Coasta Bulgariei este o atracție turistică în curs de dezvoltare majoră, în special pentru români. Plajele nesfârșite cu nisip auriu sunt o alegere de top pentru cei care caută o vacanță de vară. Cu toate acestea, puțini turiști vizitează centrul Bulgariei, deși este o zonă frumoasă, istorică, ce are multe de oferit. Un oraș pe care recomand să îl vizitezi este Veliko Târnovo.

Deși orașul este destul de mic, farmecul lui te face să te îndrăgostești. Cu o mulțime de case stratificate de-a lungul dealurilor, Veliko seamănă puțin cu Positano.

Motive să vizitezi Veliko Târnovo

În primul rând, acest mic oraș bulgar este o opțiune minunată pentru o excursie relaxantă de week-end. Chiar dacă în timpul verii este destul de aglomerat, poate fi vizitat cu plăcere tot timpul anului. De obicei, majoritatea turiștilor provin din țările învecinate, precum România și Serbia.

Orașul este construit pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezitsa și Sveta Gora și datorită arhitecturii unice, oferă vederi spectaculoase. Totodată, orașul vechi Veliko, este traversat de râul Yantra. Străduțele înguste, magazinele locale de artizanat și farmecul medieval sunt doar câteva dintre aspectele care fac din Veliko Târnovo una dintre cele mai frumoase ”bijuterii” ascunse ale Europei.

Un alt motiv pentru a vizita acest oraș este accesibilitatea. Începând de la cazare, mâncare și suveniruri, costurile sunt mai mici decât oricare altă destinație europeană.

Cum ajungi în Veliko Târnovo

Veliko se află la o distanță de 110 km de granița cu România și la aproximativ 180 km de București. Ca să ajungi în Veliko, cea mai ușoară și rapidă variantă este cu mașina. Drumurile din Bulgaria sunt relativ bun și destul de accesibile. Singurul lucru la care trebuie să fi atent este să cumperi o vignetă și să plătești taxa de pod (Giurgiu-Ruse).

Unde te poți caza

Bulgaria, respectiv Veliko Târnovo este o destinație accesibilă la preț, în ceea ce privesc tarifele pe noapte la cazări. Mai jos ai câteva recomandări:

Ce poți face în Veliko Târnovo

Tur gratuit pe jos

Este cel mai bun lucru pe care îl poți face în Veliko.

De ce?...Astfel, vei putea admira frumusețea orașului și vei vedea unele dintre atracțiile principale doar în treacăt.

Turul de mers pe jos durează aproximativ 3 ore și ai ocazia să înveți informații interesante despre istoria și misterele Bulgariei.

*Turul începe în fiecare zi la ora 11, în fața Biroului de Turism Veliko Târnovo.

Poze panoramice la Sky Walk

În anul 2014, un grup de studenți la arhitectură au avut de realizat un proiect și au ales locația - Veliko Târnovo.

În maxim două săptămâni, au reușit să construiască un mic traseu ”către cer” care oferă vederi panoramice impresionante asupra orașului de pe stâncă, asupra râului, dealurilor din jur, a monumentelor și multe altele.

Intrarea arată asemenea unui cub din lemn și este ușor de găsit, cum privești din strada principală a orașului vechi.

Orașul vechi Veliko Târnovo

Pentru turiști, există două străzi care merită vizitate.

Una dintre ele este strada Georgi S. Rakovski. Această stradă îngustă este mărginită de case vechi și este, de asemenea, una dintre arterele principale ale pieței Samovodska Charshia. În zona pieței vei găsi mulți meșteșugari locali ai orașului. Casele datează din a doua jumătate a secolului XIX, mai exact din perioada renașterii naționale.

O altă caracteristică a străzii este Hanul Handji Nikoli, considerat ultimul han din vremea otomanilor, încă funcțional în Bulgaria. Hanul datează din anul 1858 și astăzi funcționează ca restaurant, muzeu și galerie de artă pentru pasionați. Considerat un local cu prețuri peste standardele locale, decorul este frumos și mâncarea este foarte gustoasă.

Cealaltă stradă importantă, strada General Gurko, este cea mai joasă stradă care se întinde de-a lungul râului și se continuă până spre partea mai nouă a orașului. Cei mai mulți turiști caută această stradă, nu doar pentru a admira frumoasele case otomane, ci pentru bărbatul după care a fost pus numele străzii.

Mareșalul Iosif Gurko, împreună cu forțele ruse pe care le conducea, au reușit să elibereze orașul Veliko de sub dominația otomană în iulie 1877. Astfel, poporul bulgar și-a câștigat independența în anul 1878.

În memoria acestuia, strada îi poartă astăzi numele, fiind strada pe care a trecut-o călare, declarând eliberarea orașului Veliko Târnovo.

Podul Stambolov

De pe faimosul pod Stambolov ai una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului. Este, de asemenea, locul preferat al localnicilor pentru plimbări. Podul face legătura dintre oraș și zona Universității din Veliko Târnovo. Totodată, această zonă este adesea plină de elevi și studenți care învață acolo.

Podul poartă numele celebrului politician și scriitor bulgar Ștefan Stambolov.

Monumentul Dinastiei Asen

În ciuda faptul că și-a pierdut rolul de capitală a națiunii, Veliko a rămas un simbol al națiunii bulgare. Unul dintre embleme, este imensul Monument al Dinastiei Asen. Dinastia Asen a fost familia conducătoare a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. La împlinirea a 800 de ani de la ascensiunea dinastiei Asen, guvernul bulgar a decis să comande un monument pentru a omagia această ocazie, iar monumentul a fost finalizat în 1987.

Impunătorul monument, se află pe cotul verde al râului, vis-a-vis de oraș. Monumentul prezintă patru dintre țarii imperiului, Asen, Petar, Kaloyan și Ivan Asen al II-lea, călare, iar în mijloc lor este o sabie uriașă.

O informație interesantă, este că statuile călare indică modul în care personalitățile istorice au murit, după numărul picioarelor pe care stă calul, adică dacă se sprijină doar pe cele din spate, atunci persoana a murit în luptă; dacă stă pe toate patru, persoana a murit din cauze naturale.

Cetatea Tsarevets

De-a lungul râului Yantra, se află rămășițele cetății medievale Tsarevets.

Tsarevets a fost cândva fortăreața în care a fost situat palatul regal în vremea celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Astăzi, se pot observa doar zidurile cetății, poarta principală, drumul pietruit care duce până la ea și câteva ruine. În ciuda aspectului, fortăreața este impresionantă și merită vizitată.

Explorarea Cetății oferă imagini istorice despre cum arăta în perioada sa de glorie. Cetatea datează din secolul XII, în ciuda faptului că dealul, pe care este poziționată cetatea, fusese așezat de secole.

Dacă privești în ansamblu poziționarea cetății, vei observa că este pusă strategic, toate laturile dealului fiind protejate de râul Yantra. Astfel, otomanii au avut nevoie de luni de zile de război pentru a asedia și captura întreaga fortificație. În anul 1393, au reușit acest lucru, au ars-o și au lăsat-o în ruină timp de secole.

Turnul lui Baldwin

Un alt loc interesant se află în partea îndepărtată a cetății. Acest turn este locul unde Baldwin I, de origine flamandă, împăratul latin al Constantinopolului, a fost închis de țarul Kaloyan. Poveștile despre moartea acestuia sunt nenumărate și gravitează în jurul soției lui Kaloyan. Oricum, Baldwin a murit prizonier în turnul care îi poartă numele astăzi.

Mini-Bulgaria Park

Chiar la poalele Turnului Baldwin, există un reper relativ nou pentru Veliko Târnovo, anume Parcul ”Mini Bulgaria”. Întins pe o suprafață de 12,5 acri, Parcul ”adăpostește” modelele celor mai faimoase atracții din Bulgaria, inclusiv Catedrala Sf. Alexandru Nevski și Teatrul Național Ivan Vazov din Sofia, Teatrul Antic din Povdiv, Mânăstirea Rila și multe altele.

Parcul Miniaturilor din Veliko este o destinație populară care atrage atât turiștii bulgari, cât și vizitatori din întreaga lume. Aici poți experimenta și învăța despre întreaga istorie și cultură a Bulgariei într-o singură plimbare!

Catedrala Patriarhală Înălțarea Domnului

În aceeași locație, unde este situată cetatea, se poate vizita și biserica, care se află exact pe vârful dealului, unde a stat cândva clădirea palatului. Față de alte biserici, aceasta este una atipică.

Catedrala Patriarhală se numea Catedrala Ortodoxă Răsăriteană a palatului regal în vremea celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. A rămas ruină împreună cu restul cetății după invazia otomană. Când cetatea a început să fie refăcută în secolul XX, s-a decis ca biserica să fie reconstruită pentru a onora 1300 de la întemeierea Primului Imperiu Bulgar.

Cu toate acestea, au existat unele dileme. Catedralele sunt în general decorate în interior cu picturi murale și iconografie care ilustrează figuri și evenimente religioase. La acea vreme, Bulgaria era un stat comunist, în care religia nu era permisă.

Soluția a fost ca biserica să fie decorată cu picturi murale contemporane, care înfățișează figuri din istoria și folclorul bulgar.

Finalizată în anul 1985, rezultatul final au fost aceste picturi uriașe impresionante, aproape sumbre, care alcătuiesc interiorul bisericii. Cei care intră în catedrală, fără să știe istoria acesteia, vor avea un mic șoc vizual.

*Aici găsești câteva activități organizate, pachete pentru excursii și multe alte tururi ghidate

Unde să mănânci

Pentru o experiență completă, îți recomand Restaurantul EGO, unde mâncarea este delicioasă și poți admira priveliștile panoramice ale orașului și ale dealurilor din jur.

Combinația dintre mâncăruri delicioase și panoramă, cuprinde esența unei mese perfecte în centrul orașului Veliko Târnovo, oferind o experiență de neuitat pentru vizitatori.

Acest oraș pitoresc, Veliko Târnovo, fosta capitală a Bulgariei, adăpostește multă istorie în spatele frumuseții sale.

Este un oraș minunat în care poți să explorezi și să îți petreci timpul. Este o locație grozavă pentru o excursie de o zi și un punct de plecare excelent dacă tranzitezi teritoriul bulgar. Adaugă parcurile, cetatea și monumentele vechi și ai rețeta perfectă pentru un weekend uimitor!