Santorini este o insulă grecească situată în Marea Egee, cunoscută pentru peisajele sale pitorești și arhitectura sa tradițională. Insula este de fapt un arhipelag format din mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Thira, Thirassia și Aspronisi. Santorini este faimoasă pentru casele sale albe cu acoperișuri albastre, care se întind pe marginea stâncilor vulcanice până la marginea mării. Această arhitectură tradițională este o atracție turistică populară și oferă o priveliște incredibilă asupra Mării Egee și a coastei grecești. În plus, insula este cunoscută și pentru apusurile sale spectaculoase, când soarele se află la orizont și oferă o culoare roșie și portocalie pe cer. Santorini este de asemenea faimoasă pentru vinurile sale, produse în special din strugurii cultivați pe pantele abrupte ale insulei, care dau acestora un gust unic și delicios. Santorini este o destinație de vacanță de vis, o insulă cu o arhitectură tradițională impresionantă, peisaje pitorești și o istorie bogată, care oferă o experiență unică și de neuitat. Mai jos vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasă, obiective turistice și activități interesante pentru o vacanță senzațională.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Santorini

Pentru a ajunge în Santorini cea mai ușoara modalitate este să optezi pentru un zbor cu plecare din București sau din orice alt mare oraș din țară. Preturile pornesc de la 108 de euro în funcție de perioada aleasă, călătoria durează aproximativ 2 ore, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Cazare - Unde te cazezi în Santorini

  • Caldera's Memories această vilă tradițională se află în satul Megalochori și oferă o experiență autentică grecească, cu o arhitectură specifică insulei și o vedere panoramică spre caldera. Vila este elegant decorată, cu o terasă privată și o piscină cu apă sărată, unde poți admira un apus de soare spectaculos.
  • Atrina Canava 1894 această casă de oaspeți cu aspect tradițional este situată în satul Oia și este construită într-o  fostă pivniță de vin. Camerele au decor clasic grecesc, iar unele oferă vedere panoramică la caldera și la Marea Egee. Casa de oaspeți are o piscină cu apă sărată și o terasă la etaj cu un jacuzzi privat.
  • Santoimage house această casă de oaspeți se află în Fira, capitala insulei, și oferă o experiență de cazare sofisticată și modernă. Camerele sunt spațioase și decorate cu gust, iar majoritatea oferă vedere la mare și la caldera. Proprietatea are o piscină cu apă sărată, o terasă mare și un bar la piscină.

Obiective Turistice Santorini - Ce vizitezi in Santorini

Akrotiri 

Akrotiri este un obiectiv turistic important al insulei Santorini, situat pe coasta de sud-vest. Acesta este un sit arheologic, care prezintă rămășițele unei așezări minoice vechi de aproximativ 4.000 de ani. Acest obiectiv turistic este o adevărată comoară istorică, oferind turiștilor o privire în lumea antichității grecești și minoice. Situl arheologic Akrotiri a fost descoperit în 1967 și este considerat a fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Grecia. Printre atracțiile turistice din Akrotiri se numără clădirile bine conservate, străzi pavate și picturi murale fascinante. De exemplu, există o casă bine păstrată cu două etaje, care are pereții acoperiți cu picturi murale frumoase care ilustrează viața cotidiană a locuitorilor din vechime. În afară de atracțiile arheologice, te poți bucura și de plajele spectaculoase din apropiere, cu apă cristalină și nisip fin. De asemenea, Akrotiri oferă o vedere impresionantă a vulcanului din Santorini și a Mării Egee, ceea ce face din acesta un punct de vedere popular pentru fotografii. Akrotiri este un obiectiv turistic fascinant și un loc perfect pentru cei care doresc să descopere istoria și cultura Greciei antice, precum și pentru cei care doresc să se bucure de frumusețea naturală a insulei Santorini.

Castle of Oia 

Castelul din Oia este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice ale insulei Santorini, situat pe vârful unei stânci, cu vedere la Marea Egee. Acesta a fost construit în secolul al XV-lea, ca o fortăreață pentru a proteja locuitorii de pirați. Castelul din Oia oferă o priveliște uimitoare asupra insulei și a mării și este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea apusul. Cu zidurile sale albe și ferestrele albastre, castelul este o atracție turistică iconică a insulei Santorini, oferind o vedere panoramică asupra insulei, a vapoarelor care intră și ies din port și a Mării Egee. Castelul din Oia este situat într-o zonă plină de viață, cu numeroase magazine de suveniruri, cafenele și restaurante, care oferă specialități culinare locale și internaționale. Te poți bucura de o plimbare prin străzile înguste ale satului Oia, care sunt pline de case tradiționale grecești, magazine de artă și galerii, și care oferă o priveliște unică asupra vieții din insula Santorini. În timpul vizitei la castelul din Oia, poți explora și muzeul naval, care prezintă istoria navigației în Marea Egee și rolul important pe care l-a jucat Santorini în comerțul maritim al Greciei. Castelul din Oia este un obiectiv turistic impresionant și o atracție iconică a insulei Santorini.

Santo Wines  

Santo Wines este un obiectiv turistic popular de pe insula Santorini, cunoscut pentru producția de vinuri de înaltă calitate și pentru priveliștea spectaculoasă asupra Mării Egee și a vulcanului din Santorini. Acesta este situat pe un deal înalt, în apropiere de satul Pyrgos. Santo Wines oferă turiștilor o experiență unică și autentică în lumea vinului, cu o serie de tururi ghidate ale cramei, care prezintă procesul de producție al vinului și care permit degustarea vinurilor locale, precum și a altor specialități culinare grecești. Tururile ghidate ale cramei oferă o priveliște uimitoare asupra Mării Egee și a vulcanului, precum și a peisajelor spectaculoase ale insulei. În plus, Santo Wines are și un restaurant cu vedere panoramică asupra insulei și a mării, unde turiștii se pot bucura de specialități culinare locale, acompaniate de vinuri de calitate superioară, într-un cadru romantic și relaxant. Pe lângă degustarea de vinuri și experiența culinară, Santo Wines oferă și oportunitatea de a cumpăra vinuri locale, precum și alte produse tradiționale grecești, cum ar fi ulei de măsline, miere și dulciuri locale.

Skaros Rock 

Skaros Rock este un obiectiv turistic impresionant situat în inima insulei Santorini, în Grecia. Aflat la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina de capitala insulei, Fira, Skaros Rock este o formațiune stâncoasă impresionantă care a fost folosită în trecut ca fortăreață pentru a proteja insula de invadatori. Skaros Rock oferă o priveliște spectaculoasă asupra Mării Egee și a vulcanului din Santorini. Poți urca pe Skaros Rock și poți admira frumusețea insulei Santorini și a Mării Egee de la înălțime. De asemenea, poți explora ruinele vechii fortărețe și pot descoperi povestea istorică a acestui loc. De-a lungul anilor, Skaros Rock a fost un simbol al insulei Santorini, iar astăzi este un loc popular pentru fotografii, propuneri în căsătorie și alte evenimente romantice. Poți închiria o barcă pentru a vizita Skaros Rock și pentru a te bucura de priveliștea uimitoare asupra insulei și a Mării Egee.

Perissa Beach 

Perissa Beach este una dintre cele mai frumoase și populare plaje din insula Santorini, Grecia. Aflată la aproximativ 15 minute de mers cu mașina de capitala insulei, Fira, Perissa Beach este o plajă lungă de aproximativ 7 kilometri, cu nisip negru vulcanic și apă cristalină de culoare turcoaz. Plaja este înconjurată de stânci impresionante și este protejată de vânturi puternice, ceea ce o face ideală pentru înot, plimbări pe plajă și alte activități de agrement. Poți sta la soare pe șezlonguri confortabile, poți admira peisajele spectaculoase ale mării și ale insulei și te poți bucura de o mare varietate de sporturi nautice, cum ar fi schiul nautic, windsurfing-ul și jet-ski-ul. De asemenea, pe plaja Perissa există o varietate de restaurante și taverne care oferă mâncăruri tradiționale grecești, cum ar fi gyros, tzatziki și fructe de mare proaspete, precum și o gamă largă de băuturi răcoritoare și cocktail-uri.

Three Bells of Fira 

Three Bells of Fira este un obiectiv turistic popular și o atracție iconică în Fira, capitala insulei Santorini din Grecia. Acest monument impresionant este format din trei clopotnițe albe care se înalță deasupra stâncilor abrupte de la marginea orașului și oferă o panoramă spectaculoasă a mării și a insulei. Clopotnițele au fost construite la începutul secolului al XVII-lea și au fost utilizate pentru a marca timpul și pentru a anunța sosirea și plecarea navelor din portul din apropiere. Ele au supraviețuit de-a lungul secolelor și au fost restaurate și întreținute periodic pentru a se păstra aspectul lor original. De la Three Bells of Fira, poți admira priveliști uimitoare ale mării Egee și ale calderei din Santorini. Se poate vedea, de asemenea, orașul vecin Oia în depărtare și cele mai multe dintre celelalte sate și orașe din insulă.

Ammoudi Bay  

Ammoudi Bay este o destinație populară în Santorini, situată la poalele orașului Oia. Golful este faimos pentru frumusețea sa naturală, apele cristaline ale mării Egee și cele mai bune restaurante de fructe de mare din insulă. Pentru a ajunge la Ammoudi Bay, trebuie să cobori niște trepte lungi, care oferă o priveliște spectaculoasă a golfului și a stâncilor înalte din jurul său. La finalul scărilor, vei fi întâmpinat de un pitoresc port pescăresc, unde nenumărate bărci și iahturi stau ancorate. Ammoudi Bay este cunoscut și pentru restaurantele sale de fructe de mare, care servesc preparate proaspete din fructe de mare și pește la grătar, într-o atmosferă relaxată și autentică. 

Kamari Beach Santorini 

Kamari Beach este o plajă cu nisip negru situată în partea de est a insulei Santorini, cunoscută pentru apele sale cristaline, atmosfera relaxată și priveliștile uimitoare ale mării Egee și ale muntelui Mesa Vouno. Plaja Kamari se întinde pe mai mult de 5 km și oferă o gamă largă de facilități, de la șezlonguri și umbrele de soare la baruri și restaurante la malul mării. De asemenea, plaja este potrivită pentru o varietate de activități, cum ar fi înotul, snorkelingul, scufundările și surfingul. Peisajul din jurul Kamari Beach este impresionant, cu munții vulcanici din spate și apele cristaline ale mării în față. De asemenea, în apropierea plajei se găsesc multe taverne și restaurante care oferă o gamă largă de preparate tradiționale grecești și internaționale, cum ar fi salate proaspete, fructe de mare delicioase și specialități din bucătăria mediteraneeană.

Venetsanos Winery 

Venetsanos Winery este o destinație turistică populară în insula Santorini, cunoscută pentru vinurile sale de calitate, arhitectura sa tradițională și priveliștea uimitoare a Mării Egee. Această crama a fost construită în 1947 într-un stil arhitectonic unic, combinând elemente moderne și tradiționale, și a fost renovată în 2015 pentru a oferi turiștilor o experiență deosebită. Venetsanos Winery oferă o gamă largă de vinuri locale, inclusiv vinuri albe, roșii și rose, făcute din struguri de calitate crescuți în zonele viticole din Santorini. Odată ce ajungila crama Venetsanos, vei fi impresionați de peisajul spectaculos care se deschide în față. Crama este amplasată pe un versant abrupt de-a lungul mării, oferind o priveliște panoramică a vulcanului, mării și insulelor din jur. Tururile ghidate ale cramei oferă oportunitatea de a explora acest peisaj impresionant, precum și de a învăța despre istoria vinurilor din Santorini și procesul de producție a vinului. În plus, crama Venetsanos oferă o serie de facilități turistice, cum ar fi o terasă la malul mării, unde te poți bucura de un pahar de vin în timp ce admiri priveliștea panoramică, precum și un magazin de vinuri, unde poți cumpăra sticle de vin pentru a te bucura de ele mai târziu.

Candlemas Holy Orthodox 

Candlemas Holy Orthodox este o biserică veche și impresionantă din Santorini, situată în orașul Pyrgos. Această biserică ortodoxă greacă este dedicată Sfintei Maria și a fost construită în secolul al XVII-lea, fiind una dintre cele mai vechi biserici din insulă.  Biserica Candlemas Holy Orthodox se remarcă prin arhitectura sa tradițională greacă, cu ziduri albe și acoperiș de tip cupolă. În interior, vei găsi frumoase fresce și icoane vechi, precum și obiecte de cult prețioase, care reflectă bogata tradiție ortodoxă greacă. În special, biserica Candlemas Holy Orthodox este cunoscută pentru celebrarea sărbătorii Chandeleur sau Întâmpinarea Domnului, care are loc în fiecare an la 2 februarie. În această zi, biserica este decorată cu lumânări și se ține o procesiune impresionantă în jurul orașului Pyrgos, în timp ce preoții cântă rugăciuni și binecuvântează credincioșii.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia din Santorini este bogată în arome și gusturi unice, influențate de tradițiile și cultura locală, dar și de influențele mediteraneene. Multe dintre preparatele din bucătăria insulei sunt făcute cu ingrediente locale, proaspete și organice, care sunt cultivate în solul vulcanic din zonă.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate din Santorini este fava, o pastă de fasole gătită cu ulei de măsline, ceapă, usturoi și ierburi aromatice. Peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, o parte importantă a bucătăriei locale, iar preparatele lor sunt de obicei gătite la grătar sau în stil mediteraneean, cu ulei de măsline și ierburi aromatice.

O altă specialitate locală este domatokeftedes, o chiflă grecească făcută din roșii, mărar, mentă, făină și ouă, servită de obicei cu o salată de castraveți și iaurt. În plus, pe insulă se găsesc și multe vinării locale, care produc vinuri de calitate, cum ar fi Asyrtiko, un vin alb sec, intens și aromat. Printre alte preparate populare din Santorini se numără tiganites, un fel de clătite grecești, servite cu miere și nuci, sau baklava, o prăjitură tradițională grecească făcută din foi subțiri de aluat, nuci și sirop de miere.

Gastronomia din Santorini este o experiență culinară bogată și diversă, care oferă o gamă largă de preparate delicioase, din ingrediente locale și proaspete. 

  • Selene Restaurant este un loc deosebit de elegant și sofisticat, situat în inima satului istoric Pyrgos din Santorini. Acest restaurant are o filosofie bazată pe ingredientele locale și pe cultura insulei, și oferă o gamă largă de preparate delicioase, de la aperitive până la deserturi. Meniul se schimbă în funcție de sezon, iar băutura este de asemenea deosebită.
  • To Psaraki este un restaurant pe plajă, care oferă o varietate de preparate de pește și fructe de mare. Situat într-o zonă pitorească, cu o priveliște superbă către marea Egee și vulcanul din Santorini, acest restaurant este locul ideal pentru a savura preparatele proaspete și delicioase, pe care le puteți savura pe terasa de pe plajă.
  • Mama's House este un restaurant tradițional grecesc, situat în zona Perissa din Santorini. Acest restaurant oferă preparate autentice grecești, precum mousaka, tzatziki și souvlaki, precum și alte preparate locale delicioase. Atmosfera este caldă și primitoare, iar personalul este prietenos și binevoitor.

Santorini este cu siguranță una dintre cele mai frumoase și romantice insule din lume, o destinație turistică populară pentru vacanțe de vară. Aici vei găsi o combinație unică de plaje spectaculoase, peisaje pitorești cu case albe și acoperișuri albastre, mâncare excelentă și vinuri delicioase.