Plajele sale aurii, străjuite de apele cristaline ale Mării Egee, sunt perfecte pentru relaxare și distracție sub soarele strălucitor. De la celebrele sale mori de vânt și clădirile albe cu domuri albastre la labirinturile străduțelor sale înguste, Mykonos te va fascina.

Fie că ești în căutarea aventurii sau a liniștii, Mykonos te va întâmpina cu brațele deschise și îți va oferi o experiență unică în inima insulelor grecești!

Mykonos...îmi pare bine să te cunosc!

Insula Mykonos, cu o suprafață de aproximativ 85,5 km², este una dintre cele mai mici insule din arhipelagul Cicladelor, situat în Marea Egee, Grecia. Cu toate acestea, Mykonos rămâne una dintre destinațiile turistice cele mai populare din Grecia, apreciată pentru frumusețea sa naturală, atmosfera și viața de noapte efervescente.

Potrivit estimărilor din 2021, insula Mykonos are aproximativ 12.500 de rezidenți permanenți. În timpul sezonului estival, populația insulei poate crește considerabil, atrăgând mii de turiști din întreaga lume!

Mykonos este cunoscută ca insula vânturilor, datorită curenților puternici care suflă constant pe tot parcursul anului. Aceste vânturi aduc o briză răcoroasă și creează condiții perfecte pentru sporturi nautice, cum ar fi windsurfingul și kitesurfingul.

Cum ajungi în Mykonos?

Cel mai ușor și ieftin de ajuns din România în Mykonos este cu avionul. Wizz Air operează 2 zboruri pe săptămână, Otopeni - Mykonos, durata zborului fiind de aproximativ 1 oră și 40 de minute. Prețurile biletului de avion pornesc de la 219 lei/ sector de zbor/ persoană. Rezervă-ți și tu biletul de avion aici.

Cum te deplasezi pe insula Mykonos?

Cea mai simplă și ieftină metodă de deplasare pe insulă este cu autobuzul. Așa cum am precizat mai sus, insula este de mici dimensiuni. Spre exemplu, pentru a ajunge de la singurul aeroport al insulei în capitala Chora, vei lua un autobuz din afara terminalului, durata călătoriei fiind de 17 minute și prețul biletului fiind de 2 euro. Găsești programul autobuzelor și destinațiile de pe insulă disponibile, aici.

Dacă dorești să închiriezi o mașină, prețul închirierii pornește de la 20 euro/zi în funcție de perioada călătoriei și de tipul de mașină ales pentru închiriere. Găsești cele mai bune oferte aici.

Istoria insulei Mykonos

Istoria insulei Mykonos este încărcată de mituri, legende și farmec. Istoria sa se întinde pe durata a mii de ani.

Mitologie

Conform mitologiei grecești, Mykonos a fost locul unei bătălii dintre Zeus și titani. Se spune că geografia insulei este formată din pietre aruncate de Zeus în timpul acestei lupte.

Perioada elenistică și romană

În perioada elenistică și romană, Mykonos a fost principalul centru comercial. Insula a prosperat datorită activității maritime și a comerțului cu vin și ulei de măsline.

Bizanțul și Dominația Venețiană

În Evul Mediu, Mykonos a fost sub stăpânirea bizantină, apoi a fost cucerită de venețieni în secolul al XIII-lea. Sub dominația venețiană, insula a devenit un centru comercial și militar strategic.

Secolele XVIII-XIX

În această perioadă, Mykonos a suferit atacuri repetate ale piraților și a trecut printr-o perioadă de declin economic. Cu toate acestea, a devenit un refugiu pentru oameni care fugeau de războaie și conflicte.

Secolul XX

Astăzi, Mykonos este una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia.

Chora, capitala insulei Mykonos

Chora este capitala insulei Mykonos și centrul său principal de activitate. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa tradițională cicladică, având case albe cubice și străduțe înguste.

Arhitectură

Clădirile din Chora sunt în mare parte albe, cu ferestre și uși colorate în nuanțe de albastru și turcoaz, care creează o atmosferă plină de farmec. Străzile înguste și labirintice sunt presărate cu taverne, magazine de suveniruri și cafenele.

Biserica Panagia Paraportiani

Biserica Panagia Paraportiani este situată în partea de vest a orașului Chora, în apropierea portului vechi și a celebrei zone Little Venice. Ea se află în apropierea intrării în oraș și este ușor de găsit pentru vizitatori.

Construcția bisericii a început în secolul al XV-lea și a continuat pe parcursul mai multor secole, finalizându-se în secolul al XVII-lea.

Biserica Panagia Paraportiani are o arhitectură neobișnuită. Este construită din piatră albă și prezintă influențe bizantine, gotice și venetiene.

Numele Paraportiani înseamnă de lângă poartă în limba greacă, referindu-se la poarta care era situată în apropierea bisericii. Inițial, biserica a fost construită lângă zidurile orașului medieval Mykonos.

Mica Veneție

Mica Veneție este situată în partea de vest a orașului, în apropierea portului vechi. Este numită astfel datorită asemănării sale cu orașul Veneția.

Aici este locul perfect dacă dorești o cină romantică sau pentru a te bucura de o băutură cu priveliște la mare. În Mica Veneție vei găsi foarte multe magazine de suveniruri, buticuri și galerii de artă.

Morile de vânt

La 5 minute de mers pe jos față de Little Venice, vei găsi aceste faimoase mori de vânt, sus, pe o colină. Ele sunt amplasate strategic pe creasta colinei pentru a beneficia de vânturile puternice care băteau din largul Mării Egee.

Ele au fost construite inițial în secolul al XVI-lea și au fost utilizate pentru a măcina cerealele, în special grâul, care erau produse locale importante economiei insulei.

Morile de vânt din Mykonos au o arhitectură tradițională, fiind construite din piatră și având o formă cilindrică. Ele sunt înalte și au ferestre și uși mari, permițând vântului să acționeze eficient asupra palelor morii.

Morile de vânt au devenit un simbol al insulei Mykonos și sunt adesea reprezentate în fotografii, picturi și alte opere de artă care promovează autenticitatea sa.

Viața de noapte

Chora este cunoscută pentru viața sa de noapte! Tavernele, barurile și cluburile din oraș sunt deschise până târziu în noapte, aici ținându-se cele mai legendare petreceri grecești.

Muzeul Arheologic

Chora găzduiește Muzeul Arheologic al Mykonosului, unde este expusă o colecție impresionantă de artefacte descoperite pe insulă.

Muzeul poate fi vizitat începând cu data de 1 aprilie până în ultima zi din octombrie, programul de vizită fiind între orele 09:00 - 16:00, sâmbăta programul fiind prelungit până la ora 21:00. În fiecare marți, muzeul este închis. Prețul unui bilet de intrare este de 4 euro/ adult și 2 euro/ elevi și studenți. Mai multe informații aici.

Explorare și plajă

În apropiere de Chora, capitala insulei, vei găsi și cele mai frumoase plaje. Mai jos, am propus un top ale celor mai frumoase plaje ale insulei. Alege-ți favorita sau explorează-le pe toate!

Vizitează Ano Mera, un sat colorat

Ano Mera este situat în interiorul insulei Mykonos, la aproximativ 7 kilometri est de orașul principal, Chora. El este cel mai mare sat de pe insulă.

Ano Mera se se află departe de agitația și mulțimile de turiști din orașul principal, Chora. Aici poți experimenta viața liniștită a satului și să te bucuri de ospitalitatea insulară autentică.

Principala atracție din Ano Mera este Biserica Panagia Tourliani, o biserică frumoasă construită în secolul al XVI-lea.

În centrul satului se află o piață tare drăguță, unde localnicii se adună pentru a socializa și pentru a face cumpărături. Aici vei găsi și taverne tradiționale, unde poți savura mâncăruri locale delicioase, fiind și un loc ideal pentru a degusta cele mai parfumate vinuri ale insulei.

Ano Mera este înconjurat de câmpuri fertile, unde localnicii cresc legume și fructe proaspete, precum și plante aromatice. Este un loc ideal pentru a cumpăra produse locale proaspete.

Satul este cunoscut și pentru atelierul de țesături, unde poți vedea meșteri locali lucrând la țesături tradiționale și poți achiziționa obiecte de artizanat locale, cum ar fi covoare.

Vizitează Farul Armenistis

Farul Armenistis este unul dintre cele mai cunoscute faruri din insula Mykonos. Acesta este situat în partea de nord-vest a insulei și marchează capul Armenistis, oferind o vedere panoramică asupra Mării Egee.

Farul Armenistis se află la aproximativ 6 kilometri nord-vest de orașul Chora, în apropierea satului Agios Stefanos.

Farul a fost construit în anul 1891 și este unul dintre cele mai vechi faruri din Grecia. Inițial, era alimentat cu petrol, iar ulterior a fost modernizat și electrificat.

El se află la o înălțime de aproximativ 19 metri deasupra nivelului mării și este pictat în alb, fiind vizibil de la distanțe mari.

TOP 5 PLAJE Mykonos

Plaja Paradise (Kalamopodi): Este una dintre cele mai celebre plaje din Mykonos, cunoscută pentru petrecerile sale. Are nisip fin, apă limpede și este înconjurată de baruri, restaurante și cluburi de noapte.

Plaja Psarou: Este o plajă elegantă și sofisticată, fiind frecventată de celebrități și VIP-uri. Are o plajă privată, facilități de lux și restaurante de calitate.

Plaja Ornos: Este una dintre cele mai familiale plaje din Mykonos, cu nisip fin, intrarea lină în mare, apă nu prea adâncă, potrivită pentru familii care călătoresc cu copii. Aici vei găsi o varietate de facilități, inclusiv taverne, baruri și sporturi nautice.

Plaja Agios Ioannis: Situată în partea de vest a insulei, Agios Ioannis este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru priveliștea sa asupra insulei Delos. Este o plajă mai liniștită și mai puțin aglomerată, ideală pentru cei care caută relaxare și liniște.

Plaja Elia: Recompensată ani de-a rândul cu steagul albastru, ea este una dintre cele mai mari plaje din Mykonos, cu nisip fin și ape turcoaz. Este apreciată pentru atmosfera sa relaxată și pentru faptul că oferă o varietate de facilități, inclusiv sporturi nautice și restaurante.

TOP 5 restaurante Mykonos

Interni Restaurant: Situat în inima orașului Mykonos, Interni Restaurant este cunoscut pentru designul elegant și meniul gourmet. Aici vei găsi preparate mediteraneene, precum și o selecție impresionantă de vinuri. Rezervă-ți o masă aici.

Nammos: Situat pe plaja Psarou, Nammos este renumit pentru atmosfera sa și meniul de lux. Poți savura fructe de mare proaspete, sushi și alte delicii culinare, însoțite de muzică și divertisment live. Rezervă-ți o masă aici.

Kiki's Tavern: Ascuns într-o vale lângă plaja Agios Sostis, Kiki's Tavern este o destinație populară pentru mâncare tradițională grecească. Aici vei găsi preparate delicioase, precum tzatziki, moussaka și fructe de mare proaspete.

Spilia Seaside Restaurant: Situat într-o peșteră de pe malul mării, Spilia Seaside Restaurant oferă o experiență culinară unică. Poți savura fructe de mare proaspete și alte specialități grecești, în timp ce te bucuri de priveliștea Mării Egee. Rezervă-ți o masă aici.

Mamalouka: Simplu și rafinat...Mamalouka este un loc relaxat!El are o terasă frumoasă și o grădină interioară plină de verdeață.

Printre specialitățile restaurantului se numără fructele de mare proaspete, inclusiv creveți, calamari și pește la grătar, precum și plăcinte de brânză feta, moussaka și alte preparate tradiționale grecești. Rezervă-ți o masă aici.

TOP cluburi Mykonos

Mykonos este o insulă celebră pentru viața de noapte, petrecerile de neuitat și admosfera open-minded. Mai jos îți voi prezenta 3 cluburi foarte cunoscute datorită petrecerilor de neuitat pe care le organizează.

Remezzo Mykonos

Remezzo se află pe malul mării în zona Little Venice din Chora Mykonos. Acest amplasament oferă o priveliște super asupra mării Egee și este un loc perfect pentru a admira apusurile de soare.

Clubul are un decor modern și sofisticat. Terasele și balcoanele sunt ideale pentru a savura niște super-cocktailuri și a dansa sub stelele cerului grecesc.

Remezzo este cunoscut pentru selecția de muzică internațională și pentru evenimentele cu DJ faimoși. De la house și electronic la muzică pop, clubul oferă o varietate de genuri muzicale pentru a satisface mofturile tuturor.

Pe lângă viața de noapte, Remezzo găzduiește și un restaurant de lux care servește preparate mediteraneene și internaționale. Oaspeții se pot bucura de cină înainte de a se alătura petrecerii de noapte.

Remezzo este unul dintre cele mai cunoscute locuri de distracție de pe insula Mykonos și este frecvent vizitat de celebrități, influenceri și turiști din întreaga lume. Rezervă-ți și tu o masă aici.

Clubul Scorpios

Clubul Scorpios este situat pe malul mării, în apropierea plajei Paraga din sud-vestul insulei Mykonos.

Designul clubului este caracterizat de elemente naturale și organice, cum ar fi lemnul, piatra și fibrele naturale, rustic și elegant.

Scorpios este cunoscut pentru organizarea unor evenimente culturale și artistice, cum ar fi concerte live, expoziții de artă, spectacole de dans și workshop-uri. Aceste evenimente își propun să îmbine muzica, arta și spiritualitatea într-o experiență holistică pentru oaspeți.

De la sunete chill-out și deep house până la ritmuri etnice și world music, muzica de la Scorpios completează atmosfera unică a locului. Rezervă-ți și tu o masă aici.

Cavo Paradiso

Cavo Paradiso se află pe o colină, în apropierea plajei Paradise, la aproximativ 4 km sud-est de orașul Mykonos. El este ușor accesibil atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Clubul este renumit pentru petrecerile extravagante care durează până în zorii zilei. Cu o arhitectură modernă și un design elegant, Cavo Paradiso este un loc preferat pentru cei care doresc să se distreze și să danseze pe muzică de calitate.

Cavo Paradiso este unul dintre cele mai faimoase cluburi de noapte din Mykonos și este frecvent vizitat de celebrități, DJ de top și turiști însetați de distracție și aventură. Rezervă-ți o masă sau cumpără-ți un bilet de intrare la petrecerea aici.

TOP cazări Mykonos

Gândul la croazieră? Vizitează Insula Delos!

Insula Delos este o insulă mică situată în arhipelagul Cikladelor din Marea Egee, în apropierea insulei Mykonos. Ea este una dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia și a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO în 1990.

Delos era considerată în mitologia greacă ca fiind locul nașterii zeilor gemeni Apollo și Artemis. În antichitate, a fost un important centru religios, comercial și cultural.

Delos a fost un centru dedicat zeului Apollo încă din antichitate. În fiecare an, sute de pelerini din întreaga lume greacă veneau să participe la festivalurile și ceremoniile religioase dedicate lui Apollo.

De asemenea, Delos a fost și unul dintre cele mai importante centre comerciale din Grecia antică. Datorită poziției sale strategice în Marea Egee, insula a fost un nod important pentru comerțul maritim din Mediterana.

Astăzi, insula Delos este cunoscută pentru siturile sale arheologice. Ruinele antice de pe insulă includ temple, sanctuare, case și străzi pavate. Printre cele mai notabile sunt Tempul lui Apollo, Teatrul, Casele cu mozaicuri și Aleea călătorilor sacri.

Delos este acum o destinație populară pentru turiști și arheologi. Din Mykonos, se pot face excursii cu barca către Delos.

Din cauza valorii sale istorice și arheologice, insula Delos este supusă unor măsuri stricte de conservare pentru a proteja siturile arheologice fragile și pentru a menține integritatea istorică a insulei.

Prețul unui tur ghidat de o jumătate de zi, cu plecări de la ora 10 dimineața este de 65 de euro/ adult și 30 euro/ copil, copii sub 6 ani însoțiți de un adult beneficiază de pachet gratuit . El include croazieră cu barca din Mykonos spre Delos dus-întors, ghid autorizat local și intrarea în situl arheologic Delos, prețul intrării fiind de 8 euro/persoană. Rezervă-ți și tu excursia cu barca aici.

Dacă dorești să faci din această croazieră o experiență de neuitat, Get Your Guide oferă o gamă largă de croaziere, unele incluzând și masa de prânz și vizitarea insulei Rhenia. Mai jos, am selectat un top 3 croaziere din Mykonos spre Delos. Alege-ți croaziera potrivită pentru tine!

TOP experiențe croazieră din Mykonos spre Delos

Mykonos: Croazieră pe catamaran cu prânz, băuturi și transfer

Mykonos: Delos și Rhenia Croazieră de o zi cu vele cu masă

Mykonos: Croazieră cu barca la apus de soare cu cină ușoară și băuturi