Dubrovnik este un oraș fermecător situat pe coasta Adriatică, în sudul Croației. Este un oraș cu o istorie fermecătoare, vechi de peste 1300 de ani, cunoscut și sub numele de "Perla Adriaticii".

Dubrovnik a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO din 1979, datorită frumuseții sale și a importanței sale culturale și istorice. Dubrovnik este un oraș înconjurat de ziduri medievale impresionante, care au fost construite în secolul al XIV-lea, acestea fiind cele mai bine conservate ziduri din Europa.

Orașul vechi are multe străzi înguste și pline de istorie, cu clădiri de piatră, biserici și muzee. Orașul este animat, plin de viață, cu magazine, restaurante și cafenele unde localnicii și turiștii se întâlnesc și socializează.

Dubrovnik are, de asemenea, o faimoasă grădină botanică, situată pe o stâncă care oferă o priveliște panoramică senzațională asupra orașului și a mării. Un punct de atracție important îl reprezintă plajele sale, cu nisip fin și ape cristaline, care sunt populare în special în timpul verii.

Una dintre cele mai frumoase plaje este Banje, situată chiar lângă zidurile orașului. Dubrovnik este un oraș frumos și plin de istorie, cu o combinație unică de arhitectură medievală, cultură și peisaje naturale spectaculoase ce așteaptă să fie descoperit.

Mai jos vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice si activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Dubrovnik

Cea mai rapida modalitate de a ajunge in Dubrovnik este cu avionul. Cursele sunt operate de pe aeroportul Henri Coandă, iar durata călătoriei este de aproximativ 2 ore.

Aeroportul International Dubrovnik se afla in Cilipi, la 25 km de centrul vechi al orașului. Din București găsești zboruri directe, preturile pornind de la 170 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici. 

O altă alternativă este mașina, prețurile fiind variabile în funcție de ruta aleasă. Distanta dintre București și Dubrovnik este de 1085 km, iar pe traseu vei putea descoperi multe alte orașe europene fascinante.

Cazare - Unde te cazezi în Dubrovnik

 • B&B Villa Dubrovnik Garden este o vilă mică și confortabilă situată în inima orașului. Vila are o grădină frumoasă și o terasă în aer liber, unde te poți relaxa și admira vederea pitorească asupra orașului și a mării Adriatice. Camerele sunt spațioase și luminoase, cu o decorate elegant și simplu. Micul dejun este inclus în tarif iar  prețurile încep de la aproximativ 70-80 de euro pe noapte, în funcție de sezon și de tipul de cameră aleasă.
 • Dubrovnik Sunset Apartments sunt o serie de apartamente confortabile și moderne, situate în apropierea plajei Lapad din orașul Dubrovnik. Apartamentele sunt spațioase și luminoase, decorate modern. Fiecare apartament are o bucătărie complet utilată, cu toate utilitățile necesare, fiecare apartament are o zonă de living și o terasă privată, unde poți admira priveliștea uimitoare la marea Adriatică. Prețurile pentru încep de la aproximativ 80-100 de euro pe noapte, în funcție de sezon și de tipul de apartament ales. 
 • Old Town Baroque Palace Accommodation este o opțiune excelentă de cazare pentru dacă dorești să te bucuri de farmecul istoric și cultural al orașului vechi Dubrovnik.  Camerele sunt spațioase și luminoase, cu o decorate modern. Fiecare cameră are un pat confortabil, o baie privată cu duș, aer condiționat, TV și acces gratuit la internet WiFi. Unele camere oferă vedere spre orașul vechi și spre zidurile sale impresionante. Prețurile pentru camerele la Old Town Baroque Palace Accommodation încep de la aproximativ 60-90 de euro pe noapte, în funcție de sezon și de tipul de cameră aleasă.

Obiective turistice - Ce vizitezi in Dubrovnik

Walls of Dubrovnik 

Când ajungi la Dubrovnik, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice este zidul fortificat al orașului vechi.

Zidul datează din secolul al XIV-lea și a fost construit pentru a proteja orașul împotriva invaziei din partea Imperiului Otoman și a altor forțe inamice. Odată ce intri în orașul vechi, nu poți rata zidul, care se întinde pe o distanță de aproape 2 kilometri.

În timpul sezonului turistic, zidul este deschis pentru vizitatori și oferă o priveliște uimitoare asupra orașului și a mării.

Te poți plimba și poți să explorezi turnurile și bastioanele, care oferă o imagine vie a istoriei îndepărtate a Dubrovnikului. Pe parcursul plimbării, vei descoperi istoria orașului și vei lua contact cu energia sa aparte.

Un obiectiv turistic care merită văzut și care îți va oferi o perspectivă unică asupra acestui oraș magnific. Mai multe detalii despre bilete și tururi ghidate poți găsi aici.

Dubrovnik Old Town 

Când vei pătrunde în inima orașului vechi Dubrovnik, vei fi transportat într-o lume magică, unde istoria, cultura și arhitectura se împletesc într-un mod impresionant.

Aici, străzile pavate cu pietre, casele din piatră, clădirile istorice și monumentele vechi te invită să descoperi frumusețea și misterul acestui oraș incredibil.

Fiecare colț al orașului vechi Dubrovnik este plin de farmec și poveste, fiecare piatră și clădire îți spune o poveste diferită despre trecutul acestui oraș uimitor.

Zidurile impresionante ale orașului, care au protejat orașul timp de secole, sunt o priveliște deosebită, ce îți taie răsuflarea.

Centrul Vechi este ca un labirint fascinant, unde te poți rătăci printre casele de piatră, piețe istorice, biserici și muzee, și admira arta și arhitectura din diferite perioade ale istoriei acestui oraș uimitor.

Stradun 

Dacă ești în căutarea unei experiențe autentice în Dubrovnik, atunci trebuie să vizitezi Stradun, artera principală a orașului vechi.

În timp ce mergi pe Stradun, vei avea ocazia să te bucuri de o gamă largă de experiențe culturale și turistice dar și să vezi modul de viață al localnicilor.

Când începi să explorezi Stradun, vei fi imediat atras de frumusețea clădirilor din piatră și vei fi impresionat de arhitectura lor veche în stil baroc cu elemente medievale și renascentiste.

Pe măsură ce mergi mai departe, vei fi atras de mirosul delicios de mâncare locală care vine din numeroasele restaurante și terase.

Poți încerca unele dintre cele mai bune preparate tradiționale dalmate, precum și alte specialități internaționale.

În timpul plimbării tale pe Stradun, poți admira și alte obiective turistice importante ale orașului, precum Turnul cu Ceas, Palatul Sponza și Biserica Sfântul Vlaho.

Aceste clădiri istorice sunt mărturii ale bogatei istorii a orașului și a culturii sale. De asemenea, în timpul verii, Stradun găzduiește diferite evenimente culturale și festivaluri.

Dubrovnik Cable Car & Mount Srđ

Nu trebuie să ratezi o plimbare cu telecabina care te poartă pe dealul Srđ, pentru a experimenta unele dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului și ale coastei adriatice.

Vei putea admira întregul oraș vechi, cu casele sale de piatră, bisericile și clădirile istorice care îți taie respirația, precum și întinderea infinită de apă azurie. Pe măsură ce urci spre vârful dealului, vei observa cum priveliștea se deschide din ce în ce mai mult, dezvăluindu-ți splendoarea naturii din jurul orașului.

În vârful dealului, vei descoperi o panoramă impresionantă, care îți va oferi ocazia de a face fotografii spectaculoase și de a admira frumusețea naturală a zonei.

Cable Car Dubrovnik este o experiență uimitoare care îți oferă o perspectivă complet nouă asupra orașului și a regiunii înconjurătoare. Este o modalitate perfectă de a scăpa de agitația orașului și de a te bucura de liniștea și frumusețea naturii.

Prețul biletului de intrare pentru telecabina este de 27 de euro, iar acesta poate fi achiziționat la fața locului sau online, mai multe detalii poți găsi aici.

Palatul Rectorilor 

Palatul Rectorilor este un obiectiv turistic important pe care nu trebuie să-l ratezi. Situat în inima orașului vechi, acest palat istoric oferă o imagine fascinantă asupra istoriei și culturii croate.

Palatul Rectorilor a fost construit în secolul al XIV-lea și a servit ca reședință a regilor și a guvernatorilor orașului. În prezent a fost transformat în muzeu și atrage turiști din întreaga lume pentru colecția sa impresionantă de artefacte istorice și opere de artă. Pe măsură ce explorezi camerele sale elegante, vei fi impresionat de bogata sa istorie și de arhitectura impresionantă.

Palatul Rectorilor are o arhitectură gotică ce se îmbină cu arhitectura renascentistă. Aici poți admira picturi vechi, fresce, mobilier, monede și obiecte arheologice din diferite perioade ale istoriei Dubrovnikului. În plus, în timpul vizitei tale, vei avea ocazia să afli mai multe informații interesante despre perioada medievală a orașului.

Nu uita să vizitezi și camera torturilor, care găzduiește obiecte utilizate în timpul torturii în Evul Mediu.

Palatului Rectorilor este o experiență educativă și culturală extraordinară, prețul unui bilet pentru adulți este de 8 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Tvrđava Minčeta 

Această fortăreață impresionantă, situată la marginea orașului vechi, este una dintre cele mai mari și mai bine conservate fortificații din Dubrovnik.

Construită în secolul al XV-lea, Tvrđava Minčeta a fost folosită ca un loc de apărare pentru orașul Dubrovnik. În prezent, acesta este un obiectiv turistic popular pentru turiștii care doresc să exploreze istoria și cultura orașului.

Pe măsură ce te plimbi prin fortăreață, vei fi impresionat de arhitectura impresionantă și de dimensiunea sa impunătoare.

Cele patru turnuri oferă o vedere panoramică asupra orașului și a coastei adriatice, ceea ce face din Tvrđava Minčeta un loc ideal pentru fotografii impresionante. În plus, vei putea admira diferite expoziții despre istoria și cultura Dubrovnik-ului, precum și expoziții de artă contemporană. Te vei putea bucura de o experiență culturală unică, învățând mai multe despre istoria și cultura croată și admirând arhitectura impresionantă.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 8 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Sponza Palace 

Dacă dorești să explorezi istoria și arhitectura impresionantă a Dubrovnik-ului, atunci trebuie să vizitezi Sponza Palace.

Această clădire magnifică, situată în inima orașului vechi, este unul dintre cele mai bine conservate și impresionante palate din oraș. Construit în secolul al XVI-lea, Sponza Palace a fost folosit în trecut în numeroase scopuri ca bancă sau chiar magazin de mărfuri.

Pe măsură ce te plimbi prin palat, vei fi impresionat de arhitectura sa gotică și renascentistă, precum și de detaliile sale arhitecturale impresionante. Aici poți vedea expoziții de artă, obiecte de patrimoniu și multe alte exponate care reprezintă istoria și cultura Dubrovnik-ului.

Odată ajuns în Sponza Palace, nu trebuie să ratezi ocazia de a vizita capela palatului, care este una dintre cele mai bine conservate clădiri gotice din Dubrovnik. Aici, poți admira frescele impresionante și alte detalii arhitecturale frumoase.

Plaża Danče 

Dacă dorești să te relaxezi și să te bucuri de soare și de nisipul fin, atunci trebuie să vizitezi plaja Danče din Dubrovnik.

Această plajă frumoasă este situată la doar câțiva pași de orașul vechi, oferind o oportunitate unică de a te relaxa și de a te bucura de frumusețea naturală a regiunii. Cu nisip fin și ape cristaline, plaja Danče este o oază de pace și liniște în mijlocul orașului agitat.

De asemenea, aceasta este o plajă curată și bine întreținută, cu multe facilități pentru turiști, inclusiv umbrele, șezlonguri și dușuri.

Pe lângă plajă, poți explora și zona din jurul ei, care este plină de cafenele și restaurante. Aici poți savura o băutură răcoritoare sau o gustare locală, în timp ce te bucuri de priveliștea frumoasă a mării Adriatice.

Fortezza Revelin 

Fortezza Revelin este un obiectiv turistic minunat, această fortăreață impresionantă a fost construită în secolul al XVI-lea, în scopul de a proteja orașul. Odată ajuns la Fortezza Revelin, vei fi impresionat de arhitectura sa masivă și de frumusețea naturală a zonei. Aici vei avea ocazia să descoperi istoria sa interesantă prin intermediul expozițiilor și al exponatelor istorice.

Pe lângă turul fortăreței în sine, Fortezza Revelin oferă și alte activități pentru turiști, precum spectacole de teatru, concerte și expoziții de artă.

Acesta este un loc minunat pentru a explora cultura și istoria bogată a Dubrovnik-ului, în timp ce te bucuri de frumusețea sa. 

King's Landing Dubrovnik - Fort Lovrijenac

Dacă ești fan al serialului "Game of Thrones" și vrei să admiri mai în detaliu arhitectura și frumusețea orașului Dubrovnik, atunci trebuie să vizitezi King's Landing, locația unde s-au filmat multe dintre scenele celebre ale seriei.

Când vei ajunge în King's Landing, te vei simți ca și cum ai fi într-o lume complet diferită, cu o arhitectură și o atmosferă unică. Această zonă este plină de clădiri vechi și de străduțe înguste, care îți amintesc de perioada medievală. P

rintre locurile cele mai cunoscute din King's Landing se numără zidurile și fortificațiile impresionante, strada Ploče, Piața Ploče, Piața Bisericii și Muzeul Dubrovnik.

În plus, te poți bucura de plimbări pe străduțele înguste și labirintice, unde vei descoperi peisaje și priveliști impresionante. Dacă ești pasionat de fotografie, King's Landing este locul perfect pentru a face câteva fotografii de neuitat. Poți surprinde imagini impresionante ale zidurilor fortificate, ale clădirilor vechi și ale peisajelor minunate ale mării Adriatice.

Indiferent dacă ești fan al seriei "Game of Thrones" sau nu, vizitarea King's Landing este o experiență unică și minunată, care îți va oferi ocazia să descoperi frumusețea istorică și culturală a Dubrovnikului.

Fort Bokar 

Fortul Bokar, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din oraș. Fortul este situat pe zidurile medievale ale orașului și este cunoscut pentru arhitectura sa impresionantă și pentru priveliștile sale spectaculoase. Când te afli în interiorul fortului, vei putea admira pereții masivi și turnurile înalte, care sunt construite din piatră și care au rezistat testului timpului.

Vei putea admira panorama magnifică a orașului vechi și a mării Adriatice.

Fortul Bokar a fost construit în secolul al XV-lea și a fost folosit de-a lungul timpului în diverse scopuri, printre care apărarea orașului împotriva invaziilor turcești și italiene. Astăzi, fortul este un muzeu care prezintă istoria și cultura orașului Dubrovnik.

Dacă te pasionează istoria și arhitectura, nu trebuie să ratezi ocazia de a vizita acest obiectiv. Ai ocazia să descoperi bogăția culturală și istorică a orașului, precum și să te bucuri de priveliști de neuitat. 

Red History Museum

Dacă dorești să descoperi istoria orașului Dubrovnik, trebuie să vizitezi Red History Museum, un muzeu fascinant care prezintă povestea orașului în timpul perioadei comuniste și a războiului din Iugoslavia.

Muzeul se află într-o clădire veche de 400 de ani, în centrul orașului vechi, și prezintă o colecție impresionantă de obiecte, fotografii și documente care ilustrează viața din oraș în timpul acelei perioade tumultuoase. Atunci când vizitezi muzeul, vei avea ocazia să afli detalii despre modul în care comuniștii au preluat puterea în Dubrovnik și cum a evoluat orașul în timpul regimului lor. Vei vedea și cum a afectat războiul din Iugoslavia viața oamenilor din oraș și vei înțelege impactul pe care l-a avut asupra comunității locale.

Una dintre atracțiile principale ale muzeului este o expoziție de fotografii care ilustrează devastarea orașului în timpul bombardamentelor din 1991. Vei fi impresionat de povestea imaginilor si vei înțelege și mai bine importanța reconstruirii orașului și a păstrării istoriei sale bogate.

Nu trebuie să ratezi ocazia de a vizita Red History Museum, prețul biletului este de 9 euro, mai multe detalii poti să găsești aici. 

Lokrum 

Dacă ești în căutarea unui loc liniștit, plin de natură pentru a evada din agitația orașului, Lokrum este destinația perfectă pentru tine.

Lokrum este o insulă mică situată la doar câteva minute de mers cu feribotul din Dubrovnik și este unul dintre cele mai populare obiective turistice din zonă. Insula este cunoscută pentru peisajele sale naturale spectaculoase și pentru faptul că oferă o oază de liniște și relaxare departe de agitația cotidiană.

Pe Lokrum poți explora păduri de pini, grădini botanice, plaje idilice și peisaje stâncoase care îți taie respirația.

O atracție populară de pe insulă este și Marea Mlađe, o lagună cristalină, de culoare albastră, ideală pentru înot și snorkeling.

De asemenea, poți vizita și Fortul Royal, un castel vechi cu vedere panoramică asupra orașului Dubrovnik și a coastei Adriatice.

Insula este, de asemenea, locul perfect pentru a petrece o zi întreagă cu familia sau cu prietenii, la un picnic în timp ce te relaxezi la soare. D

acă ești pasionat de istorie și legendele locale, îți va plăcea să afli că insula are o istorie bogată, în special în ceea ce privește legenda lui Richard Inimă de Leu, care a fost naufragiat pe insulă în timpul Cruciadei a III-a.

Lokrum este cu siguranță o destinație perfectă pentru o evadare liniștită și naturală din agitația orașului Dubrovnik.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia croată este una dintre cele mai variate și interesante bucătării din Europa.

Aceasta îmbină influențele culturale ale popoarelor care au trăit în această regiune de-a lungul istoriei, inclusiv romani, venețieni, turci, austrieci și unguri.

Bucătăria croată este cunoscută pentru utilizarea ingredientelor proaspete și locale, inclusiv fructe de mare, legume, carne, brânzeturi și vinuri.

Unele dintre cele mai cunoscute preparate croate includ:

 • Ćevapi: acestea sunt niște chiftele mici de carne de vită sau de oaie, servite cu ceapă și lipie de casă.
 • Pasticada: un fel de mâncare din carne de vită, gătită în sos de vin roșu și condimente, servit cu gnocchi de cartofi.
 • Pašticada s njokima: paste croate de cartofi cu carne de vită gătită într-un sos de vin roșu, servite cu parmezan ras.
 • Pljukanci: o pastă tradițională croată din făină de grâu dur, cu o textură grosieră, servită cu brânză și bacon.
 • Fritule: o prăjitură dulce, rotundă, servită cu zahăr pudră și miere.

Bucătăria croată este, de asemenea, cunoscută pentru vinurile sale excelente, cum ar fi plavac mali, pošip și graševina. Aceste vinuri sunt produse în zone viticole unice în Europa. Dacă vizitezi Croația, nu trebuie să ratezi ocazia de a savura preparatele locale și de a încerca vinuri interesante și unice.

 • Nautika Restaurant - situat în inima vechiului oraș, lângă zidurile impresionante ale orașului, Nautika este un restaurant care oferă o varietate de preparate din bucătăria croată și internațională, preparate cu ingrediente proaspete și de calitate superioară. Este cunoscut pentru fructele de mare proaspete și preparatele tradiționale croate.
 • Gradska Kavana Arsenal - este unul dintre cele mai vechi și cele mai prestigioase restaurante din oraș. Meniul oferă o gamă largă de preparate, inclusiv fructe de mare, carne și paste, preparate cu ingrediente proaspete și de calitate superioară. Restaurantul are și o selecție impresionantă de vinuri croate și internaționale.
 • Pantarul Restaurant - situat într-o casă tradițională din piatră, Pantarul este un restaurant de familie care oferă o ambianță intimă și primitoare. Meniul este inspirat de bucătăria dalmată, oferind preparate tradiționale croate, cum ar fi risotto cu fructe de mare și agnello alla Dalmatia (stufat de miel). Ingredientele sunt de proveniență locală și proaspete, iar selecția de vinuri este excelentă.

Dubrovnik este un oraș plin de istorie și cultură, cu o arhitectură impresionantă și o priveliște spectaculoasă asupra mării Adriatice. Indiferent dacă ești un iubitor de istorie, un pasionat de arhitectură sau doar cauți o destinație turistică deosebită pentru o vacanță relaxantă, Dubrovnik este locul perfect pentru a te bucura de o experiență unică și de neuitat.