Dacă sunteți fani Harry Potter, atunci o escapadă rapidă în Edinburgh, capitala Scoției, este perfectă! Dar Edinburgh nu este numai despre Harry Potter, are atât de multe locuri frumoase de vizitat și atât de multă istorie în spate, încât cu siguranță veți dori să vă întoarceți după ce veți petrece aici câteva prime zile.

Când mergem în Edinburgh

Dacă ne vom uita pe toate site-urile care indică momentul bun de a vizita orașul și țara, toate vor arăta că vremea este tolerabilă între Mai și Octombrie, și foarte rea între Noiembrie și Aprilie. Într-adevăr, noi am fost la finalul lunii Aprilie, iar temperaturile nu au trecut de 15 grade pe timpul zilei. Dar am prins o explozie de culori in parcuri si ciresii japonezi infloriti.

Iar într-o zi puteți prinde toate anotimpurile. Mi s-a părut că dimineața era cel mai bine, fără vânt și fără schimbări bruște de climă. Dar trebuie să fiți foarte bine echipați cu umbrelă, geacă impermeabilă, încălțăminte impermeabilă și haine atât mai groase cât și mai subțiri. În 5 minute poate să fie un soare perfect și foarte cald, apoi poate să plouă, să bată vântul foarte tare și la final să simțiți o umiditate ca în insulele exotice.

Cum ajungem și unde stăm în Edinburgh

Personal noi am ajuns cu WizzAir, însă am observat că nu mai este zborul în lista lor; puteți verifica site-ul poate îl vor reintroduce. Însă o altă variantă directă de low cost îl reprezintă Ryanair.

Pentru a ajunge de la aeroport în centrul orașului, dar și invers, puteți lua autobuzul Airlink/Airport Express. Biletul costă 8 lire/persoană pentru o călătorie dus-întors sau 5,50 lire/persoană doar dus, iar drumul durează 30 minute. Pentru mai multe informații puteți accesa site-ul oficial.

Noi inițial luasem zborul cu plecare dimineața la ora 5, așa că am avut plănuite doar 3 nopți în oraș. Ulterior, zborul s-a mutat cu o zi mai devreme, așa că a trebuit să mai rezervăm o cazare pentru noaptea aceea în plus. Așa că am putut testa două cazări, un hostel (Kick Ass Greyfriars) cu micul dejun inclus în centrul orașului și un guesthouse (Ardenlee Guest House) la vreo 20 de minute de mers pe jos de centru, într-o casă superbă ca în vremurile de odinioară.

Ne-au plăcut ambele locuri de cazare, hostelul având un vibe de facultate, iar guesthouse-ul era poziționat într-un loc foarte liniștit.

Obiective turistice în Edinburgh

În primul rând trebuie să luați la pas tot centrul orașului; este superb! Deși vremea nu este punctul forte al țării, mie mi s-a părut că exact așa trebuie să arate orașul, învăluit în acest aer mistic.

Scriitoare J.K.Rowling s-a inspirat foarte mult din anumite zone ale orașului Edinburgh și ale Scoției în general pentru romanele ei, iar Victoria Street este strada care a inspirat-o pentru a crea faimoasa Diagon Alley.

Tot aici se află și un magazin-muzeu cu produse specifice cărților și filmelor Harry Potter, Context Museum.

Edinburgh Castle este un loc neapărat de vizitat, atât pe afară în grădina lui uriașă, dar și înăuntru. Vă recomand să vă luați bilete online de pe acest site pentru că este foarte aglomerat indiferent de perioada din an când îl vizitați. El de fapt este o fortăreață foarte veche care a servit drept bază militară în timpul războiului contra Angliei. Este un muzeu în aer liber, fascinant pentru iubitorii de istorie!

Alte locuri din centrul orașului care merită atenția voastră sunt:

  • The Royal mile
  • St Giles cathedral
  • Scott Monument - monument dedicat autorului scoțian Sir Walter Scott
  • Greyfriars Bobby Statue

Grădina botanică din oraș ni s-a părut cea mai frumoasă din cele văzute de noi până acum. Intrarea este gratuită și este plină de veverițe foarte curioase. Este puțin mai departe de centru, însă chiar merită câteva ore dedicate.

Din categoria locurilor mai îndepărtate fac parte Circus Lane și Dean Village. Circus Lane este considerată ca fiind cea mai frumoasă străduță din Edinburgh, și chiar este așa. Iar Dean Village este un mic și vechi sat în oraș de-a lungul unui pârâu, cu clădiri din secolul al XIX-lea.

Chiar dacă am fost într-un oraș, noi tot am găsit două dealuri pe care să facem plimbări mai lungi :)). Calton Hill este cel mai cunoscut și are vedere spectaculoasă asupra centrului vechi. Este un loc perfect și pentru apus.

Arthur's Seat este "muntele" de 250 m altitudine din mijlocul orașului unde am făcut noi mini traseul de aproximativ 3 ore dus-întors. Oferă o panoramă fabuloasă asupra intregii capitale. Nu este deloc o plimbare dificilă, însă când ajungeți în vârf trebuie să aveți o geacă pentru vânt.

Un mic sfat: la întoarcere să încercați să vă întoarceți pe alt drum decât cel pe care tocmai ce ați urcat. Drumul principal este destul de turistic și cel mai cunoscut, însă dacă alegeți să faceți circuit, o să descoperiți alte locuri mai sălbatice și mult mai frumoase în ceea ce privește natura.

Lângă Arthur's Seat veți găsi Holyrood Palace, palatul unde regina Mary a Scoției a trăit între anii 1561-1567. Palatul încă este folosit de familia regală și poate fi vizitat. Noi am ajuns la el chiar în timpul unei seri regale și nu ne-a fost permisă vizitarea înăuntru.

Bineînțeles că mai sunt locuri de vizitat și muzee de văzut, având în vedere cu ce istorie impresionantă se mândrește Scoția. Clar, 3 zile nu sunt suficiente! Iar dacă doriți un super tur pentru a vedea locurile care au inspirat cărțile Harry Potter, puteți accesa platforma GetYourGuide și sigur găsiți tururi ghidate la prețuri foarte bune.

Alte activități pe care le puteți face

Este un local parcă scos din filme și oferă cocktail-uri foarte interesante. Modul de prepare al lor depinde numai de clienți pentru că băuturile vin descompuse, iar clienții se ocupă de prepararea lor sub îndrumarea unor instrucțiuni. Eu am făcut rezervare în acest loc cu două săptămâni înainte și chiar și așa am prins o oră disponibilă fix la închidere.

Nu am participat la astfel de tur pentru că nu am știut că sunt atât de populare. Am observat că în fiecare seară, în timp ce noi ne plimbam, erau atât de multe companii care ofereau aceste tururi de groază în locurile mai puțin știute și pline de mistere. Cred că și acestea trebuie rezervate din timp; noi am vrut să mergem la unul din ele pe loc, dar nu am mai găsit locuri disponibile.

A fost un super tur pe care sigur l-aș mai repeta! Mi-a plăcut foarte mult cum a fost organizat și cum au integrat foarte bine și partea de istorie. Am putut degusta 2 din cele 5 sortimente de whisky ale țării, la alegere. Iar la final ne-au arătat colecția impresionantă pe care o dețineau și ne-au făcut o scurtă prezentare a sticlelor de acolo. Din nou, vă recomand să vă rezervați din timp pentru că și acest tur este foarte popular! Sunt mai multe opțiuni de tururi, noi am mers cu cel basic și ne-a fost suficient.

Cireașa de pe tort a acestei vacanțe a fost acest tur de o zi! A fost foarte complex și a durat 14 ore. Am plecat dimineața la 7 din Edinburgh și am străbătut un traseu superb sub formă de circuit până înapoi în Edinburgh.

Am avut două opriri în două orășele mai de provincie, iar la ora prânzului am ajuns în Mallaig unde ne-am plimbat o oră în oraș până a plecat trenul Hogwarts Express! Da, da, așa fani Harry Potter suntem că ne-am dorit foarte mult să ne plimbăm cu Hogwarts Express și să trecem viaductul Glenfinnan.

Drumul cu trenul durează două ore pe o distanță de 70 km. Peisajele sunt parcă desprinse dintr-o poveste; totul este atât de verde și de dramatic cu ceața specifică Scoției! Destinația finală este Fort William de unde autocarul ne-a preluat către Edinburgh. Dar până acolo, am trecut prin Glencoe, locul atât de cunoscut pentru zona Highlands a Scoției. Locul acesta merită să fie explorat numai el câteva zile!

Nu este inclusă nicio masă în acest tur, însă opririle sunt speciale pentru a vă lua o cafea, ceva rapid de mîncare, iar în Mallaig puteți lua prânzul pentru că aveți timp. Ne-a plăcut foarte mult compania aleasă, iar ghidul ne-a povestit atât de multe și a fost super prietenoasă cu noi toți. Pe lângă detaliile de istorie prezentate, ne-a făcut multe referiri la locurile unde au fost filmate Harry Potter, Game of Thrones și Outlander.

După aceste 4 zile petrecute în principal în Edinburgh și turul din Highlands, am ajuns la concluzia că am descoperit o țară superbă care merită explorată mult mai activ. O să treceți foarte repede peste vremea schimbătoare pentru că o să vă placă mult prea mult în Scoția. Mă puteți găsi pe instagram pentru mai multe poze și detalii din aventurile noastre.