Oricine iubește arta, istoria și natura va iubi Orta San Giulio. Este unul dintre cele mai liniștite lacuri din nordul Italiei și este ideal pentru familii sau cupluri care caută o experiență romantică departe de mulțime.

În secolul al XIX-lea, epoca „Marelui Tur”, orașul a atras o procesiune de vizitatori celebri, printre care filosoful Friedrich Nietzsche (care s-a îndrăgostit acolo) și poeții Robert Browning și Lord Byron.

Stema orașului își spune povestea, prezintă o grădină de legume înconjurată de un zid circular, cu un ulm (sau chiparos) mai jos este inscripția latină „Hortus conclusus” sau „grădina cu pereți”.

Reprezintă „grădina spiritului” medievală, unde oamenii puteau veni să se odihnească, să mediteze și să-și reîncarce bateriile. Orta San Giulio este un loc retras, izolat de restul lumii de lac și munți, unde se cultivau toate produsele pentru locuitorii săi – și comunitatea religioasă de pe insula San Giulio.

Informatii utile

Transport - Cum ajungem la Lacul Orta

Lacul Orta se află la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Aeroportul Milano Malpensa, aeroport pe care poți ajunge rapid și ieftin din București. Prețul unui bilet dus întors, dacă e achiziționat din timp, începe de la doar 17 euro, vezi mai multe detalii aici.

De la Aeroportul Malpensa poti lua un tren spre Orta San Giulio, majoritatea rutelor necesita doua schimbari de tren, insa preturile incep de la aproximativ 15 euro / persoana, mai multe detalii gasesti aici.

Cazare - Unde ne cazam la Lacul Orta

Lacul Orta este unul dintre lacurile italiene situate în regiunea Piemont, în nordul Italiei, la vest de Lacul Maggiore.

Aceasta este o zonă binecuvântată cu o frumusețe naturală incredibil de abundentă și o comunitate locală foarte ospitalieră, caldă și primitoare, care oferă turiștilor vacanțe de neuitat.

Alege unul dintre următoarele hoteluri pentru vacanța ta:

  • Hotel La Bussola situat într-o poziție magică și strategică, Hotelul Restaurant La Bussola de 3 stele oferă clienților săi posibilitatea de a petrece clipe de neuitat înconjurat de magia Lacului Orta. Hotelul La Bussola se află într-o poziție liniștită pe promontoriul Orta San Giulio, cu vedere la Lacul Orta și insula San Giulio, o grădină cu piscină deschisă din iunie până în septembrie și parcare gratuită disponibilă pentru oaspeții săi. Tarifele pentru o noapte de cazare aici încep de la 66 euro de persoană cu mic dejun inclus.
  • Hotel Aracoeli- Hotelul Aracoeli Orta San Giulio este situat la 11 minute de mers pe jos de venerabila capelă de pe deal „Muntele Sacru din Orta” și la 6,1 km de Insula San Giulio. Hotelul de 3 stele oferă numeroase facilități, cum ar fi o parcare gratuită și un restaurant. O noapte de cazare aici te costă în jur de 79 euro de persoană. 
  • Hotel Bocciolo- Situat la câțiva pași de malul lacului Orta, Hotelul Bocciolo oferă cazare în Orta San Giulio, la 1,5 km de Piazza Motta. Hotelul pune deasemenea la dispoziția oaspeților săi și un restaurant. Toate camerele de la Bocciolo au aer condiționat, TV cu ecran plat și WiFi gratuit. Unele unități sunt dotate cu balcon și cadă spa, iar prețul unei nopți de cazare cu un mic dejun în stil italian inclus, începe de la 89 euro de persoană.

Obiective turistice Lacul Orta - Ce vizitam la Lacul Orta

Isola San Giulio

Insula San Giulio este singura insula a Lacului Orta și face parte din municipiul Orta San Giulio, in provincia Novara, in Piemont.

Există un mic centru locuit în care clădirile de importanță istorică mai mare sunt Bazilica San Giulio și abația Mater Ecclesiae, construită pe ruinele unui castel antic și care ocupă o mare parte din suprafața insulei.

În prezent, insula este locuită permanent doar de foarte puține familii, pe lângă mănăstire.

Orta San Giulio

Orta San Giulio este un oraș din provincia Novara, în regiunea italiană Piemont.

Orașul în sine este construit pe un promontoriu care iese din malul estic al Lacului Orta, aproape de Isola San Giulio, o insulă care se încadrează și în limitele municipalității.

Este bine cunoscut pentru Sacro Monte din apropiere, care este un loc de pelerinaj și cult și, ca și orașul însuși și insula, este o destinație populară pentru turismul la scară destul de mică. În 2003, Sacro Monte din Orta a fost inserat de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial.

Sacro Monte di Orta

Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2003, Sacro Monte di Orta (muntele sacru din Orta) este un sit religios romano-catolic în care se află 20 de capele care datează încă din secolul al XVI-lea, înfățișând viața Sfântului Francisc de Assisi prin bine conservate. picturi murale și sculpturi.

Situat într-o rezervație naturală, la o scurtă plimbare deasupra satului Orta San Giulio, acest loc liniștit este modalitatea perfectă de a petrece câteva ore admirând arhitectura barocă, împreună cu priveliștile frumoase asupra lacului și munților din jur.

Mottarone

Mottarone este muntele dintre Lacul Maggiore și Lacul Orta; cu o altitudine de 1491 de metri, priveliștea din vârf este uimitoare, cuprinzând Câmpia Po, Monte Rosa, Monte Viso și șapte lacuri.

Puteți ajunge cu ușurință în vârful Mottarone luând telecabina care pleacă din Lido din Carciano, chiar lângă Stresa.

Telecabina face o oprire în satul Alpino, unde se află celebra Grădină Botanică Alpinia.

Mottarone oferă o gamă largă de trasee de mers pe jos și ciclism.

Villa Bossi

Villa Bossi este situată în minunatul sat medieval Orta San Giulio. Este dintre cele mai evocatoare locații de ceremonie pentru o ceremonie civilă legală în aer liber.

Vila a fost construită pe o clădire medievală preexistentă care încă face parte din perimetrul zidurilor sale.

A fost reînnoită și mărită de-a lungul secolelor. În prezent, Villa Bossi găzduiește primăria Orta San Giulio. Vila este simplă și sobră, dar are o verandă minunată. 

Piazza Motta

Această piață - acum dedicată lui Mario Motta (un partizan din zona Cusio) - este locul de întâlnire al Ortei și inima vieții din oraș. Piața are loc aici în zilele de miercuri din 1228. Aici sunt organizate și concerte și alte activități și evenimente culturale.

Excluzând partea cu vedere la lac, cele 3 laturi rămase sunt împrejmuite de clădiri vechi, portice și castani de cal. Palazzo della Comunità sau Broletto se află pe partea de sud, dar detașat de clădiri. Datează din 1582 și, ca și în cazul multor alte clădiri municipale din perioada Renașterii târzii, parterul este în întregime porticat.

Accesul la primul etaj se face printr-o treaptă exterioară care duce la o singură sală unde s-a adunat Consiliul Comunității Rivierei, un străvechi vis de independență pentru zona Cusio acordat de episcopii din Novara.

Palazzo della Magnifica Comunita di Orta 

Palazzo della Comunità di Orta San Giulio, numit și Broletto, este situat în centrul orașului și a fost construit în 1582.

Este considerat unul dintre simbolurile statului feudal al Rivierei di San Giulio, înființat în secolul al XII-lea. : aici se exercita puterea legislativa si executiva.

Palazzotto, un alt nume sub care se numește clădirea comunității, este situat pe latura de nord a pieței cu vedere la lac și insula San Giulio.

Chiesa di Santa Maria Assunta

Aceasta Biserica datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea: a fost construită de arhitectul Nicolao Monti în 1485.

Inițial a fost dedicată Santa Maria della Consolazione: biserica a fost ridicată de fapt pentru un jurământ făcut de comunitatea Ortese, în cazul în care au supraviețuit ciumei care era răspândită în acei ani.

Se spune că biserica a fost construită într-un loc unde exista deja una mai veche, ctitorită de San Giulio, a cărui existență era deja documentată începând cu anul 1217.

Villa Crespi

Vila Crespi este un vis devenit realitate de-a lungul malului Lacului Orta, o mica bijuterie a Piemontului considerat unul dintre cele mai romantice lacuri din lume.

Datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, această reședință istorică în stil maur a fost o casă privată și de-a lungul secolelor a devenit un loc exclusiv de ospitalitate pentru poeți, nobili și conducători.

Numele său a rezonat în unele dintre cele mai illustre case din Europa de Nord. Astăzi este un hotel de lux de 5 stele și găzduiește restaurantul de 2 stele Michelin al bucătarului Antonino Cannavacciuolo.

Parco Naturale Regionale del Lago Orta e dei Monti

Situate pe dealurile cu vedere la malul estic al Lacului Orta, cele trei arii protejate au fost înființate de Regiunea Piemont cu scopul de a proteja, conserva și pune în valoare aspectele istorice, artistice, religioase, de mediu și naturalistice și pentru a promova cunoașterea și fructificarea acestora.

Rezervațiile sunt situate în zone împădurite și sunt importante datorită prezenței în ele a clădirilor istorice de importanță și farmec considerabile: la Sacro Monte itinerarul devoțional al Capelelor și al Bisericii San Nicolao, la Monte Mesma franciscanul din secolul al XVII-lea. mănăstire și Biserica și pe dealul Buccione rămășițele unui castel din secolul XI/XII.

Sacro Monte d'Orta este inclus din 2003 pe Lista Patrimoniului Mondial protejat de UNESCO cu următoarea motivație pentru ca „reprezintă o integrare reușită intre arhitectura si artele decorative într-un peisaj de mare frumusețe și pentru înalta valoare spirituala realizata într-un moment critic în istoria Bisericii Romano-Catolice”.

Gastronomie & Restaurante

Frumosul Lac Orta va atrage călătorii dornici să exploreze peisajele uimitoare, cultura unică, dar și deliciile sale gastronomice.

Cu bucătăria sa bogată, această regiune frumoasă oferă nenumărate mese faimoase și tradiționale care trebuie încercate.

O multitudine de delicatese și preparate italiene, dulci și sărate, așteaptă să fie descoperite în timpul unei călătorii în Lacul Orta.

Aceste mâncăruri tradiționale italiene sunt adânc înrădăcinate în cultura italiană, iar unele dintre rețete sunt adesea transmise între generații și sunt prețuite pentru originile lor autentice.

Dintre toate produsele speciale pe care le puteți găsi în această zonă a regiunii, sparanghelul local este foarte recomandat. Are o aromă foarte intensă și crește pe dealurile din jur. Este considerată o adevărată comoară pentru bucătăria locală și un produs prețios și pentru economia locală.

În această zonă, găsirea trufelor locale este destul de ușoară. Mirosul intens al trufei o face unul dintre cele mai prețioase produse ale regnului vegetal italian. Brânza este o altă adevărată bijuterie a bucătăriei locale.

  • Luci Sul Lago Acest restaurant are vedere minunată la Lacul Orta, care este fundalul unei locații elegante și rafinate. Capabil să ofere o atmosferă de vis își așteaptă oaspeții cu o bucătărie bună îmbogățită cu ingrediente locale simple și o gamă vastă de vinuri.
  • Ristorante Venus Acest restaurant situat pe malul lacului servește mâncăruri tradiționale într-o cheie modernă pregătite cu ingrediente  de calitate, atât de pe mare cât și de pe uscat.
  • Ristorante Bocciolo Pe drumul de stat al Lacului Orta, la câțiva metri de mal, o fermă veche renovată găzduiește restaurantul Bocciolo din 1987. Bucătăria tradițională și atmosfera de familie oferă clienților plăcerea unui restaurant tânăr, autentic și în același timp plin de delicatese rafinate.

Cadrul înverzit și muntos al Lacului Orta, vremea frumoasă și arhitectura frumoasă sunt tăiate din aceeași pânză ca și celelalte lacuri din regiune, iar priveliștea este mai pitorească de insula din centrul său, adesea învăluită, aproape magic, în ceață.

Dar Lacul Orta este mult mai puțin construit decât vecinii săi, cu întinderi lungi de pădure și acces direct la apă în multe locuri de-a lungul țărmului.

Deci, este ideal pentru o evadare pe malul lacului, cu pace și liniște adecvate.