Cork este un oraș plin de farmec și personalitate, situat în sud-vestul Irlandei. Cu străduțe pietruite și clădiri istorice, orașul are un aer romantic și elegant.

Arhitectura impresionantă și clădirile istorice, precum Castelul Cork și St. Anne's Shandon, oferă o privire asupra trecutului orașului și a contribuției sale la istoria Irlandei. Pe lângă asta, orașul are și un important port maritim, care a fost esențial pentru dezvoltarea sa economică și culturală.

Cork este, de asemenea, cunoscut pentru mâncarea sa delicioasă, cu restaurante care oferă mâncăruri tradiționale irlandeze. Noaptea, orașul devine viu și animat, cu baruri și cluburi care găzduiesc concerte live și petreceri.

Cork este un oraș plin de frumusețe și cultură, care oferă o experiență de neuitat.

Mai jos vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice si activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Cork

Pentru a ajunge în Cork va fi nevoie mai întâi să zbori până în capitala Irlandei, Dublin. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornesc de la 47 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Din Dublin poți lua un tren care te va duce direct în Cork. Călătoria durează aproximativ 2 ore și 30 de minute iar prețurile biletelor pornesc de la 30 euro, mai multe detalii poți să găsești aici.

Cazare - Unde te cazezi în Cork

Cork este o destinație turistică populară prin urmare aici vei avea o varietate de hoteluri din care poți alege varianta potrivită pentru nevoile tale. Mai jos vei găsi câteva recomandări de hoteluri pentru un sejur de neuitat:

 • Maldron Hotel South Mall Cork City - Acest hotel de 4 stele se află în centrul orașului Cork și oferă servicii impecabile într-o atmosferă caldă și confortabilă. Camerele sunt spațioase și bine echipate, cu facilități moderne, precum televizoare cu ecran plat și acces la internet gratuit. Hotelul dispune de un restaurant elegant, care oferă mâncăruri irlandeze și internaționale. Prețul unei camere duble este de 165 de euro.
 • Imperial Hotel Cork City - Situat în inima orașului Cork, acest hotel primitor oferă oaspeților săi o experiență liniștită și luxoasă. Camerele sunt spațioase și decorate modern, dotate cu facilități  precum minibar și acces la internet gratuit. Hotelul dispune de un spa unde te vei putea relaxa și de restaurant unde vei putea servi atât micul dejun cât și cina. Prețul unei camere duble este de 153 de euro.
 • Shandon Bells Guest House - O pensiune situată în inima orașului Cork, în apropiere de atracții precum St. Anne's Shandon și Chatedrala Sfânta Maria. Pensiunea oferă camere confortabile și curate, precum și facilități moderne. De asemenea, oferă un mic dejun bogat pentru a începe ziua cu energie. Prețul unei camere duble este de 120 de euro.

Obiective turistice Cork - Ce vizitezi in Cork

St. Fin Barre's Cathedral

St. Fin Barre's Cathedral este o catedrală gotică, dedicată Sfântului Fin Barre, un sfânt irlandez important.

Catedrala a fost construită în secolul al XIX-lea și este considerată un simbol pentru orașul Cork. Interiorul catedralei impresionează prin frumusețea sa, cu vitralii colorate, detalii arhitecturale unice și piese de artă.

În afara catedralei, poți admira clopotnița impunătoare și clopotele, care se pot auzi de la mare distanță. St. Fin Barre's Cathedral este un obiectiv turistic de neratat ce te va impresiona prin grandoarea și frumusețea sa.

Prețului unui bilet de acces pentru adulti este de 6 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

St. Patrick's Street

Strada St. Patrick din Cork este una dintre cele mai importante străzi comerciale din oraș, situată în centrul istoric al orașului.

Este cunoscută pentru magazinele, cafenelele, restaurantele și barurile sale, precum și pentru evenimentele și activitățile culturale care au loc aici.

Strada este pietonală în majoritatea sa și este flancată de clădiri istorice și moderne.

Este un loc popular atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

The English Market

The English Market este o piață tradițională situată în inima orașului Cork, deschisă încă din secolul al XVIII-lea, piața oferă o gamă largă de produse alimentare proaspete, inclusiv carne, pește, fructe și legume.

Este considerată un adevărat simbol al culturii culinare a orașului și este un loc popular pentru a descoperi produse locale și pentru a savura un prânz tradițional irlandez.

Piața este deschisă zilnic și este un loc ideal pentru a experimenta atmosfera animată a orașului.

Cork City Gaol 

O fostă închisoare, construită în 1824 ce a funcționat până în 1923 și a găzduit o multitudine de deținuți.

Astăzi, clădirea a fost restaurată și transformată într-un muzeu interactiv, unde vizitatorii pot descoperi istoria închisorii și a vieții deținuților prin intermediul expozițiilor, audio-ghidurilor și reconstituirilor celulelor. Muzeul oferă o perspectiva fascinantă asupra istoriei închisorii și a societății irlandeze din acea perioadă.

Vei putea explora clădirile restaurate ale închisorii, inclusiv celulele deținuților, curtea interioară și clădirea administrației.

Cork City Gaol este un obiectiv turistic diferit, ideal pentru cei interesați de istorie ce oferă o experiență unică și educativă.

Prețul uni bilet pentru adulți este de 6 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

St. Anne's Shandon Church

St. Anne's Shandon Church este o biserică construită în 1722 și este renumită pentru clopotnița sa distinctivă, care poate fi văzută din mai multe puncte din oraș. Interiorul bisericii este impresionant prin arhitectura sa cu stâlpi masivi, ferestre în stil gotic și numeroase detalii arhitecturale unice.

Biserica găzduiește și un turn cu patru clopote, unde poți urca  pentru a admira vederea panoramică asupra orașului Cork. St. Anne's Shandon Church este un obiectiv deosebit prin frumusețea sa arhitecturală, unde poți învăța multe lucruri noi despre istoria și arhitectura orașului Cork.

Prețul unui bilet de acces pentru adulți este de 5 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

The Cork Butter Museum

The Cork Butter Museum este un muzeu unic, care se concentrează pe istoria producției de unt din această regiune.

Muzeul prezintă o istorie detaliată a industriei untului în Cork, inclusiv modul în care a fost produs, comercializat și exportat în trecut. Aici vei putea vedea exponate care prezintă modalități de producție a untului, precum și instrumente și unelte folosite în trecut. De asemenea, poți afla informații despre rolul industriei untului în economia locală și despre importanța sa în viața cotidiană.

De asemenea vei avea șansa de a degusta diferite specialități pe bază de unt și de a le achiziționa drept suvenir. Acest muzeu este cu siguranță deosebit și merită vizitat.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 5 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

O galerie de artă ce a fost fondată încă din 1724 și oferă vizitatorilor expoziții diverse și interesante.

Galeria are o colecție impresionantă de artă europeană, care include lucrări ale unor artiști renumiți precum Rubens, Boucher și Gainsborough, precum și o colecție importantă de artă irlandeză.

De asemenea, galeria oferă un program de expoziții temporare care explorează diverse teme culturale și sociale. Poți opta pentru un tur ghidat pentru a înțelege mai în detaliu semnificațiile picturilor, galeria oferă de asemenea ateliere pentru copii și activități interactive, care fac ca experiența de vizitare să fie și mai interesantă.

Un obiectiv turistic de neratat pentru iubitorii de artă și cultură unde vei putea descoperi o varietate de lucrări artistice, precum și istoria și evoluția artei în regiune.

Accesul este gratuit, iar mai multe detalii despre program și tururile ghidate poți să găsești aici.

Fota Wildlife Park 

Fota Wildlife Park este un loc ideal pentru familii și iubitorii de natură, oferind o experiență unică de a observa animalele sălbatice în mediul lor natural.

Parcul este casa unui număr impresionant de animale sălbatice, inclusiv elefanți, girafe, rinoceri, zebre, lei și multe altele. Aici vei putea admira animalele în toată splendoarea lor, le vei putea înțelege comportamentele și vei putea afla mai multe informații interesante despre acestea.

În plus, parcul oferă o serie de activități interactive și tururi ghidate, experiențe cu animale, tururi în carusel și multe altele. Aceste activități sunt o modalitate excelentă de a petrece momente de neuitat în acest loc magic.

Fota Wildlife Park se străduiește să fie un model pentru conservarea și protecția animalelor sălbatice, de aceea îți recomandăm să vizitezi acest parc natural.

Prețul unui bilet pentru adulți este 18 euro, iar mai multe detalii poți sa găsești aici.

Blarney Castle & Gardens

Blarney Castle & Gardens este o destinație turistică deosebit de frumoasă, care oferă o combinație de istorie, cultură și frumusețe naturală.

Castelul datează din secolul al XV-lea și este renumit pentru piatra de Blarney, a carei legenda o puteti regasi mai jos. Pe lângă această legendă, castelul și grădina oferă multe locuri frumoase ce merită explorate, o multitudine de turnuri, poduri și tuneluri care pot străbătute.

Grădina este, de asemenea, o atracție în sine, cu o varietate de plante, arbori și flori care cresc într-un peisaj idilic. Blarney Castle & Gardens este un loc ideal dacă dorești să te bucuri de un mediu relaxant, plin de frumusețe și istorie.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 20 de euro, iar mai multe detalii poți sa găsești aici.

Blarney Stone

Blarney Stone este o piatră legendară situată în Castelul Blarney din apropierea orașului Cork din sud-vestul Irlandei.

Se spune că cine sărută piatra primește darul elocinței și a capacitatii de a convinge prin vorbe, ceea ce o face o atracție populară pentru turiști.

Pentru a ajunge la piatră, vizitatorii trebuie să se aplece într-un loc sigur peste parapetul castelului și să sărute piatra, în timp ce un asistent îi ține de picioare.

Castelul Blarney este de asemenea un punct de atracție turistică popular datorită arhitecturii sale istorice și a grădinilor frumoase.

The Everyman Palace Theatre

The Everyman Palace Theatre este un teatru emblematic din Cork, care a fost redeschis în 1997 după o renovare completă.

Teatrul datează din secolul al XIX-lea și este cunoscut pentru arhitectura sa impresionantă, cu elemente în stil victorian.

The Everyman Palace Theatre este gazda unui program divers de spectacole, inclusiv muzică, teatru, dans și comedie.

De asemenea, teatrul este un loc important pentru cultura locală, organizând evenimente și festivaluri în fiecare an. Aici vei avea șansa de a te relaxa în timp ce urmărești una dintre frumoasele reprezentații puse în scenă de actori incredibili.

Blackrock Castle Observatory

Blackrock Castle Observatory este un observator astronomic, edificiul a fost construit în secolul al XVI-lea ca fortăreață pentru a apăra orașul împotriva invaziilor și a fost transformat într-un observator astronomic în anii 2000.

Astăzi, observatorul oferă oportunități educaționale și interactive pentru vizitatori, cu expoziții interactive despre astronomie, fizică și tehnologie, fiind dotat cu un telescopul de înaltă performanță.

Blackrock Castle Observatory are, de asemenea, un teatru multimedia care prezintă filme despre tot ce ține de univers și planete. Dacă dorești poți participa la un tur ghidat al observatorului din care vei învăța multe informații noi și interesante.

Observatorul este situat într-o zonă ce merită explorată, pe malul râului Lee, ce oferă o priveliște senzațională și un loc ideal pentru fotografii.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia irlandeză se concentrează în general pe mese simple, calde și sățioase, care sunt perfecte pentru a combate vremea rece și umedă din Irlanda, aceste feluri de mâncare conțin ingrediente simple precum carnea de vită sau miel, peștele proaspăt și diverse legume, combinate într-un mod ingenios pentru a crea mese savuroase.

Mai jos vei descoperi câteva preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci.

 • Irish Stew - această mâncare tradițională irlandeză este un fel de tocană sățioasă ce are ca bază un amestec de carne de vita, cartofi, ceapa și legume.
 • Colcannon - este un preparat tradițional format dintr-un amestec de cartofi, varză, ceapă sau usturoi, servit cu o varietate de carne, cum ar fi miel de porc sau friptura de vită.
 • Boxty - acesta este un fel de clătită din cartofi prăjiți cu o textură crocantă și delicioasă, care poate fi umplută cu carne, brânză sau legume.
 • Shepherd's Pie - un preparat irlandez tradițional asemănător cu o plăcintă ce are ca ingrediente carne tocata de oaie, legume si sos de tomate, acoperit cu piure de cartofi.
 • Cullen Skink - această supă tradițională irlandeză este făcută din carne sau peste asezonată cu smântâna, cu cartofi și ceapă sau usturoi.

Restaurante - Unde mănânci în Cork

 • Farmgate Cafe - Acest restaurant situat în piața English Market oferă o experiență culinară autentică irlandeză. Meniul variază zilnic, în funcție de ingredientele disponibile, dar puteți găsi preparate precum tocăniță de miel, supă irlandeză și prăjituri făcute în casă.
 • Isaac's Restaurant - Acest restaurant elegant oferă o atmosferă rafinată și o experiență culinară deosebită. Meniul include preparate clasice irlandeze și internaționale, preparate cu ingrediente proaspete și locale, iar vinurile alese completează perfect fiecare masă.
 • The Castle Cafe - Acest restaurant se află în centrul orașului Cork si oferă o atmosferă relaxată și o experiență culinară de excepție. Meniul include preparate clasice irlandeze, precum friptura de vită și supe clasice, dar și preparate internaționale precum somon cu sos de anghinare și lămâie. Toate ingredientele sunt proaspete si alese cu atenție.

Cork este un oraș plin de istorie, cultură și frumusețe, cu oameni primitori și o atmosferă vibrantă.

De la clădiri vechi și monumente la teatru și muzee, acest oraș oferă o gamă largă de opțiuni activități și locuri de explorat.

O vacanță în acest minunat oraș te va încărca cu energie și te va face să îți dorești să te reîntorci cât de curând.