Un oraș plin de surprize!

Kosice este al doilea oraș ca mărime din Slovacia, unde trăiesc mai multe etnii. Orașul are o istorie lungă și agitată, iar prezentul său este, de asemenea, dinamic. A fost cel mai important oraș al regiunii de secole și un centru de comerț, cultură și educație.

Informatii utile

Transport 

Din București drumul cu mașina durează în jur de 10 ore, ai de parcurs aproximativ 870 de kilometri pe traseul România-Ungaria-Slovacia. Ieșirea din țară este pe la Vama Borș II, atât pentru Ungaria cât și pentru Slovacia vei avea nevoie de vinieta

Cazare 

În Kosice vei găsi mai mult decât un loc de cazare, acest oraș ce îmbină atât de frumos atmosfera medievală cu cea modernă are pentru tine o listă lungă de hoteluri. Pentru o experiență completă îți recomandăm unul din urmatoarele:

  • Boutique Hotel Slávia acest hotel de 3 stele este situat la doar 230 de metri de Catedrala Sf. Elisabeta și dispune de o terasă și un bar. Restaurantul hotelului servește mâncăruri locale. Prețul unei nopți de cazare începe de la 46 euro de persoană și include micul dejun.
  • TeleDom Hotel dacă îți dorești o variantă de cazare centrală TeleDom Hotel de 3 stele este alegerea perfectă, hotelul se află la doar 200 de metri de principalele atracții ale orașului. Iar pentru o noapte de cazare pentru 2 persoane va trebui să scoți din buzunar doar 77 de euro.
  • Hotel Gloria Palac situat în centrul istoric al orașului, vis-a-vis de centrul comercial Aupark, Hotelul Gloria Palac de 3 stele oferă un restaurant, un bar în hol și un café-bar. La restaurantul Hotelului Gloria Palac poți savura preparate din bucătăria slovacă și internațională. Dacă alegi să rezervi o noapte de cazare aici, prețurile încep de la doar 35 euro de persoană cu micul dejun inclus.

Obiective turistice Kosice - Ce sa vizitezi in Kosice

Piața centrală

Piața centrală din acest oraș slovac are o formă lungă de migdală și se întinde pe 1,2 kilometri  de la Piața Maratonul Păcii (Maratónu Mieru Namestie) până la Piața Eliberatorilor (Osloboditelov Namestie). Piața este împodobită de un curcubeu de clădiri colorate pe străzile paralele.

Catedrala Sf. Elisabeta

Cea mai dominantă construcție din oraș este cu siguranță catedrala gotică Sf. Elisabeta. Această clădire, destul de izolată de restul pieței, este cea mai mare biserică din Slovacia. Construcția bisericii s-a desfășurat sub supravegherea regală în mai multe etape începând cu 1380, în timp ce unii susțin că încă nu este finalizată. 

Hlavna Ulica

Strada principală sau Hlavna Ulica a fost inițial o piață medievală. Din acele vremuri, planul său în formă de fus, care este tipic pentru majoritatea orașelor din estul Slovaciei, a fost păstrat. Majoritatea celor mai importante atracții istorice din Kosice pot fi găsite aici, împreună cu 3 parcuri frumoase cu fântâni si bineînteles nelipsitele terase și restaurante.

Biserica Sfântul Mihail

Biserica, care se găsește la mică distanță de Catedrala Sf. Elisabeta, vine din secolul al XIV-lea. Reprezinta punctul culminant al perioadei gotice si surprinde prin precizia stilata, intimitatea si armonia. Aceasta este dedicată escortei sufletelor de cealaltă parte, Arhanghelul Mihail. Statuia sa care înfățișează judecata sufletelor moarte este plasată deasupra intrării în capelă.

Palatul Jakabov

Clădirea a fost ridicată în 1899 în stil pseudo-gotic, construită din pietre aruncate de la Catedrala Sf. Elisabeta din Kosice. A fost numit după primul proprietar al clădirii Arpad Jakab. În 1945 (aprilie - mai) palatul a fost sediul președintelui Cehoslovaciei. În 1992 - 2000 British Council a avut sediul în clădire. Mai târziu clădirea a fost folosită pentru evenimente sociale importante. În prezent, palatul este închis din cauza unui proces privind drepturile de proprietate.

Aleea meșteșugurilor

Aleea Meșteșugurilor se deosebește prin pavajul și arhitectura de epocă. Casele frumoase, mici, atmosfera uimitoare și meșteșugurile vechi așteaptă să fie vizitate. Aceasta aleea magică oferă o mulțime de modalități de a petrece timpul liber și de a învăța puțin din meșteșugul sau viața pe care o trăiau strămoșii noștri.

Muzeul Slovaciei de Est

Muzeul Slovaciei de Est se numără printre cele mai vechi și mai importante muzee din Slovacia. Expozițiile sale oferă vizitatorilor o perspectivă asupra istoriei și naturii Slovaciei de Est. Muzeul are o serie de exponate unice și găzduiește în prezent peste 500.000 de obiecte. Acesta poate fi vizitat de Marți până Duminică. 

Gastronomie și restaurante

Slovacia, spre deosebire de Franța sau Italia, poate să nu fie pe lista destinațiilor de top pentru cei care se bucură de gastroturism. Cu toate acestea, bucătăria slovacă, în care tradițiile de creștere a oilor se combină cu gusturi tipice Ungariei sau Austriei, are o cantitate surprinzătoare de oferit – mai ales dacă îți place carnea.

Printre preparatele tradiționale se numară:

  • Bryndzo Halushky galuște asemanatoare gnocchi făcute din aluat de cartofi servite cu bryndza, o brânza de oaie slovacă tradițională, cu gust puternic, originara din regiunile muntoase din nordul si centrul Slovaciei. Este servit practic în fiecare restaurant care oferă preparate din bucătăria locală, asezonată de obicei cu slănină prăjită sau ceapă prăjită. 
  • Gâscă prăjită acest fel de mâncare este însoțit de varză roșie și lokše, un fel de clătită uscată de cartofi (seamănă cu tortilla), unsă cu grăsime de gâscă. Lokše poate fi servit și ca fel principal, umplut cu pate de gâscă, sau dulce, umplut cu semințe de mac și gem. 
  • Supe sau polievky nu pot lipsi de la o masă slovacă. Cele mai frecvent servite supe sunt supele de pui (slepačí vývar), roșiile (paradajková), legumele (zeleninová) și diverse supe cremă.

Restaurante:

  • Rosto Steak House descoperă cea mai fragedă și aromată friptură din centrul orașului în acest restaurant elegant ce dispune și de terasă de vară și salon. 
  • Camelot - Pilsner pub & Medieval restaurant acest resutaurant te așteaptă cu o selecție excelentă de vinuri, bere delicioasă, porții sincere, preparate din carne suculente și fripturi tartar adevărate.
  • Central Pub&Restaurant este un restaurant nou deschis în centrul orașului, aici vei găsi un meniu elaborat de preparate din bucătăria locală și internațională.

Kosice este un oraș compact, ce poate fi descoperit ușor în doar câteva zile. Așadar, este o destinație ideală pentru un city break de neuitat!