Bourg-en-Bresse este unul dintre cele mai estice orașe ale Franței, aflat la 62 km nord-est de Lyon, prefectura departamentului Ain, în regiunea Ron-Alp, fiind situat între masivul Jura, fluviul Reyssouze și frumoasa zonă Dombes.

Micul oraș, ce a făcut cândva parte din Ducatul de Savoia, se remarcă prin atmosfera liniștită și eleganța sa, fiind perfect pentru turiștii ce îți doresc să se relaxeze explorând atmosfera autentică a Franței, înconjurat de istorie și influențe diverse!

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Bourg-en-Bresse

Din păcate Bourg-en-Bresse nu are propriul aeroport, însă acest lucru nu va fi o problemă prea mare, pentru că vei putea zbura spre aeroportul din Lyon, aflat destul de aproape.

Rutele din România spre acest aeroport sunt foarte accesibile, pornind de la doar 40€ pentru un bilet dus-întors (cu bagaj de mână inclus), iar zborurile directe pleacă din București și Cluj, drumul. durând doar puțin peste 2 ore și jumătate. Poți găsi cele mai avantajoase oferte aici.

Transfer - Cu ce te deplasezi prin Bourg-en-Bresse

De la aeroport vei putea ajunge în Bourg-en-Bresse foarte ușor cu trenul sau cu autobuzul. Dacă vrei să ajungi mai rapid, în doar o oră, alege trenul operat de SNCF, având plecări în medie la fiecare 45 de minute, iar un bilet costă 15€.  Dacă preferi autobuzul vei plăti mai puțin, între 7-18€, în funcție de compania aleasă, însă drumul va dura în jur de 2 ore. 

Bourg-en-Bresse este al doilea oraș din Franța din punct de vedere al folosirii bicicletelor în topul orașelor medii, așa că te încurajăm să intri în atmosfera localnicilor și să alegi această modalitate de transport în oraș! Există un sistem foarte bine pus la punct pentru închirierea bicicletelor, existând 19 centre răspândite în oraș. Vei plăti 1€ pe oră (cu primele 60 de minute gratuite), însă îți poți face și un abonament zilnic, pentru doar 1.30€. Poți afla mai multe din site-ul oficial.

Desigur, ai la dispoziție și transportul în comun, cu 8 linii urbane și 2 interurbane. O călătorie (ce durează o oră) costă 1.30€, însă poți alege să achiziționezi 10 bilete pentru doar 11€, și le poți lua direct de la șofer, sau din stațiile speciale. Există în plus și o linie gratuită ce circulă în centrul orașului. Mai multe aici. 

În plus, mai există și opțiunea taxi-ului, iar tariful penntru un km este de 1.76€, cu o taxă de pornire de 2.10€, dar poți și să îți închiriezi o mașină, dacă îți dorești să circuli mai mult împrejur, pentru cel puțin 40€ pe zi. 

Cazare - Unde te cazezi in Bourg-en-Bresse

În Bourg-en-Bresse nu există o listă foarte lungă de hoteluri și opțiuni de cazare, însă toate cele pe care le vei găsi sunt foarte plăcute, cu facilități perfecte pentru turiști, iar pentru că este un oraș mic nu trebuie neapărat să găsești ceva în centru pentru a avea acces ușor spre atracțiile turistice. Prețurile sunt moderate, iar pentru o cameră de 2 persoane vei plăti de la 50€ pe noapte. 

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

  • Ibis Budget Bourg en Bresse este unul dintre cele mai populare hoteluri din oraș, remarcându-se pentru facilitățile moderne și decorul plăcut, dar și prețul foarte accesibil, o noapte aici pornind de la doar 56€.
  • The Originals Boutique, Hôtel Terminus îi transpune pe cei ce îi calcă pragul într-o atmosferă uimitoare, aflându-se într-o clădire istorică superbă, chiar în inima orașului. Vei avea și o grădină elegantă în care să te relaxezi, iar hotelul de 3 stele primește inclusiv animale de companie. O cameră de 2 persoane pornește aici de la 79€ pe noapte.
  • Kyriad Bourg En Bresse este o altă variantă apreciată, un hotel de 3 stele perfect pentru relaxare. Se află într-o clădire modernă și vei avea la dispoziție o piscină, dar și mai multe facilități în cameră, inclusiv espressor, pentru doar 77€ pe noapte.
  • Apartament AirBnb dacă sunteți până la 4 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament simplist pune la dispoziția turiștilor 2 dormitoare pentru doar 90€ pe noapte.

Obiective turistice Bourg-en-Bresse - Ce vizitezi in Bourg-en-Bresse

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. De asemenea, orașul are propriul site de turism, de unde poți citi mai multe informații importante dacă ești interesat. 

Centrul istoric

Pentru a pătrunde în atmosfera orașului începe-ți vizita chiar din Centrul istoric, un loc ce conservă uimitor spiritul istoric. Străduțele sale sunt pline cu clădiri vechi chiar și de 500 de ani, ce te vor teleporta direct în Franța medievală. Vei remarca cu siguranță Maison Gorrevod, construită în secolul al XV-lea, dar și hotelul Marron de Meillonnas. În plus, vei găsi aici și câteva mici magazine locale din care să îți iei un suvenir tradițional. 

Demeure Hugon

La intersecția dintre străzile Gambetta și Victor-Basch vei găsi o clădire simbolică a orașului: Demeure Hugon.

Numită și drept Maison de Bois (casa din lemn), este recunoscută din 1940 drept monument istoric, fiind oglinda perfectă a arhitecturii medievale franceze. A fost construită în 1496, iar mare parte din fațada sa este bine conservată în starea originală. Trebuie neapărat să o surprinzi în câteva poze!

Royal Monastery of Brou

Mergi apoi spre Royal Monastery of Brou, una dintre cele mai populare și superbe mănăstiri din Franța, care acum câțiva ani a câștigat chiar titlul de monument favorit din țară. Bazele sale au fost puse în jurul anului 1500 de Margareta a Austriei, una dintre cele mai puternice femei din perioada renașterii, pentru a servi ca loc de odihnă a familiei regale. Acest lucru s-a și întâmplat, cavourile Margaretei, a soțului ei și a mamei sale fiind un monument grandios al mănăstirii, alături de alte elemente artistice unice. Poate fi vizitată zilnic între orele 09:00 – 12:00 și 14:00 – 17:00, intrarea costând 9.50€ (poți achiziționa biletul de pe site-ul oficial.

Musée municipal de Brou

Într-unul dintre corpurile mănăstirii se află și Musée municipal de Brou, ce prezintă o colecție bogată de picturi din secolele XV-XIX ale artiștilor francezi și flamanzi, sculpturi (în special sculptură religioasă veche), mozaic și mobilier. Interesant este și modul în care muzeul a luat naștere în 1854, ca urmare a donației colecției artistice a lui Thomas Riboud,  omul ce a salvat de la distrugere Mănăstirea Regală.

Apothicairerie de l’Hôtel-Dieu

Apothicairerie de l’Hôtel-Dieu este următorul loc pe care să îl bifezi, vechiul spital din Bourg-en-Bresse, datând din 1782. Remarcabilă este farmacia sa, ce poartă perfect amprenta istoriei, rămânând aproape neschimbată de peste 200 de ani, și ba chiar a funcționat până în 1963, fiind condusă de călugărițe. Vei pătrunde în arta farmaceutică prin 2 încăperi uimitoare: laboratorul în care leacurile erau preparate și o bibliotecă cu cărți rare, ambele pline de mobilier superb, vase și containere vintage și plante uscate, cu un miros îmbietor.  Biletul costă doar 2.5€, însă este deschis doar în zilele de sâmbătă, între orele 14:30 – 17:00. 

Musée de la Mécanographie

Încheie-ți ziua la Musée de la Mécanographie, un loc cât se poate de inedit. Muzeul spune povestea unei arte aproape dispărută astăzi: tipografia. Pătrunde în lumea mașinilor de scris, cu peste 300 de piese extrem de diverse, de la mașini de scris vechi de 300 de ani la modele retro, și chiar o mașină chinezească cu cele 3000 de semne ale limbii mandarină, ce expun povestea invențiilor și a inovațiilor. Biletul costă 5€, fiind deschis doar în zilele de miercuri, între 14:30 – 18:00.

Château de Fleyriat

Pornește dis de dimineață spre Château de Fleyriat, un castel care se află în comuna Viriat, la 5 km de oraș. Întregul domeniu este spectaculos, cu copaci luxurianți și alei pietruite, în mijlocul cărora stă maiestuosul castel construit în secolul al XVIII-lea, plin de comori istorice și artistice. Se află aici și un grajd, o seră și un conac al lucrătorilor, din care poți descoperi perfect atmosfera din viața de zi cu zi a aristocraților francezi.  

Église Notre-Dame

Întoarce-te în oraș și vizitează Église Notre-Dame, o catedrală impunătoare din anii 1500, construită integral din marmură albă, cu influențe renascentiste și gotice ce se împletesc perfect. Interiorul este plin de creații artistice uimitoare, de la vitralii și picturi, la sculpturi în lemn, inclusiv un bust negru al Fecioarei Maria, din secolul al XIII-lea. 

Porte des Jacobins

Porte des Jacobins se află în apropiere, la intersecția străzilor Jules Migonney și Rue de la République, și nu ar trebui ratat. Poarta este un monument istoric, făcând parte din fosta mănăstire a iacobinilor, din secolul al XV-lea. Arcada sa este ceea ce a mai rămas după incendiile din Revoluția Franceză, ținând față uimitor focului. 

Ferme de la Forêt

Iar pentru ceea ce a mai rămas din zi îți recomandăm să explorezi zonele rurale din împrejurimi, relaxându-te în natura pură. Pornește spre Ferme de la Forêt, o fermă autentică din micul sat Courtes, aflat la 35 km de Bourg-en-Bresse. Intră în viața satului secolului al XVI-lea și descoperă viața de zi cu zi pe care localnicii o duceau, explorând muzeul deschis în fermă. Descoperă construcțiile tradiționale, uneltele agricole și decorul rustic. Cu siguranță te vei întoarce în timp în jurul vetrei ce emană miros de lemn proaspăt, fiind acaparat de atmosfera liniștită.

Maison des pays de Bresse

În drumul de întoarcere spre oraș oprește-te și la Maison des pays de Bresse, un alt muzeu ce expune viața satului francez în cea mai autentică formă a sa, printr-o colecție de clădiri ce se întind pe 2 hectare. Vei călca într-o școală, o băcănie, mai multe hambare, și bineînțeles, case. Toate sunt pline cu mii de obiecte de epocă, costume și mașini agricole, prezentând evoluția satului tradițional, care cu siguranță te va acapara!

Pérouges

Aventureaza-te în continuare în explorarea frumoaselor zone din împrejurimi și pornește spre Pérouges, un mic sat medieval aflat la 40 km de Bourg-en-Bresse, clasificat printre cele mai frumoase sate ale Franței. Deși o așezare mică, aici sunt recunoscute peste 80 de monumente naționale, așa că fii sigur că ai ce să vezi! Plimbă-te pe străzile înguste pietruite, admirând clădirile rustice și priveliștea de pe deal, și nu rata turnul de veghe ce făcea cândva parte dintr-un castel medieval, sau bătrânul copac de lime, de peste 200 de ani. Nici nu îți vei da seama când trece timpul!

Grottes du Cerdon

Grottes du Cerdon este următoarea destinație, de data aceasta o comoară a naturii care te va lăsa fără cuvinte. Locul cuprinde mai multe peșteri superbe, pline de stalagmite și stalactite în care lumina se reflectă spectaculos. Însă, locul și-a câștigat popularitatea și datorită faptului că aici au locuit oameni preistorici acum peste 17.000 de ani, motiv pentru care aici s-a creat și un parc de distracții cu temă preistorică, perfect pentru cei mici. Vizita costă doar 7€. 

Château de la Teyssonnière

Întreaptă-te apoi spre Château de la Teyssonnière, un alt castel spectaculos al Franței. Istoria sa pornește din anul 1346, fiind construit pe locul unei cetăți primitive de lemn, însă de-a lungul timpului a fost reconstruit de mai multe ori. Pe lângă clădirea principală se remarcă și grădina botanică de o înconjoară, ce se întinde pe mai mult de 15 hectare, fiind inspirată de modelul englezesc. Este un paradis al naturii, în care vei avea plăcerea să te relaxezi între iazuri rustice, grădini tematice și statui expresive.  

Parc de Loisirs de Bouvent

Nu pleca din Bourg-en-Bresse înainte să petreci câteva clipe de relaxare și în Parc de Loisirs de Bouvent, cel mai mare parc din oraș, în mijlocul căruia se află un lac minunat. Vara aici există chiar și o plajă foarte distractivă, unde poți înota, poți practica diferite sporturi (golf, tenis sau volei) și, bineînțeles, te poți bronza!

Gastronomie & Restaurante

Ce mâncăm în Bourg-en-Bresse?

Pentru că Bourg-en-Bresse se află într-o regiune care de-a lungul istoriei a făcut parte din mai multe state medievale, inclusiv gastronomia face resimțite influențele sale diverse, neintrând în tiparul clasic francez. Elementul de bază aici este puiul Bresse Gauloise, pe care localnicii îl acompaniază întotdeauna cu un pahar de vin alb sec autohton. 

Restaurante

Câteva restaurante și localuri pe care le recomandăm sunt Brasserie Le Francais (una dintre cele mai populare alegeri, cu preparate tradiționale și atmosferă romantică),  iar pentru o experiență inedită Auberge Bressane, restaurant de fine dining, cu o stea Michelin (și prețuri puțin mai ridicate). 

Bourg-en-Bresse este un loc de care te vei îndrăgosti! Nu doar orașul este uimitor, ci întreaga regiune a sa, concurând rapid cu orașele mai populare ale Franței.

Locul este plin de istorie, artă și cultură, însă secretele sale sunt altele: influențele diverselor popoare care au trecut pe aici și atmosfera rurală foarte bine conservată.

Dacă ai nevoie de câteva zile de relaxare, dar nici nu vrei să te plictisești, acesta este răspunsul tău!