Viena este orașul prin care am încheiat câte o etapă: sfârșitul ciclului gimnazial, sfârșitul liceului, terminarea facultății. Nu știu dacă timpul trece altfel acolo, dar de fiecare dată am regăsit orașul neschimbat, și cu toate acestea, percepția mea a fost mereu alta.

Cum ajungi în Viena

Există curse directe din mai multe orașe, prin urmare, este o destinație foarte accesibilă pentru o scurtă escapadă. Am zburat din București cu Ryanair, prețul biletelor fiind 125 RON dus-întors (bilete achiziționate în august 2023 pentru septembrie 2023 fără priority). De la aeroport în oraș se poate ajunge cu trenul, biletul fiind 4 EUR.

Sfat: pentru transferul de la aeroport în oraș există Cat City Airport Train, însă un bilet dus-întors costă 24.90 EUR, adică cel puțin dublu față de trenul obișnuit. Nu lua bilete pentru acest tren, vei plăti inutil pentru același serviciu.

Cazarea în Viena

Pentru 5 nopți de cazare am ales STAD 10, un apartament în zona Stadlau, utilat cu tot ce este necesar pentru o ședere mai lungă, pentru care am plătit 1890 RON. Apartamentul este poziționat la 7 km de centru și la 5 minute de stația de metrou Stadlau, de unde poți ajunge ușor oriunde în oraș.

Transportul în comun

Există mai multe variante de transport (U-Bahn, S-Bahn, tramvai, autobuz), prețul biletului variind în funcție de valabilitatea acestuia:

 • 1 călătorie - 2.40 EUR
 • bilet valabil 24 ore - 8 EUR
 • bilet valabil 48 ore - 14.10 EUR
 • bilet valabil 72 ore - 17.10 EUR
 • bilet valabil o săptămână - 17.10 EUR

Ce poți vizita în Viena

Orașul în sine este un muzeu în aer liber, la aproape orice colț poți găsi ceva interesat de făcut/vizitat/admirat. Pe de altă parte, majoritatea obiectivelor sunt foarte scumpe, unele chiar nejustificat. Voi vorbi despre câteva locuri pe care nu ar trebui să le treci cu vederea dacă ajungi în Viena.

Palatul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn a fost construit la ordinul împăratului Leopold I între 1692-1713, pe locul fostului palat Katterburg, distrus de turci. Reședința ar fi trebuit să rivalizeze cu palatul Versailles al francezilor. După căderea monarhiei în 1918, palatul intră în proprietatea statului, devenind muzeu.

Vizitarea grădinilor este gratuită (probabil printre foarte puținele lucruri pe care le poți face gratis în Viena), însă vizitarea în interior a palatului costă între 20-29 EUR. Biletele pot fi achiziționate de aici, dar eu nu consider că merită pentru că din cele 1441 de încăperi, doar 45 pot fi vizitate.

Palatul Belvedere

Palatul alcătuit din două clădiri este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase complexuri de clădiri în stil baroc din lume. În secolul al XIX-lea, generalul austriac Prințul Eugen de Savoia l-a însărcinat pe renumitului arhitect baroc Johann Lucas von Hildebrandt cu misiunea de a construi o reședință de vară. După moartea Prințului, Mária Theresa a achiziționat întregul complex și a transformat Belvedere într-un spațiu expozițional pentru colecțiile imperiale și, astfel, într-unul dintre primele muzee publice din lume. Lucrările reprezentanților cheie ai modernismului vienez sunt prezentate în dialog cu cele ale lui Claude Monet, Vincent van Gogh, Auguste Rodin și mulți alții.

Biletele pornesc de la 15.60 EUR și se pot achiziționa de aici.

Kunsthistorisches Museum

Construit alături de vecinul său, Naturhistorisches Museum, în aceeași perioadă, de către împăratul Franz Joseph I, Muzeul de Istorie a Artei găzduiește o colecție impresionantă de obiecte de artă, pe care Împăratul a dorit să le facă accesibile publicului larg.

Muzeul deține de departe una dintre cele mai impresionante colecții pe care le-am văzut, prețul unui bilet variază între 18-21 EUR și poate fi achiziționat de aici.

Naturhistorisches Museum

Împăratul Francisc I a fost cel care a pus bazele acestui muzeu, cumpărând ceea ce era, la acea vreme, cea mai mare colecție de obiecte de istorie naturală din lume de la savantul Jean de Baillou. Împăratul Francisc, care a fondat și grădina zoologică Schönbrunn în 1752 și grădina botanică în 1753, a organizat și prima expediție științifică de peste mări. În 1755 l-a însărcinat pe Nicolaus Joseph Jacquin să călătorească în Caraibe, Antile, Venezuela și Columbia. Jacquin s-a întors din această expediție cu multe animale și plante vii pentru grădina zoologică și grădina botanică, precum și 67 de cutii pline cu alte obiecte de interes din lumea naturală.

Muzeul e destul de interesant, în special pentru copii, deoarece conține destul de multe exponate interactive. Prețul biletului variază între 12-16 EUR și se poate rezerva aici.

Naschmarkt

Probabil cea mai cunoscută piață din Viena, Naschmarkt oferă o gamă largă de restaurante și experiențe culinare, produse atât locale, cât și străine, precum și suveniruri.

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus reprezintă un complex de locuințe colorat, ce se remarcă prin stilul său unic. Oricine locuiește în această clădire are dreptul de a decora fațada din jurul ferestrelor în întregime după propriul gust. Peste 200 de copaci și arbuști de pe balcoane, terase și acoperiș fac din Hundertwasserhaus o oază de verdeață în inima orașului.

Prater

Cel mai cunoscut parc de distracții din Viena, în care poți găsi peste 200 de atracții. Prețul unei ture variază între 3.50-15 EUR. Majoritatea văzute de mine costau 5 EUR.

Alte obiective turistice în Viena

 • Donauturm - turnul de pe Dunăre, este cea mai înaltă clădire din Austria, măsurând 252 m înălțime. Turnul dispune de două lifturi, cu ajutorul cărora poți ajunge în 35 de secunde la platforma de observare situată la 150 de m. Deasupra platformei de observare există o cafenea și un restaurant care se rotesc, oferind o priveliște completă în timp ce iei masa. Urcarea în turn costă 18 EUR, iar biletele se pot achiziționa de aici.
 • Hofburg - fostul palat imperial, situat în centrul Vienei, a fost construit în secolul al XIII-lea și extins de mai multe ori după aceea. A servit și ca reședință imperială de iarnă, deoarece Palatul Schönbrunn era reședința de vară. Din 1946, este reședința oficială a președintelui Austriei.
 • Rathaus - primăria, construită în stil gotic, este sediul central al administrației municipale din Viena. Se poate vizita în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 13:00, însă turul e în limba germană.
 • Stephansplatz - reprezintă centrul geografic al Vienei, o piață denumită după cea mai proeminentă clădire a sa, Stephansdom, catedrala din Viena și una dintre cele mai înalte biserici din lume. Intrarea în catedrală este gratuită, dar pentru vizitarea turnurilor sau a catacombelor se percepe o taxă de 6 EUR.

Mâncarea în Viena

Pentru o țară care excelează la atâtea aspecte, nu înțeleg de ce gastronomic stau atât de rău. Ca să îmi justific părerea, am vrut să încerc câteva preparate tradiționale, clasicul Schnitzel vienez, Gulasch și Schinkenfleckerl. Primele două au fost destul de bunuțe, deși mult sub așteptări, însă ultimul, nu doar că nu se poate pronunța, dar nu se poate nici mânca. E o combinație de macaroane, cartofi, bacon, brânză și alte lucruri pe care le mai ai în frigider la sfârșit de săptămână și din care austriecii probabil că s-au gândit că ar da bine într-un preparat. Deserturile, în schimb, sunt bune, Apfelstrudel și Sachertorte.

Voi lăsa totuși două dintre restaurantele pe care le-am încercat, pentru că mâncarea a fost foarte ok:

O zi în Bratislava

Din Viena se poate ajunge foarte ușor în Bratislava cu diferite autocare. Eu am ales RegioJet, prețul biletului pornind de la 10 EUR. Călătoria durează puțin sub o oră și jumătate, iar biletele se pot achiziționa de aici.

Capitala Slovaciei a fost o surpriză plăcută. Centrul vechi e foarte bine întreținut, au o faleză frumoasă și câteva obiective suficient de interesante cât să te țină ocupat o zi întreagă. Orașul e de dimensiunea unui oraș mediu din România, prin urmare, nu merită mai mult de o zi.

Ce poți vizita în Bratislava

Castelul din Bratislava

Simbol al orașului, acest castel a găzduit pentru o perioadă colecțiile de artă ale Prințului Albert de Saxonia, care ulterior au fost mutate în ceea ce formează Muzeul Albertina din Viena de astăzi. Castelul are împrejurimi foarte frumoase, dar nu recomand vizitarea în interior, deoarece e aproape gol.

St. Martin's Cathedral

Catedrala Sfântul Martin este cunoscută în special pentru că a fost biserica de încoronare a Regatului Ungariei între 1563 și 1830. Turnul catedralei a făcut parte din fortificațiile orașului, construit așa cum era în zidurile de apărare.

The Blue Church

Biserica Sf. Elisabeta, cunoscută sub numele de Biserica Albastră, este o biserică catolică, construită în stil Art Nouveau maghiar. Inițial a făcut parte din liceul vecin, servind drept capelă a școlii.

Hviezdoslav Square

Este o piață ce se întinde între Teatrul Național Slovac și New Bridge, alcătuită dintr-o zonă pietonală cu multă verdeață, restaurante, cafenele și gelaterii.

Faleza Dunării

Locul perfect în care să închei o zi în Bratislava și să te bucuri de un apus pe malul Dunării.

Alte obiective turistice în Bratislava

 • Michael’s Gate - ultimul turn rămas din vechea fortificație a orașului. Se poate urca în turn pentru a vedea orașul de sus.
 • Devin Castle - situat pe o stâncă, cu vedere la Dunăre, castelul a fost construit în urmă cu mai bine de 1000 de ani și a fost aruncat în aer de armata lui Napoleon. În prezent se pot vizita ruinele rămase.
 • Statuile din centrul vechi - Cumil, Schone Naci, Napolean’s Army Soldier, Hans Christian Andersen.
 • UFO Tower - aflat pe stâlpii Podului SNP (New Bridge), oferă o priveliște deosebită asupra orașului, cu vizibilitate de până la 100 de km.

Buget

Am împărțit pe categorii costurile unei excursii mid-budget de 4 zile, astfel:

 • Zboruri - 250 RON
 • Cazare - 1890 RON
 • Restaurante și cafenele - 1075 RON
 • Activități și vizite - 500 RON
 • Transport în comun - 430 RON
 • Cumpărături din supermarket - 200 RON
 • Shopping - 500 RON

Trăgând linie, se ajunge la un total de aproximativ 4800 RON / 960 EUR pentru 2 persoane.

Impresii generale

 1. Viena este un oraș superb, însă foarte scump pentru ce oferă sau prin comparație cu alte capitale din Europa.
 2. Oamenii sunt destul de ursuzi (am fost certați de câteva ori la metrou pentru că stăteam în calea lor, sau am primit priviri urâte).
 3. O practică pe care nu am mai întâlnit-o în alte țări: la restaurante care au în zonă un bancomat, ți se spune că se poate plăti doar cash. Ce noroc că există un ATM la colțul străzii, de unde să scoți bani. Cred că evaziune fiscală îi zice, nu? 😉

Nu este un loc în care m-aș întoarce de bunăvoie, mi se pare că o vizită de câteva zile este suficientă. Este un oraș mult prea organizat (ceea ce nu e rău) pentru a te putea surprinde periodic. Poate doar în preajma târgurilor de Crăciun, prin atmosfera festivă. Din atitudinea oamenilor, am simțit pe alocuri că deranjez pentru simplul fapt că mă aflu acolo, motiv pentru care nu iau în considerare o altă vizită în viitorul apropiat.