Într-o lume plină de destinații impresionante și inedite, adaugă pe lista ta – ROMA - ”Orașul etern”.

Roma este o emblemă a istoriei, culturii și frumuseții din întreaga lume. Este una dintre destinațiile de neratat pentru toți turiștii care aleg să viziteze Italia. Pentru o primă călătorie în Italia, Roma poate fi alegerea ideală pentru un weekend în doi sau un city-break cu prietenii.

Roma este una dintre destinațiile pe care le poți planifica în orice moment al anului.

Dacă ai în plan să mergi la Roma în sezonul estival, vremea poate fi destul de toridă, exploratul prin căldură te va extenua și mulțimea de turiști te va împiedica să te bucuri de principalele atracții.

Roma în luna iunie, înseamnă vreme bună, călduroasă, oportunități excelente de vizitare a obiectivelor turistice și localuri frumos amenajate cu terase exterioare.

În ultimii ani, Italia, mai exact Roma, a trecut prin niște valuri de căldură neobișnuite și intense spre sfârșitul lunii iunie.

Cum ajungi în Roma

Cu avionul, simplu și ieftin. Companiile aeriene low-cost, respectiv WizzAir și Ryanair pun la dispoziție o mulțime de oferte pentru destinația Roma.

*aici găsești planificarea zborurilor și prețul biletelor pentru Roma

Există două aeroporturi în Roma: Ciampino și Fiumicino. Ambele sunt dispuse la o distanță relativ egală față de centru.

!!!WizzAir aterizează pe Aeroportul Fiumicino; Ryanair aterizează pe Aeroportul Ciampino.

 Noi am zburat cu cei de la WizzAir și numele oficial al Aeroportului Fiumicino este Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci.

Cum ajungi în centrul orașului

De la aeroport până în centrul orașului este o distanță de aproximativ 32 km.

Din aeroport, ai posibilitatea să iei direct trenul (Leonardo Express), operat de TrenItalia. În aproximativ 30 de minute vei ajunge la Gara centrală Termini.

Cu ce te deplasezi prin oraș

Dacă ești într-o formă bună, vremea îți permite și ești dornic să explorezi orașul, îți recomand să o iei la pas!

Cazare

Cea mai frumoasă parte a Romei este centrul său istoric și nu există un loc mai bun pentru a sta în Roma, decât la un hotel sau într-un apartament tip Airbnb chiar în inima orașului.

Aici ai o variantă excelentă, un apartament curat, amenajat cu gust, camerele sunt drăguțe, iar locația cazării este într-un cartier frumos și liniștit.

Atracții turistice Roma - Ce să vizitezi

Colosseum

Este cu siguranță locul 1 pe care orice turist care vine la Roma, își dorește să îl viziteze. Acesta se află acolo din anul 80 d.Hr., semn al Romei Imperiale, mai precis se numără printre Noile 7 Minuni ale Lumii care vorbesc despre istoria omenirii.

A fost un ”teatru” enorm, sens în care, acesta putea găzdui oficial un spectacol cu 50.000 de gladiatori.

Numele original al Colosseumului sau numele adevărat nu este ”Colosseum”. Denumit ”Amfiteatrul Flavian”, construit de Vespasian și Titus, doi împărați care reprezentau dinastia Flavian de-a lungul istoriei Imperiului Roman, astăzi reprezintă o atracție turistică care merită vizitată și cel mai bine este să îți rezervi din timp un tur ghidat pentru a înțelege impresionanta istorie a acestui loc.

Columna lui Traian

Coloana lui Traian datează din epoca romană, respectiv anul 113 d.Hr. și ”vorbește” despre istoria cuceririi lui Traian în Dacia. Coloana este alcătuită din 18 blocuri de piatră dispuse unul peste altul, este goală la interior și are aproximativ 30 de metri înălțime.

O caracteristică unică și specială, nu este dimensiunea sau originea, ci faptul că întreaga columnă este în întregime decorată cu sculpturi care spun povestea campaniei militare și gloria împăratului Traian.

Această poveste sculptată în piatră este motivul pentru care coloana este denumită ”primul film din istorie”.

Fontana di Trevi

Este unul dintre cele mai populare repere ale Romei – și cel mai aglomerat monument.

Poate doar seara târziu sau dimineața devreme vei avea ocazia să prinzi acest loc mai aerisit, fără o mulțime de turiști. Altfel, este extrem de aglomerat aproape în orice moment al zilei, ceea ce poate dovedi faptul că arta adevărată este atrăgătoare indiferent de oră.

Această capodoperă se află în cartierul Trevi.

Unul dintre activitățile pe care le veți observa când vizitezi Fontana di Trevi este că toată lumea aruncă câte monedă în fântână. Conform mitului și poveștilor fără sfârșit, dacă vei arunca o singură monedă, te vei întoarce cândva la Roma. Dacă arunci două monede, vei găsi romantism în Roma. Dacă te ia valul și arunci chiar și trei monede, legenda spune că te vei căsători acolo.

Cu toate că poate părea amuzant, oamenii aruncă destul de multe monede în fântână în fiecare zi – unele estimări făcute spun că se strâng aproximativ 3600 de dolari/zi, mai exact 1,5 milioane de dolari pe an.

Panteonul din Roma

Situat în inima orașului, o clădire uriașă care supraviețuiește încă din epoca imperială, Panteonul s-a născut ca un templu dedicat tuturor zeilor și zeităților romane (Pan=toți; Theon=Dumnezeu), însă în secolul al VII-lea s-a transformat în bazilică creștină și astăzi funcționează ca o biserică.

Panteonul reprezintă  unul dintre cele mai bine conservate monumente ale Antichității din Romași special îl are cupola impresionantă care deține recordul pentru cea mai mare cupolă nesusținută din lume.

Probabil cea mai distinctivă trăsătură a Panteonului este gaura din acoperișul său, așa-numita ”oculus”. Totodată, gaura, prin proiectare, este și singura sursă de lumină din interiorul Panteonului.

Tot aici, este înmormântată Regina Margherita di Savoia. Ceva sună cunoscut? Poate…

Mormântul în sine poate nu prezintă interes, însă contribuția reginei în bucătăria italiană ar putea fi!

Istoria ne spune că Pizza Margherita originală și-a luat numele de la această regină pentru care a fost gătită prima dată. Culoarea roșie, albă și verde a sosului de roșii, mozzarella și busuioc sunt aceleași cu steagul italian – o pizza patriotică pentru regina Italiei!

*Tururi ghidate la Panteon: Tur autoghidat cu audio-ghid; Tur cu ghid la Panteon și Santa Maria Sopra Minerva

Piața Navona

De aproape 400 de ani, Piața Navona este cunoscută ca una dintre cele mai elegante piețe renascentiste, o bijuterie artistică situată în centrul istoric al Romei. Uneori este numită Piața Fântânilor și chiar simbolul Romei.

Piața este un dreptunghi lung flancat de palate superbe, statui și fântâni proiectate de cele mai mari genii din domeniul artei. Piața este complet pietonală, întotdeauna plină de turiști, artiști și vânzători stradali.

Fântâna celor 4 fluvii

Piazza Navona găzduiește probabil cel mai frumos trio de fântâni din lume.

Una dintre ele este Fontana dei Quattro Fiumi. Aceasta a fost proiectată în anul 1651 de celebrul Gian Lorenzo Bernini, cel mai mare sculptor al barocului. În interiorul fântânii, vei observa 4 statui musculoase în stil Michelangelo, reprezentând zeii. Acestea reprezintă cele 4 mari râuri ale lumii: Dunărea, Gange, Rio del Plato și Nilul.

Campo de`Fiori

Piața de flori este cea mai veche piață funcțională din oraș. Numele își are proveniența din vremea când pelerinii treceau prin Roma. Campo dei Fiori se afla în drumul lor, iar aceștia obișnuiau să cumpere flori pentru a-și arăta respectul față de biserică. În ziua de azi, este o piața locală importantă, iar noaptea se transformă într-un adevărat restaurant în aer liber.

Basilica di Santa Maria in Trastevere

Biserica de tip ortodox este o biserică superbă, adăpostește mai multe piese de artă pentru care merită să-ți faci timp să le admiri. Dacă ai ocazia sau se întâmplă să te pierzi  în această parte a orașului, cu siguranță ar trebui să te gândești să o vizitezi.

Biserica considerată ca fiind primul loc din Roma unde a fost oficiată în mod deschis slujba liturghiei.

Conform unei legende, în anul 38 î.Hr., un jet puternic de ulei a izbucnit din pământ chiar pe acest loc. Acest lucru a fost considerat un semn al vestirii nașterii lui Iisus.

Astăzi, Basilica din Santa Maria este o minune arhirecturală care uimește vizitatorii din fiecare colț al lumii.

Lido di Ostia

Dacă te afli în Roma pe timpul verii, planifică-ți o după-amiază la mare.

Da! Roma este aproape de mare. Poate fi o oportunitate fantastică de a combina vizitarea orașului cu o scurtă ieșire la malul mării!

Cel mai bun mod de a ajunge la plaja Ostia este cu trenul, pe ruta Roma-Lido. Călătoria durează 30 de minute și biletele le poți achiziționate chiar din gara Termini de la automatele de bilete.

Vatican

Vaticanul este cea mai mica țară din lume și sediul Bisericii Romano-Catolice.

Este un oraș-stat independent care este înconjurat din toate părțile de Roma. Deci, este în esență o țară în interiorul altei țări. Totodată, în fiecare an, mii de turiști se îngrămădesc să exploreze micuța țară, să admire arta, arhitectura și istoria Vaticanului.

Cele mai cunosute și vizitate  locații ale Vaticanului sunt Bazilica și Piața Sfântul Petru. Este locul unde îl puteți vedea pe Papa adresându-se mulțimii de oamenii în timpul slujbelor.

Intrarea în Piață și în Bazilică este gratuită. Însă, pentru a vizita Muzeele Vaticanului, Capela Sixtină și pentru a urca în Domul Sf. Petru, este nevoie de bilet.

Sfatul este să îți achiziționezi biletele în avans online, iar aici ai câteva tururi drăguțe și bine organizate.

*ca să poți avea acces fără probleme este recomandat să urmezi un cod vestimentar adecvat (îmbrăcăminte care să îți acopere umerii și picioarele)

Un alt obiectiv turistic sunt Grădinile Vaticanului. Sunt unele dintre cele mai frumoase și exclusiviste grădini din Roma. Pentru a vizita Grădinile, aici găsești cele mai bune variante pentru tururile ghidate.

Ce să mânânci în Roma

Oriunde vei mânca în Roma este totul este foarte bun. Aici găsești cele mai bune paste, tipuri de pizza, gelato și multe alte deserturi tipic italiene. Aici ai un top al celor mai recomandate locații.

Roma este diferită de orice alt oraș pe care îl poți vizita în Italia. Roma reprezintă un amestec uimitor de atracții antice cuprinse de societatea modernă.

Pătrunde în inima Romei cu o atitudine potrivită și vei descoperi un oraș incredibil, plin de viată și cultura de care te poți îndrăgosti imediat. Pentru unii, Roma poate părea un haos și rămân adesea dezamăgiți.

Ținând cont de faptul că Roma este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, o planificare adecvată va face vizita mult mai plăcută.

Roma sau orașul istoriei vizibile, în care trecutul unei emisfere întregi își face simțită prezența și astăzi, este o destinație plină de mistere și în ciuda faptului că Italia s-a schimbat, Roma este Roma!

”Amintește-ți că Roma iubește arta și o-ncurajează din toată inima!” – Caesar și Cleopatra