În Barcelona nu a fost dragoste la prima vedere. E un oraș în care am plecat cu niște așteptări, unele mai bune, altele mai rele, unele s-au adeverit, altele nu. Ce știu sigur este că nu mă așteptam să devină unul dintre orașele mele preferate.

Cum ajungi în Barcelona

Am zburat cu Wizz Air din București, prețul unui bilet fiind 470 RON (bilete achiziționate în mai 2023 pentru ianuarie 2024, cu priority). Din aeroport se poate ajunge foarte ușor în oraș cu mai multe mijloace de transport:

 • Aerobus - circulă foarte des, dar e semnificativ mai scump decât alte opțiuni. Biletul costă 6.75 EUR și se poate rezerva de aici. Programul îl găsiți aici.
 • Autobuzul 46 - circulă cu o frecvență mai redusă
 • Metrou - de la aeroport spre oraș costă 5.50 EUR
 • Trenul R2N - călătoria costă 4.60 EUR

Cazarea în Barcelona

Pentru 7 nopți de cazare am ales Leonardo Boutique Hotel Barcelona Sagrada Familia, pentru care am plătit 2420 RON. Având în vedere că prețurile cazărilor erau în continuare destul de mari după revelion, aici am găsit cel mai bun raport calitate-preț. Hotelul nu e nou, dar camera a fost destul de curată, iar poziționarea foarte bună, la 15 minute de mers pe jos până la Sagrada și 3 minute până la cea mai apropiată stație de metrou.

Transportul în comun

Pentru transportul în comun există mai multe variante de carduri, în funcție de numărul de zile/zone de care ai nevoie. O călătorie costă 2.55 EUR, însă aici poți consulta toate opțiunile de abonamente disponibile. Ca punct de reper, noi am folosit fiecare în 7 zile 2 cartele T-casual card (20 călătorii).

Ce poți vizita în Barcelona

Barcelona e genul de oraș în care găsești un muzeu pentru orice, cum ar fi Muzeul Ciocolatei. Dar de când e Spania un mare producător de ciocolată? Nu e foarte greu să găsești ce să vizitezi, ci mai degrabă să găsești ceva autentic și valoros, având în vedere că prețurile la obiectivele turistice sunt foarte mari.

Probabil dacă vei căuta cele mai importante atracții turistice din Barcelona, în primele 3 rezultate va fi și Casa Batlló (alături de Casa Mila și Vicens). Noi am ales să nu le vizităm în interior din cauza prețurilor și după ce am căutat păreri ale altor persoane, concluzia a fost că nu merită câteva zeci de euro. Prin urmare, voi povesti în continuare despre ce locuri speciale am descoperit în orașul lui Gaudí.

Recinte Modernista de Sant Pau

Reprezintă un complex alcătuit din 12 pavilioane construite în stil Art Nouveau, ce au format până în anul 2009 un spital. Deși a fost fondat în 1401, clădirile actuale au fost construite în secolul XX și proiectate de Lluís Domènech i Montaner. Interesant mi s-a părut faptul că deși stilul arhitectural al orașului este asociat cu Gaudí, acesta la rândul lui s-a inspirat de la Domènech, care i-a fost profesor.

Biletele costă între 11.20-16 EUR și se pot rezerva de aici. Din păcate nu toate pavilioanele pot fi vizitate, deoarece complexul este încă în renovare. Aș recomanda acest muzeu pentru că este printre puținele locuri care nu sunt extraordinar de aglomerate și în care poți învăța ceva despre istoria orașului.

Park Güell

Aici am avut așteptări prea mari. Parcul e foarte frumos, are câteva construcții interesante, o zonă de picnic, dar cumva mă așteptam să fie mai colorat, ca în pozele pe care le vedeam pe internet. Cred că a fost prima dată când realitatea unui loc nu a corespuns cu imaginația mea. Am avut bilete pentru ora 12:00, când deja era mult prea aglomerat ca să te mai poți bucura de plimbare.

E un loc de bifat, dar aș recomanda o vizită cât mai devreme, până nu se aglomerează. Biletul costă 10 EUR și se poate achiziționa de aici.

Parc de la Ciutadella

Următoarea dezamăgire a fost alt parc, în care m-am simțit mai degrabă ca la piață. Parcul în sine e drăguț, deși sub așteptări (așteptări create de poze editate din social media 😅). Problema cea mai mare mi se pare a fi prezența imigranților împrăștiați peste tot, care încearcă să-ți vândă ceva. Nu sunt agasanți, dar strică tot farmecul locului.

Gothic Quarter

Trecând la lucruri mai bune, cartierul gotic mi s-a părut cea mai frumoasă zonă din oraș. Are o structură de labirint, cu multe străduțe care se deschid în piețe mai mici, catedrale și clădiri foarte bine întreținute.

Cathedral of the Holy Cross and Saint Eulalia

Tot în cartierul gotic am vizitat și Cathedral of Barcelona, sediul Arhiepiscopului Barcelonei. Catedrala a fost construită între secolele al XIII-lea și al XV-lea, însă fațada neogotică a fost adăugată peste exteriorul clădirii abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Biletul de intrare costă 14 EUR și include și urcarea pe acoperiș, de unde se vede panorama orașului. Se poate rezerva de aici.

Sagrada Família

Un alt highlight al vacanței a fost vizita la Sagrada, care în prezent reprezintă cea mai mare biserică catolică nefinalizată din lume. Construcția a început în 1882 și ar fi fost plănuită să fie finalizată până în 2026, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Gaudí. Un random fact care mi s-a părut interesant este faptul că până destul de recent, piatra necesară construcției provenea din munții Montserrat, însă cu cât se extrăgea mai adânc din munte, cu atât devenea mai fragilă. Alternativa a fost aducerea unui tip de piatră similar din Anglia.

Biletul costă între 24-36 EUR și se poate achiziționa de aici.

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Este o biserică catolică poziționată în vârful dealului Tibidabo. Ideea de a construi biserica aici a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în mijlocul zvonurilor despre construirea unei biserici protestante și a unui hotel-casino în acea locație. În prezent, lângă biserică se află și un parc de distracții (care vine ca nuca în perete). Interiorul bisericii nu este foarte spectaculos, însă priveliștea de pe terasă și din turn este superbă. Urcarea costă 5 EUR.

Având în vedere că biserica este la marginea orașului, o variantă de a ajunge aici este să mergi cu metroul până la stația Vall d'Hebron. De acolo iei autobuzul T2B, care te lasă la funicularul cu care urci până la Tibidabo. Biletul pentru funicular costă 12.5 EUR (round-trip).

Parc del Laberint d'Horta

Parcul cuprinde o grădină neoclasică din secolul al XVIII-lea și o grădină romantică din secolul al XIX-lea, precum și un labirint prin care te poți plimba. Se plătește o taxă de intrare de 2.23 EUR.

MUHBA Turó de la Rovira

Este un viewpoint cu una dintre cele mai frumoase priveliști către oraș. De aici poți urca puțin mai sus la Bunkers del Carmel. De la stația de metrou El Carmel a trebuit să mergem pe jos cam 15-20 de minute pe un drum nu foarte pitoresc. Prin comparație cu alte zone din oraș, El Carmel ni s-a părut o favelă spaniolă. Pe stradă mirosea urât, iar oamenii păreau foarte dubioși. Dar priveliștea superbă merită pe deplin.

Montjuïc Castle

Este o fortăreață militară ce a servit drept punct strategic multe secole la rând. În istoria catalană, totuși, este văzută drept un simbol al violenței, deoarece mulți cetățeni au fost aduși aici ca prizonieri, sau chiar omorâți, după asediul Barcelonei.

Biletul costă între 8-12 EUR și se poate achiziționa de aici.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Este un muzeu de artă ce se remarcă pentru colecția impresionantă de picturi bisericești romanice și pentru arta și designul catalan de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Partea mea favorită din muzeu a fost Sala Ovală.

Biletul costă 12 EUR și se poate rezerva aici.

Jardins de Laribal

Este o grădină foarte frumoasă, situată în Parc de Montjuïc, în apropiere de MNAC. În grădină se află și amfiteatrul Teatre Grec. Deși nu e un monument autentic, e un loc foarte plăcut în care să petreci timpul.

Jardins de Joan Maragall

O altă grădină în Parc de Montjuïc, tot pe lângă MNAC. La fel de frumoasă ca Jardins de Laribal, cu sculpturi interesante și mult spațiu verde. Aceste grădini mi s-au părut adevărate hidden gems, pentru că nu le-am văzut menționate în niciun ghid, ci le-am descoperit întâmplător, uitându-mă pe hartă.

O zi la Montserrat

Montserrat reprezintă un lanț muntos cu înălțimea maximă de 1236 m, în care se găsește și mănăstirea Santa Maria de Montserrat, fondată în urmă cu aproape 1000 de ani. Pentru mine a fost de departe highlight-ul vacanței. Mănăstirea este una dintre cele mai frumoase vizitate de mine, iar locurile din jur absolut fantastice.

Ca să ajungi aici trebuie să iei trenul R5 de la stația de metrou Plaça d'Espanya. De aici există două variante unde poți coborî:

 • Aeri de Montserrat (penultima stație) și mergi cu cable car până sus.
 • Monistroll de Montserrat (ultima stație) și mergi cu Cremallera de Montserrat.

Recomandarea mea ar fi a doua variantă: când te vei întoarce, pentru că urci la a doua stație, trenul va fi deja plin de alți turiști care au urcat la capăt și riști să stai o oră în picioare și înghesuit. Biletul are același preț pentru ambele variante, 25 EUR (round-trip) și se poate cumpăra de la Plaça d'Espanya. Intrarea în mănăstire este 6 EUR.

Alte activități în Barcelona

Plimbare cu bicicleta pe faleză

Am închiriat bicilete de la Barcelona Beach Bikes cu 3 EUR / oră. Afacerea aparține unui argentinian foarte simpatic, care ne-a dat și biciclete made in Romania.

Poze la El món neix en cada besada

E un mozaic alcătuit din 4000 de poze editate în așa fel încât să prezinte un sărut. Interesant e că pozele au fost trimise de localnici, iar autorul din spate a venit cu această idee cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la asediul Barcelonei.

Unde poți mânca în Barcelona

Predominant am încercat tapas și mâncare mexicană și am nimerit câteva localuri destul de bune. Prețurile în general la restaurante sunt medii, chiar similare cu cele din România. Cafeaua mi s-a părut mai ieftină (și mai bună) decât în majoritatea cafenelelor de specialitate de la noi. Las în continuare câteva recomandări dintre localurile încercate de noi.

 • Sagradas Tapas - Cred că e restaurantul meu preferat din ce am încercat în Barcelona (am venit aici de două ori). Mâncarea e foarte bună, iar prețurile corecte, ținând cont că restaurantul se află în apropiere de Sagrada. Mesele ne-au costat 25-35 EUR (mai mult când am comandat și Sangria).
 • La Condesa - Este un restaurant cu specific mexican. Mâncarea e foarte bună, prețurile medii. Nota de plată pentru două porții de tacos și două cocktail-uri a fost 38.70 EUR.
 • LOKAL BAR - Este un restaurant specializat în tapas. Am aflat despre el din alte recomandări din social media, așa că am vrut să-l încerc. Mâncarea e bună și experiența destul de inedită, dar asta se reflectă și în prețurile piperate.
 • Singular Smash Burger - În materie de mâncare, locul ăsta a fost un hidden gem. Localul în sine nu e wow, dar mâncarea e foarte bună și ieftină.
 • Lodetto Cafe - O cafenea situată în El Raval, unde au cafea și produse de patiserie foarte foarte bune.
 • BLACKBIRD Coffee Corner - O altă cafenea care ne-a plăcut mult, aproape de Sagrada. Cafeaua e foarte bună (și ieftină, nu știu în câte localuri mai găsești în România cafea de specialitate cu 2.20 EUR).
 • Syra Coffee - E un lanț de cafenele în regim to go, unde ar trebui să găsești "cea mai bună cafea din Barcelona". Cea mai bună nu a fost, raportat la primele două recomandări. De asemenea, nici produsele de patiserie nu sunt foarte bune.

Buget

Am împărțit pe categorii costurile unei vacanțe mid-budget de 7 zile, astfel:

 • Zboruri - 940 RON
 • Cazare - 2420 RON
 • Restaurante - 1530 RON
 • Cafenele - 340 RON
 • Activități și vizite - 830 RON
 • Transport în comun - 820 RON
 • Cumpărături din supermarket - 280 RON

Trăgând linie, se ajunge la un total de aproximativ 7200 RON / 1440 EUR pentru 2 persoane, în extra-sezon. De menționat e faptul că am prins prima duminică din lună, în care nu am plătit intrarea la unele muzee, altfel, pe obiective turistice am fi dat mai mult.

Impresii generale

 1. Barcelona e un oraș superb și complet: ai muzee, parcuri, restaurante, cafenele, mâncare bună, oameni simpatici, plajă, munte, absolut tot ce e necesar pentru a avea o experiență bună.
 2. Am plecat pregătită să țin de geantă cât mai bine, pentru că am auzit că e plin de hoți. Așa o fi, dar pe mine nu a încercat nimeni să mă fure. Am încercat să fiu mai atentă la oamenii din jur, dar cam atât, nu mi-am luat alte măsuri de precauție.
 3. Nu mi s-a părut un oraș scump. Aș spune că prețurile sunt identice și în București.
 4. Aș recomanda o vizită mai lungă, pentru că sunt atât de multe locuri de vizitat și lucruri de făcut încât nu cred că poți înțelege ceva dintr-un city break de 3 zile.
 5. Deși iarna nu e cea mai potrivită perioadă, mi s-a părut destul de aglomerat în ianurie. Cel mai probabil o vizită în lunile mai calde costă dublu.

Nu mă așteptam, dar Barcelona a devenit printre orașele mele preferate (deși în a doua zi mă gândeam că nu poate concura cu Madrid), probabil pentru că are ceva de oferit pentru oricine ajunge aici: istorie, cultură, natură. Cu siguranță voi reveni să mă bucur de soarele catalan.