Despre Singapore

Singapore sau oficial numit Republica Singapore, este atât o insulă cât și un oraș în sudul Asiei, care a devenit o emblemă financiară și o mândrie pentru întregul continent.

Orașul se întinde pe doar 734.3 km2 însă complexitatea acestuia a făcut furori în întreaga lume.

Nu te aștepta să planifici o vacanță de 2 săptămâni aici, în 4 zile îl poți parcurge și poți vizita toate locurile turistice. Magia orașului stă însă în detaliile pe care le poți cunoaște despre el și pe care le poți vedea doar plimbându-te.

Singapore și-a câștigat independența în 1965 și din acel moment nu a lăsat garda jos în ceea ce privește dezvoltarea și ascensiunea economică.

A fost desemnat cel mai verde oraș din lume și își păstrează acest statut și acum.

Vei rămâne uimit cât de multe clădiri vei vedea cu balcoanele sau acoperișurile pline de vegetație și diferite plante. Asta se datorează faptului că din anul 2008 este obligatoriu ca toate clădirile construite să includă vegetație, pentru a menține un mediu ecologic și pentru a reduce emisiile de CO. Orașul este plin de parcuri, spații verzi și au fost construite și numeroase rezervoare de apă pentru propria siguranță dar și pentru scopul de a se extinde pe viitor.

Adesea este denumit și cel mai sigur oraș din lume, deoarece calitatea vieții și siguranța locuitorilor este una superioară comparativ cu alte orașe. Chiar dacă costul vieții este unul ridicat, rezidenții sunt protejați de stat și își pot cumpăra locuințe cu ușurință, costul unei locuințe reprezentând 20-25% din veniturile lor.

Locuințele pot fi și închiriate pe termen de 90 de ani, pentru a oferi siguranță pentru mai multe generații, sau pot fi schimbate cu unele mai mici, în cazul în care persoanele mai în vârstă preferă să primească bani și să se mute în locuințe mai mici. Oricare ar fi situația, statul oferă suport în toate demersurile pentru locuitori. În momentul de față 90% din rezidenții din Singapore sunt proprietari de locuințe.

Un alt aspect referitor la siguranța pe care o oferă este faptul că are cea mai mică rată în ceea ce privește corupția, regulile fiind foarte stricte și respectate de toată lumea. Oferă un sistem medical și un sistem de învățământ de excepție. Un alt capitol unde excelează este infrastructura acestuia, având conexiuni din-și-către toate punctele ale orașului. Vei observa și tu, în cazul în care decizi să îl vizitezi, că poți ajunge oriunde având doar o cartelă de metro.

Pe lângă cele enumerate mai sus, are și cel mai ridicat GDP din lume și este cel mai important centru de transport maritim și aviatic din lume.
Moneda oficială : Dolarul din Singapore

Primii pași în Singapore

De obicei încep acest capitol cu primele lucruri importante de făcut în aeroport, pentru a fii echipat și pregătit de explorare...ei bine, în Singapore situația este diferită, deoarece aeroportul în sine este unul din locurile de vizitat aici!

Cred că este cel mai frumos aeroport din lume și cel mai distractiv. Este alegerea ta dacă dorești să îl explorezi la sosire sau la plecare, dar cel mai bine să dedici jumătate de zi pentru acest loc. (vezi mai jos detalii despre aeroportul Changi)

Pentru a ieși din aeroport va fi nevoie să te deplasezi către Terminalul 3, de unde pornesc trenurile, metroul și busurile către centrul orașului. Călătoria în interiorul aeroportului printre terminale se face cu busul sau cu SkyTrainul gratuit.

Dacă ai ajuns în T3, vei putea cumpăra direct de la automat o cartelă reîncărcabilă de călătorie cu 8 S$ (dolari din Singapore), pe care ai deja 3 S$ încărcați (suficienți pentru a ajunge până în centru, o călătorie fiind aprox 1S$). Noi am optat să încărcăm direct aici cartela cu 10 S$ să economisim timp.

Atenție, în general aparatele unde îți poți reîncărca cartela acceptă doar cash; peste tot în oraș vei putea plăti cu cardul în schimb.

Odată ce te-ai familiarizat cu harta metroului și ai obiectivele turistice pe listă, explorarea poate începe!

Locuri de vizitat în Singapore

Aeroportul Changi

Aeroportul în sine este o operă de artă... De la cascada interioară pe care sigur ai văzut-o în multe poze deja, la SkyTrain-ul renumit, cartierele mici construite care îți oferă senzația că pășești în mai multe culturi și orașe, magazinele cu o arhitectură fantastică, piscina rooftop, locurile de joacă, grădini, tobogane și cinema...ai impresia că ești într-un orășel de tip Disneyland, unde le găsești pe toate la un loc.

Poți descoperi activitățile și pe GetYourGuide și îți poți rezerva deja biletele în avans.

Recomandarea mea este să îți lași bagajele într-un loc sigur de depozitare în aeroport și să te bucuri de experiență.

Gardens by the Bay și Supertrees

Probabil cel mai vizitat loc din Singapore, fiind simbolul acestuia. Parcul futuristic cu copacii moderni Supertrees care sunt superbi atât ziua cât și seara, promovează promisiunea orașului de a rămâne cel mai verde oraș din lume. Acest loc atrage mulți turiști, fi pregătit ca ziua să fie aglomerație, însă dacă rămâi până seara târziu vei avea șansa de a vedea spectacolul de lumini într-un mediu mai relaxat.

Copacii au o înălțime de 25-50 m și colectează energie solară cu ajutorul căruia noaptea luminează zona înconjurătoare.

Parcul are o floră și faună aparte, nu este un parc obișnuit, așadar vei putea observa diferite specii de animale în această plimbare.

Intrarea în parc este gratuită, însă dacă dorești să explorezi interiorul și observatorul pentru priveliște, poți achiziționa biletele la fața locului sau online de aici.

Hotelul renumit(Marina Bay Sands) care se află imediat în apropierea parcului oferă o priveliște minunată asupra orașului, îți recomand să urci la nivelul 6, unde un pod face legătura între parc și hotel și să admiri priveliștea.

În cazul în care ești curios de interior sau ai cazarea în altă parte, este permisă intrarea. Camerele hotelului sunt la etajele superioare, iar la parterul clădirii sunt magazine și restaurante.

La ultimul nivel al clădirii se află un observator unde vei putea urca pentru a admira priveliștea.

Biletele se pot achiziționa aici.

Dispune de un restaurant în cazul în care dorești să ai parte de o cină romantică și de o piscină, care nu sunt incluse în prețul biletului.

China Town

Ieșind din zona de zgârie-nori care caracterizează Singapore, la fel ca în oricare altă țară asiatică, vei descoperi un cartier mare chinezesc. Chinatown în Singapore oferă o varietate de mâncăruri, magazine, restaurante și găzduiește chiar și un restaurant cu stea Michelin - cel mai ieftin restaurant cu stea Michelin din lume.

Am profitat de ocazie și am luat prânzul acolo, alegând pulpa de rață caramelizată și coastele de porc. Totalul bonului? Doar 16 S$ pentru ambele mese. Incredibil!

Deși mâncarea nu a fost spectaculoasă, a fost o experiență interesantă de încercat.

Cât de interesant, așa-i, în unul din cele mai scumpe orașe, cel mai ieftin restaurant..

Insula Sentosa

Ultima oprire în Singapore a fost Insula Sentosa, altfel spus, trecând de la un oraș scump la un loc și mai scump!

Poți lua telecabina din portul principal către Insula Sentosa, iar vederea spectaculoasă de deasupra orașului merită prețul biletului (26 S$). Pe măsură ce te îndrepți spre Sentosa, vei vedea cel puțin 100 de vase mari pe apă, evidențiind activitatea intensă de import-export din această zonă.

Cu toate că Sentosa nu este o insulă naturală - inițial a fost doar un sat de pescari înainte de 1970 - a fost extinsă într-un complex de agrement cu atracții și activități distractive. Insula oferă o varietate de activități : sporturi nautice și restaurante diferite acvarii, parc acvatic și plaje. Poți petrece ușor 1-2 zile explorând aici, dar să fii pregătit pentru prețuri super ridicate.

Spre surprinderea mea, plajele de aici au fost destul de murdare...fiind vorba de o insulă de lux nu mă așteptam deloc la asta..Probabil dacă ar trebui să aleg din nou să vizitez această parte din Singapore m-aș gândi de două ori. Dar dacă te simți plictisit în oraș și dorești să schimbi puțin atmosfera cu siguranță este un loc de vizitat!

În acest articol am adunat doar locurile esențiale de vizitat, însă dacă ai un buget nelimitat și dorești să explorezi fiecare centimetru din Singapore, îți pot recomanda acest bilet de pe GetYourGuide care include peste 50 de atracții turistice.

Cazare

Recomandare de cazare pentru un buget restrâns cu o locație bună și servicii impecabile: Rest Bugis Hotel

Îți doresc o călătorie plăcută!