Ai mai văzut poze care îți furau ochii cu aceste sate colorate aninate de coasta Ligurică, parte din patrimoniul UNESCO. Poate nu știai exact cum se numesc sau unde sunt localizate. Astăzi îți voi prezenta cele cinci sate de care eu m-am îndrăgostit și de care sunt sigură că te vei îndrăgosti și tu: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore.

Cum ajungi în Cinque Terre

Cinque Terre sunt localizate în nord-vestul Italiei, în vestul regiunii La Spezia. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cel din Genova aflat la 100 km distanță si cel din Pisa la 120 km. Mulțumită companiilor low- cost, găsim zboruri începând cu 25 de euro/ sens/ persoană, durata zborului fiind de 2 ore și 15 minute. De aceea, este o idee genială pentru un city break prelungit. Îți poți rezerva biletele de avion aici.

Indiferent dacă aterizați în Genova sau în Pisa, transferul spre gară este chiar în afara terminalului. Eu am ajuns la Cinque Terre din Pisa, așa că voi oferi indicațiile conform experienței mele.

În Pisa, cum ieși din aeroport de la Sosiri, mergi două minute pe jos în partea stângă, fără a traversa parcarea și vei găsi un tren special pentru gara Pisa Centrale, fiind singurul tren localizat în aeroport, deci nu ai cum să te încurci. Ajuns în gara centrală din Pisa, după aproximativ șapte minute de călătorie cu trenul de transfer, vei găsi automate de bilete de unde îți poți achiziționa biletul de tren cash sau cu cardul.

Cea mai bună idee este să iei trenul Pisa-La Spezia, prețul unui bilet fiind de 9 euro/persoană. La Spezia este cel mai mare oraș din apropierea Cinque Terre, distanța dintre La Spezia și primul sat magic fiind de mai puțin de 15 kilometri sau 8 minute cu trenul regional. Vei găsi 8 trenuri directe Pisa-La Spezia pe zi, primul fiind la 8:50 și ultimul la 22:43, durata călătoriei fiind de aproximativ 50 de minute. Îți poți rezerva biletul de tren aici.

Vei găsi și trenuri Intercity spre Cinque Terre. Trenurile Intercity opresc doar în Riomaggiore si Monterosso. Trenurile regionale care pleacă din gara La Spezia opresc în toate cele 5 tărâmuri de basm.

Care este perioada ideală pentru a vizita Cinque Terre

Cât mai curând. Exista un proiect de lege italian pe rol care considera interzicerea accesului turiștilor în Cinque Terre datorită faptului că acestea se erodează mult mai repede, având un flux de turiști imens în sezon. Deci, ar putea fi o chestiune de timp până când Cinque Terre nu va mai putea fi vizitat de către turiști.

Iarna, în aer temperatura înregistrează o medie de 12 °C  iar vara ajunge și la peste 30 °C. Primăvara si vara satele sunt o splendoare! Aerul cald, briza mării și flori care mai de care mai spectaculoase, o nebunie de culoare!

De asemenea, în sezon, poți ajunge și cu vaporașe către Cinque Terre. Acestea pleacă din orașele La Spezia, Lerici, Porto Venere si Portofino având capăt de linie la Monterosso. Un bilet valabil o zi  cu vaporașul costă  pentru un adult 35 euro. Copiii cu vârste intre 6-11 ani plătesc 20 euro.  Pentru informații privind programul de circulație al vaporașelor, aici. Acest aspect este un plus dacă alegi să mergi în sezon - priveliștea de pe vaporaș a coastei este fabuloasă și ai putea să te bucuri de plajă.

Podgorii de pe versanții Rezervației Cinque Terre, Italia

Cu toate acestea, vara este extrem de aglomerat. De aceea, e bine să îți rezervi cazarea din timp dacă alegi să mergi în sezon. Vara vei întâmpina cozi peste tot, care o să îți taie tot cheful. În Monterosso, singurul loc unde este plajă cu nisip dintre cele cinci tărâmuri magice, nu ai loc să îți pui prosopul vara.

Indiferent de sezonul în care alegi să mergi, cele cinci sate sunt superbe. Iarna temperatura este mult mai blândă decât la noi și vei putea vedea satele învăluite într-o ceață fabuloasă. Primăvara, mii de culori vor împodobi satele, bougainvillea îmbrăcând vechile ziduri. Vara, vei admira vesele vaporetto împodobind marea. Toamna, vei gusta din nostalgia mării care își cheamă înapoi turiștii.

Să închiriez o mașină...să nu închiriez

Așa cum spuneam mai sus, varianta cea mai facilă și ieftină de a ajunge în faimosul Cinque Terre este cu trenul.  Cu cardul Cinque Terre Treno poți călători  fără limită între La Spezia-Cinque Terre-Levanto - valabil doar pe trenurile regionale, clasa a 2-a. Așa cum voi descrie beneficiile acestui card puțin mai jos, el include taxa de intrare pe traseele din Parcul National Cinque Terre si la rețeaua wi-fi a orașelor. Cardurile sunt valabile 1, 2 sau 3 zile.

Prețul închirierii unei mașini în această zonă a Italiei ajunge la 100 de euro/zi/ în sezon, urmând să plătești autostrada care te poate costa încă o dată cât biletul de tren. De asemenea, merită ținut cont de faptul că parcarea mașinii este o problemă și costă destul de mult. Mașina devine inutilă odată ce ați ajuns în Cinque Terre, străzile fiind foarte inguste. În Riomaggiore și Manarola funcționează niște parcări micuțe, care asigură și transfer pentru turiști si bagajele lor. Parcări mai mari găsiți în Levanto și Monterosso.

Bunătăți de neratat

Dacă ești iubitor al fructelor de mare, aici e locul tău! Bărcuțele colorate aduc fructe de mare proaspete în fiecare dimineață. Peștele zonei este anșoa care este preparat la cuptor sau în tigaie neapărat cu lămâie și ulei de măsline.

 • Uleiul de masline caracteristic zonei Liguria are culoarea verde cu aromă intensă de fructe, ușor picant.
 • Vinul din această zonă este foarte parfumat. La categoria vinuri, cel mai renumit este vinul alb numit D.O.C. Cinque Terre si Sciacchetrà.
 • Focaccia preparată aici se numeste fugassa, iar originile sale se pierd in timpuri antice.
 • Farinata este o rețetă inventată de trupele romane care îi ocupaseră pe genovezi și constă dintr-un amestec de apă cu făină de năut. Astăzi preparatul este la mare căutare fiind foarte gustos.

Riomaggiore

Riomaggiore este primul dintre cele cinci tărâmuri minunate, dacă vii cu trenul din direcția La Spezia. El apare în documente începând cu anul 1251 când locuitorii săi au jurat credință Republicii Genova.

Riomaggiore este considerat a fi cel mai liniștit orășel dintre cele cinci. O mulțime de case foarte colorate construite în stil ligurian sunt așezate în jurul unui port săpat în mod natural intre stânci.

Top atracții Riomaggiore

 • Castello di Riomaggiore
 • Biserica San Giovanni Battista Riomaggiore
 • Santuario di Nostra Signora di Montenero
 • Via Colombo

Manarola

Manarola este o bijuterie arhitectonică cu case-turnuri specifice stilului genovez. Fondat in secolul XII, numele său derivă de la “magna roea”, o roată de moară foarte mare care aparținea orașului.

Biserica San Lorenzo este mândria orașului, aceasta fiind construită chiar de locuitorii din Manarola în anul 1338.

Manarola are un mic port cu o rampă pentru bărci, case multicolore și o mulțime de pizzerii și restaurante. De aici porneste via dell`Amore, un traseu celebru pe care îl parcurgi în 20 de minute până în Riomaggiore.

Corniglia

Corniglia este tărâmul magic care nu se întinde până la mare deoarece este situat peste un promontoriu pietros la 100 m deasupra nivelului mării.

Casele sale sunt joase și late, făcând concurs de frumos și culoare. Cea mai importantă clădire este Biserica San Pietro în stil gotic-genovez de la 1350.  Pe fațada sa este reprezentat un cerb, emblema orașului. Inima orașului este micuța piață principală din Corniglia. De la Oratoro dei Disciplinati privelistea peste mare este splendidă.

Vernazza

Vernazza este localitatea cea mai pitorească dintre cele “cinci pământuri”, cum s-ar traduce numele lor, fiind cel mai fotografiat orașel. Sunt destul de puține hoteluri aici, dar se găsesc multe B&B. Bed and breakfast este destul de răspândit în această zonă, proprietarii oferind o cameră și mic dejun turiștilor.

Atestată documentar din 1080, Vernazza a avut un nivel economic și social ridicat in Evul mediu. Acest lucru a permis dezvoltarea armonioasă a orașului, fapt rămas ca mărturie prin arhitectura acestuia.

Există și un castrum dintr-o serie de fortificații medievale rămase din secolul al XI-lea, un castel și un turn. Casele sunt construite pe o singură stradă centrală care este perpendiculară, accesibilă prin numeroase trepte- numite în italiană arpaie. Biserica Santa Margherita di Antiochia este o biserică în stil romanic-genovez din secolul XIII și reprezintă una dintre valorile sentimentale a acestui superb oraș pescăresc.

Monterosso

Orășelul Monterosso este cel mai mare dintre cele cinci prezentate și este atestat documentar din anul 1056. Cea mai veche parte a orașului se numește Fegina, unde Monterosso își protejează monumentele de seamă.

Top atracții Monterosso

 • Biserica San Giovanni Battista
 • Palatul medieval Podesta
 • Castelul dei Fieschi
 • Mănăstirea San Francesco de pe dealul Cappuccini

Monterosso are cele mai multe facilități turistice, de la hoteluri pentru toate buzunarele la diversitate de restaurante și magazine. Dintre toate cele cinci tărâmuri de basm, el este singurul care are o plajă cu nisip unde poțo să te întinzi pe un șezlong și să stai la umbră. Dacă ești pasionat de speologie, Monterosso este locul ideal de unde poți porni cu o barcă în explorarea peșterilor din apropiere.

TOP cazări în Monterosso

TOP activități în Monterosso

Pornește într-o aventură de neuitat, rezervându-ți un tur cu e-bike, o modalitate inedită de a explora fără efort fermecătoarea regiune Cinque Terre! Întregul tur se desfășoară în afara aglomerației de turiști!

Startul la mișcare și voie bună se dă din orașul pitoresc Monterosso, la doar 5 minute de gară, călătoria desfășurându-se într-un peisaj de o frumusețe uluitoare și bogăție culturală. Zumzetul blând al bicicletelor electronice te va propulsa în urcare prin inima parcului național, unde fiecare viraj dezvăluie view points impresionante. Aici, în mijlocul peisajului terasat tradițional împodobit cu vii și măslini, avem ocazia să admirăm peisajul emblematic al regiunii.

Explorarea te va conduce până la ușa unui străvechi sanctuar sacru, Soviore, cuibărit în îmbrățișarea naturii neatinse. Aici, istoria prinde viață, prezentând minunății arhitecturale, priveliști panoramice de pe malul mării și din parcul național, un izvor răcoritor cu apă cristalină și o cafenea fermecătoare așteptându-te să savurezi aromele locale.

Experiența Carnassa Kayak în Cinque Terre începe de la Stella Marina Beach Bar în Monterosso al Mare. Plecarea din unitate oferă numeroase facilități suplimentare: veți avea posibilitatea de a folosi gratuit garderoba, dușul, cabina ghidului pentru a vă lăsa micile obiecte personale și, contra cost, serviciul de bar și umbrelele/scaunele de plajă.

Vei ocoli îndeaproape satul Monterosso al Mare pentru a descoperi ambele părți ale satului Monterosso, aflând curiozități, anecdote și admirând culori de neuitat la bordul caiacului. Va exista și o oprire pentru snorkeling, unde vei face cunoștință cu fascinanta lume marină.

Localuri deosebite din Monterosso

 • Bar "Il Gigante"
 • Torre Aurora
 • Bar Lo Spuntino

Poteca albastră și Via dell`Amore

Poteca albastră, adică sentiero azzuro leagă cele cinci orașele printr-un traseu ușor de parcurs de către oricine și puteți să vă bucurați si de o panoramă splendidă. Traseul durează în jur de 5 ore fiind vorba de 12 km.

O altă potecă faimoasă este Via dell`Amore care leagă Riomaggiore de Manarola. Legenda spune că pe vremuri locuitorii acestor sate trăiau izolați și iși găseau perchea în același sat. Construirea acestui drum intre cele două sate a facut posibil ca tinerii să se întâlnească. Primul nume al acestei rute a fost “Strada Nouva”, dar un ziarist a venit cu o idee mai sugestivă, de atunci numindu-se Via dell`Amore.

Cinque Terre Card

Pentru a putea avea acces la drumețiile de mai sus, e nevoie să cumperi unul dintre cele două carduri de mai jos :

Cinque Terre Trekking Card include transportul cu autobuzele care circulă între Cinque Terre, accesul pe potecile de trekking și wi-fi gratuit:

 • 1 zi pentru 1 adult, 7.5 euro   
 • 2 zile pentru 1 adult, 14.5 euro 
 • 1 zi familie, 19.6 euro 
 • 1 zi pensionari, 6 euro

Cinque Terre Treno MS Card cuprinde atracțiile din cardul Cinque Terre trekking cât și transportul nelimitat cu trenul în direcția Levanto-Cinque Terre-La-Spezia.

 • 1 zi - 18.2 euro
 • 2 zile - 33 euro
 • 3 zile- 47 euro.