Genova este capitala regiunii Liguria, fiind un important port maritim din nordul Italiei, cunoscut pentru istoria sa maritimă bogată, arhitectura medievală și cultura vibrantă. El este localizat în nord-vestul Italiei, întinzându-se de-a lungul unei fâșii înguste de coastă, mărginită de Munții Apenini la nord și de Marea Ligurică la sud.

Acest ghid de călătorie a fost creat cu mare drag pentru tine și este menit a te ajuta să descoperi atracțiile esențiale ale orașului și să îți organizezi vizita în Genova.

7 Curiozități despre Genova

  1. Conform celor mai recente date disponibile, populația orașului Genova este de aproximativ 580.000 de locuitori. Aceasta este populația din limitele administrative ale orașului, făcându-l al șaselea cel mai mare oraș din Italia.
  2. Genova este locul de naștere al celebrului explorator Cristofor Columb, care a deschis noi rute maritime către Lumea Nouă.
  3. Banca San Giorgio, fondată în 1407, a fost una dintre cele mai vechi bănci din lume și a jucat un rol crucial în economia genoveză.
  4. Strade Nuove și Rolli Palaces, străzile și palatele construite în secolele XVI-XVII sunt unele dintre cele mai elocvente exemplare ale arhitecturii renascentiste și baroce din lume.
  5. Construit în 1543, Farul din Genova este unul dintre cele mai vechi faruri funcționale din lume și este un simbol al orașului.
  6. Pesto alla Genovese - Genova este faimoasă pentru inventarea sosului pesto, un amestec de busuioc, usturoi, parmezan, pecorino, nuci de pin și ulei de măsline.
  7. Se crede că Genova a fost locul unde s-a tipărit unul dintre primele ziare din lume în secolul al XVI-lea.

Istoria colorată a unui oraș portuar

Primele așezări în zona Genovei datează din perioada preistorică. Orașul a fost fondat de liguri, un popor antic din regiunea Liguria.

În secolul al II-lea î.Hr., Genova a devenit un important port roman, cunoscut sub numele de Genua. A jucat un rol esențial în comerțul maritim din Marea Mediterană.

În secolul al XI-lea, Genova a devenit o republică maritimă independentă. A concurat cu alte orașe-state maritime, precum Veneția și Pisa, pentru controlul comerțului în Marea Mediterană.

Genova a fost un participant activ în cruciade, contribuind cu nave și soldați. Orașul a beneficiat de cuceririle teritoriale și comerciale care au urmat.

În perioada medievală, Genova a stabilit numeroase colonii și concesii comerciale în Orientul Mijlociu, Nordul Africii și pe coasta Mării Negre. Genova a fost una dintre cele patru mari republici maritime ale Italiei, alături de Veneția, Pisa și Amalfi. A avut o flotă puternică și un vast imperiu comercial.

Renașterea a reprezentat perioada de maximă înflorire pentru Genova. Comerțul, banca, afacerile externe și cultura au prosperat. Bancherii genovezi au finanțat numeroase proiecte importante în Europa.

ZIUA 1. Pe urmele istoriei orașului Genova

Piazza De Ferrari

Cum ar fi să îți începi ziua savurând o cafea într-un loc încărcat de istorie și poezie? Aceasta este inima Genovei, o piață impresionantă cu o fântână arteziană fabuloasă, înconjurată de clădiri frumoase, cum ar fi Palatul Ducal și Teatrul Carlo Felice.

Catedrala San Lorenzo

La 4 minute de mers pe jos de la Piazza de Ferrari, vei găsi Catedrala San Lorenzo. Aceasta este o catedrală gotică impresionantă cu o istorie care datează din secolul al XI-lea. Nu ai cum să o ratezi! Fațada catedralei este realizată din marmură albă și neagră, caracteristică arhitecturii gotice genoveze. Este decorată cu reliefuri detaliate și sculpturi. Catedrala are două turnuri asimetrice, unul dintre ele fiind mai înalt și mai elaborat decât celălalt.

Interiorul este împodobit cu fresce și picturi de artiști renumiți din diferite perioade. Printre ele se numără frescele de pe bolta corului, realizate de Luca Cambiaso.

Tezaurul găzduiește artefacte prețioase, inclusiv relicve, vase sacre și obiecte liturgice. Printre cele mai faimoase exponate se află o tavă despre care se spune că ar fi Sfântul Graal.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o grenadă a lovit catedrala, dar a rămas neexplodată. Aceasta este acum expusă în interiorul catedralei, ca un simbol al supraviețuirii și al protecției divine. Fațada și interiorul catedralei sunt bogat decorate cu sculpturi, inclusiv basoreliefuri care ilustrează scene biblice și sfinți.

Pentru ora prânzului, vei găsi numeroase restaurante deosebite în centru. Savurează un prânz tradițional genovez, încercând specialități locale precum trofie al pesto.

Palazzo Ducale

În continuare, pașii ne vor purta spre Palazzo Ducale. Palazzo Ducale, cunoscut și sub numele de Palatul Dogilor, este una dintre cele mai importante atracții culturale și istorice din Genova. Acest palat impresionant a servit ca reședință pentru dogii Genovei și a fost un centru de putere și influență în timpul Republicii Genoveze.

Construcția palatului a început în secolul al XIII-lea, pe locul unei fortărețe mai vechi. Inițial a fost utilizat ca sediu al guvernului și ca reședință pentru dogi.

De-a lungul secolelor, palatul a fost extins și modificat de mai multe ori. Stilul său arhitectural a evoluat de la stilul gotic inițial la stiluri renascentiste și baroce ulterioare. Fațada principală a palatului prezintă un amestec impresionant de elemente gotice, renascentiste și baroce. Este decorată cu sculpturi, arcade și detalii arhitecturale rafinate.

Curtea interioară a palatului este o bijuterie arhitecturală, cu arcade și coloane elegante. Este un loc plin de istorie și eleganță.

Interiorul palatului este bogat decorat cu picturi, fresce și sculpturi realizate de artiști renumiți. Sălile mari și sălile de recepție sunt impozante, reflectând bogăția și puterea Republicii Genoveze. Mai multe informații despre palat, aici.

Palatul Dogilor este deschis zilnic între orele 07:00 - 23:00. Palazzo Ducale servește ca muzeu și centru cultural, găzduind expoziții de artă temporare și evenimente culturale. Poți găsi calendarul evenimentelor aici.

Muzeul palatului este deschis de marți până duminică, în intervalul orar 10-19, lunea fiind închis. Prețul unui bilet de intrare este de 12 euro/adult și 10 euro/elev.

Via Garibaldi și Rolli Palaces

Strada renumită pentru palatele sale aristocratice. Vizitați Palazzo Rosso, Palazzo Bianco și Palazzo Doria Tursi.

Porto Antico

Plimbați-vă pe malul mării, vizitați magazinele și savurați o cină delicioasă într-unul dintre restaurantele de pe faleză. Porto Antico (Portul Vechi) datează din perioada romană și a fost o parte centrală a istoriei maritime a Genovei. În anii '90, arhitectul Renzo Piano a condus redezvoltarea zonei, transformând-o într-un spațiu urban modern, păstrându-i în același timp esența istorică.

ZIUA 2: Explorarea Culturii și Istoriei Maritime din Genova

Acvariul din Genova

Descoperă Acvariul din Genova, cel mai mare acvariu din Italia și al doilea ca mărime din Europa. Poți petrece câteva ore explorând expozițiile marine și tropicale.

Acvariul se întinde pe o suprafață de aproximativ 27.000 de metri pătrați și include peste 70 de expoziții și 12.000 de specii de animale marine și terestre. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Renzo Piano și are o structură inovatoare și modernă, perfect integrată în peisajul portului vechi.

Acvariul găzduiește o varietate de specii tropicale, inclusiv rechini, pești clovn și corali. De asemenea, există și o secțiune dedicată vieții din regiunile polare, unde vizitatorii pot vedea pinguini și alte specii specifice.

Delfinarium reprezintă una dintre atracțiile cele mai populare, unde vizitatorii pot observa delfinii într-un mediu aproape natural.

Acvariul din Genova oferă și o serie de experiențe interactive, care merită încercate. Touch Tank este una dintre aceste experiențe inedite, unde vizitatorii pot atinge și interacționa cu anumite specii marine într-un mediu sigur și controlat.

În funcție de sezon, se organizează activități și ateliere interactive destinate copiilor și grupurilor școlare, care încurajează învățarea prin experiență directă. Acvariul oferă și tururi ghidate pentru a oferi informații detaliate despre speciile și ecosistemele prezentate.

Acvariul din Genova este deschis zilnic în intervalul 10:00-20:00, ultima intrare fiind la ora 18:00. Există mai multe categorii de bilete. Biletul de intrare la acvariu este de 25 euro/persoană, copilașii până în trei ani având gratuitate.

Dacă dorești o experiență completă, AcquarioVillage Pass este pentru tine! El costă 46 de euro/persoană și include intrările la Acvariul din Genova, Orășelul Copiilor, Bigo Panoramic Lift și Biosfera. Rezervă-ți biletul aici.

Nu este o idee deloc rea să rezervi pachetul bilet de intrare la acvariu și cazare hotel. Cazarea inclusă în pachet este la Novotel, prețul pachetului fiind de 84 euro, tinerii până în 15 ani fiind cazați gratuit dacă sunt însoțiți de cel puțin un adult. Mai multe informații despre pachetele care includ cazare, aici.

Galata Museo del Mare

Muzeul Maritim al Genovei, unul dintre cele mai mari muzee de acest tip din Marea Mediterană. Explorați expozițiile interactive despre istoria maritimă a Genovei și vizitați o replică a unei galere genoveze.

Situat într-o fostă clădire a unui depozit de grâne din secolul al XVII-lea, muzeul a fost deschis în 2004 și este un exemplu impresionant de arhitectură industrială reutilizată.

Muzeul găzduiește o colecție vastă de artefacte maritime, inclusiv hărți vechi, modele de nave, instrumente de navigație și obiecte legate de viața marinarilor.

Secțiunea de nave istorice reproduce nave istorice în mărime naturală, inclusiv o galionă genoveză din secolul al XVII-lea.

Dacă tot ești în orașul natal al lui Cristofor Columb, vei putea descoperi o secțiune dedicată vieții și călătoriilor lui , el fiind unul dintre cei mai faimoși navigatori din istorie.

Simulatoare de navigație sunt o experiență unică și interactivă, care permit vizitatorilor să experimenteze cum este să navighezi o navă în diferite condiții meteorologice și pe diferite rute maritime.

În perioada noiembrie-februarie, muzeul este închis în zilele de luni, fiind deschis de marți până vineri în intervalul orar 10.00 - 18.00 , ultima intrare fiind la ora 17:00. În perioada martie-octombrie, muzeul este deschis zilnic, inclusiv luni, în intervalul orar 10.00 - 19.00. Prețul biletului este de 12 euro/adult și 7,50 euro/studenți, elevi și pensionari.

Dacă dorești să vizitezi și celebrul Far Genovez, care este unul dintre cele mai vechi faruri funcționale din lume și un simbol al orașului, poți cumpăra pachet de bilete care asigură intrarea la Galata Museo del Mare și intrarea în interiorul Farului Genovez pentru 18 euro/persoană. Prețul redus al pachetului de bilete pentru studenți, elevi și pensionari este de 12 euro. Rezervă-ți biletul aici.

Bigo Lift și Biosfera

Bigo Lift oferă o priveliște panoramică a portului, iar Biosfera este o structură sferică care adăpostește o mică junglă tropicală. Bucurați-vă de priveliștea panoramică și explorați flora tropicală din Biosfera.

Prețul unei urcări cu Bigo Lift este de 5 euro/adult și 4 euro/copil, copii sub 3 ani având gratuitate. Același preț este și pentru Biosfera, micuța junglă tropicală. Rezervă-ți biletul aici.

ZIUA 3. Castelul d'Albertis și Boccadasse

Castelul d'Albertis

Construit în secolul al XIX-lea de către căpitanul Enrico Alberto d'Albertis, castelul oferă o privire unică asupra vieții și aventurilor acestui explorator și colecționar. Castelul a fost construit între 1886 și 1892 pe ruinele unei fortificații vechi, având un stil eclectic care combină elemente medievale și gotice.

Castelul său, o bijuterie care veghează deasupra Genovei, mărturisește fascinația lumilor îndepărtate asupra spiritului său, impregnat de genovezie și dragoste pentru mare și la fel de multă curiozitate față de necunoscut și neinițiat.

Muzeul găzduiește o varietate de artefacte etnografice și arheologice din Africa, America, Asia și Oceania. Colecțiile includ obiecte de artă, instrumente muzicale, arme, textile și obiecte ritualice. Expozițiile sunt concepute pentru a fi interactive, cu multe puncte de contact și activități pentru copii și adulți.

Castelul este situat pe o colină, în cartierul Castelletto, vizitatorii putându-se plimba prin grădinile frumos amenajate ale castelului, care oferă o priveliște spectaculoasă asupra orașului Genova și a portului său.

Există un faimos poem scris de Giorgio Caproni, aceste versuri ajungând să mă emoționeze, putând fi traduse astfel: Când mă voi decide să mă duc în rai, mă voi urca pe Casteletto, pentru a lua liftul de acolo.

Castelul se poate vizita de marți până vineri în intervalul orar 09:00 - 17:00, sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00 - 18:00, în zilele de luni fiind închis. Prețul de vizitare al castelului este de 6 euro/adult și 4 euro/ elevi și studenți, iar copii sub 3 ani beneficiază de gratuitate. Mai multe informații aici.

Boccadasse

Un pitoresc cartier pescăresc la marginea Genovei, având case colorate și plaje mici cu pietriș, care oferă o vedere pitorească asupra Mării Ligurice. Plimbă-te pe malul mării, bucură-te de briza sărată a mării, creează-ți o amintire frumoasă, imortalizând-o prin cele mai frumoase fotografii și relaxează-te la una dintre cafenelele de pe plajă.

Boccadasse se află la est de centrul orașului Genova, fiind ușor accesibil de-a lungul Corso Italia, o stradă lungă de coastă.

Clădirile istorice colorate creează un decor pitoresc și sunt un subiect popular pentru fotografii. Piazza Nettuno, piața centrală a cartierului, este un loc ideal pentru a savura o cafea sau un gelato și pentru a privi viața localnicilor. Gelateriile din zonă sunt renumite pentru înghețata artizanală.

Passeggiata di Corso Italia

O promenadă lungă de-a lungul coastei, perfectă pentru o plimbare relaxantă. Bucură-te de priveliștea mării și oprește-te la unul dintre barurile de pe mal pentru a te răcori după o zi plină.

Cel mai bun mod de a-ți încheia călătoria este cu o cină delicioasă la un restaurant pescăresc din apropiere, savurând preparatele proaspete, daruri aduse de pescari dis-de-dimineață de pe mare.

Cum ajungi în Genova

Sper că articolul meu ți-a trezit interesul și că vei include Genova pe lista călătoriilor tale din viitorul apropiat. Dacă ești curios care ar fi metoda cea mai ușoară și ieftină de a ajunge în Genova din România, află că vei găsi zboruri dese și foarte accesibile la preț, în funcție de perioada în care te decizi să îl vizitezi.

Cele mai ieftine zboruri le-am găsit la Ryanair. Ryanair operează două zboruri/săptămână de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă spre Aeroportul Cristofor Columb Genova, în zilele de miercuri și duminică. Prețul unui bilet de avion pornește de la 29 euro/persoană, durata zborului fiind de aproximativ 2 ore și 25 de minute.

TOP cazări Genova