Istanbul - orașul întins pe două continente, una din marile metropole ale lumii - cu peste 18 mil. de locuitori, capitala economică a Turciei - este un oraș complex și fermecător ce atrage anual milioane de turiști străini. Dacă în anii trecuți o vacanță putea fi făcută la un buget prietenos, în anul 2024 au apărut tot mai multe critici în ceea ce privește prețul biletelor de intrare la obiectivele turistice, dar și al restaurantelor. În acest articol voi prezenta câteva detalii ce te vor ajuta să te bucuri de orașul aflat pe malurile Strâmtorii Bosfor la prețuri corecte și experiențe cât mai autentice.

Istanbul e unul din orașele mele preferate, deci e posibil să fiu uneori subiectivă, dar cred că multe din sfaturi vă pot ajuta pe cei ce călătoriți cu buget redus. În ultimii 5 ani, am revenit cu drag la Istanbul an de an, atât pe timp de vară, în iunie, cât și în noiembrie. Indiferent de perioada aleasă, orașul vibrează și te poți bucura din plin de farmecul său. Indiferent de anotimp, energia orașului își păstrează esența.

De ce am ales să revin an de an în Istanbul? Orașul acesta vibrează, e singurul loc în care în mod antagonic, aglomerația și agitația mă relaxează și mă încarcă cu energie. Cred că asta e și lecția cea mai importantă ce ți-o oferă acest oraș, pe lângă obiectivele turistice, mâncarea delicioasă și deserturile ce îți alintă simțurile, orașul te învață să te bucuri de lucrurile simple, de prezent. Seara oamenii se plimbă, ies la terase, traversează Bosforul cu feribotul - savurând un ceai, hrănesc pelicanii, pescuiesc. Orașul nu doarme - la 23 seara restaurantele sunt încă pline, terasele încălzite te îmbie să le treci pragul și muzica întregește atmosfera.

Dar să o luăm cu începutul...

Când să mergi în Istanbul?

Din motive personale noi am ajuns în iunie și noiembrie. Iunie a fost destul de fierbinte, ne-am ales cu ceva bronz cu forme, dar ne-am bucurat de plimbările cu feribotul, și de un ceai la terasele de pe malul Bosforului în zona Üsküdar (iarna din păcate nu erau deschise). În noiembrie vremea a variat - în cele mai multe zile am avut temperaturi în jur de 15 până la 20 de grade și soare, dar au fost și unele zile cu ceva ploi. Indiferent de vreme am reușit mereu să ne organizăm încât să ne bucurăm din plin de oraș. Cred că cel mai indicat ar fi o vizită primăvara, Aprilie - Mai, sau în lunile de toamnă, Septembrie - Octombrie - început de Noiembrie.

Transferul de la aeroport

Aici vorbim de o alegere personală, în funcție de gradul de confort pe care și-l dorește. Noi personal, la ultimele vacanțe am preferat să luăm autobuzele Havaist și am ajuns în oraș cu doar câțiva euro. Noi am aterizat pe aeroportul Sabiha Gockcen, așa că aceasta a fost cea mai bună variantă pentru noi, autobuzele mergând până în stația Taksim cu doar două opriri. Pentru cei care vor să evite mijloacele de trasport în comun, rămâne varianta transferului de la hotel (mie personal mi s-a părut cel mai scump), opțiunea de a lua un transfer de pe Booking, sau Uber.

Transportul în comun

O recomandare pentru cei ce călătoresc în Istanbul este folosirea mijloacelor de trasport în comun. Rețeau de trasport este foarte bine pusă la punct: de la autobuze, tramvaie, metrou până la telecabină, funicular sau feribot. Neapărat să vă cumpărați Istanbul Card. În 2024 am observat că acesta se poate achiziționa de la oricare tonomat din stații, iar cardul se reîncarcă apoi în funcție de nevoie. La fiecare scanare a cardului, poți vedea cât credit mai ai pe el. Ce e foarte util e că poate fi folosit pentru maxim 5 persoane, indiferent de mijlocul de transport ales. Reîncărcarea se face la tonomate foarte ușor. Noi am păstrat cardul din 2023 și l-am folosit apoi și în anul următor fără probleme.

Istanbulul este un oraș pe care ca turist trebuie să îl iei la pas pentru a putea simți energia locului, și a te bucura din plin de tot ceea ce oferă acest oraș. Cu toate acestea, pentru distanțe mai lungi sau pentru a economisi timp, mijloacele de trasport pot fi de ajutor. Să nu mai zic că o plimbare cu feribotul îți oferă posibilitatea să admiri orașul din larg, relaxându-te și savurând un ceai.

Unde să te cazezi în Istanbul?

Istanbul oferă o multitudine de variante de cazare, pentru toate buzunarele. Ceea ce ar fi bine să știi este că în general la hotelurile normale, camerele sunt destul de mici. Noi am ales mereu hoteluri cu o notă de peste 8 pe Booking, dar în zone diferite. Cred că alegerea zonei este foarte importantă, fiind influențată de modul în care vrei să îți petreci timpul în Istanbul. Dacă la prima călătorie am stat în Zona Laleli (o zona liniștită și mai puțin turistică), a doua oară am preferat să stăm în zona Sultanahmet (centrul istoric), iar la ultimele vizite noi am ales zona Istiklal Caddesi. Am să las ca recomandare doar ultima cazare care chiar mi s-a părut raport preț - calitate foarte bună. Este vorba de Hotelul Li Pera, un hotel micuț, aflat aproape de zona pietonală Istiklal Cadessi. Camerele au fost mari, angajații foarte amabili, iar ca bonus pentru noi se afla chiar vizavi de restaurantul nostru preferat pentru a lua micul dejun: Lades Menemen.

Ca recomandare, evitați să luați hotelul cu mic dejun inclus. Sunt atâtea locuri în care puteți mânca un mic dejun tradițional și delicios, încât cel normal oferit de hoteluri mi se pare o pierdere de timp și bani.

Cum faci cu internetul în Istanbul?

Ca orice turist, prima dată am luat din aeroport, de la standul Turkcell. Am realizat apoi că în oraș cartelele se găsesc la jumătate de preț la magazinele aceleiași firme, magazine pe care le găsești într-un număr foarte mare. Chiar în stația Taksim unde ne lăsa autobuzul de la aeroport, era un mic magazin de unde noi ne-am procurat cartela la a doua vizită în Istanbul. Anul trecut noi am preferat să folosim esim de la Airalo pentru a scapă de grija schimbatului cartelei. Mi se pare foarte important să ai acces la internet, pentru că acest lucru îți poate ușura cu mult vizita, putând folosi navigația, vedea programul mijloacelor de transport și conexiunea de care ai nevoie, cautând informații, sau chiar achiziționând bilete pentru a sări peste unele cozi intimidante.

Este necesar să schimbăm bani în Istanbul?

Răspunsul este în mod sigur da. Deși foarte multe plăți se pot face cu cardul (noi am folosit Revolut), iar în unele locuri se poate plăti cu euro (lucru care nu îl recomand deoarece vei avea parte de o conversie dezavantajoasă), în mod sigur e necesar să ai bani schimbați. Noi am schimbat mereu o mică sumă în aeroport, iar restul în zonele turistice. Deși pare ciudat, în zonele turistice, Istiklal sau Zona Grand Bazar sunt cele mai avantajoase schimburi, fără vreun comision. Istanbulul e un oraș în care ai nevoie de bani în general pentru tarabele mici cu mâncare și sucuri naturale, pentru locurile unde poți lua un ceai, sau degusta un simit, pentru piețele locale, sau micile magazine cu suveniruri. În rest, la obiectivele turistice, restaurante, magazine se poate plăti liniștit cu cardul.

Ce vizităm în Istanbul?

Dacă la prima vizită am alergat după obiectivele turistice principale, lucru care s-a întâmplat în 2018, în următorii ani am ales să vizităm și locuri mai puțin cunoscute, străzi cu un vibe aparte, locuri cu o energie frumoasă, dar am și revenit în locuri dragi, care nouă ne-au furat inima. Chiar și după atâtea vizite mai găsim locuri noi de vizitat, iar lista e deschisă. Orașul este atât de complex, poți trece în aceeași zi de la piețe tradiționale la magazine de lux, de la istorie la zgârie nori, de la liniște la forfotă, de la tradițional la modern, de la agitație la relaxare, nu ai cum să te plictisești. Voi trece în revistă și principalele obiective turistice, dar nu voi pune accentul pe aceasta. Daca ar fi sa aleg, as prefera să vizitez zone din oraș și nu doar punctual obiective.

Indiferent că vorbim de Turnul Galata, Cisterna Basilica, Palatul Topkapi, Moscheea Sofia, Moscheea Albastră, Hipodromul, Bazarul Egiptean, Grand Bazar, Moscheea Ortakoy, Palatul Dolmabahce, Palatul Beylerbeiy, Miniaturk, etc., recomand să le vizitați la voie, explorând împrejurimile și nu alergând de la o coadă la alta.

Recomandările mele în Istanbul:

  1. Zona Turnului Galata - Turnul, o bijuterie arhitecturală, construit de genovezi în secolul XIV vegheză până în prezent Bosforul. Noi am urcat în 2018 sus, între timp a fost renovat iar prețul de urcare a ajuns la 30 de euro, sau puteți opta pentru bilete cu acces prioritar. Dacă dispuneți de bani, este unul din locurile de unde poți admira Istanbulul de la înălțime. Indiferent dacă urcați sau nu în turn, străduțele din jurul său merită din plin o vizită. Te poți bucura de priveliște în timp ce savurezi un ceai și o prajitură la cafenelele ce îl împrejmuiesc. Străduțele mici ce pornesc ca nisțe axuri în jurul său sunt pline de magazine, cafenele, tarabe cu sucuri naturale si artiști stradali. Întreaga zonă merită luată la pas, rătăcind pe străduțele în pantă ce coboară spre Bosfor. Seara turnul este superb iluminat, alternându-se culorile sau animațiile ce se proiecteză pe zidurile sale. Turnul a fost, este și va rămâne o emblemă a orașului.
  1. Zona Sultanahmet - indiferent de ce alegi să vizitezi și în interior, o vizită în zonă este obligatorie. Nu ai cum să ratezi să te așezi în parcul aflat între cele două moschei, pur și simplu pentru a observa oamenii, arhitectura și măreția celor două construcții, pentru a te putea teleporta pentru câteva momente în trecut. Moscheea Sofia și cea Albastră au fost construite una în fața celeilate, lucru ce dă o încărcătură deosebită locului în sine. Moscheea Hagia Sofia este o poveste în continuă schimbare, o biserică transformată în moschee, apoi în muzeu, și din nou în moschee. În 2018 Muzeu, plăteai biletul de intrare și o vizitai, lucru pe care l-am facut și noi. A fost interesant să vezi urmele creștine păstrate prin icoanele ce le puteai observa în interiorul ei. Când am revenit în 2023, deja era considerată moschee, cu intrare liberă, pe același principiu ca și Moscheea Albastră. Icoanele creștine nu au fost distruse, dar erau acoperite cu cearșafuri albe. În prezent moscheea are deschisă pentru turiști doar partea de sus, și un muzeu aflat într-o clădire anexă. Intrarea este de 25 de euro. Dacă merită, aș zice că nu. Moscheea Albastră - a fost prima moschee construită cu 6 minarete, datorită unei confuzii lingvistice. Este o moschee superbă, recent renovată, cu intrare gratuită. Accesul pentru turiști este disponibil doar în afara orelor de rugăciune. Aveți grijă la vestimentație, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit. În general dacă sunteți îmbrăcați decent puteți intra în orice moschee. Tot acolo vei putea admira Hipodromul, Obeliscul adus din Egip și Fântâna Germană. Aici îți poți lăsa imaginația să zboare, locul având o încărcătură istorică deosebită. Nu departe de Piața Sultanahmet, puteți vizita Cisterna Basilică - denumită și palatul scufundat, un loc deosebit, ce a fost construit pentru a alimenta orașul cu apă, prețul biletelor fiind 25 de euro (să nu vă lăsați intimidați de rândul de așteptare, deoarece merge destul de repede). Tot în zonă găsim și Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani (1465-1856).De-a lungul timpului, palatul a suferit numeroase modificări , devenind practic un mic oraș, în care locuiau gardieni, slujnici, medici, etc., având aproximativ 4000 de locuitori. Pentru cei pasionați de istorie recomand o vizită. Biletele pot fi cumpărate și de la intrare, unde sunt niște tonomate, dar este destul de aglomerat, sau vă las un link aici, pentru acces prioritar și tur ghidat. Dacă nu sunteți atrași de istorie și muzee, cred că puteți economisi banii. În apropierea Moscheii Albastre veți găsi și Bazarul Arasta, un mic bazar artizanal, ce merită o privire. Zona este miezul istoriei orașului, aici pășești pentru câteva ore înapoi în timp. Bucură-te de calătorie!

  1. Zona Bazarului Egiptean și Grand Bazar - de ce le-am scris împreună? - pentru că ponind de la Bazarul de mirodenii, dacă vei rătăci pe străduțele pline de magazine vei ajunge fără să realizezi pe străzile din Grand Bazar. Bazarul Egiptean este locul unde mărfurile colorate sunt atent așezate, atmosfera în bazar este una drăguță, dar nu aș recomanda în mod deosebit să vă faceți cumparăturile de acolo, ci mai degrabă de pe străduțele de lângă. Grand Bazar - merită o vizită obligatoriu, chiar dacă nu cumpărați nimic, atmosfera, arhitectura și negociatul vor face plimbarea să merite. Să nu uităm că este cel mai întins și mai vechi bazar din lume.
  1. Zona Eminonu și Podul Galata - aici poți observa cel mai bine viața și freamătul Istanbulului. Localnici, turiști, cu toții ies după amiaza în această zonă. Oamenii se plimbă, stau la micile restaurante cu mese din platic și servesc un sandwich cu pește proaspăt, savurează un pahar cu murături, degustă castane coapte, porumb sau alte deserturi. Profită și așează-te pe una din treptele din zonă, savurează ceva ce îți place și observă forfota oamenilor, bărcile care vin și pleacă, pescarii care stau pe podul Galata, moscheile din jur dar și turnul care veghează întreaga atmosferă de poveste. Podul Galata - este una din zonele mele favorite din Istanbul. Atmosfera este una deosebită, o combinație între forfota mașinilor, bărcilor, tramvaielor și liniștea pescarilor, a peisajelor superbe de pe malurile Bosforului.
  1. Zona Üsküdar - se află pe partea asiatică a orașului. Faleza este una din zonele emblematice ale Istanbulului. În perioadele mai călduroase, treptele sunt pline de oameni ce se bucură de priveliștea oferită de Turnului Maiden. Apusul văzut din această zonă este unul deosebit, de aici se pot admira în depărtare principalele obiective turistice din zona istorică. Üsküdar trasmite o energie bună, simplă, locală, timpul parcă se oprește, iar tu savurezi un ceai admirând frumusețea Bosforului, și secolele de istorie ce au trecut peste oraș. În această zonă ajungi foarte simplu, luând o barcă din zona Eminonu sau Kadikoy. Biletul se plătește cu Istanbul Card, și însăși plimbarea cu feribotul până acolo este un moment de relaxare, de admirat pescărușii și atmosfera locală de pe feribot. Plimbarea durează în jur de 15 - 20 de minute, iar bărcile pleacă din 15 în 15 minute din port.
  1. Palatul Dolmabahce - fost palat administrativ, palatul este o bijuterie arhitecturală, construcția sa durând 13 ani. Din orice unghi am privi, în opinia mea palatul merită neapărat o vizită, deși prețul biletelor nu este unul de neglijat, fiind 45 de euro. Poziționarea sa pe malul Bosforului, grădinile interioare, dar și porțile frumos scluptate îți vor da o idee despre importanța locului. Interiorul palatului te va lăsa fără cuvinte, putând observa măreția și grandoarea imperiului de la acea vreme, o călătorie culturală, unde atenția la detalii primează.
  1. Moscheea Ortakoy - deși este des promovată pe rețelele de socializare, nu aș spune că merită neapărat pusă pe listă, decât dacă ești prin zonă. De pe barcă ea poate fi observată în toată splendoarea sa, dar de pe mal locul este extrem de aglomerat, (cel putin după amiaza când am ajuns noi ), cu toții se împing să își facă o poză cu moscheea, podul și Bosforul. Dacă ajungi te poți așeza la una din cafenele sau restaurante pentru a admira priveliștea, deși zona e mult prea turistică pentru gustul meu. Ceea ce mi s-a parut tare frumos au fost oamenii care cântau live, creând o atmosferă specială.
  1. Piața Taksim și Istiklal Caddesi - pentru magazine, cafenele și restaurante, dar și pentru a admira arhitectura superbă a clădirilor, și pentru o plimbare cu vestitul tramvai. Merită din plin o vizită, pentru a simți atmosfera orașului.
  1. Zona Balat - deși este extrem de promovată turistic datorită străzilor cu case colorate, întreaga zonă este mai mult de atât. Trecând peste punctele strict turistice pentru pozele de instagram, străzile zonei Balat sunt deosebite, pline de viață, cu restaurante la prețuri bune, meniuri tradiționale; patiserii ce îți încântă simțurile, dar și o atmosferă parcă din trecut. Dacă părăsești cartierul și te îndrepți spre zona nordică, vei găsi o cu totul altă lume. Pe acele străduțe se găsesc doar localnici, cu magazine specifice, moschei, scoli tradiționale, piețe pur locale, o lume care nu te-ai fi gândit că poate coexista la doar câteva străzi distanță de o zona turistică, colorată și plină de forfotă. Mi s-a părut foarte interesant să observ această discrepanță dintre Istanbulul cosmopolit și viața încă pur tradițională - încă o lecție că orașul acesta reușește să cuprindă sub aura sa culturi, timpuri și oameni atât de diferiți.
  1. Zona Kuzguncuk este din nou una pe care o recomand, deoarece îmbină perfect partea turistică, cu casele tradiționale frumos restaurate, colorate ce îți oferă o stare de spirit pozitivă și niște fotografii perfecte. Cu toate acestea, pe lângă cafenelele cochete, zona oferă și restaurante micuțe, dar cu tradiție veche. Poți rătăci liniștit pe străzi, admirând castanii batrâni, casele construite în pantă sau chiar Bosforul și podul ce leagă cele două continente dacă te încumeți să iei la pas treptele și stădutele ce te conduc la puncte de belvedere. Tot în zonă este parcul Kuzguncuk, unde te poți relaxa, poți admira podul și liniștea orașului. Cred că asta e unul din lucrurile care mă fascinează mereu la Istanbul: în toată aglomerația sa, orașul are o multitudine de locuri în care poți evada pentru câteva momente, ore; în care poți admira Bosforul, clădirile, oamenii, fără a fi asaltat de zgomotul și agitația cotidiană, deși are și ea farmecul ei. Nu departe de această zonă vei putea vizita Palatul Beylerbeyi - este un Dolmabache la dimensiuni mai mici, pe același stil cu grădini interioare maiestoase, porți atent scluptate, cu priveliști ce îți taie respirația. Deși nu la același nivel, interiorul rămâne o lecție a măreției imperiului otoman, dar și a bunului gust și eleganței. Prețul biletelor este de 14 euro, pot fi achiziționate și online. Palatul este mai puțin vizitat, lucru ce îți va oferi liniște să te bucuri în tihnă de arhitectura superbă, și să admiri Bosforul de pe una din băncile special amenajate.
  1. Plimbare pe Bosfor - aceasta este de neratat, dar pentru a nu cheltui bani extra pentru tururi, poți folosi două metode ieftine, în care vei avea parte fix de aceeași experiență. În partea stângă a podului Galata, în zona Eminonu, fix după punctul de plecare al feriboturilor locale, veți găsi un feribot mai mare ce oferă croaziere pe Bosfor, la preț mai mult decât decent, undeva la 5 euro de persoană. Turul durează o oră jumătate, se oferă și informații despre obiectivele pe care le observi pe malurile Bosforului, poți savura un ceai și admira liniștit peisajele ce ți se perindă în fața ochilor. Astfel economisești destul de mult, pentru că bărcile cu tururi au prețuri mult mai mari, totuși pentru cei interesați și de tururile private o să las aici un link. Aș recomanda plimbarea și pe timp de zi dar și la apus, astfel vei putea admira orașul din ambele ipostaze. O alta variantă ieftină de a admira orașul de pe apă este aceea de a lua un feribot local către Arnavutkoy, astfel traversezi o bună parte din strâmtoarea Bosfor și poți admira orașul la un preț mai mult decât acceptabil.
  1. Cartierul Kadikoy zona aceasta o trec mai mult pentru a fi la acolo nu. Am citit în nenumărate rânduri că aceea e o zonă autentică, recomandări de restaurante locale, și cumva nu reușisem să ajungem, alegând mereu pentru zona asiatică Üsküdar. Anul acesta am ales să mergem într-o după amiază și în acea zonă să vedem viața locală. Aici apare problema...aglomerat, mai ceva ca în Sultanahmet sau Eminonu, efectiv mergeai cu mulțimea. Am zis să mergem totuși pe străduțe să cautăm unul din restaurantele cu mâncare locală pe care îl văzusem recomandat la mai multe persoane. Cu cât înaintam, cu atât eram mai dezamăgită, în loc de Istanbul descopeream puburi cu butoaie de bere, restaurante pur europene pentru care sincer nu aș merge până în Istanbul. Dezamăgitor, dar am zis ca măcar restaurantului să îi dam o șansă la câte recenzii citisem. În opinia mea acolo am mancat cea mai scumpă și neimpresionantă mâncare din Istanbul. Per total mâncarea nu era rea, dar nu se poate compara cu ceea ce am mâncat în alte restaurante locale. Restaurantul se numea Ciya Sofrasi, poate vă ajută să nu vă luați țeapa noastră. Am plecat apoi, fără a mai merge pe strada cu magazine, sau faleză pentru că cel puțin pe moment nu am simțit locul ca un cartier din Istanbul, așa că pentru o primă vizită nu aș recomanda sub nici o formă zona.

Orașul spune o poveste prin străzile sale, este un muzeu în aer liber, iar străduțele cele mai frumoase nu sunt cele în care te trimite instagramul pentru cele mai reușite poze. Dacă ar fi să vă recomand ceva, atunci când vă planificați vizita la Istanbul alegeți 4-5 obiective turistice pe care vreți neapărat șă le vedeți, iar în rest luați orașul la pas. Bucurați-vă de fiecare străduță, pentru că adevăratul farmec al orașului acolo îl veți întâlni. Savurați pe îndelete zonele alese, bucurați-vă de apusuri, de momentele de răgaz în care priviți întreaga forfotă ca niște spectatori. Recomand neapărat o plimbare cu barca, o vizită pe partea asiatică (după gustul meu Uskudar ar fi alegerea cea mai bună), vizita la o moschee și pur și simplu rătăcirea pe străduțelor unui bazar; în rest fiecare ar trebui să se lase ghidat de ceea ce îl atrage, și să guste orașul pe îndelete, fără a alerga pe repede înainte.

Astfel, o vizită la Istanbul nu ar fi foarte costisitoare, prețurile cele mai mari fiind la principalele obiective turistice, dar ați simți și mult mai bine pulsul orașului, străduțele pline de istorie și de bunătăți.

Dacă sunteți la prima vizită într-un oraș musulman, veți fi uimiți să auziți cum rasună pe străzi chemarea la rugăciune. Aceasta are loc în mai multe momente ale zile, dar atmosfera creată pe străzi este una aparte. Aș recomanda să vedeți un asemenea moment în apropierea unei moschei, pentru a observa schimbarea pe care o produce acel moment în viața cotidiană.

Un alt lucru care poate o să ți se pară ciudat în Istanbul este multitudinea de pisici pe care le vei întâlni pe străzi, în cafenele, stații sau magazine. Aici pisicile chiar dacă sunt pe stradă, sunt îngrijite, li se oferă mâncare, apă și nu sunt fugărite. De multe ori le vei vedea cum dorm în vitrine sau pe scaunele restaurantelor. Asta mi se pare o lecție de civilizație și bunătate care ar trebui urmată de mult alte țări. Fiind fană pisici m-am oprit cam des pentru a le mângâia sau admira. La un magazin de bijuterii, deja ne-am facut un prieten pe care îl vizităm an de an: de vreo trei ani încoace e la fel de frumos, blănos, elegant, doar își mai schimbă eșarfa cu un papion, și mai pășește din când în când pe la vecini pentru a admira niște instrumente muzicale. Ne-a rămas în suflet la prima vizită, și de atunci ori de câte ori ajungem în Istanbul mergem să vedem ce mai face prietenul nostru bijutier.

Unde și ce mâncăm bun în Istanbul?

Nu în ultimul rând Istanbulul e un rai culinar, indiferent că vorbim de dulciurile apetisante, de baclavalele ochioase de prin vitrine; sau de mâncarea delicioasă, nu ai cum să nu pleci sătul și mulțumit de aici. Cred că mereu am rămas cu lucruri pe listă care nu am reușit să le gust, dar asta e un lucru bun: a fost un motiv de a reveni la Istanbul iar și iar.

Nu sunt adepta restaurantelor turistice, pentru că îmi place să gust din ceea ce mănâncă localnicii și nu turiștii. De aceea voi lăsa mai jos câteva recomandări, dar nu sunt localuri mari, ci simple, ascunse pe străduțe, dar unde mâncarea e delicioasă, și autentică.

La partea dulce, aș recomanda Hafiz Mustafa, e destul de turistică, dar calitatea produselor își spune cuvântul: baclavalele nu au dulceața aceea apăsatoare, iar prăjiturile orice ai încerca nu vei fi dezamăgit. Aș recomanda baclavaua din fistic cu cremă de lapte în interior, sau cea cu ciocolată. Prețurile întradevăr nu sunt cele mai mici, dar locațiile sunt întotdeauna pline, și am observat că sunt frecventate și de către localnici.

O altă cafenea drăguță, aflată în zona turnului Galata este Viyana Kahvesi, are deja două locații în zona turnului. Noi am încercat Cheesecake San Sebastian cu ciocolată, și Red Velvet, ambele fiind delicioase, doar că prețul e unul destul de european și de cele mai multe ori trebuie să aștepți pentru a primi o masă. Dacă ești atras de view, atunci ar putea fi o recomandare, dar altfel puteți încerca prăjituri, fursecuri cam din orice patiserie, pentru că nu veți da greș. Neapărat de încercat și baclavaua acompaniată de înghetată, dar și prăjitura Trilece. Din toate locurile în care am cumpărat dulciuri, nu cred că am dat nimerit vreun loc care să mă dezamăgească. Singurul la care trebuie să fiți atenți este la Lokum. De cele mai multe ori, diferența de preț se simte și la calitatea sa, așa că dacă tot doar gustați, încercați să nu economisiți. De recomandat ar fi să mergeți pe străduțele din jurul bazarului Egiptean, pentru că veți găsi magazine pline cu astfel de bunătăți, și de multe ori veți pleca sătui doar din ceea ce vă oferă să gustați. Acolo prețurile sunt corecte și nu pentru turiști.

Tot din gama deserturi, v-aș recomanda să încercați și kunefe - un desert destul de popular, realizat din kataif, iar în interior are ceva brânză, peste care se toarnă un sirop destul de dulce, de aceea cred că o porție ajunge pentru două persoane. Pentru cei ce iubesc budinca, sutlac merită o șansă. Iar pentru iubitorii de înghețată, nu uitați să încercați varianta turcească numită și dodurma. Este cu totul altă textură față de cea cunoscută de noi, dar este delicioasă și vine la pachet cu un mic spectacol.

Avansând la ceea ce poți gusta pe stradă vă recomand să gustați sucurile naturale, portocale, rodie, sunt delicioase și făcute pe loc. Ca să nu plătiți un preț extrem de turistic este bine de știut că pe aleea spre Turnul Galata cum urci de la pod sunt prețuri normale, dar și în zona bazarului. Cred că cel mai scump l-am băut în zona Sultanahmet, deci ar fi de evitat. Lista continuă cu cafeaua turcească, castanele coapte, simitul sau variantele umplute cu cremă de brânză sau Nutella, porumbul indiferent că alegi varianta fiartă sau coaptă. În zona Eminonu neapărat de încercat sandwich-ul cu pește Balik Ekmek - este destul de simplu, jumătate de franzelă proaspătă, salată, ceapă și peste proaspăt făcut pe grătar chiar la bărcile frumos decorate. Pentru iubitorii de murături, recomand să încerce paharele mixte ce sunt vândute chiar pe acele terase; seamănă mult cu murăturile noastre.

Tot la terase micuțe se poate încerca Cocoreci, sunt mațele de oaie mărunțite și amestecate cu ceva legume. Deși inițial nu mă încânta ideea, după ce am gustat m-am răzgândit, condimentele și legumele au făcut să dispară gustul pregnant de oaie. La fel puteți gusta durum, în diferite variante. Aici las ca recomandare Seherezade Durum, sau Donerci Shahin Usta.

Un loc pe care îl recomand cu drag pentru micul dejun este Lades Menemen, situat pe o străduță laterală a bulevardului Istiklal Caddesi. Restaurantul este micuț, având câteva mese jos, si vreo 4-5 la etaj. Mâncarea este delicioasă, indiferent ce am ales. Preferatul nostru rămâne menemenul cu Sucuk, dar nu am dat greș nici când am optat pentru ouă cu brânză sau altceva din meniu. Este un loc bun unde să îți începi ziua ca un localnic. Mâncarea este servită în talgere de metal, totul fiind proaspăt pregătit. Poți opta și pentru un mic dejun în stil turcesc cu de toate, dar pentru noi erau prea multe pentru prima masă.

Un alt local pe care îl recomand este Shahin Lokantasi, aici poți încerca diferite tipuri de mâncare tradițională, fiind un fel de împinge tava. Totul a fost delicios și la prețuri mai mult decât ok. Noi am încercat supa de linte, vinetele umplute, piftele cu sos, și o tocană de legumă, iar totul a fost cu gust, alintându-ne papilele gustative.

În zona Kuzgucuk am fost la Metet Kozde Doner, restaurant găsit tot pe la recomandări. Localul e micuț, deși este pe trei nivele, iar de cele mai mult ori trebuie sa aștepți să se elibereze o masă; aroma deosebită a cărnii a meritat. Nu e un restaurant ieftin, dar raportul preț calitate mi s-a părut unul corect.

Neapărat vă recomand să încercați pe undeva Iskinder Kebap, noi am încercat în mai multe locuri, iar cred ca cel mai mult ne-a plăcut la Kasap Donner, dar e o chestie de gust. Aperitivele sunt ceva de neratat, noi le-am încercat la Miranda Donner, și au fost foarte bune. De asemenea recomand tantuni, cel mai bun l-am mancat la Suat Usta Mersin Tantuni. Ceva specific ar mai fi Kumpirul (un cartof umplut), îl veți găsi la tot pasul, și vă puteți alege ingredientele cu care să îl umpleți în funcție de preferințele voastre.

Noi am ales să mergem de câteva ori și la Salt Bea, aici un pic influențați de toată nebunia din online, dar nu am fost dezamăgiți: produse bune, calitative, la un preț decent. Dar, experiența nu aș trece-o în mod neapărat la localuri din Istanbul, pentru ca nu e ceva specific, dar pentru cine vrea să încerce aș recomanda locația din Port Galata pentru că au terasa pe faleză și puteți admira Bosforul savurând un Sanwisch, o porție de carne, sau poate un milkshake cu foiță de aur.

În încheiere o să vă mai trec câteva localuri ce le am notate pentru o dată viitoare poate vă inspiră:

  • Karakoy Fish House - produse preparate din peste,
  • Mario The Fishermen - pentru varianta Balik Eckmec dar la lipie,
  • Kebapci Iskender - pentru vestitul Iskinder Kebap,
  • Galata Simit Shop - pentru simiții proaspeți, fiind una din puținele locații în care simitul este copt în cuptor cu lemne,
  • Tarihi Sultanahmet Koftecisi Selim Usta
  • Karadeniz Doner

După cum am scris și mai sus, Istanbulul poate încă fi făcut la orice buget, reușind să te bucuri de atmosfera orașului și bunătățile sale gastronomice. Sper să vă ajute informațiile lăsate să vă organizați câteva zile de vacanță în acest oraș fermecător. Din punct de vedere al siguranței, nu cred că am avut vreodată senzația de teamă, nici măcar seara. De notat, seara am evitat străduțele lăturalnice, alegând să ne facem plimbările pe arterele principale unde este și foarte multă poliție. În rest, în afară de măsurile normale de siguranță, ne-am bucurat din plin de zilele de vacanță.

Sper ca articolul să vă inspire și vă doresc zile frumoase în Istanbul. Savurați la propriu și la figurat acest oraș, cât încă mai are farmec și autenticitate.