Budapesta se numără în topurile celor mai frumoase orașe din Europa. Perla Dunării, cum este considerată, oferă o selecție de muzee, băi termale, parcuri și clădiri, ale căror frumusețe a fost consemnată în lista patrimoniului UNESCO. Capitala Ungariei este locul perfect care demonstrează că un oraș frumos poate împleti atât splendoarea istorică și culturală, cât și distracțiile moderne.

Transport

Pentru a ajunge în Budapesta ai la dispoziție mai multe variante. Avionul poate fi prima la care te gândești, însă trebuie să știi că nu sunt multe zboruri directe din România spre Budapesta, iar un zbor cu escală, dus-întors, poate ajunge la 200€. De la aeroport circulă autobuzul 100E, care duce pasagerii în centrul Budapestei zilnic, cu o frecvență de 10 minute.

Alte opțiuni sunt trenul, iar în funcție de locul din care plecați, biletul costă între 15-50€ (doar dus), sau autocarul (cu prețuri dus-întors între 20-70€). Aceste 2 variante lasă călătorii, de cele mai multe ori, chiar în centrul orașului, deci te vei putea orienta rapid către cazare.

Desigur, fiind la o distanță mică, poți alege oricând să mergi cu mașina personală, iar pentru acest lucru va trebui să acționezi vigneta în Ungaria, din orice stație de alimentare sau online, costul fiind de 10€ pentru 10 zile. În funcție de județul din care pleci poți face pe drum între 3-10 ore, iar aceasta se dovedește a fi deseori cea mai bună variantă de ales.

Transportul in comun - Budapesta

Transportul în comun e compus din autobuze, troleibuze, dar și metrou, iar un abonament pentru 24 de ore costă 4€. Informații poți găsi aici: https://bkk.hu/en/timetables-trip-planner/maps/. De asemenea, îți poți comanda și un taxi sau poți închiria o mașină, iar dacă dorești o călătorie mai ecologică poți închiria o bicicletă. Pentru a te plimba pe Dunăre poți alege o croazieră cu barca, cu prețuri de la 3€.

Budapest card - Cardul de turist

Un lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este Budapest Card, un card care îți oferă gratuitate la transportul în comun, dar și intrări libere la 19 muzee, Băile Lukacs, și tururi ghidate, alături de o reducere de până la 50% la alte atracții turistice, și chiar restaurante și localuri. Acesta poate fi achiziționat online (https://m.budapestinfo.hu/webshop), și costă 29€ pentru 24 de ore, însă prețul scade atunci când îl achiziționezi cu o durată mai lungă: 43€ pentru 2 zile, 56€ pentru 3 zile, 69€ pentru 4 zile, sau 82€ pentru 5 zile.

Cazare

Ofertele de cazare în Budapesta sunt numeroase, iar în funcție de buget te poți caza în apartamente, hosteluri sau hoteluri de 2-5 stele. Cele mai reduse prețuri pentru un hotel pornesc de la 35€ pentru o noapte într-o cameră de 2 persoane, însă pentru mai multe facilități prețurile se modifică.

Iată câteva recomandări de locuri unde te poți caza în vacanță ta în Budapesta:

 • Adagio Hostel 2.0 Basilica se află  în centrul orașului, iar pentru 22€ primești un pat într-un dormitor comun. Este de luat în considerare pentru cei ce doresc o altfel de experiență, sau au un buget restrâns, iar locația și facilitățile sunt un plus.
 • Thomas Hotel este varianta pentru cei care preferă clasicul hotel. O noapte aici costă de la 60€ pentru 2 persoane, iar camerele au dotări moderne. Mai mult, este amplasat la 200 de metri de Marele Bulevard, iar în apropiere de află o stație de metrou. Hotelul are 3 stele, lucru ce garantează o ședere de calitate.
 • Hotelul Aquincum oferă oaspeților o experiență de lux, lucru ce se reflectă și în prețurile ceva mai ridicate, o noapte aici costând de la 120€ pentru 2 persoane. Te vei putea bucura de saună, piscine cu apa termală (inclusiv pentru copii), sală de fitness, restaurant, ba și multe altele. În plus, hotelul este amplasat pe malul Dunării, deci vei avea parte de o priveliște splendidă.
 • Apartamentele Good Vibes sunt perfecte pentru cei care își doresc un spațiu mai mare, sau călătoresc în grupuri mari. Pot fi închiriate pentru aproximativ 100€ pe noapte și se află la marginea centrului Budapestei.

Obiective turistice Budapesta - Itinerar

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici,  cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru o vacanță de 4 zile, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Castelul Buda
  • Galeria Națională Maghiară
  • Muzeul de Istorie
  • Biblioteca Națională Széchény
 • Bastionul Pescarilor din Budapesta
 • Biserica Mátyás

Castelul Buda

Deși este prima ta zi în oraș, îți recomandăm să nu rămâi în cameră, ci să începi explorarea Budapestei imediat cum ajungi aici. Castelul Buda trebuie să fie primul pe lista de obiective a fiecărui turist, și poți ajunge aici cu multe mijloace de transport public, cele mai accesibile fiind autobuzele 16, 105, și tramvaiele 19 și 41. Clădirea din secolul XII combină o multitudine de stiluri arhitecturale (romanic, gotic și baroc) cu o paletă largă de culori vii, iar între zidurile sale se află mai multe muzee și atracții pentru turiști. Cert este că nu trebuie să ratezi Galeria Națională Maghiară, Muzeul de Istorie, cele două fiind deschise de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, iar biletul pentru fiecare costă 6.40€, însă este gratuit cu cardul de turist, dar și Biblioteca Națională Széchény, cu program de luni până sâmbătă, între orele 9.00-20.00 (luni însă programul începe de la 14.00).

Bastionul Pescarilor din Budapesta

La 15 minute de mers pe jos se află Bastionul Pescarilor, deschis zilnic între 9.00-23.00, unde vei putea admira una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului.

Biserica Mátyás din Budapesta

Iar pentru că te afli aici, nu rata Biserica Mátyás, situată chiar lângă Bastion, o clădire remarcabilă ce poate fi vizitată zilnic între orele 9.00-17.00, cu intrare gratuită pentru posesorii cardului de turist.

În timpul rămas din zi poți explora străzile cartierului Buda, și să te oprești în câteva localuri.

Ziua 2

 • Faleza Dunării
  • Podul Elisabeta
  • Podul cu Lanțuri 
  • Palatul Parlamentului
  • Pantofii de pe Faleza Dunării
 • New York Cafe

Faleza Dunării din Budapesta

Pentru a descoperi de ce capitala Ungariei este numită Perla Dunării, trebuie sa îți dedici a doua zi pentru o plimbare la pas pe Faleza Dunării. Promenada veche de secole se întinde între 2 poduri splendide pe care trebuie să le vezi (Podul Elizabeta și Podul cu Lanțuri). Aici te vei putea bucura de frumusețea fluviului, dar și de arhitectura clădirilor istorice. Vei ajunge și la Palatului Parlamentului, o construcție magnifică. Îți recomandăm să nu te mulțumești doar cu imaginea sa din exterior, ci și să vizitezi camerele din interior, iar o vizită costă 10€. Chiar lângă se află memorialul „Pantofii de pe Faleza Dunarii“, dedicat evreilor uciși în Al Doilea Război Mondial, un loc ce poartă vie amintirea marii tragedii a secolului XX și merită câteva minute de atenție.

New York Cafe

La finalul zilei trebuie să petreci câteva ore de relaxare în New York Cafe, recunoscută drept cea mai frumoasă cafenea din lume. Vei putea savura o cafea în clădirea istorică, care te poartă în vremurile apuse, pe ritmuri de jazz, simțindu-te ca un aristocrat. Poate vei fi reticent în privința prețurilor (căci un espresso pornește de la 6€, iar o limonadă de la 9€), însă cu siguranță experiența în sine își merită toți banii. Cel mai ușor poți ajunge aici cu metroul M2.

Ziua 3

 • Băile Termale Széchényi
 • Grădina Zoologică și Botanică din Budapesta
 • City Park

Băile Termale Széchényi

Deoarece Budapesta este renumită în lume și pentru spa-urile sale, trebuie să îți rezervi o zi pentru a  vizita băile termale, cele mai populare fiind Băile Termale Széchényi. Pentru 25€ (cu discount de 20% cu Budapest Card) vei putea petrece o zi de relaxare în apa caldă din bazinele din interior sau exterior, cu tematici diferite, de la cele tradiționale, la cele speciale (de aventură, hidromasaj, înot sau drift). Lista facilităților este lungă, iar turiștii se pot bucura de saune, camere de aburi, și chiar masori. Chiar clădirea este una care merită văzută, îmbinând elemente art nouveau și baroce. Sunt deschise zilnic, între orele 7.00-20.00 (exceptând duminica, când orarul este 9.00-21.00), și poți ajunge cu metroul M1. 

Grădina Zoologică și Botanică din Budapesta + City Park

țLângă se află Grădina Zoologică și Botanică din Budapesta (intrarea costă 8€), iar apoi poți petrece câteva momente de relaxare în City Park, în centrul căruia se află frumosul Castel Vajdahunyad, pe malul lacului.

Ziua 4

 • Marea Sinagogă
 • Plimbare cu barca pe Dunăre 
 • Hala Comercială Mare ( CUMPĂRĂTURI )
 • Plecarea

Marea Sinagogă din Budapesta

În funcție de ora la care îți propui să pleci din Budapesta, poți să vizitezi și în ultima ta și aici câteva obiective. Marea Sinagogă de pe strada Dohány este un loc ce nu ar trebui omis, iar pentru un bilet de 20€ poți admira a doua cea mai mare sinagogă din lume, o bijuterie arhitecturală. Aici se află un muzeu, un mausoleu, o grădină și mai multe monumente importante. Se afla în apropierea stației de metrou a liniei M2. Cu aceeași linie de metrou poți ajunge pe malul Dunării, iar înainte să pleci poți face o plimbare cu barca pe fluviul ce a adus renumele Budapestei.

Hala Comercială Mare

Dacă nu îți dorești să pleci cu mâna goală din oraș, trebuie să mergi și în Hala Comercială Mare („Nagy Vásárcsarnok„), din aproprierea stației de metrou a liniei M4. Poate nu vei găsi aici lanțuri cunoscute de magazine, însă tarabele localnicilor îți vor atrage singur atenția. Este locul perfect pentru produse artizanale și suveniruri handmade, ba chiar aici te poți bucura și de mâncarea tradițională făcută de bunicuțe.

Mancare

Deși îți vor suna cunoscute lucrurile pe care urmează să le recomandăm, garantăm că ele merită încercate, căci versiunea lor autohtonă nu se compară cu ceea ce ai încercat în România. Este deja subînțeles că primul lucru din listă va fi gulașul. În Budapesta îl vei găsi în meniul oricărui restaurant, iar localurile au chiar rețete proprii. Același lucru se poate spune și despre renumitul langoș, pe care îl poți găsi fie în forma sa clasică, fie reinventat, cu garnituri diversificate.

Kürtőskalács

Iar pentru a savura și desertul, redescoperirea culinară trebuie neapărat să se încheie cu un kürtőskalács.

Dacă cauți și câteva recomandări de localuri,te sfătuim să alegi Beerstro 14, unul dintre cele mai apreciate restaurante din Budapesta, ce servește inclusiv mâncare tradițională și bere artizanală, pentru prețuri accesibile.  Pentru cei care preferă mâncarea tip fast food, burgerii de la Lucky 7 Burgers nu pot fi ratați. Este de menționat și faptul că în Budapesta se află ți localuri cu stele Michelin, iar unul dintre cele mai apreciate este Hoppá! Bistro.

Iar pentru cei care doresc să exploreze orașul și noaptea, în Budapesta sunt populare Ruin Bar-urile, baruri liniștite aflate în clădiri părăsite, cu pereți colorați și oameni prietenoși. Merită vizitate Szimpla Kert, UdvarRom și Csendes Vintage Bar & Café

Așadar, aflată la o aruncătură de băț de noi, Budapesta merită cu siguranță vizitată! Orașul are mult mai multe lucruri de oferit decât te-ai aștepta, indiferent dacă cauți cultură, istorie, relaxare sau distracție, în orice perioadă a anului!