Djedda sau Jeddah este un oraș din Arabia Saudită situat pe coasta Mării Roșii. Populația actuală a orașului este de 2,8 milioane de locuitori. Aici se află cea mai înaltă fântână din lume. Această metropolă este a doua din punct de vedere al populației din Arabia Saudită, după capitala monarhiei, Riad. Moneda națională este Rial Saudit (SAR), 1 SAR fiind echivalent 1,21 RON.

Numele său derivă din cuvântul arab جدة , care înseamnă bunică. Acest nume o onorează datorită credinței folclorului din est, conform căruia mormântul Evei, bunica umanității, s-ar afla în Jeddah.

Ce ziceți să visăm împreună la o excursie în acest oraș al contrastelor, la afluența dintre modern și tradițional, sacru și ritual și...chiar să plănuim o vizită în Jeddah?

7 motive pentru care să vizitezi Jeddah iarna aceasta

Cultura și istoria bogată a orașului

Orașul Jeddah deține o istorie bogată și fascinantă. Pe lângă muzee și galerii fascinante, cartierul istoric Al-Balad este musai de văzut!

Plajele fabuloase

Fiind o perlă a Mării Roșii, Jeddah deține niște plaje absolut fabuloase, cu nisip argintiu și culoarea apei turcoaz. Durrat Al-Arous și Plaja Nisipurilor de Argint sunt unele dintre cele mai bine cotate plaje din zonă!

Temperatura perfectă în timpul iernii din România

Între lunile noiembrie și martie, temperatura din Jeddah variază între 18 grade Celsius și 29 grade Celsius. Ahh, perfect pentru a fi mângâiat de razele călduțe ale soarelui strălucitor!

Mâncarea delicioasă

Jeddah este cunoscută pentru restaurantele frumoase, care servesc o mâncare absolut delicioasă! Din bucătăria sa, merită încercat: kabsa- o nebunie de arome și mirodenii, carne și orez; biryani - o farfurie colorată, care conține diverse legume, condimente, orez și carne; mandi- orez și carne, gătite într-un mod special, slow-cooking.

Sporturi acvatice

King Abdullah Sports City și Jeddah Waterfront sunt pucte de interes pentru a încerca sporturi de apă. Jet ski, flyboard, kiteboard, parsailing, windsurf sau scufundări? Ție ce ți-ar plăcea să încerci?

Reperele unice și vibeul metropolei

Orașul vibrează și este plin de viață - restaurante, cafenele, viață de noapte, cea mai înaltă fântână din lume! Merită să ai o experiență culturală diferită, să te rătăcești pe străduțele împodobite cu moschei, clădiri moderne și căsuțe din alte timpuri, unde aromele de mirodenii te învăluiesc.

O super experiență de shopping

Merită să te bucuri de o super experiență de shopping, unde vei găsi țesături, parfumuri și bijuterii tipice culturii arabe, pe care nu ai cum să le găsești în Europa! Cele mai impresionante malluri sunt Red Sea Mall, Mall of Arabia și Al Salam Mall.

Cum ajungem în Jeddah?

Wizz Air operează zboruri directe spre Jeddah din București, la prețuri începând cu 40 de euro o direcție/ persoană. Dacă dorești să îți surprinzi jumătatea mai bună cu un city break puțin diferit, poți alege de pe acum zboruri în preajma Valentine's Day pentru doar 133 de euro/ persoană, dus-întors. Găsești combinația de zboruri aici.

Urmând combinația de zboruri de mai sus, zborul de plecare din Otopeni este joi, 8 februarie la 15:40, iar cel de întoarcere este duminică, 11 februarie la 13:10, durata zborului fiind de aproximativ 4 ore și jumătate. Este un city break mai aparte, dar din care poți face o super experiență, la un preț accesibil. Wizz Air operează zboruri săptămânale dinspre Otopeni spre Jeddah și invers, în fiecare joi și duminică. O altă idee bună ar fi să alegi un zbor duminica, având întoarcere joi.

Dacă dorești să petreci mai multe zile în Jeddah și să te bucuri de plajă, soare și bogățiile Arabiei Saudite, te poți distra căutând zboruri potrivite pentru tine aici și aici.

Legat de transferul de la aeroportul King Abdulaziz International Airport până la orașul Jeddah, care se află la aproximativ 21 de kilometri distanță, cea mai bună idee este să iei trenul din afara terminalului.

Viza

Din păcate, Arabia Saudită nu dispune de viză acordată la aterizarea în aeroport. Este necesar să aplici pentru o viză de vizitator în prealabil. Procesarea aplicațiilor pentru e-Visa, viza electronică, durează 2-3 zile lucrătoare. Poți regăsi mai multe informații despre procesul de aplicare aici.

TOP Hoteluri în Jeddah

Am specificat deja că ospitalitatea este la ea acasă în această metropolă, nu-i așa?

  1. Waldorf Astoria Jeddah - Qasr Al Sharq - Acest hotel este ideal pentru o experiență de lux. Amenajat în stil arăbesc, având o locație excelentă, spa, piscină interioară și oferind tratamente cosmetice deosebite femeilor, acest hotel este o alegere ideală pentru a te răsfăța puțin pe tărâmuri arăbești.

2. Il Villaggio Luxury Villas - Aceste vile luxoase sunt aproape de centru, fiind dotate fiecare cu bucătărie, baie și un dormitor amenajat modern. De asemenea, te poți bucura de o piscină exterioară. Prețul închirierii unei vile de lux în acest complex este de aproximativ 100 de euro/noapte.

  1. Radisson Blu Hotel, Jeddah Al Salam - Localizat în zona cea mai plină de viață a orașului, acest hotel îți oferă o experiență de 5 stele la un preț rezonabil.
  1. Jeddah Luxury stay for Self Check-In Apartment - Poate preferi un apartament bine dotat, amenajat într-un stil modern, având libertatea să faci self check- in?
  1. Casablanca Grand Hotel- Acest hotel de 5 stele se află în apropierea celebrului Mall of Arabia.
  1. Four Points by Sheraton Jeddah Corniche - Acest hotel se află în apropierea plajei, portului și a mai multor restaurante unde se servește pește proaspăt.
  1. Savoye Hotel - Acest hotel oferă camere elegante la un preț mai accesibil. Prețul unei nopți de cazare începe cu 300 de lei. Hotelul oferă serviciu de preluare de la aeroport.

Dacă dorești o experiență aparte, poți să alegi să fii parte dintr-o familie arabă pentru câteva zile. Îți poți căuta o gazdă aici și să te scufunzi în cultura locală, având o experiență autentică.

Acestea fiind scrise, aș dori să vă propun un itinerar pentru 3 zile petrecute în Jeddah și împrejurimile sale, precum și câteva idei de activități și excursii dacă decideți să rămâneți mai multe zile în zonă.

Ziua 1. Jeddah la pas

Al-Balad

Poți să începi explorarea orașului în Al-Balad, o incursiune în istoria locală. Acesta a fost fondat în secolul VII și a servit mult timp drept centrul orașului. Aici poți găsi produse ale fermierilor locali, o arhitectură a clădirilor deosebită, casele având frumoase balcoane din lemn, decorate cu modele alambicate. Nestemate, bijuterii unicate, ceaiuri miraculoase și mirodenii, te vor sminti cu aromele lor. Dacă dorești un tur profesionist unde vei afla informații prețioase, poți opta pentru un tur de o jumătate de zi aici sau pentru un tur care are durata întregii zile, aici.

Biet Nassif

A doua oprire este la Biet Nassif, la 6 minute de mers pe jos. Aici vei putea vedea un catarg de steag având o vechime de 700 de ani și clădiri construite în secolul XV. Merită să vizitezi și interiorul unei case-muzeu cum este Nassif sau Matbouli House Museum.

Qabil Souq

Următoarea oprire se află la 7 minute de mers pe jos prin centrul istoric. Se numește Qabil Souq, o stradă având vechi magazine unde poți să târguiești obiecte artizanale și să guști dulciuri arăbești.

Muzeul Internațional Al Tayebat

A patra oprire este Muzeul Internațional Al Tayebat, care prezintă o istorie atent îngrijită a orașului, a islamului și a Arabiei Saudite, începând cu 2500 de ani în urmă. Intrarea se face pe bază de bilet, care costă aproximativ 60 de lei și pe care ți-l poți cumpăra în prealabil de aici. Durata unei vizite este de aproximativ 2 ore.

Cea mai înaltă fântână arteziană din lume

Acum urmează ceva demn de Cartea Recordurilor! Cea mai înaltă fântână arteziană din lume! Este vorba despre Fântâna Regelui Fahd, care măsoară 314 metri!

Jeddah Corniche

Ultima oprire - ideală pentru a lua cina, a te plimba pe faleza superbă și a te relaxa este Jeddah Corniche!

Moscheea Al-Rahma

Având o locație minunată, nu uita să vizitezi Moscheea Al-Rahma, așteptând pelerinii veniți pe calea mării spre a ajunge la Mecca. Din fericire, ea reprezintă una dintre puținele moschei care acceptă vizitatori care nu sunt convertiți islamului.

Ziua 2. Safari în deșert - Abilități de supraviețuire

Deșertul are o frumusețe aparte. Nisipul roșu, căldura pe care o percepi diferit, relieful curajos și...stelele! Care este cel mai potrivit loc pentru a admira frumusețea stelelor într-o seară senină? Deșertul.

Îți poți rezerva aventura în deșert aici. Vei descoperi secretele vieții sălbatice și abilitățile de supraviețuire în deșert, testându-ți limitele. Aventura se va desfășura în deșertul din Jeddah, de la ora 15:00 la 22:00, punctul de întâlnire fiind în sudul orașului Jeddah, locația exactă având-o aici. În prețul aventurii, se va asigura transportul până în deșert și înapoi la punctul de preluare, cina și cafeaua, precum și activitățile propuse.

Activități în tabără:
- Metoda de purificare a apei poluate
- Cum să aprinzi un foc de la zero
- Metode de determinare a direcțiilor prin privirea la soare și la lună
- Metoda de preparare a cafelei saudite după metoda tradițională originală
- Modul de pregătire a unei mese tradiționale arăbești, pregătirea și servirea cinei împreună cu beduinii din deșert
- Sesiune de meditație
- Promovarea unei culturi de a respecta și admira mediul înconjurător

Ziua 3. Medina

Deși Mecca se află la o distanță de aproximativ o oră de condus față de Jeddah, de la "pelerinajul de adio" al profetului Muhammad, în anul 630, Mecca va deveni o localitate în exclusivitate a musulmanilor.

Prezența nemusulmanilor este total interzisă în Mecca și în împrejurimile sale. Pelerinii au o viză specială care atestă apartenența lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe eventualii intruși.

Vestea bună este că Medina este deschisă vizitatorilor nemusulmani. Medina este un oraș cu o populație de 1.300.000 de locuitori, aflându-se pe locul 3 în Arabia Saudită.

Importanța deosebită a orașului este dată de faptul că Muhammad ar fi construit cele două moschei superbe Masjid al- Haram și al-Masjid an-Nabawi, Medina fiind menționată adeseori ca și oraș sacru în Coran.

Cum ajungi în Medina din Jeddah? Distanța dintre cele două orașe este de 271 de kilometri. Hmm...cam mult. Dar, ai putea să iei bullet train, un tren de mare viteză, care parcurge această distanță în 1:50! Îți poți rezerva biletul de tren aici. Știu, prețul este de 60 de euro o direcție/ persoană, dar călătoria în sine este o experiență inedită!

După ce ai vizitat cele două moschei Masjid al- Haram și al-Masjid an-Nabawi, ai putea să îți iei pastila de istorie la Muzeul Dar Al Madinah. Biletul este aproximativ 35 de lei și îl poți rezerva aici.

O altă idee minunată este să vizitezi orașul și principalele atracții, fără a mai avea grija transportului, rezervându-ți un bilet la Autobuzul Hop-On Hop-Off. Acest autobuz roșu cu acoperiș decapotabil are 11 opriri în cele mai importante puncte de atracție, reușind să le vizitezi în ritmul tău. Dacă îți place unul dintre obiective în mod deosebit, ai libertatea să petreci mai mult timp la respectivul obiectiv, așteptând apoi autobuzul Hop-On Hop-Off următor în stația desemnată. Pentru aproximativ 100 de lei, îți poți rezerva biletul aici.

Alte idei de activități și excursii

Excursie de jumătate de zi pe mare la insula Bayada în Marea Roșie

Excursie de o zi în munții Taif

Excursie de o zi pe mare la Abu Tair

Safari în deșert de dimineață cu Quad Bike Tour Jeddah

Scufundări pe malul Mării Roșii