Orașul francez Châlons-en-Champagne este capitala regiunii Champagne-Ardenne și este locul perfect pentru cei care își doresc să exploreze atmosfera Franței, însă într-un loc mai liniștit decât marile orașe centrale!

Se află la aproape 200 km Paris, iar locul este o comoară culturală, cu origini ce datează din preistorie și amprente ale istoriei la orice pas, păstrând un aer pitoresc și romantic.

Este străbătut și de râul Marna, ce crează peisaje splendide. Cu siguranță te vei îndrăgosti de frumusețea pură a Châlons-en-Champagne!

Informatii utile

Transport - Cu ce ajungi in Châlons-en-Champagne

Vestea nu foarte bună este faptul că nu există zboruri directe din România chiar spre aeroportul din Châlons-en-Champagne, așa că va trebui să îți alegi pe cel din apropierea Parisului, aflat la 130 km de oraș.

Cursele pleacă din București sunt operate de TAROM și Air France și durează doar 3 ore și jumătate. Prețurile sunt și ele foarte accesibile, pornind de la 150€. Aici poți găsi cele mai avantajoase oferte.

Transfer - Cu ce te deplasezi prin Châlons-en-Champagne

De la aeroport vei putea ajunge în Châlons-en-Champagne cu trenul, însă vei fi nevoit să îl schimbi în orașul Reims. Prețurile totale pornesc de la 50€, iar drumul va dura între o oră și jumătate și 3 ore (în funcție de cât de cât vei aștepta al doilea tren) Pentru că orașul este destul de mic (doar 26 km²) îți va fi foarte ușor să te deplasezi.

Îți recomandăm să alegi mersul pe jos ori de câte ori poți, pentru a te bucura la maxim de frumusețea străzilor.

Următoarea ta variantă ar trebui să fie bicicleta, și poți închiria una chiar de la oficiile de turism din oraș, iar prețurile pornesc de la 5€. 

Desigur, ai la dispoziție și transportul în comun, ce are atât rute strict în oraș cât și spre alte orașe din împrejurime. O călătorie costă 1.20€, însă dacă plănuiești mai multe călătorii poți alege 10 bilete pentru 9.80€ sau un abonament pentru 24 de ore la 3.10€. Poți citi mai multe pe site-ul oficial al companiei de transport.

Dacă preferi un taxi trebuie să știi că tariful pentru un km parcurs este de 0.95€, iar dacă îți dorești închiriezi o mașină pentru a te putea plimba prin mai multe orașe vei plăti de la 60€ pe zi. 

Cazare - Unde te cazezi in Châlons-en-Champagne

Cum am menționat deja, Châlons-en-Champagne nu este un oraș mare, așa că nu există foarte multe opțiuni de cazare.

Totuși, vei găsi câteva hoteluri foarte moderne, cu servicii excelente, dar și un număr foarte mare de cazări particulare, de tip apartament. Prețurile sunt foarte accesibile, pornind de la 40€ pe noapte pentru 2 persoane.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

  • B&B Hotel Châlons-en-Champagne este o variantă iubită de turiști, unde o cameră de 2 persoane pornește de la 66€ pe noapte. Este amplasat la marginea orașului, dar cum vorbim despre o suprafață mică acest lucru nu îți va crea dificultăți.
  • Hotel & Spa Le Renard Centre oferă o experiență minunată, și vei simți cu adevărat că ești în vacanță aici. Hotelul de 4 stele se află în centrul orașului și așteaptă turiștii cu camere superbe, elegante,dar și o lungă listă de facilități, precum  spa și centru de wellness, room service, aparate de cafea în cameră și bar. O noapte pornește de la 105€ pentru o cameră de 2 persoane.
  • Apartament dacă sunteți până la 4 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament simplist pune la dispoziția turiștilor 2 dormitoare pentru doar 70€ pe noapte, iar locuința este amplasată excelent.

Obiective turistice - Ce vizitezi in Châlons-en-Champagne

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

În plus, orașul are un site de turism foarte bine pus la punct, de unde poți vedea programele locurilor pe care vrei să le vizitei, să îți cumperi bilete și să afli mai multe informații.  

Ziua 1

Centre Ville Historique de Châlons

În prima zi ți-am pregătit un traseu prin care vei putea explora zona centrală a orașului, plină de monumente istorice remarcabile, aflate chiar una lângă alta. Centrul istoric al orașului este plin de mici buticuri și magazine, toate aflate în clădiri pitorești: iubitorii de cumpărături vor fi încântați!

Cathédrale Saint-Étienne de Châlons-en-Champagne

Începe cu Cathédrale Saint-Étienne de Châlons-en-Champagne , o biserică romano-catolică ce datează din preajma anilor 1100, când era inima orașului.

Clădirea este remarcabilă și din punct de vedere arhitectural, îmbinând stilul roman cu cel baroc datorită celor 700 de ani în care a fost constant modificată și renovată. Remarcabile sunt și vitraliile și picturile istorice. Poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 – 18:00. 

Colegiata si muzeul manastririi Notre-Dame-en-Vaux

Altă biserică fascinată este Colegiata Notre-Dame-en-Vaux, aflată pe malul râului Marna, este un patrimoniu mondial listat de UNESCO, ce datează tot din secolul XII.

Aici vei găsi cea mai mare colecție de clopote din Europa, vitralii spectaculoase, picturi de Claude François, dar și rămășițele pietrelor funerare vechi de peste 4 secole.

O poți vizita zilnic între 07:00 – 19:30. Oprește-te apoi la Muzeul mănăstirii Notre-Dame-en-Vaux. La nord de Colegiată fusese construită o importantă mănăstire, ce a fost ulterior distrusă, însă numeroase sculpturi au reușit să fie salvate, fiind găzduite astăzi în acest muzeu.

Este un monument major în istoria sculpturii din perioada de tranziție între arta romanică și cea gotică, iar cele 55 de statui-coloane sunt reflecția măreției artei din acea perioadă.

Îl poți vizita intre orele 10:00 – 12:00 și 14:00 – 18:00 de miercuri până luni, iar biletul costă 4€.

Église Saint-Alpin

Continuând lista lăcașurilor de cult, de neratat este și Église Saint-Alpin, biserică construită în stil gotic și renascentist în secolul XII este un monument istoric important, fiind foarte bine conservată în stilul său inițial.

Printre atracțiile sale se numără statuile (inclusiv 2 acoperite în aur), vitraliile, dar și colecția de tablouri (printre care se numără și câteva opere semnate de Nicolas Perseval).

Hôtel de ville

Hôtel de ville, clădirea ce adăpostește primăria orașului Châlons-en-Champagne din 1776, este următoarea ta destinație!

Clădirea este recunoscută din 1931 ca monument istoric pentru elementele sale de arhitectură și design uimitoare, fiind o construcție căreia trebuie să îi admiri îndeaproape detaliile. 

Musée des Beaux-Arts et d'Archéologie

În apropiere se găsește un muzeu fascinant: Musée des Beaux-Arts et d'Archéologie, unul dintre cele mai vechi muzee din Franța, fiind creat în 1794, după confiscările revoluționare.

Aici există o colecție fabuloasă de picturi din secolele XV-XX, mai multe sculpturi, inclusiv de Auguste Rodin și o colecție de fosile și antichități cu o vechime de peste 1000 de ani.

Intrarea costă doar 4€, fiind deschis între 14:00 – 18:00 luni, miercuri, joi și vineri, iar în weekend între 10:00 – 12:00 și 14:00 – 18:00.

Ziua 2

Circul din Châlons

Pentru a doua zi în Châlons-en-Champagne ți-am pregătit un traseu ce cuprinde atracțiile deosebite ale orașului, iar primul loc pe care trebuie să îl vizitezi este Circul din Châlons, simbol al vieții culturale.

Clădirea a găzduit circul municipal din 1899, iar ulterior, din 1985 aici s-au pus bazele Centre National des Arts du Cirque, una dintre cele mai renumite instituții de studiu ale artelor spectacolului.

Deseori studenții țin spectacole aici, iar cel mai bine este să verifici site-ul oficial pentru a vedea programul. În apropriere se află stații ale rutelor 01, 01N și 04. 

Le Grand Jard

Chiar lângă se află Le Grand Jard, un parc splendid din secolul al XVIII-lea, cu alei pitorești, poduri romantice, foisoare elegante și plante luxuriante.

Este locul perfect atât pentru relaxare, cât și pentru distracție! Vei găsi aici un skatepark, un loc de joacă pentru copii, dar și Châlons Plage, o mică plajă urbană deschisă de la începutul lunii iunie până la final de august, unde te vei putea relaxa în razele soarelui, te vei putea juca tenis, volei sau golf, și te vei putea plimba cu canoe sau caiacul. 

Cavernele Joseph Perrier

Și pentru că te aflii în una dintre cele mai populare regiuni viticole din Franța nu poți rata explorarea Cavernelor Joseph Perrier.

În 1825 Joseph Perrier a pus bazele unei afaceri cu șampanie înfloritoare, ce rezistă uimitor și astăzi, 200 de ani mai târziu. Pivnițele se întind pe o suprafață uimitoare de 3 km, iar în unele zone bolta lor are o înălțime de 10 m.

Pe lângă turul pivnițelor și a beciurilor vei putea explora veche cramă, casa familiei, și vei avea ocazia să faci o degustare a șampaniei și a vinurilor ce au adus faima întregii regiuni!

Prețul unui tur (ce include degustarea) pornește de la 21€, însă în funcție de ce îți dorești să explorezi poți ajunge să plătești până la 60€. Există și un pachet pentru copii, la doar 9€, iar aceștia vor primi suc de struguri. Poți cumpăra biletul de aici. Vei putea ajunge aici cu autobuzele 01 sau 01N. 

Capitol Champagne

Rezervă-ți apoi seara pentru Capitol Champagne (poți ajunge aici cu autobuzul 01), una dintre cele mai mari săli de spectacole din Franța, unde au loc evenimente naționale și internaționale.

Inclusiv clădirea este uimitoare, fiind construită în stil modern. Poți vedea programul spectacolelor din perioada în care îți programezi vacanța aici.

Ziua 3

Centre d'Interprétation Marne 14-18

Și pentru că inclusiv împrejurimile orașului ascund comori uimitoare, ultima ta zi aici va fi o zi a micilor excursii.

Centre d'Interprétation Marne 14-18 se numără printre acestea, un muzeu dedicat Primului Război Mondial, ce nu se încadrează în tiparul clasic al expozițiilor, ci are o notă modernă foarte reală.

Se remarcă expozițiile dedicate răniților și morților, dar și a prizonierilor de război, care expun, pe lângă imagini tulburătoare, și mărturii ce arată intensitatea unui război.

Intrarea costă 6.50€, fiind deschis de marți până duminică între 13:00 - 18:00. Din Châlons-en-Champagne vei putea ajunge aici cu trenurile TER. 

La Basilique de Notre-Dame-de-l'Epine  

Întoarce-te apoi în oraș cu trenul sau cu autobuzul 130 și pornește apoi spre altă destinație valoroasă, la 8 km de Châlons-en-Champagne (poți merge cu autobuzul 120): Basilica de la Notre-Dame de l'Epine.

Lăcașul de cult a rezistat uimitor de-a lungul timpului, datând din 1200, și este recunoscut de UNESCO pentru superba arhitectură gotică și pentru detaliile artistice, precum numeroasele gargui.

Faima sa a fost adusă și de o statuie miraculoasă a Fecioarei Maria descoperită în 1400. Este deschisă publicului zilnic între orele 10:00 - 16:00. 

Arcul de Triumf Porte Sainte-Croix

Iar ce a mai rămas din zi poți să mai bifezi câteva activități și atracții din oraș, precum Arcul de Triumf Porte Sainte-Croix, un monument impunător construit în 1769 pe locul zidurilor medievale din secolul al XIII-lea.

Nu rata să îți faci o poză lângă el, și chiar să urci în el, pentru a te bucura de priveliștea uimitoare a orașului. 

Croazieră pe canal & Métamorph‘eau’ses

Termină-ți apoi seara într-o atmosferă romantică și alege să faci o croazieră pe canalul râului Marna, bucurând-te de priveliștea apei în lumina lunii.

Alege neapărat o plimbare ce trece și prin dreptul spectacolului de lumini și sunete Métamorph'eau's, unul dintre cele mai inedite și frumoase spectacole artistice din Europa. Prețurile unei astfel de plimbări pornesc de la doar 14€. 

Gastronomie & Restaurante

Aflându-te în Franța probabil te aștepți deja ca și la capitolul gastronomie Châlons-en-Champagne are de oferit doar lucruri bune.

Aventurează-te în degustarea a cât mai multor preparate, și acompaniază-te neapărat cu un pahar de vin sau șampanie produsă în podgoriile locale. 

Câteva restaurante și localuri pe care le recomandăm sunt Le Petit Pasteur, Maison Souply (ambele cu preparate tradiționale foarte gustoase, iar prețurile pornesc de la 15€),  iar pentru o experiență inedită Le Carillon Gourmand, restaurant cu o stea Michelin. 

Châlons-en-Champagne se încadrează perfect în tiparul orașului francez romantic și elegant, însă totodată liniștit!

O vacanță aici promite relaxare oricărui turist, între istoria fascinantă, peisajele splendide și gustul vinului și a sampaniei artizanale