Cardiff este unul dintre cele mai frumoase orașe din Regatul Unit și mii de vizitatori călătoresc în capitala Galilor în fiecare an.

Acest oraș a evoluat și s-a regenerat în mod constant în ultimele două decenii dar în continuare își respectă istoria: castelele medievale și străzile victoriene și edwardiene indică toate un loc care știe să-și îmbrățișeze trecutul.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Cardiff

Din București sunt zboruri directe spre Cardiff iar dacă îți rezervi biletul din timp tarifele încep de la doar 25 de euro cu un bagaj mic de mână inclus, mai multe detalii aici. Prin oraș o modalitate foarte practică si accesibilă de transport este transportul in comun, poți achizitiona un abonament de autobuz pentru o săptamână cu aproximativ 10 euro, detalii aici. 

Cazare - Unde te cazezi in Cardiff

  • Hotel Indigo - Acest hotel modern de 4 stele se bucură de o locație centrală, la doar 200 de metri de St David's Hall și la 300 de metri de Castelul Cardiff. Pentru o noapte de cazare tarifele încep de la 76 euro de persoană.
  • Park Plaza Cardiff 4* - Situat în centrul orașului, la doar 5 minute de mers pe jos de Castelul Cardiff, acest hotel de lux își așteaptă oaspeții cu camere elegante, o piscină interioară de 20 de metri și o sală de sport. O noapte de cazare cu mic dejun inclus începe de la 80 euro de persoană.
  • Clayton Hotel Cardiff 4* - Amplasat în centrul plin de viață al orașului Cardiff, Clayton Hotel Cardiff se află la 5 minute de mers pe jos de magnificul Castel Cardiff. Centrul comercial St David’s este la 500 de metri, iar Cardiff Motorpoint Arena este la 5 minute de mers pe jos. Pentru o noapte de cazare în una din camerele modern mobilate tarifele încep de la 63 de euro, iar un mic dejun delicios este inclus.

Obiective turistice Cradiff - Ce vizitezi in Cardiff

Castelul Cardiff

Castelul Cardiff este una dintre principalele atracții de patrimoniu din Țara Galilor și un sit de importanță internațională. Situate în inima capitalei, zidurile Castelului Cardiff și turnurile de basm spun povestea a 2.000 de ani de istorie.

Muzeul Național 

Muzeul și Galeria Națională din Cardiff este unic printre muzeele și galeriile britanice în gama sa de expoziții de artă și știință. De la artă la știință, obiecte de zi cu zi până la artefacte frumoase, le vei găsi pe toate într-un muzeu incredibil. Întregul etaj este dedicat colecțiilor naționale de artă din Țara Galilor, de la picturi și desene la sculptură și ceramică. Acest muzeu prezintă una dintre cele mai bune colecții de picturi impresioniste din Marea Britanie și artiști internaționali de top din ziua de azi. Mai multe informații despre expoziții si muzeu aici. 

Castelul Caerphilly

Castelul Caerphilly este unul dintre marile castele medievale din vestul Europei. Mai mulți factori îi conferă această preeminență - dimensiunea sa imensă, făcându-l cel mai mare din Marea Britanie după Windsor, utilizarea pe scară largă a apei pentru apărare și faptul că este primul castel cu adevărat concentric din Marea Britanie. Pe vremea construcției sale la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost o capodopera revoluționară a planificării militare.

Castelul Coch

Castell Coch este un castel fantezist victorian construit de William Burges pentru marchezul de Bute. Rezultatul este o arhitectură și un design remarcabile din secolul al XIX-lea, cu decorațiuni bogate, care sunt o încântare pentru ochi. Cu toate acestea, Castle Coch este mai mult decât o viziune victoriană asupra romantismului gotic, deoarece este construit pe fundațiile unei adevărate cetăți medievale.

Golful Cardiff

Golful Cardiff este colțul de coastă al capitalei Țării Galilor și este la doar o scurtă călătorie cu autobuzul sau trenul de centrul orașului; poți chiar să mergi între cele două. Renumit pentru exportul cărbunelui galez în lume, golful este acum o zonă vibrantă care înconjoară malul unui lac uimitor de apă dulce. Astăzi, Golful Cardiff este cunoscut ca o destinație populară atât pentru vizitatori, cât și pentru localnici, sinonimă cu divertisment, relaxare și distracție.

Stadionul Millenium

Stadionul de ultimă generație din Principatul din Cardiff (cunoscut anterior sub numele de Stadionul Millenium) dispune de un acoperiș complet retractabil, făcându-l una dintre cele mai mari arene interioare din lume, acesta găzduiește Welsh Rugby Union (WRU) și unul dintre cele mai emblematice stadioane din lume. Descris de WRU drept „cel mai bun loc de rugby din lume”, acesta poate fi vizitat într-un tur cu un ghid turistic experimentat, pentru  o perspectivă clară a dimensiunii sale impresionante.

Centrul Millenium 

Wales Millenium Centre a fost deschis în 2004 și și-a stabilit deja reputația ca una dintre destinațiile culturale și artistice emblematice ale lumii. Viziunea Centrului este de a fi un reper cultural semnificativ la nivel internațional și un centru pentru artele spectacolului, renumit pentru inspirație, excelență și leadership. Centrul este unul dintre cele mai unice și pline de viață centre de arte spectacolului din Europa.

Parcul Bute

Situat dincolo de Castelul Cardiff, la doar câțiva pași de principalele străzi comerciale ale orașului și de centrul civic, Bute Park este cu adevărat „inima verde a orașului”. Plin de interes istoric , cu o suprafață de 56 de hectare (echivalentul a 75 de terenuri de fotbal) este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Țara Galilor și cuprinde o combinație largă de peisaje istorice, păduri urbane, terenuri de sport, caracteristici horticole și coridor fluvial.

Muzeul Național de Istorie St. Fagans

Muzeul Național de Istorie St Fagans este un muzeu în aer liber de lângă Cardiff, care prezintă cultura și arhitectura istorică a poporului galez. Peste 40 de clădiri din diferite perioade de timp din toată Țara Galilor au fost demontate piatră cu piatră și reconstruite cu grijă în acest parc de o sută de acri. A fost primul muzeu în aer liber din Marea Britanie și este al doilea cel mai vizitat muzeu în aer liber din întreaga Europă. S-a deschis pentru prima dată în 1948 sub numele de Muzeul Popular Welsh și a crescut de atunci. Sf. Fagans se adaugă tot timpul clădiri noi. 

Catedrala Llandaff

Catedrala Llandaff cu arhitectură medievală a fost fondată de episcopul Urban în 1107 pe locul unei biserici monahale din secolul al VI-lea înființată de Sfântul Dyfrig. Interiorul bisericii este dominat de o sculptură modernă care îl înfățișează pe Hristos, proiectată de Sir Jacob Epstein.

Insula Barry

La sud de Cardiff, pe malul Canalului Bristol, se află stațiunea de pe litoral Barry, care include insula Barry. Cu un serviciu regulat de tren, vizitatorii sunt atrași de această parte încântătoare a Țării Galilor pentru plajele și divertismentul de la malul mării - toate acestea și-au făcut apariția în serialul TV foarte popular Gavin și Stacey. Barry este destinația perfectă pentru o vacanță de familie datorită numeroaselor sale atracții, peisajelor frumoase și localnicilor prietenoși și primitori.

Grădinile Dyffryn 

La doar câțiva kilometrii de centrul orașului Cardiff, în inima peisajului rural Valea Glamorgan, Dyffryn Gardens este un exemplu excepțional de design formal de grădină edwardian. Dyffryn este o grădină botanică, care oferă o colecție uimitoare de plante și copaci din întreaga lume. Construite în 1893, grădinile găzduiesc și actuala Casa Dyffryn, care a fost deschisă publicului în martie 2013 pentru prima dată în 20 de ani, după ce a suferit o renovare de mai multe milioane de lire sterline.

Parcul Roath

Roath Park se află într-o locație frumoasă în centrul acestei capitale aglomerate - o priveliște uimitoare ziua și noaptea. Parcul păstrează încă atmosfera clasică de Parc Victorian, unde localnicii și vizitatorii deopotrivă se pot bucura de timpul de activități diferite.

Centrul de Artă Chapter

Chapter este unul dintre cele mai mari și mai dinamice centre de artă din Europa, cu cinematografe, teatre, spații de expoziție, studiouri, cafenele, baruri premiate și peste 60 de spații de lucru culturale. Funcționează continuu din 1971 și este o parte esențială și foarte iubită a scenei artistice din Cardiff.

Clădirea Pierhead

O structură magnifică în zona Golfului Cardiff din Țara Galilor, clădirea Pierhead este sediul Adunării Naționale din Țara Galilor și al Muzeului Galilor. Construită în secolul al XVIII-lea, cu temă gotică franceză, în primul rând ca birou central al Bute Dock Co, clădirea este numită și Big Ben din Wales din cauza ceasului care seamănă cu adevăratul Big Ben din Londra. Turnul cu ceas uimitor de proiectat, garguile, frizele și coșurile de fum hexagonale sunt câteva dintre caracteristicile deosebite care atrag turiștii spre această capodoperă.

Piața din Cardiff

Cardiff Market este o structură victoriană impresionantă, care oferă o experiență unică de cumpărături în inima unui oraș modern și plin de viață. Sub un acoperiș mare de sticlă vei găsi o multitudine de produse, de la oale și tigăi până la pâine și unt și de la nuci și șuruburi până la rock and roll. Cardiff Market a funcționat într-o formă sau alta încă din anii 1700. A ocupat același loc de peste 100 de ani păstrându-și o parte dintre caracteristicile vechi și în prezent.

Roald Dahl Plass

Roald Dahl Plass este un spațiu public din Golful Cardiff. Este numit după autorul născut în Cardiff, Roald Dahl, și este situat pe coastă, de-a lungul sudului centrului orașului. Piața găzduiește clădirea Senedd care găzduiește Senedd, parlamentul galez și Wales Millennium Centre, un centru de arte spectacolului. Forma de castron a spațiului a făcut din acesta un amfiteatru popular pentru găzduirea concertelor în aer liber.

Grădinile Alexandra

Grădinile Alexandra, situate în Parcul Cathays, sunt cele mai frumoase când soarele începe să apune, iar culorile strălucitoare de roșu-rubin și verdele de pădure se înmoaie noaptea. Înființat pentru prima dată în 1928, Memorialul Național de Război al Galilor se află în inima grădinii, bogat în istorie și cultură și împodobit cu o serie de paturi de flori ale insulei și arbori specimene. Centrat în mijlocul grădinilor, acesta acționează ca un tribut adus soldaților galezi care au servit Primul și Al Doilea Război Mondial.

Templul Shree Swaminarayan

Țara Galilor găzduiește unul dintre cele mai frumoase temple hinduse din Marea Britanie, situat în Merches Place, Cardiff, la mică distanță la sud de Stadionul Principality. Acesta se remarcă prin trei turle albe care se ridică deasupra acoperișurilor din jur. Aceste turle cu vârf auriu (numite shikars) sunt tipice pentru arhitectura templului din nordul Indiei și se așează deasupra sanctuarelor (sinhashan) din inima templului. Cuvântul shikar, derivat din shikhara, sanscrită pentru „vârful muntelui”, reprezintă munții care ajung până la ceruri, o legătură între infinitul cerurilor și lumea mondenă de dedesubt.

Gastronomie 

Cardiff este o destinație turistică populară datorită gamei sale diverse de restaurante și cafenele. A fost supranumit capitala alimentară a Țării Galilor, motiv pentru care nu este de mirare că există multe feluri de mâncare celebre de încercat. Un astfel de fel de mâncare este tatws pum munud, care constă din cartofi grosi cu ceapă și slănină transformați într-o tocană. Un alt fel de mâncare binecunoscut include prăjiturile galeze și bara - un tort tradițional galez făcut din aluat de drojdie. Toate aceste feluri de mâncare diferite alcătuiesc „bucătăria galeză”.

Restaurante

  • Shaam Nights Restaurant - Acest restaurant tematic oferă o oportunitate rară de a gusta bucătăria sa siriană autentică HALAL în inima orașului Cardiff. Shaam Nights este situat convenabil, aproape de centrul orașului, la mai puțin de zece minute de mers pe jos sau câteva minute de mers cu mașina.
  • Bill's Cardiff Central Restaurant - situat într-o clădire istorică din 1800, restaurantul recent renovat este plin de culoare și farmec, ideal pentru o masă gustoasă. Atât impresionant, cât și intim, este locul perfect pentru micul dejun, prânz, cină și orice altceva.
  • Viva Brazil Cardiff - Restaurantul Viva Brazil este singurul steakhouse brazilian complet autentic din oraș și oferă clienților o experiență culinară braziliană unică. Pregătit cu un meniu diversificat atât de mâncare cât și de băuturi, așteaptă să te surprindă.

Capitala Țării Galilor, este plină cu tot ce te-ai aștepta de la un oraș important, istorie, stadioane celebre, magazine, restaurante, parcuri, hoteluri, muzee și catedrale. Fără îndoială Cardiff este un oraș interesant care merită vizitat.