Alsacia se afla de mult pe lista mea scurtă de destinații de vis, fiind fascinata de orașele așezate de-a lungul ‘Drumului Vinului’, cu străduțe colorate, case cu obloane și acel farmec franțuzesc.
Cum ajungem
Varianta cea mai facila de a ajunge in Alsacia, este cu zbor pe aeroportul din Basel (Elvetia). Astfel, cam cu 1 luna jumatate inainte (calatoria a avut loc spre sfarsitul lunii septembrie), am achizitionat de la WizzAir bilete de avion(varianta low) pentru pretul de 300 RON/persoana.
Unde ne-am cazat
De data aceasta, am optat (pentru prima data), pentru cazarea intr-un apartament. Am fost impreuna cu o alta familie (fara copii). Cazarea in apartament s-a dovedit o alegere minunata, avand parte de o experienta super. Apartamentul l-am rezervat pe booking pentru pretul de 280 euro(140 euro/familie) si a fost chiar ca in poze. Se gaseste pe www.booking.com, sub denumirea de “appartement a Colmar“
Este amplasat in zona veche a orasului Colmar, in zona cu terase, la mansarda unei cladiri tipic alsaciene. Dispune de 2 dormitoare, un living, o toaleta si 2 bai (adica zona de spalat cada/chiuveta). Apartamentul a fost foarte curat, cochet, utilat cu tot ce avem nevoie. Intr-un cuvant... superb.
Ce am vizitat
Basel
Am plecat la ora 08:00 de pe aeroportul Otopeni cu destinatia Basel. Aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg este un aeroport din Franta, dar deserveste si zona Basel, aflat la 8 km de Elvetia (Basel), 25km de Franta (Mulhouse) si 70km de Germania (Freiburg)
Dupa 2 ore am ajuns in aeroportul din Basel, iar dupa inca 1 ora (destul de aglomerat pentru formalitatile vamale) am luat autobuzul 50 din fata aeroportului catre gara din Basel.

Pretul biletului de autobus a fost 6.1 CHF (foarte scump). L-am achizitionat de la un aparat cu cardul, iar calatoria a durat 20 de minute, lasandu-ne in zona garii din Basel.
Din gara am plecat spre centrul orasului, piata Marktplatz. Basel este un oras foarte curat si cochet. Din pacate in perioada in care l-am vizitat noi era mai mult un santier, deoarece se realizau lucrari de reabilitare a conductelor de apa.





In piata Marktplatz am aruncat o privire in curtea primariei si am savurat un delicios carnat traditional in targul de produse amenajat aici. Ne-am indreptat apoi spre podul Mittlere, am admirat orasul, am mai degustat cateva produse de patiserie specifice si ne-am indreptat spre gara pentru a lua trenul catre Colmar.
Biletele de tren necesare deplasarii in aceasta excursie le-am luat de pe aplicatia OMIO (am descarcat-o pe telefon si o folosesc in general in Europa pentru cele mai bune variante de transport), cu o saptamana inainte, beneficiind de preturi de 3 ori mai mici decat in varianta achizitie a lor direct de la ghiseu. Astfel, pentru biletul de tren Basel-Colmar, nu am platit decat 5 euro/pers.
In ciuda sintagmei “totul merge brici, ca un ceas elvetian”, trenul nostru a fost anulat din cauza unor avarii pe linia ferata. Dupa 1 ora de asteptare, schimbat de trenuri (dar in baza aceluiasi bilet), am ajuns la Colmar, cu 2 ore intarziere fata de ora initiala.
De la gara pana la apartament am facut in jur de 20 minute. Dupa alte 20 a sosit si gazda care ne-a dat cheia apartamentului.
Ne-am aruncat bagajele si am plecat repede sa vizitam oraselul Colmar, cat inca mai era lumina.
Colmar
Colmar este un orasel superb, cu case tipic alsaciene, cu ferestrele pline de flori multicolore, cu numeroase canale, pe care se pot face plimbari cu barca (noi nu am reusit), cu stradute pietruite pline de farmec, cu numeroase terase. Un oras romantic, desprins din povesti.




Dupa ce i-am descoperit o parte din farmec, ne-am asezat la o terasa, fiind lihniti de foame. Ne-am delectat cu traditionalele “tarte flambee” - o pizza cu blat subtire, cu branza, bacon, ceapa si cartofi gratinanti si ceafa afumata. Toate insotite de un delicious pahar de vin Riesling. (8-10 euro tarta, 17 euro portia de mancare cu carne, 3-3.5 euro un pahar de 125 ml vin).


Dupa masa ne-am continuat plimbarea, cautand cu disperare un supermarket pentru a cumpara apa. Nu exista nici macar un chiosc deschis (de fapt nici nu erau minimarket-uri in zona veche, doar terase si magazine de suveniruri). Intr-un final am luat o apa la 0.5l dintr-un restaurant arabesc la un pret exorbitant - 1.5 euro.
Drumul vinului
Pentru a doua zi, am achizitionat o excursie pe drumul vinului. Dupa lungi cautari pe internet, am gasit o varianta acceptabila ca pret si care cuprindea cam tot ce-mi propusesem pentru o astfel de excursie.
Daca pana acum 2 ani, pentru a vizita drumul vinului, nu exista decat varianta inchirierii de masina sau autobuze locale, in prezent exista un minibus turistic (cabrioleta), costa 17 euro/zi si asigura transportul intre cele 7-8 locatii de pe drumul vinului, pe modelul hop and hop. Compania care efectueaza acest transport se numeste KUT’ ZIG si dispune de o aplicatie care se poate descarca pentru achizitii, orar transport, vizualizarea in timp real a pozitiei autobuzului. Acest transport este functional din luna aprilie pana la inceputul lunii octombrie.

Tot pe aceasta aplicatie exista si o sectiune pentru excursii organizate. Noi am optat pentru excursia “GOURMAND CHEVEUX AU VENT”, iar pentru pretul de 75 euro am avut inclus acest bilet pentru minibus, mic dejun, pranz si o degustare de vinuri.
Ribeauville
Astfel, la 08:30 ne-am prezentat la punctul de imbarcare din Colmar (20 min de cazare) si am pornit spre primul orasel din drumul vinului, Ribeauville, o alta bijuterie alsaciana. Aici ne-am plimbat pe aleea pietonala ce strabate oraselul, admirand cladirile vechi si dealurile nesfarsite de vita de vie. Conform programului excursiei, am poposit la o “boulangerie”, unde am savurat un delicios croissant si o cafea adevarata. Locatia este tipic frantuzeasca, in stil medieval si comercializeaza o multitudine de produse de patiserie, diverse sortimente de paine si traditionalii covrigi “brezel”.




Riquewihr
Dupa o ora jumate, ne-am imbracat din nou in buburuza noastra si ne-am indreptat spre Riquewihr, cel mai frumos si colorat oras al Alsaciei. Am intrat prin poarta orasului, pe strada centrala Rue du General si am admirat frumusetile care ne inconjurau (case cu flori colorate, magazine artizanele care comercializau produse traditionale: nenumarate sortimente de branzeturi, salamuri, fursecuri, covrigi, etc.). Aici aveam inclusa masa de pranz intr-o alta locatie specifica, minunata de altfel. Am mancat un preparat tipic alsacian Choucroute d’alsace (varza calita, cartofi fierti cu carnati, jambon, carne afumata) si un desert tarte aux pommes (tarta cu mere), totul insotit de un pahar de vin alsacian .





Kayserberg
Pentru siesta, am pornit spre urmatorul satuc, Kayserberg, un alt oras alsacian care si-a castigat popularitatea in ultimii ani prin farmecul sau aparte. Este un amestec de cladiri din lemn, alei cochete si peisaje pitoresti, iar raul care il strabate iti da senzatia ca esti intr-o poveste.




Turckheim
Dupa alta ora si jumatate (timpul intre 2 autobuze era de 1:30, iar distanta dintre orasele de 10-15 min), am plecat spre Turckheim, unde aveam programata o degustare de vinuri la crama Francoir Baur, o crama cu o traditie de peste 9 generatii. Am degustat din 4 sortimente de vinuri produse in aceasta crama (un pinot noir, un sauvignon, riesling si un vin spumant), iar la final am achizitionat 2 sticle de vin (un demidulce pentru fete si unul sec pentru baieti).



Equisheim
Ultimul orasel vizitat a fost Equisheim, votat satul favorit al francezilor. Ne-am plimbat si aici pe stradutele pline de farmec. In centrul oraselului era organizat un targ de produse autohtone de unde ne-am aprovizionat cu masline, salamuri frantuzesti, diferite tipuri de branzeturi, fois gras , fursecuri si traditionala baghetta frantuzeasca dintr-un targ de produse amplasat, intentionand sa organizam o cina alsaciana la locatia noastra



In jur de ora 20:00 eram in Colmar, foarte incantati de bijuteriile de orase vizitate. Cum am spus, seara s-a sfarsit cu o delicioasa cina alsaciana, stropita din belsug cu vin de la crama Baur.
Strasbourg
Ultima zi am rezervat-o pentru Strasbourg, un alt oras alsacian, mult mai renumit, unul dintre sediile Parlamentului European. Pentru deplasare am optat tot pentru tren, bilet achizitionat tot de pe OMIO, pentru 10 euro/persoana, bilet dus-intors.
In 30 minute am ajuns la gara din Strasbourg si ne-am indreptat spre piata Kleber, apoi am admirat impresionanta catedrala Notre Dame (toata zona era plina de turisti si de acordurile de vioara ale tinerilor studenti de la conservatorul din apropiere), precum si palatal Rohan .




Am coborat apoi pe malul raului III, de unde am achizitionat de la aparatele de bilete o plimbare cu barca. Intrucat nu am gasit bilete disponibile decat 2 ore mai tarziu, ne-am continuat plimbarea prin Strasbourg spre Petit France.


Intrucat incepuse o rafala puternica de ploaie ne-am adapostit intr-un cochet restaurant de pe malul raului, St. Martin. Am mancat o delicioasa soupe a l’ oignon (supa de ceapa), o salata cu somon fume, un mix gril cu cartofi si o crème brulee, totul insotit, cum altfel de un vin rosu sec.

Dupa ora 14 ne-am imbarcat pe barca pentru o plimbare de 70 minute pe canalele orasului, admirand intr-o perspeciva unica istoria si arhitectura orasului de la monumentele istorice din centrul vechi pana la cele contemporane (Parlamentul European) .




Ne-am continuat apoi pietonal plimbarea prin Petit France, in zona Pont Coverts, si spre seara am plecat spre Colmar.
Seara ne-am petrecut-o cu o scurta plimbare prin Colmar si apoi la odihna, intrucat dimineata la 7 aveam autobuzul de intoarcere spre Basel.
Pentru intoarcere am ales Flixbus, deoarece ne ducea direct din gara Colmar la aeroportul din Basel. De data aceasta biletul a fost mai scump 15 euro/pers, dar ne-a scutuit de a mai schimba alte mijloace de transport. La ora 10 am decolat spre Bucuresti, cu sufletul plin de frumusetea locurilor vizitate.
Concluzie
Alsacia este o zona minunata, cu peisaje si sate fenomenale, de o frumusete aparte, un loc care va ramane la loc de cinste in portofoliul meu de calatorii.
