recenziile de pe TripAdvisor apreciază atât preparatele lor delicioase, cât și atmosfera autentică și servirea excelentă.
  • Restaurant Dveri - situat într-un han tradițional bosniac, acest restaurant elegant servește preparate locale cu influențe internaționale, cum ar fi somon afumat cu tăiței de casă și șnițel vienez cu sos de hrean. O selecție impresionantă de vinuri locale și internaționale completează meniul, iar atmosfera romantică și primitoare îl face potrivit pentru ocazii speciale.

Sarajevo este un loc minunat pentru a experimenta istoria și cultura diversă a Balcanilor, precum și pentru a se bucura de atmosfera sa vibrantă și animată.

Cu oameni prietenoși și o gamă largă de opțiuni de cazare și divertisment, Sarajevo este cu siguranță un oraș pe care merită să-l vizitezi.