Atmosfera aristocrată în Bruxelles. Obiective turistice Bruxelles

Dacă ești în căutarea unui oraș ce îți oferă ocazia să te transpui într-o atmosferă aristocrată, plin de atracții culturale, Bruxelles poate fi răspunsul! Capitala Belgiei și în același timp a Uniunii Europene, abundă de locuri interesante și cât se poate de diverse, de la clădiri impozante și muzee inedite, până la parcuri și restaurante atractive, în tonuri istorice, dar și moderne. Indiferent care sunt pasiunile tale, cu siguranță Bruxelles are să îți ofere cateva locuri pe placul tău!

Transport

Cea mai convenabilă metodă de a ajunge în Bruxelles rămâne avionul, ținând cont de distanța mare dintre dintre România și Belgia. Zborurile spre Bruxelles sunt foarte accesibile, atât ca preț, cât și ca timp, și vei găsi rute directe din București, Cluj ți Sibiu. Prețurile diferă de aeroportul pe care îl alegi: un bilet dus-întors spre Aeroportul Bruxelles (aflat chiar lângă oraș) costă în medie 80€, însă dacă alegi Aeroportul Brussels South Charleroi (aflat la 60 km de oraș) prețurile scad semnificativ, și vei plăti de la 40€. Este de menționat și faptul că dacă ai noroc și răbdare să vânezi ofertele site-urilor de zboruri îți găsi bilete la doar 15€.

Cât despre drumul de la aeroport spre oraș, opțiunile depind de aeroportul ales. Dacă vei ateriza pe Aeroportul Bruxelles poți alege să mergi cu autobuzul 12 sau 271, iar călătoria va dura aproximativ 30 de minute și vei plăti doar 3€, însă dacă cauți o rută mai scurtă alege trenul, caz în care vei petrece pe drum 15 minute, iar biletul costă 12€. În ambele cazuri vei putea cumpăra bilet direct din stație. Desigur, există și varianta unui taxi, dar pregătește-te să plătești cel puțin 30€, iar drumul va dura în jur de 20 de minute. Pentru  Aeroportul Brussels South Charleroi singura opțiune spre oraș rămâne autobuzul Flibco, ce circulă din 20 în 20 de minute, biletul costând 12€, iar drumul va dura o oră.

Cu ce circuli în Bruxelles

Pentru că cele mai multe atracții turistice sunt situate în centrul orașului, îți recomandăm să folosești în principal doar transportul în comun, o variantă rapidă și accesibilă, ce îți pune la dispoziție autobuze, tramvaie și 4 linii de metrou. Un abonament de 24 de ore costă 7.80€, sau poți achiziționa 10 călătorii pentru 15.60€. Le poți cumpăra din chioșcurile amplasate în majoritatea stațiilor.

Dacă totuși preferi un taxi trebuie să știi că tariful per km este în medie de 1.80€, la la care se adaugă tariful inițial de 2.40€. Și închirierea unei mașini este o variantă, și vei plăti pentru aceasta de la 30€ pe zi.

Cazare

Cât despre cazare, și aici prețurile sunt convenabile, iar facilitățile deloc puține. O cameră de 2 persoane, situată în apropierea centrului orașului (locul perfect pentru turiști), pornește de la 50€ pe noapte, iar la hotelurile de 3 stele plătești doar 75€. 

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

 • Hotel Albergo este o variantă foarte accesibilă, unde o cameră de 2 persoane va costa de la 60€ pe noapte. Este amplasat central, iar camerele sunt simple, dar perfecte pentru un city break.
 • Le Berger Hotel oferă o experiență minunată, și vei simți cu adevărat că ești în vacanță aici. Hotelul de 3 stele se află în centrul orașului și așteaptă turiștii cu camere superge, elegante, o piscină exterioară, restaurant, și o terasă pitorească. Vei fi tentat să îți petreci o bună parte a vacanței doar aici!
 • Ibis Styles Hotel Brussels Louise este perfect pentru cei care caută un loc modern. Pnetru 80€ pe noapte vei avea o cameră de 2 persoane și mic dejun inclus.
 • Dacă sunteți până la 5 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament elegant pune la dispoziția turistilor un apartament cu 3 dormitoare pentru doar 110€ pe noapte, iar locuința este amplasată excelent.

CARDUL DE TURIST

Trebuie să iei în considerare și achiziționarea unui card de turist dacă vrei să beneficiezi de reduceri și oferte încântătoare, dar și scutire de efort. Cea mai avantajoasă ofertă este Brussels Card, care îți oferă intrare gratuită la 49 de atractii turistice, discounturi semnificative în restaurante și tururi turistice, și un ghid turistic cu indicații și informații importante. Ținând cont de toate facilitățile oferite prețurile sunt foarte mici: card de 24 de ore costă 29€, pentru 48 de ore va costa 39€, iar pentru 72 de ore 46€. Pentru o taxă suplimentară, de 8€/15€/19€ vei avea inclus și transportul gratuit. Cardul poate fi achizitionat direct online, iar mai multe informații poți găsi aici.

Itinerar - Obiective turistice Bruxelles

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Piața Mare & Primăria
 • Manneken Pis
 • Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula
 • Mont des Arts&Palatul Regal

Piața Mare & Primăria

Locul perfect din care să  începi explorarea orașului este chiar Piața Mare, inima orașului. Trebuie să îți rezervi câteva ore pentru a admira cladirile istorice, cu o arhitectură impresionantă, statuile și detaliile fascinante, ce te poartă într-un cadru boem și rafinat. Găsești aici și mai multe muzee sau expoziții micuțe pe care le poți vizita. Vei observa cu siguranță și Primăria din Bruxelles,  o construcție impunătoare în interiorul căreia se află Muzeul Orașului, ce prezintă 700 de ani de istorie a Bruxellesului, ocazia perfectă să pătrunzi în atmosfera sa, pentru un bilet de 10€ (gratuit prin Brussels Card). Îl poți vizita de marți până duminică, între 10:00 – 17:00. 

Manneken Pis

La 5 minute vei găsi una dintre emplemebekle orașului: Manneken Pis. Micuța statuie provoacă amuzamentul multor turiști, însă în spatele popularității ei sta o poveste istorică, conform căreia un copil a salvat Bruxellesul de la flăcări acum 400 de ani. Uneori statuia este îmbrăcată în costume sugestive (pe care le vei găsi în Muzeul Orașului). 

Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula

O altă clădire impunătoare, pe care nu o poți rata, este Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula, datată încă din secolul al XI-lea, pe care o vei găsi la 10 minute de mers printre străduțele pitorești. Nu doar exteriorul în stil gotic merită admirat, ci și interiorul, cu vitraliile sale (unele întruchipând portrete ale regilor), bolțile, picturile, statuile apostolilor și cunoscutul Amvon al lui Adam și Eva. Intrarea este gratuită, dar pentru a admira toate atracțiile trebuie să cumperi bilete ce costă între 1€ și 3€.

Mont des Arts&Palatul Regal

Iar pentru a intra în zona aristocrată a orașului trebuie să vizitei Mont des Arts, un cartier situat pe deal, la 5 minute de Catedrală, de unde ai o priveliște splendidă asupra întregului Bruxelles. Aici poți vizita mai multe repere semnificative, iar cel mai important este chiar Palatul Regal, încă folosit de familia regală. Interiorul nu este totuși deschis mereu publicului, dar uneori vara, pentru câteva săptămâni, poate fi vizitat. Alte locuri importante din cartier sunt Biblioteca Regală, Grădina Mont de Arts și Palatul Congresului, iar dacă vei mai avea energie și timp rămas poți să încluzi o parte din ele în vizita ta.

Ziua 2

 • Palais du Coudenberg
 • Muzeul Instrumentelor Muzicale 
 • Parlamentul European & Parlamentarium
 • Parcul Jubileului
 • Autoworld

Palais du Coudenberg

Păstrăm puțin din atmosfera istorică și a doua ta zi în Bruxelles, așa că ia una din liniile 38, 71, 92, 93 sau 95 pentru a ajunge la Palais du Coudenberg, cu o istorie de aproape 1000 de ani. Clădirea a fost reconstruită în secolul XVIII după un incendiu, însă partea subterană a rămas neatinsă de flăcări, iar ruinele pot fi vizitate. Intrarea costă 7€ (gratuită cu Brussels Card), iar programul este 9:30 - 17:00 de marți până vineri, iar sâmbătă și duminică 10:00 - 18:00.

Muzeul Instrumentelor Muzicale 

Chiar lângă vei găsi Muzeul Instrumentelor Muzicale, unul dintre cele mai inedite muzee din oraș unde te lași purtat de ritmuri în expoziții creative. Biletul costă 15€ (gratuit prin Brussels Card), programul fiind  9:30 - 17:00 de marți până vineri, iar sâmbătă și duminică 10:00 - 17:00.

Parlamentul European & Parlamentarium

Aflându-te în orașul-casă al Uniunii Europene, nu trebuie să ratezi sediul Parlamentului European, unde vei ajunge luând autobuzul 38 sau 95. Clădirea poate fi vizitată (gratuit chiar), cu un tur ghidat chiar în limba română, însă nu uita să îți faci rezervare cu aproximativ 2 luni înainte. Poți asista chiar la sesiunile plenare, fiind o experiență inedită. Interesant este și Parlamentarium, ce te introduce în istoria și modul de funcționare al Uniunii Europene prin mijloace multimedia. Este gratuit, luni poate fi vizitat între 13:00 - 18:00, de marți până vineri 9:00 - 18:00, iar în weekend între 10:00 - 18:00. Poți citi mai multe și îți poți face rezervare aici.

Parcul Jubileului

Iar pentru că Bruxelles chiar oferă câte puțin din toate, trebuie să includem și un loc al naturii: Parcul Jubileului, unde vei ajunge cu autobuzul 27 sau 80. Parcul are un aer elegant, și chiar intrarea sa este impresionantă, cu o poartă măreață. În aleile sale liniștea și relaxarea sunt specifice, iar dacă ai noroc să prinzi sezonul florilor vei avea parte de un spectacol al culorilor. O oră aici îți va reîncărca starea de bine!

Autoworld

La una dintre ieșirile din parc vei găsi un alt muzeu inedit: Autoworld. Orice persoană, indiferent că are o pasiune pentru mașini sau nu, va fi impresionată de colecția cu peste 250 de automobile de epocă, desprinse parcă din filmele secolului XX. Intrarea costă 13€ (gratuit prin Brussels Card), iar programul este 10:00 - 17:00 zilnic.

Ziua 3

 • Galeriile Regale Saint-Hubert&Rue Neuve
 • Atomium
 • Mini Europe
 • Planetariul

Galeriile Regale Saint-Hubert&Rue Neuve

Aflându-te într-un oraș atât de frumos nu poți rata totuși câteva ore la cumpărături, mi ales că ai foarte multe variante, așa că poți începe a treia zi cu asta! Dacă cauți o atmosferă aristocrată și magazine de lux sigur vei adora Galeriile Regale Saint-Hubert, iar dacă vrei un loc mai accesibil și cu lanțuri de magazine obișnuite Rue Neuve este ceea ce cauți, cele 2 aflându-se foarte aproape. Orice ai alege, nu uita să te oprești și într-un magazin cu suveniruri! Se află chiar în centru, așa că vei ajunge foarte ușor, iar liniile 1, 3, 4, 5, 71, 89 se află în apropriere.

Atomium

Ia apoi tramvaiul 3 pentru 40 de minute și vei ajunge la unul dintre cele mai faimoase monumente din Bruxelles. Atomium, un monument modernist cu o înălțime de 102 metri, este o celebritate a orașului, cu care trebuie neapărat să îți faci o poză. Poți chiar să urci în cele 9 sfere, pentru un bilet de 15€, o experiență ce merită orice ban. Biletele se pot achiziționa online de aici.

Mini Europe

Apoi, dacă vrei să vezi principalele atracții din întreaga Uniune Europeană într-un singur loc mergi 8 minute pentru a ajunge Mini Europe. Muzeul de miniaturi te va purta prin 80 de orașe și peste 350 de clădiri faimoase, totul pentru doar 17,30€ (Brussels Card îți oferă un discount de 2.50€).

Planetariul

Iar după ce explorezi Europa te poți avânta și în descoperirea Universului la Planetariul din Bruxelles. Pe lângă expozițiile fizice vei putea vedea și o transpunere a galaxiilor pe domul clădirii. Biletul costă 8€ (gratuit prin Brussels Card), iar programul este 10:00 - 17:00 zilnic. 

Ce mâncăm în Bruxelles?

Când auzim Belgia ne gândim instant la ciocolată, așa că probabil nu vrei să pleci de aici până nu încerci câteva sortimente locale. Dar, trebuie să știi că bucătăria belgiană are mult mai multe de oferit, așa că încearcă supa tradițională Waterzooi sau piureul Stoemp, dar nu uita nici de o porție de cartofi prăjiți (căci se crede că aici au luat naștere).

Și la capitolul localuri și restaurante orașul este cât se poate de divers, așa că totul depinde de ceea ce cauți tu. De exemplu, Fin de Siècle este un loc preferat al turiștilor, cu preparate tradiționale, la prețuri foarte accesibile (de la doar 12€). Dacă îți plac preparatele cu pește și fructe de mare poți merge la The Lobster House, iar dacă preferi mâncarea mediteraneană sau italină mergi la Pasta Divina (ce are și prețuri foarte accesibile, de la 10€).

Bruxelles este orașul în care nu te poți plictisi, oricât ai sta! Indiferent care sunt pasiunile și interesele tale, vei găsi aici obiective care te vor fascina, iar aerul burghez conservat, împletit cu locurile inedite, creionează cadrul unei vacanțe perfecte în orice lună a anului.

TOP Activități Bruxelles